Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Ταξίδι στο φεγγάρι από ιδιωτική εταιρεία

Τα σχέδιά τους που θα επιτρέπουν ιδιωτικά ταξίδια στο φεγγάρι παρουσίασαν δύο πρώην αξιωματούχοι της NASA. Με το ανάλογο κόστος φυσικά…

Η νεοσύστατη εταιρεία με την επωνυμία Golden Spike Company προσφέρει τα σεληνιακά ταξίδια προς 1,15 δις ευρώ –μετ’ επιστροφής φυσικά. Το πρώτο ταξίδι αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2020, δίνοντας στους επίδοξους «αστροναύτες» χρόνο για να μαζέψουν και τα ναύλα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, που πήρε την επωνυμία της από το τελευταίο καρφί που μπήκε στην σιδηροδρομική γραμμή που ένωσε τις ΗΠΑ από άκρη σε άκρη, οι πτήσεις έχουν σχεδιαστεί για να πωληθούν σε «έθνη, άτομα και επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για τη σεληνιακή εξερεύνηση και έχουν φιλοδοξίες». Σημειώνουν επίσης ότι η τιμή είναι σχετικά καλή, δεδομένου ότι προέκυψε από εκτιμήσεις προηγούμενων αποστολών στη Σελήνη και πλησιάζει στο κόστος των τρεχουσών ρομποτικών αποστολών.

Η τελευταία επιτυχημένη προσπάθεια να πάει άνθρωπος στο φεγγάρι ήταν η αποστολή του Apollo 17 πριν από 40 χρόνια. Η ανακοίνωση της Golden Spike ήρθε μία ημέρα πριν από την 40ή επέτειο της αποστολής αυτής.

Επικεφαλής της εταιρείας είναι ο Γκέρι Γκρίφεν, πρώην διευθυντής πτήσης του Apollo και επικεφαλής του Johnson Space Center της NASA, και ο Άλαν Στερν, πρώην επιστήμονας της NASA. Όπως δήλωσαν, η εταιρεία θα επενδύσει σε «διαθέσιμους πυραύλους και νέο πλήρωμα εμπορικών διαστημόπλοιων» ώστε να μειωθεί το κόστος. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε επίσημο σχόλιο από την εταιρεία, με 1,15 δισ. ευρώ μάλλον οι σεληνιακοί τουρίστες θα μπορούν να φέρουν πίσω και κανένα σουβενίρ. Όσο γι’ αυτούς που θ’ αρχίσουν να μαζεύουν μέχρι το 2020, μάλλον δεν έχουν καμία τύχη να φτάσουν το απαιτούμενο ποσό.

Πυθία

Πηγές: Reuters, dw.de
Πηγή: ANTINEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου