Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Οι Νέοι Αγρότες Πιερίας καταξιώνουν τον αγροτικό ρόλο

του Δημήτρη Μιχαηλίδη
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ υποστηρίζει την Τοπική Ανάπτυξη με αυτάρκεια και βιωσιμότητα (αειφορία) ως το επιτυχέστερο μοντέλο σταθερής αειφόρου ανάπτυξης, και αυτά επιτυγχάνονται μόνο με τοπική συνέργεια όλων των παραγωγών πλούτου.

Αν επιχειρηματικότητα είναι η διάθεση ανάληψης δράσης με υψηλό επίπεδο αβεβαιοτήτων, τότε έχουμε ιδιωτική επιχειρηματικότητα, αλλά και κρατική και συνεταιριστική, και κοινωνική, ακόμα και συλλογική. Και όσο περισσότερες οι αβεβαιότητες τόσο εντονότερη η επιχειρηματικότητα.

Οι Αγρότες είναι εξ ορισμού επιχειρηματίες καθόσον δρούν σε περιβάλλον με μεγάλες αβεβαιότητες, οι οποίες τώρα τελευταία επιδεινώνονται λόγω των κλιματικών αλλαγών.

Η ΠΕΝΑ κατά το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (6-9 Σεπ 2012, Ελατοχώρι) επέλεξε να δώσει βήμα αναγνώρισης στους Έλληνες Νέους Αγρότες με την Παρουσίαση Πετυχημένων Καλών Πρακτικών. Ανάμεσα στις παρουσιάσεις από όλη την Ελλάδα αναφέρονται οι πετυχημένες Αγροτικές Εκμεταλλεύσεις των κ Αποστόλη Κούρτη (Ράχη Πιερίας), ΑΣ Ράχης Αγ. Λουκάς, κ. Ι. Παντούλη (Περίσταση Πιερίας), κ Γιώργο Φωτιάδη (Εξοχή Πιερίας), κ. Θανάση Εσκίδη (Κατερίνη Πιερίας) ανάμεσα σε 21 δηλωθείσες από όλη την Ελλάδα.

Επελέγη για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα (μαζί με άλλους 4), ο κ. Απόστολος Κούρτης (βιοκαλλιεργητής αμπελουργός, δενδροκόμος, δασοκόμος, οινοποιός) και να διεκδικήσει το Βραβείο του πιο Καινοτόμου Νέου Αγρότη της Ευρώπης ανάμεσα σε υποψηφιότητες από 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών στο ΕυρωΚοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 6 Δεκ 2012.

Στην 26μελή αποστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών στις Βρυξέλλες θα μετέχει ο κ. Γιάννης Παντούλης (βιοκαλλιεργητής δενδροκόμος, αμπελουργός, οινοποιός) και θα μιλήσει στο κεντρικό πάνελ μαζί με άλλους 3 από όλη την Ευρώπη για τις εμπειρίες, τα οράματα και τις δυσκολίες των αγροτικών επαγγελμάτων, όπως τα βιώνουν, με την συστηματική περίεργη απαξίωση του ρόλου των αγροτών στην τοπική ανάπτυξη.

Η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας είναι περήφανη που Νέοι Αγρότες της Πιερίας θα εκπροσωπήσουν τον αγροτικό τομέα σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση, ευχαριστεί τον Αντιπρόεδρο του ΕυρωΚοινοβουλίου καθ Γ. Παπαστάμκο (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) για την πρόσκληση και εύχεται καλή επιτυχία στην εκπροσώπηση,

Παράλληλα με όλες τις αγροτικές εργασίεςκαι τις κοινωνικές τους υποχρεώσεις οι Νέοι Αγρότες της Πιερίας προσκαλούν όλους στις 14 Ιαν 2013 στο Π. Κεραμίδι, στα γραφεία της ΕΝΑ Πιερίας, θα γίνει η παρουσίαση της εμπειρίας από τις Βρυξέλλες. Στην Zootechnia (Θεσ/νίκη, 7-10 Φεβ 2013) η ΕΝΑ Πιερίας θα μετέχει στην Παρουσίαση Πετυχημένων Επιχειρηματικών Πρακτικών από αγρότες. Τον Ιουν 2013 στην Πιερία επιλέχθηκε να γίνει το εργαστήριο του ευρωπαϊκού έργου FARMS UP για την σύνδεση Έρευνας, Γεωργικών Εφαρμογών, Αγροτικής Εκπαίδευσης και Υποστήριξης (Αγροτικά Επιμελητήρια?) για την ανάπτυξη της πραγματικής αγροτικής επιχειρηματικότητας από αγρότες.

Οι Νέοι Αγρότες της Πιερίας συναντώνται κάθε Δευτέρα, στις 20.00, στα γραφεία τους στο Παλαιό Κεραμίδι Κατερίνης τηλ 23510 92222, φαξ 23510 92223

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου