Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Έρχονται μέχρι αύριο τα χρήματα της δόσης

Σήμερα, Δευτέρα ή το αργότερο το πρωί της Τρίτης θα λάβει η Ελλάδα την πρώτη δόση των 34,3 δισ. ευρώ στα πλαίσια του μηχανισμού στήριξης.

Tα 27,3 δισ. ευρώ, από τα 34,3 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης θα χρησιμοποιηθούν για τον διακανονισμό της επαναγοράς ομολόγων και την κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών. Στις18 Δεκεμβρίου θα εκταμιευθούν τα 11,3 δισ. ευρώ (ομόλογα του EFSF) που θα καλύψουν το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, καθώς θα γίνει ο διακανονισμός των ομολόγων ονομαστικής αξίας 31,9 δισ. ευρώ που προσφέρθηκαν στο πρόγραμμα και από την απόσυρση των οποίων το Δημόσιο θα μειώσει το χρέος του κατά 10% του ΑΕΠ περίπου.

Ηδη η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την υποδοχή της δόσης. «Αναμένουμε από τον EFSF να προχωρήσει στην εκταμίευση. Σήμερα ή το αργότερο αύριο το πρωί θα έχουμε το σύνολο της δόσης», δήλωσε για το θέμα κυβερνητικό στέλεχος στο in.gr. Το μεγαλύτερο τμήμα του ποσού θα χρησιμοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα.

Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου θα δοθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στα τέσσερα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα τα 16 δισ. ευρώ (ξανά υπό τη μορφή ομολόγων του EFSF), από τα συνολικά 23 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ώστε οι τράπεζες να ικανοποιούν το ελάχιστο όριο 9% του δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1).

Με την προϋπόθεση αυτή, οι Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσουν την προσεχή Παρασκευή στη δημοσιοποίηση των οικονομικών τους καταστάσεων.

Από τα 34,3 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης το 20% θα διοχετευθεί για την κάλυψη αναγκών του προϋπολογισμού.

Τις επόμενες 10 ημέρες θα εκταμιευθούν χρήματα για να καλύψουν κυρίως ανάγκες που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κ.ά.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν και ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης προς ιδιώτες.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ξεπερνούν σήμερα τα 10 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών φόρων.

Προτεραιότητα θα δοθεί στην καταβολή των εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, στην αποπληρωμή οφειλών προς εξαγωγικές επιχειρήσεις αλλά και στην εξόφληση ξένων και εγχώριων εταιρειών.

kerdos.gr με πληροφορίες από το in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου