Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Δάνεια, κρατικό χρέος, ανάπτυξη και Euro Group!

Του Προκόπη Κωφού
Τμήμα Χημείας ΑΠΘ
Τώρα ακούσαμε και από επίσημα ευρωπαϊκά χείλη τι ακριβώς θα καταφέρουμε προωθώντας την πολιτική που μας υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση με το μνημόνιο! Αν όλα πάνε καλά, περιορίσουμε το έλλειμμα, καταφέρουμε να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, συρρικνώσουμε την αμοιβή της εργασίας, περιορίσουμε δραστικά το κοινωνικό κράτος, ιδιωτικοποιήσουμε τις κρατικές επιχειρήσεις και το χρέος φτάσει στο 124 επί τοις εκατό του ΑΕΠ το 2020, θα μπορέσουμε επιτέλους να βγούμε πάλι στις αγορές! Θα μας δανείζουν πάλι όπως μας δάνειζαν στο παρελθόν! Αυτό είναι το μεγάλο έπαθλο! Δηλαδή, φτου και από την αρχή! Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα!

Κι ας τολμήσει κανείς τότε που θα μας δανείζουν πάλι να πει πως δεν δανείζεται για να μην οδηγηθούμε πάλι στα ίδια! Θα του πουν, δεν θέλεις την ανάπτυξη; Πώς θα αναπτυχθείς χωρίς να δανειστείς; Δανείσου και αν δεν κάνεις ως κράτος επενδύσεις ή δεν τα δώσεις στους καπιταλιστές να τις κάνουν αυτοί, σπατάλησέ τα ή αύξησε έστω τους μισθούς και τις συντάξεις, γιατί αυτά τα χρήματα θα μεταφερθούν ακόμα και έτσι στην πραγματική οικονομία, θα έχουν οι επιχειρήσεις κέρδη και θα αναπτυχθούν, δεν είναι ανάπτυξη αυτό; Ακόμα και οι μίζες κι αυτές στην πραγματική οικονομία μεταφέρονται, ακόμα κι από αυτές προκύπτει ανάπτυξη των κερδών των επιχειρήσεων, δεν είναι ανάπτυξη κι αυτό;

Κι αλήθεια, αν δανείζονταν για να σπαταλούν ή να πληρώνουν όπως παραπλανητικά ισχυρίζονται μισθούς και συντάξεις δεν θα έπρεπε να περιμένουμε πως όλα αυτά που δανείστηκε το κράτος στο παρελθόν, που τώρα βέβαια τα χρωστάει και βρίσκεται το ίδιο σε δεινή θέση, θα οδηγούσαν τουλάχιστον σε ανάπτυξη τον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και μέσω της σπατάλης και της κατανάλωσης, οπότε ο ιδιωτικός τομέας θα έπρεπε να βρίσκεται τώρα σε άνθηση; Γιατί αντί να έχουμε αυτή την άνθηση έχουμε για πάνω από πενταετία μείωση του ΑΕΠ, ενάμισι εκατομμύριο ανέργους και επιχειρήσεις να κλείνουν; Πού πήγαν τα κέρδη και τα οφέλη που προέκυψαν από αυτά που δανείστηκε το κράτος και διοχετεύτηκαν με οποιοδήποτε τρόπο στην ελληνική οικονομία;

Η απάντηση είναι απλή! Από πού προέρχονται τα χρήματα που δανείζουν; Μήπως από τα κέρδη τους, που ένα μέρος από αυτά προέρχεται από τα προηγούμενα δάνεια; Μήπως τα κέρδη τους και τα κεφάλαιά τους δεν τα επενδύουν, γιατί βλέπουν πως δεν πρόκειται με τις επενδύσεις να έχουν κέρδη, και απλά τα δανείζουν; Μήπως θέλουν να κερδίζουν ακόμα και χωρίς ανάπτυξη μόνο με τα δανεικά και τα μνημόνια για την αποπληρωμή τους, εξαθλιώνοντας τους εργαζομένους και αρπάζοντας τις κρατικές επιχειρήσεις και το φυσικό πλούτο των χωρών; Φαύλος κύκλος, με ανάπτυξη για τον εργαζόμενο στο μείον και μισθούς μέχρις εξαθλίωσης για να εξασφαλιστούν μεγαλύτερα κέρδη! Όταν μιλούν για ανάπτυξη δεν εννοούν την ανάπτυξη της χώρας και του λαού της, εννοούν την ανάπτυξη των κερδών των μονοπωλίων, που δεν έχει καμία απολύτως σχέση και βρίσκεται στον αντίποδα με τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων!

Τελικά την αλήθεια δεν μπορούν να την κρύψουν απ’ όσους θα ήθελαν να την αναζητήσουν με βάση τα δεδομένα της δικής τους ζωής και όχι με βάση αυτά που τους λένε! Έχει εκδηλωθεί μια πρωτόγνωρη παγκόσμια καπιταλιστική κρίση τεραστίων διαστάσεων, αυτή είναι η αλήθεια. Η κρίση δεν είναι όπως μας λένε ούτε κρίση χρέους, ούτε κρίση που οφείλεται στη διαφθορά, τη σπατάλη, την ανεπάρκεια και την ανικανότητά τους, ούτε φυσικά κρίση που την προκαλούν τα ίδια τα μνημόνια! Όσο δεχόμαστε αυτές τις δικές τους ερμηνείες για την κρίση, θα είμαστε εγκλωβισμένοι στο αδιέξοδο που οδηγεί στην εξαθλίωσή μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου