Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

4 άτομα χειροκρότησαν τον GAP κατά την είσοδό του στο εθνικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Να αναγνωρισθούν και να τους δοθεί "τιμής ένεκεν" ΑΝΑΠΗΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
Διαβάστε περισσότερα...

Ορεινή Πιερία - Βίντεο

 
Τα νότια και τα δυτικά του νομού Πιερίας χαρακτηρίζονται από επιβλητικούς ορεινούς όγκους και πανέμορφες βουνοπλαγιές. Στα νότια, δεσπόζει η βορεινή πλευρά του επιβλητικού, μυθικού όρους των Θεών, του Ολύμπου: η υψηλότερη βουνοκορφή της Ελλάδας, ο Μύτικας ξεπερνά τα 2.900 μέτρα, δεσπόζοντας πάνω από τα παράλια της Πιερίας. 

Κάθε του μονοπάτι αποτελεί μια μοναδική, αξέχαστη εμπειρία, λόγω της ποικιλομορφίας του τοπίου. Ορειβατικοί σύνδεσμοι έχουν οργανώσει με μεγάλη επιμέλεια διαδρομές και φιλόξενα ειδικά καταφύγια, ενώ δρόμοι και μονοπάτια που διασχίζουν τον ορεινό όγκο, επιτρέπουν σε απλούς επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά την αδάμαστη φυσική του ομορφιά. 

Το Λιτόχωρο, το Δίον και η Πέτρα αποτελούν την αφετηρία των περισσότερων και πιο διάσημων ορειβατικών διαδρομών. Μέσω του περίφημου μονοπατιού Ε4, οι επισκέπτες φτάνουν στη θέση Πριόνια, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων ενώ ακολουθεί, σε ακόμα μεγαλύτερο υψόμετρο, το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» (2.100 μέτρα). Άλλη διαδρομή περνά από τη θέση «Γκορτσιά» που οδηγεί στο περίφημο «Οροπέδιο των Μουσών» σε υψόμετρο 2.600 μέτρων και στη συνέχεια , διαμέσου των ειδικών ορειβατικών καταφυγίων, στις υψηλότερες κορυφές του Ολύμπου.

Ο Όλυμπος δεν αποτελεί απλά ένα εντυπωσιακό ορεινό σχηματισμό, αλλά και έναν πλουσιότατο βιότοπο που φιλοξενεί 108 είδη πτηνών και 32 διαφορετικά είδη θηλαστικών καθώς και πολυάριθμα ερπετά και έντομα σπάνιας ομορφιάς. Κατά μήκος όλων των διαδρομών υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένες στάσεις με δροσερό νερό για την ανάπαυση των επισκεπτών. 

Το περίφημο Κάστρο του Πλαταμώνα, μια μεσαιωνική καστροπολιτεία που στέκει αλώβητη στο χρόνο και ταξιδεύει με την επιβλητικότητά της τον επισκέπτη στο ένδοξο παρελθόν της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και στα σκοτεινά μυστήρια του μεσαίωνα, επίσης δεσπόζει στις υπώρειες του Ολύμπου. 

Ωστόσο, η ορεινή Πιερία διαθέτει έναν ακόμη θησαυρό φυσικού κάλλους, τα γοητευτικά Πιέρια όρη, στα δυτικά του νομού. Με ύψος το οποίο ξεπερνά τα 2.000 μέτρα, τα Πιέρια Όρη είναι πασίγνωστα για τους πανέμορφους και γραφικούς παραδοσιακούς τους οικισμούς, όπως το Ελατοχώρι, οι Παλαιοί Πόροι, η Παλαιά Σκοτίνα και ο Παλαιός Παντελεήμων, που διακρίνονται για την άρτια ξενοδοχειακή τους υποδομή και την γευστική τους κουζίνα. Ανάλογες συγκινήσεις προσφέρει το εξαιρετικά οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, σε υψόμετρο 1400 -- 1800 μέτρων στη θέση «Παπά Χωράφι». 

Φωτογραφία: Καραβίδας Διονύσης 
Επεξ Βίντεο : Καραβίδας Διονύσης 
Μουσική : Nίκος Πατρελάκης
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκρίθηκαν 80.000 ευρώ από το Δήμο Δίου - Ολύμπου για αποζημιώσεις δημοτικών συμβούλων

Το έγγραφο μπορείτε να το δείτε εδώ
Διαβάστε περισσότερα...

Εικόνες από την Ελλάδα (Fred Boissonnas)

Ο φιλέλληνας Ελβετός Fred Boissonnas (Φρεντ Μπουσουά) είναι ο πρώτος ξένος φωτογράφος που περιηγήθηκε τόσο πολύ στον ελληνικό χώρο, από το 1903 και για...




περίπου τρεις δεκαετίες αργότερα. Ταξίδεψε από την Πελοπόννησο μέχρι την Κρήτη και τον Όλυμπο, και από την Ιθάκη μέχρι το Άγιο Όρος. Περιηγήθηκε, φωτογράφησε, έγραψε.



Το έργο του, πρωτοποριακό αλλά και καθοριστικό για την εξέλιξη της ελληνικής φωτογραφίας κατά τον 20ο αιώνα. Μέσα από τις φωτογραφίες και τα λευκώματά του παρουσιάζει ένα πανόραμα της Ελλάδας του μεσοπολέμου, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της ευρωπαίκής κοινής γνώμης για την Ελλάδα την ίδια περίοδο.

Το έργο του Fred Boissonnas, αν και γνωστό στην Ευρώπη των αρχών του 20ου αιώνα, αξίζει σήμερα μια δεύτερη ανάγνωση.



Η πρόοδος σε τεχνικά θέματα, η ανακάλυψη του χρώματος, η ευχρηστία των μηχανών και οι ανέσεις του ταξιδιού, μπορεί σήμερα να καθιστούν το έργο του απαρχαιωμένο, αλλά η ιστορική ματιά αποκαλύπτει τον μοντερνισμό του σε σύγκριση με άλλους φωτογράφους που περιηγήθηκαν στην Ελλάδα.



Ο καλλιτέχνης πέρα από το καταγραφικό του ενδιαφέρον για όλα όσα εξαφανίζονται, μας δίνει μια εικόνα της Ελλάδας που εκτείνεται πέρα από την εθνογραφική μαρτυρία.



Η μεγάλη πίστη και ο θαυμασμός του για τη χώρα αυτή μεταδίδονται μέσα από το έργο του με μια τρυφερότητα και μια αγάπη που η δύναμή τους ακόμα και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, δίνει ψυχή σ’ αυτά τα κομμάτια χαρτιού, που θα μπορούσαν να είχαν παραμείνει απλές φωτογραφίες...

















http://history-pages.blogspot.com/
Διαβάστε περισσότερα...

Πανεπιστημιακό Κέντρο στον Όλυμπο. Η μικρή ιστορία ενός οράματος

Πολύβιος Κανές
Ο Νίκος Συκλόγλου είναι οδοντίατρος. Ζει στην Ρώμη και στο ιατρείο του σπεύδει για θεραπεία η ελίτ της ιταλικής πρωτεύουσας. Ο έλληνας οδοντίατρος είναι ευκατάστατος αλλά υποφέρει από ένα σημαντικό ελάττωμα. Είναι ονειροπόλος. Για ορισμένους συμπολίτες του έλληνες ενδεχομένως να είναι και αφελής.

Κατάγεται από την Ελασσόνα όπου γεννήθηκε. Είναι πολίτης του κόσμου γιατί το έφεραν έτσι οι περιστάσεις. Σπούδασε στη Ρώμη και μετά στην Αμερική. Φοίτησε σε καλά σχολειά, έμαθε τον κόσμο δουλεύοντας ταξιτζής και παρακολουθώντας με αυστηρή πειθαρχία τα μαθήματα του στο Χάρβαρντ και προηγουμένως στο Κορνέλ.


Για κάποιους περίεργους λόγους αποφάσισε να ασχοληθεί με τον τόπο καταγωγής του. Χωρίς επιτυχία στην αρχή. Έστησε στη Ρώμη ένα πνευματικό κέντρο, ένα ινστιτούτο..το Αριστοτέλειο. Δεν ήταν όμως αρκετό ως φαίνεται. Ο καημός του, το βλέμμα του ήταν καρφωμένο εκεί κάτω στις δυτικές και ανατολικές παρειές του Ολύμπου. Γύρισε για να συζητήσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός πανεπιστημιακού κέντρου μεταξύ της Κατερίνης, του Λιτοχώρου, του Δίου και της ορεινής Πιερίας.

Στη βράση κολλάει το σίδερο θα σκέφτηκε και αποφάσισε σε εποχές κρίσης να εμπλέξει στο σχέδιο και τις γύρω τοπικές αυτοδιοικήσεις. Μίλησε με τοπικούς παράγοντες, αντάλλαξε απόψεις με τους τοπικούς βουλευτές ,όχι όλους πάντως, συνεννοήθηκε με την Εκκλησία, τον Μητροπολίτη δηλαδή ,μπας και σκεφθούν εκεί στην Ιερά Σύνοδο πως είναι «Εθνικός» και άρα ότι επιθυμεί να αναβιώσει το Δωδεκάθεο, έστειλε επιστολές στο Αθηναϊκό Κέντρο και βεβαίως συνομίλησε με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


Έτσι, Γενάρη μήνα με τα κρύα του χειμώνα, κατέβηκε στην Αθήνα για συναντηθεί με τον ΕΟΤ και για να «βρει» με το Υπουργείο Παιδείας αλλά και για να ανιχνεύσει την παρουσία πιθανών συμμάχων στα πολιτικά κόμματα.


Συναντηθήκαμε και μιλήσαμε. Η κουβέντα μας αποτυπώθηκε στο video



Στο τέλος αυτού του σύντομου διαλόγου θα μπορέσει ο αναγνώστης να διαβάσει και τις επιστολές του Νίκου Συκλόγλου προς το Υπουργείο Παιδείας, τον Αντώνη Σαμαρά κλπ. Και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό.

 

Φαίνεται πώς σημαντικοί άνθρωποι όπως ο καθηγητής κ. Παντερμαλής, γοητεύονται με την ιδέα δημιουργίας ενός πανεπιστημιακού κέντρου εκεί στους τόπους που όπου ρέει ο Ενιπέας. 
Πηγή: Zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιερία: Η κρίση φέρνει τους αγρότες πιο κοντά

Από την express.gr:
Πρώτα ήρθε η Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και ύστερα η οικονομική κρίση. Από τα καπνά και τα σιτάρια οι αγρότες της Πιερίας άρχισαν να ασχολούνται με τα ακτινίδια και τα ρόδια. Η αρχή δεν ήταν και εύκολη, όμως σταδιακά άρχισε να φέρνει καρπούς. Με την οικονομική κρίση, τα πράγματα δυσκόλεψαν και έπρεπε να «κυνηγήσουν» περισσότερο τη δουλειά τους με σκοπό να προωθήσουν αποτελεσματικότερα τα προϊόντα τους. 

Έτσι ήρθαν πιο κοντά, οργανώθηκαν καλύτερα, ξεπερνώντας τα όποια αρνητικά κατάλοιπα του συνεταιριστικού παρελθόντος και κατάλαβαν πολύ καλά πως «οι πολλοί διεκδικούν μαζί καλύτερα». «Έχουμε διαπιστώσει στην αντιπεριφέρεια Πιερίας ότι η κρίση μας έφερε πιο κοντά. Πολλοί είναι οι παραγωγοί και οι επιχειρηματίες του κλάδου που ανταποκρίνονται πλέον θερμά σε κάθε οργανωτική πρωτοβουλία της αντιπεριφέρειας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το 19ο συνέδριο νέων αγροτών που θα γίνει στην περιοχή μας αλλά και η συνεργασία που ξεκινήσαμε με τους οινοπαραγωγούς ώστε να αναδείξουμε με τους ξενοδόχους και την εφοδιαστική αλυσίδα τα τοπικά κρασιά», επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επιστημονικός συνεργάτης της αντιπεριφέρειας Πιερίας, γεωπόνος και ζωοτέχνης, Δημήτρης Ρουκάς. 

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο περιφερειακός σύμβουλος Πιερίας, αγρότης και ο ίδιος, Δημήτρης Τσιμήτρης που τονίζει ότι «λόγω κρίσης, τα πράγματα άλλαξαν και όσοι επιθυμούν να ασχοληθούν με τη γη δεν κάθονται να περιμένουν τι θα γίνει». 

«Υπάρχει κινητικότητα και από νέους που θέλουν να καλλιεργήσουν και από τους παλιούς που ανοίγονται σε νέα πεδία και ενδιαφέρονται για εξαγωγές» λέει και προσθέτει: «τώρα ο κόσμος άρχισε και δένεται πιο πολύ γιατί όταν είσαι μαζί με άλλους, σε μια μικρή και ευέλικτη ομάδα μπορείς να βρεις καλύτερα τον πελάτη που θα πουλήσεις το προϊόν». Στροφή στα τοπικά αγροτικά προϊόντα Τα καλά της κρίσης όμως δεν είναι μόνον αυτά. 

Εκτός από τα οφέλη της συνεργασίας, οι προσπάθειες που γίνονται τον τελευταίο καιρό έχουν και ένα άλλο θετικό αποτέλεσμα: τη στροφή στα τοπικά αγροτικά προϊόντα. «Γυρίσαμε στην κατανάλωση των προϊόντων της τοπικής αγοράς για την αναζήτηση προϊόντων με καλύτερη ποιότητα και τιμή, μακριά από την ανασφάλεια που δημιουργούν τα ξένα διατροφικά σκάνδαλα», σημειώνει ο κ. Ρουκάς. Φέρνει, εξάλλου, ως παράδειγμα την κατανάλωση των ντόπιων κρεάτων και τυριών αλλά και προϊόντων όπως τα Κάστανα Βρύας Παντελεήμονα, το μέλι Πιερίας, τα ακτινίδια, την ελιά και το λάδι, το τσάι του Ολύμπου, τα κεράσια της Ράχης Κολινδρού και τα μύδια του Μακρύγιαλου. 

Αυτό, άλλωστε, ο κ. Τσιμήτρης το αποδίδει και στο γεγονός ότι πλέον καλλιεργείται στην Πιερία μια ευρεία γκάμα προϊόντων που πριν δεν υπήρχαν. «Πριν από κάποια χρόνια δεν είχαμε τόσα πολλά αγροτικά προϊόντα στην περιοχή μας. Έτσι αγοράζαμε τα εισαγόμενα. Τώρα που έχουμε τόσες καλλιέργειες ο κόσμος γνωρίζει ότι αν προτιμήσει τα ντόπια φρούτα και λαχανικά θα κερδίσει σε ποιότητα» σχολιάζει. 

Κλείνει, τέλος, μεταφέροντας ένα αισιόδοξο μήνυμα στον αγροτικό κόσμο λέγοντας: «πρέπει να ανοιχτούμε ακόμη περισσότερο για να μπορέσουμε να τα πάμε ακόμη καλύτερα».
Διαβάστε περισσότερα...

Για να τελειώνουμε: Μόνο ο Λαός της Νέας Δημοκρατίας με τον ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ αρχηγό του - ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ - κάνουν τα ψηφοδέλτια ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ

Και έγινε το επίσημο γκάλοπ...
Και ανέτρεψε το ...γκάλπικο...
Και σάρωσε ο δήθεν «κομμένος»...
Και τώρα τρέμουν οι κατά καιρούς «κομμένοι» και διαγραμμένοι που ήθελαν να γίνουν «κόφτες»...
Κύριοι να το καταλάβετε, το ψηφοδέλτιο δεν το φτιάχνετε εσείς όπως σας βολεύει!
Το φτιάχνει ο ΑΡΧΗΓΟΣ με το ΛΑΟ για την ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ, όχι για να εκλεγείτε εσείς και τα τσιράκια σας!
Έτσι πρέπει και έτσι ΓΙΝΕΤΑΙ!
ΤΕΡΜΑ στα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ!
Τώρα - σαν έτοιμοι από καιρό... - εμπρός για έκλογες κι ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του...
Διαβάστε περισσότερα...

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ - Πρόσκληση παρουσίασης και εγκαίνια έκθεσης λιτοχωρίτικης φορεσιάς

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ναυάγησε το PSI, υποβαθμίζεται η Γαλλία, για χρεοκοπία γράφουν οι FT

Το ΒΑΤΕΡΛΩ του Σαρκοζί
Από το Antinews:
http://www.antinews.gr/2012/01/13/142911/
(Ανανεωμένο) - Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση, έλεγε ο Μεγάλος Τιμονιέρης, και φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες έτσι ακριβώς είναι. 

Καταρχήν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSΙ) απέτυχαν και δεν φαίνεται να επαναλαμβάνονται την ερχόμενη Τετάρτη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πληροφορίες 

Παράλληλα, όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και η γαλλική τηλεόραση μεταδίδουν ότι αναμένεται η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας από την Standard & Poor’s. Αντιθέτως η S & P φαίνεται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και το Λουξεμβούργου. 

Για πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας μετά το ναυάγιο των σημερινών διαπραγματεύσεων για το psi, κάνουν λόγο στο μεταξύ οι Financial Times: “Κατέρρευσαν οι σημερινές διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Μία αναπάντεχη εξέλιξη η οποία ενδέχεται να καταστήσει την παρούσα ελληνική κυβέρνηση, ως την πρώτη κυβέρνηση ανεπτυγμένης χώρας των τελευταίων 60 ετών που θα υποστεί μία συνολική χρεοκοπία στο δημόσιο χρέος της”, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το τέλος των σημερινών συνομιλιών ο επικεφαλής του IIF αναχώρησε πολύ… σκεπτικός από το Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, το Reuters επικαλείται δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου (βλέπε Ευ. Βενιζέλο) ο οποίος λέει ότι είναι λιγότερο αισιόδοξος από χθες αλλά ότι θα ήταν καταστροφή να μην κλείσει το PSI. 

Η ανακοίνωση του ΙΙF 

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων του ΙΙF αναφέρει: “Οι κύριοι Charles Dallara και Jean Lemierre, συνέχισαν σήμερα τις συζητήσεις τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, για ένα εθελοντικό PSI στη βάση της συμφωνίας των Ευρωπαίων πολιτικών αρχηγών της 26ης και 27ης Οκτωβρίου. Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η διαπραγμάτευση επί της πρότασης που κατέθεσε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών, η οποία περιλαμβάνει 50% κούρεμα στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές και διαγραφή χρέους έως το ύψος των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν κατέστη δυνατό να τύχει θετικής ανταπόκρισης από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των αντισυμβαλλόμενων μερών διακόπησαν ώστε να επανεξεταστεί η εθελοντική προσέγγιση στην δρομολογούμενη συμφωνία. Ελπίζουμε πάντως πως η Ελλάδα, με τη βοήθεια της Ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να επανέλθει στις συζητήσεις με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να καταλήξει σε μια επωφελή για όλες τις πλευρές συμφωνία, σε εθελοντική βάση και στα πλαίσια των συμφωνηθέντων στις 26/27 Οκτωβρίου. Κάτι που θα είναι σε όφελος τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρωζώνης“. 

Κατά την γνώμη μας η ανακοίνωση λέει καθαρά ότι οι συνομιλίες απέτυχαν αφού δεν αναφέρει ημερομηνία επανεκκίνησής τους. ( “ελπίζουμε η Ελλάδα να ξαναδιαπραγματευτεί με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο να ολοκληρωθεί μια αμοιβαία αποδεκτή εθελοντική συμφωνία για το χρέος“). 

Άλλες πληροφορίες ωστόσο υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα, η ΕΕ και το ΔΝΤ, απειλούν τους ιδιώτες ότι αν δεν εξασφαλισθεί υψηλή συμμετοχή θα επιβάλλουν με νόμο υποχρεωτικό κούρεμα το ύψος του οποίου θα είναι μεγαλύτερο του 50%. Πιέσεις ασκούνται επίσης στα hedge funds που έχουν ποντάρει στα ελληνικά cds και πιέζουν με την σειρά τους για χρεοκοπία της Ελλάδας που θα τους αποφέρει τεράστια κέρδη. Θέλουν να αναγκάσουν δηλαδή όσους διαφωνούν με την ένταξή τους στο κούρεμα, να συμμετάσχουν εθελοντικά. 

Σε ανεξάρτητους επενδυτές, όπως hedge funds, ιδιώτες και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (sovereign funds) ανήκουν ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 80 δισ. ευρώ ανήκουν 

Κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης είναι και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία αρνείται να συμμετάσχει στο PSI και να ανταλλάξει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της με νέα 20ετούς ή 30ετούς διάρκειας 

Πηγές του Reuters στην επιτροπή των πιστωτών αναφέρουν τέλος ότι ”είναι πλέον λιγότερο αισιόδοξοι για μια συμφωνία”. Οι ίδιες προειδοποιούν ότι “μια αποτυχία να συμφωνήσουμε θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα και την Ευρώπη”. 

Η υποβάθμιση της Γαλλίας 

Η υποβάθμιση της Γαλλίας ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου και ίσως είναι η τιμωρία για την αλαζονεία τους. Είναι όμως κι ένα σημάδι ότι η οικονομική κρίση επεκτείνεται και πλήττει και την… ισχυρή γαλλική οικονομία. Επιβεβαιώνει δε ότι οι οίκοι αξιολόγησης είναι πανίσχυροι και παίζουν όποτε θέλουν το παιχνίδια της γάτας με το ποντίκι. Ίσως, πάντως, είναι και ένα καλό νέο για την κρίση στην Ελλάδα καθώς θα κάνει να καταλάβουν αυτούς που αποφασίζουν ότι πρέπει να βρουν ένα συνολικό σχέδιο επίλυσης του προβλήματος. Με μπαλώματα δε γίνεται απολύτως τίποτε. 

Άλλωστε, φαίνεται ότι ετοιμάζεται σύντομα και η υποβάθμιση της Γερμανίας, κάτι που φάνηκε από δηλώσεις αξιωματούχων στο Βερολίνο, ότι το τριπλό Α είναι μια φενάκη σε έναν υπερχρεωμένο πλανήτη. Άρα ετοιμάζονται κι αυτοί… 

Οι πληροφορίες που έρχονται είναι ραγδαίες καθώς φαίνεται ότι υποβαθμίζονται και οι οικονομίες της Αυστρίας και της Σλοβακίας με την πρώτη να έχει σοβαρά ανοίγματα στις ουγγρικές τράπεζες οι οποίες καταρρέουν. Με το άκουσμα της είδησης για υποβάθμιση της Γαλλίας άρχισαν η κατρακύλα στα χρηματιστήρια του Παρισιού αλλά και στη Wall Street ενώ τα επιτόκια των ισπανικών, ιταλικών και γαλλικών ομολόγων αυξάνονταν σημαντικά, ένδειξη της δυσπιστίας των αγορών απέναντι στην οικονομία των χωρών αυτών. 

Σύμφωνα με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο, η S&P θα ανακοινώσει την απόφασή της κατά πάσα πιθανότητα στις 22:00 ώρα Ελλάδος, μετέδωσε το Bloomeberg.
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα πουλάκι μας είπε...

... πως πρώην βουλευτής επικρατείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εχθές ήταν σε ζαχαροπλαστείο - το πιο γνωστό - του Λιτοχώρου...
 
Στην συνάντηση παρευρέθησαν - μεταξύ άλλων - πρώην και νυν δημοτικοί σύμβουλοι...
 
Το περιεχόμενο της συζήτησης μας έγινε γνωστό αλλά δεν είναι επί του παρόντος να συζητηθεί...
 
Αυτά...

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ: Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας στην 24η Agrotica

Ισχυρή θα είναι η παρουσία της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στην 24η AGROTICA, στη διεθνή έκθεση γεωργικών μηχανημάτων, εξοπλισμού και εφοδίων, που θα διεξαχθεί από 1 έως και 5 Φεβρουαρίου 2012 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO στη Θεσσαλονίκη. 

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τη μεγαλύτερη έκθεση του κλάδου στη Ν.Α. Ευρώπη, που σκοπό έχει να προωθήσει την αγροτική ανάπτυξη αλλά και να ενημερώσει για την τεχνολογία και τις τελευταίες εξελίξεις στον ευρύτερο αγροτικό τομέα. Ένας από τους βασικότερους στόχους της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, η ανάδειξη των τοπικών της προϊόντων, θα τεθεί σε εφαρμογή στο πλαίσιο της έκθεσης AGROTICA 2012. 

  Αρίστης ποιότητας προϊόντα που παράγει η εύφορη Πιερική Γη και που απαρτίζουν το αγροτικό καλάθι της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, όπως ακτινίδια Π.Γ.Ε., κρασιά Π.Γ.Ε., τσίπουρο, ελιές, λάδι, τυροκομικά προϊόντα, μέλι, τσάι Ολύμπου, αρωματικά φυτά, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, σταφύλια, κάστανα, ρόδια, στέβια, τρούφα, σιτηρά, καπνό, βαμβάκι, κ.α. θα προβληθούν με τον καλύτερο τρόπο στο περίπτερο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, προκειμένου να αναδειχθούν, να εδραιωθούν στην αγορά και να ενισχυθούν οι αγρότες της Πιερίας. 

Τα ποιοτικά αγαθά της Πιερίας θα κοσμούν το περίπτερό της -σε έναν καλαίσθητο χώρο περίπου 20 τ.μ. στο ισόγειο του κτιρίου 7 της Δ.Ε.Θ.-προσελκύοντας τους επισκέπτες της έκθεσης. Το stand της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας είναι ενταγμένο σε ενιαίο χώρο 120 τ.μ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 

« Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας με στοχευμένες δράσεις συμβάλλει στην υποστήριξη, προβολή και ανάδειξη τόσο των τοπικών ποιοτικών της προϊόντων όσο και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Πιερία στον κλάδο της γεωργίας» δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας για τη συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στην 24η AGROTICA. 

Όπως επεσήμανε η Σοφία Μαυρίδου, η διαμόρφωση δυνατής ταυτότητας της Πιερίας, μέσω των πιστοποιημένων της τοπικών προϊόντων θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη και κατ’ επέκταση στην τοπική οικονομία. 

«Για να αντιμετωπίσουμε την κρίση πρέπει να στηρίξουμε τις τοπικές μας επιχειρήσεις αλλά και να προωθήσουμε ενέργειες για τη δημιουργία δικτύου προβολής των ποιοτικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων τους και των υπηρεσιών που παρέχουν» τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. 

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις ενδιαφερόμενες τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα και εξυπηρετούν παραγωγικές αλλά και υποστηρικτικές ανάγκες του αγροτικού τομέα, να συμμετάσχουν στην 24η Agrotica, μέσα από το stand της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Για δηλώσεις συμμετοχής, στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ( τηλ: 2351 351 200 κος Χηνόπουλος και 2351 351 267 κα Βουλτσίδου, FAX: 2351 351 268 και email: georgias@pieria.pkm.gov.gr) μέχρι την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2012.
Διαβάστε περισσότερα...

Αποσύρθηκαν οι δύο υποψήφιοι από το κάμπιγκ της Σκοτίνας!!!

Αποσύρθηκαν οι δύο του εσωτερικού. Μία εταιρία από την Πιερία και μία από την Χαλκιδική...! Το έχουμε ξαναπεί ότι το κάμπιγκ, θα το πάρουνε εταιρίες, του εξωτερικού, διότι δεν είμαστε αξιόπιστοι γενικώς στη χώρα...! Όλοι παραδεχόμαστε ότι τίποτα δεν λειτουργεί σωστά εδώ, όλοι παραδεχόμαστε ότι υπάρχει διαφθορά, και όταν έρχονται οι εκ,του, εξωτερικού, θιγόμαστε...! Εξάλλου, το συγκεκριμένο, θα το πάρουν Ελληνες του εξωτερικού, και μάλιστα από την περιοχή, και θα δώσουν νέα ώθηση στην ανάπτυξη,και στην κενή σύγχρονη ύπαρξη μας...! Σιγά σιγά θα μας πούνε ότι, τα εσωτερικά μας,και πάντοτε ανθεκτικά, σαΐνια δεν υποβάθμισαν το κάμπιγκ ...! ή την ανάπτυξη του Ολύμπου...;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Πέστε μου μόνο, τι θα γίνει οταν με το καλό οι νέοι επενδυτές του κάμπινγκ μάθουνε ότι: ο αγωγός εκροής επεξεργασίας λυμάτων βιολογικού καθαρισμού νότιας Πιερίας σχεδιάστηκε [για να εκρέει σχεδόν στην αυλή τους ] με πρωτοβάθμια επεξεργασία...;;;; Ενώ και ο νόμος 354 Β 8 /3 / 2011 το απαγορεύει...;;;; 

Άκρα του τάφου σιωπή από [δη- μο- σιογρ@φους...] πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς, υπηρεσίες και απο εισαγγελέα.....! Βγάλετε τα συμπεράσματα για την σοβαρότητα που μας διακρίνει...!!!!!!!!! 

Η αρχαία ψυχή ζει μέσα μας αθέλητα κρυμμένη. Κωστής Παλαμάς 

Ο εκ των Λειβήθρων ερχόμενος Γιάντσιος Κων/νος
Διαβάστε περισσότερα...

ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Οι φανατικότεροι υποστηρικτές - την δεύτερη Κυριακή - του "ήρθα να ενώσω ψυχές":
  • Εγκαταλείπουν τον "τελευταίο δήμαρχο"
  • Κάνουν ΑΛΜΑ (πάλι καλά) στις βουλευτικές
  • και έχουν σίγουρο το χρίσμα της παράταξης (λόγω ΑΛΜΑΤΟΣ) για να κατέλθουν υποψήφιοι ΔΗΜΑΡΧΟΙ
 Ο Ανοιξιάτικος
Διαβάστε περισσότερα...

Άρθρο του πρώην Δημάρχου Λιτοχώρου Ν. Κουκουτάτσιου - Τίτλος: "Πνίγονται σε μια κουταλιά νερό"

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα...

Γραφείο Τύπου της Ν.Ε Πιερίας του ΚΚΕ

«Αλλάζει η ζωή του ανθρώπου, αν ο Όλυμπος ήταν στην ιδιοκτησία των Γερμανών»; 

«Για να μπορέσει η ανάπτυξη να ξεκινήσει πρέπει να θεσπιστεί και να ενεργοποιηθεί ένα εξειδικευμένο τμήμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στελεχωμένο με ικανούς, ταχύτατους και "ιδεολογικά προσκείμενους" στην ανάπτυξη δικαστές, το οποίο θα εκδικάζει εντός εβδομάδων τις προσφυγές»…. 

«Αλλάζει η ζωή του ανθρώπου αν ο Όλυμπος ήταν στην ιδιοκτησία των Γερμανών»; 

«(...) αν δίναμε την Ακρόπολη στη διαχείριση των Ιαπώνων, να είστε σίγουρη ότι θα λειτουργούσε 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες τη βδομάδα (...). Η Ακρόπολη είναι ένα προϊόν που θα έπρεπε να δουλεύει ακόμα και την Πρωτοχρονιά».

-- Μια τέτοια κίνηση δεν θα σας έθιγε ως Έλληνα; 

--«Το αντίθετο. Θα με χαροποιούσε ιδιαίτερα (...)». 

Τα παραπάνω είναι από συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο «Πρώτο Θέμα» της 7-8/1/2012 και συγκεκριμένα στο «Οικονομικό Ένθετο Business Stories», και την έδωσε ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας των «Jumbo». 

Ποια συμπεράσματα θα μπορούσε να βγάλει ένας εργαζόμενος της Πιερίας ,επειδή τον αφορά άμεσα η αναφορά του μεγαλοεπιχειρηματία στο παγκόσμιο μνημείο της φύσης και της ιστορίας, τον Όλυμπο;  

1) Ότι ο Όλυμπος κινδυνεύει. Η πλουτοκρατία μπροστά στους κινδύνους και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει το σύστημά της δεν θα διστάσει να κόψει και να ράψει νόμους και θεσμούς ακόμη περισσότερο στα μέτρα της, ώστε να λεηλατήσει φύση και ιστορία για να αυξήσει τα πλούτη της. 

2) Ότι , αν την αφήσουμε, δεν θα διστάσει να ξεπουλήσει, για ένα κομμάτι ψωμί, το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της πατρίδας μας ( που πρέπει να είναι περιουσία του λαού) στους ξένους πλουτοκράτες, ώστε να πάρει ένα κομμάτι από την πίτα. 

3) Η πλουτοκρατία είναι ικανή να πουλήσει ακόμη και τη «μάνα» της για να κερδοσκοπήσει. Αντιμετωπίζει την Ακρόπολη σαν επιχείρηση συνεχούς λειτουργίας, με σκλάβους εργαζόμενους, που θα αποφέρει κέρδη στους εκμεταλλευτές της. Δεν ενδιαφέρεται πλέον για παραγωγικές επενδύσεις άλλα για ανέξοδες και εύκολες «αρπαχτες». 

4) Και οι δούλοι στις πυραμίδες της Αιγύπτου δούλευαν 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες τη βδομάδα (...) (και οι πυραμίδες) έγιναν ένα προϊόν που δουλεύει ακόμα και την Πρωτοχρονιά. Όμως το μόνο που έμεινε ήταν τα σκορπισμένα οστά των δούλων στην έρημο, τα πλούτη των βασιλιάδων της Αιγύπτου και τα κέρδη των μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων μαζί με τη δυστυχία του Αιγυπτιακού λαού σήμερα. 

Ερώτημα : Αυτό που δεν συγκινεί και δεν θίγει τον ιδιοκτήτη των «Jumbo», θα συγκινήσει και θα θίξει τον δικό μας πατριωτισμό, δηλαδή τον πατριωτισμό των λαϊκών στρωμάτων της Πιερίας; 

Γραφείο τύπου της Ν.Ε. Πιερίας του Κ.Κ.Ε
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ο Βουλευτής Γιάννης Αμοιρίδης υποψήφιος για τη διαδοχή του Γ.Παπανδρέου;

Ο βουλευτής Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης  σύμφωνα με δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» φλερτάρει υπό προυποθέσεις για να θέσει υποψηφιότητα ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Προκειμένου να εκπροσωπηθεί και η περιφέρεια. 

Την Πέμπτη σύμφωνα με το δημοσίευμα ενδεχομένως να κατθέσει κείμενο-παρέμβαση για τις εσωτερικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Στη φωτογραφία με το Περιφερειακό σύμβουλο Ν.Παπανικολάου πριν μερικές μέρες στη Κατερίνη όπου εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους «φλερτάρει» με την ιδέα να διαδεχθεί το Γ.Παπανδρέου.
Διαβάστε περισσότερα...

Επιστολή του αν. περιφερειάρχη στον υπουργό Υποδομών για τα διόδια της Λεπτοκαρυάς

Επιστολή στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Βορίδη έστειλε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδης σχετικά με το υπερβολικό κόστος των διοδίων στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, ιδιαίτερα δε στα παράπλευρα διόδια της Λεπτοκαρυάς. 

Στην επιστολή του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδης ζητά την εκλογίκευση του κόστους των διοδίων στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, προκειμένου να αποκατασταθεί η άδικη και υπερβολική χρέωση κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής. «Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι, σε περίοδο οικονομικής κρίσης και δυσπραγίας, οι παραχωρησιούχοι εταιρίες εξακολουθούν να εισπράττουν υψηλότατα διόδια, μολονότι τα έργα για την κατασκευή της Εθνικής Οδού έχουν σταματήσει εδώ και έξι μήνες», τονίζει στην επιστολή του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ανεπίτρεπτο το μεροκάματο των επαγγελματιών να καταλήγει στα διόδια και η Πολιτεία να παραμένει αδιάφορη μπροστά στο πρόβλημα».  

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδης ζητά από τον Υπουργό να μεριμνήσει ώστε «να εξαιρεθούν όλα τα μικρά επαγγελματικά τοπικά οχήματα από την καταβολή διοδίων στα παράπλευρα διόδια, καθώς επίσης και να εκλογικευθεί το αντίτιμο των διοδίων, τουλάχιστον έως την κατασκευή ασφαλών παράπλευρων οδών, που θα μπορούν να χρησιμοποιούν τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι κάτοικοι της περιοχής». «Μην ωθείτε τους επαγγελματίες στην οικονομική εξαθλίωση! Καθήκον της Πολιτείας είναι να ενισχύει τους επαγγελματίες και όχι να τους στραγγαλίζει στο όνομα του μνημονίου», καταλήγει ο κ. Ψωμιάδης. 

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Δ. Ψωμιάδη έχει ως εξής: 

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Πρόσφατα έγινα, για πολλοστή φορά, αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από κατοίκους και επαγγελματίες της Πιερίας σχετικά με το υψηλότατο κόστος των διοδίων στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης-Κατερίνης, ιδιαίτερα δε στη Λεπτοκαρυά, όπου οι οδηγοί της περιοχής καλούνται να καταβάλουν υπέρογκα ποσά στα παράπλευρα διόδια για την καθημερινή τους μετακίνηση.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει κατ’ επανάληψη θέσει υπ’ όψιν σας το οξύτατο αυτό ζήτημα, με επιστολές της προς το Υπουργείο σας, ζητώντας την εκλογίκευση του κόστους των διοδίων στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, προκειμένου να αποκατασταθεί η άδικη και υπερβολική χρέωση κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής εξαιτίας της ύπαρξης συνεχόμενων σταθμών διοδίων σε μικρές χιλιομετρικές αποστάσεις εντός του νομού. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους πέντε μετωπικούς σταθμούς διοδίων του οδικού άξονα Μαλλιακός-Κλειδί, οι τρεις εξ αυτών βρίσκονται εντός των ορίων του νομού Πιερίας. 

Είναι δε αδιανόητο το γεγονός ότι, σε περίοδο οικονομικής κρίσης και δυσπραγίας, οι παραχωρησιούχοι εταιρίες εξακολουθούν να εισπράττουν υψηλότατα διόδια, μολονότι τα έργα για την κατασκευή της Εθνικής Οδού έχουν σταματήσει εδώ και έξι μήνες. Παράλληλα, δεν επιτρέπεται στους επαγγελματίες μεταφορείς να χρησιμοποιούν το παράπλευρο οδικό δίκτυο, το οποίο εξάλλου είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και μη ασφαλές για τους υπόλοιπους οδηγούς. Αντιλαμβάνεστε ασφαλώς ότι στη δεινή οικονομική συγκυρία που ζει η χώρα μας, είναι ανεπίτρεπτο το μεροκάματο των επαγγελματιών να καταλήγει στα διόδια και η Πολιτεία να παραμένει αδιάφορη μπροστά στο πρόβλημα. 

Το δυσβάσταχτο κόστος των διοδίων πλήττει βάναυσα τον κλάδο των μεταφορών και του τουρισμού, με βαρύτατες συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Ήδη το Επιμελητήριο Πιερίας, διά του Προέδρου του Ηλία Χατζηχριστοδούλου και το Σωματείο Εθνικών Μεταφορών διά του Προέδρου του Κωνσταντίνου Συρανίδη έχουν καταθέσει εγγράφως τα αιτήματά τους, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Με τη σειρά μας, σας ζητούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη τα αιτήματα των επαγγελματιών και να μεριμνήσετε προκειμένου να εξαιρεθούν όλα τα μικρά επαγγελματικά τοπικά οχήματα από την καταβολή διοδίων στα παράπλευρα διόδια, καθώς επίσης και να εκλογικευθεί το αντίτιμο των διοδίων, τουλάχιστον έως την κατασκευή ασφαλών παράπλευρων οδών, που θα μπορούν να χρησιμοποιούν τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι κάτοικοι της περιοχής. Μην ωθείτε τους επαγγελματίες στην οικονομική εξαθλίωση! Καθήκον της Πολιτείας είναι να ενισχύει τους επαγγελματίες και όχι να τους στραγγαλίζει στο όνομα του μνημονίου. 

Με εκτίμηση, 

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας 

Διονύσιος Χ. Ψωμιάδης»
Διαβάστε περισσότερα...

Είναι κάποια παιδιά που δεν γίνονται άντρες....

Ειδικός συνεργάτης πρώην δημάρχου του Νότου επιτέθηκε φραστικά και κινήθηκε απειλητικά εναντίον υποψηφίου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας διότι θεώρει πως με τις επιλογές του ο υποψήφιος βουλευτής (που παρεπιμπτόντως στήριξε ανοικτά τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας) του στέρησε μια θέση στον ...ήλιο!

Το συμβάν έλαβε χώρα σε γνωστό (στο πιο γνωστό) μαγαζί του πεζοδρόμου της Κατερίνης!

Εννοείται πως η διεύθυνση "πέταξε" εκτός μαγαζιού τον σουρωμένο ειδικό συνεργάτη!

Με τις υγείες σας και περαστικά σας!

Διαβάστε περισσότερα...

Για ποιόν (-ούς) χτυπά η κουδούνα στο δήμο Δίου - Ολύμπου ;

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ύστερα από έντονες συλλήβδην αντιδράσεις βουλευτών όλων των παρατάξεων, απέσυρε την τροπολογία που θα περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο "Αντιμετώπιση φαινομένων φοβίας και ρατσισμού" το οποίο θα ψηφιστεί προσεχώς, με αντικείμενο την αποσυμφόρηση των φυλακών και την παραγραφή ποινών κάτω των 12 μηνών, για την μείωση της ύλης στις εισαγγελίες.

Κατά την άποψη της "βουλευτικής" πηγής μας, η συγκεκριμένη τροπολογία είναι επαίσχυντη, οδηγεί στην ατιμωρησία...
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Χωματερές στην κορυφή του Ολύμπου

Από το Real.gr:
Σε ανοιχτές χωματερές έχουν μετατρέψει ασυνείδητοι τις βουνοκορφές του Ολύμπου. Ορειβάτες και περιβαλλοντικοί φορείς καταγγέλλουν στη Real planet ότι σε υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων, δίπλα στα ορειβατικά καταφύγια, έχει συσσωρευτεί τεράστιος όγκος απορριμμάτων από ορισμένους «φυσιολάτρες» επισκέπτες, οι οποίοι ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα το οικοσύστημα του υψηλότερου βουνού της Ελλάδας. 

Η πιο ενδεδειγμένη λύση που επιλέγεται για τη διαχείρισή τους είναι η καύση. Μέσα στο μαγευτικό τοπίο του βουνού υπάρχουν διαμορφωμένοι λάκκοι, στους οποίους καίγονται σωρηδόν σκουπίδια, δημιουργώντας έτσι διάσπαρτες εστίες μόλυνσης. Τα τελευταία χρόνια, ο Ολυμπος έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο ξακουστά ορειβατικά θέρετρα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η… τουριστική σεζόν ξεκινά από τις αρχές Ιουνίου και ολοκληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πάνω από 20.000 ορειβάτες και φυσιολάτρες επισκέπτονται το βουνό κάθε χρόνο, γεγονός που, κατά τους οικολόγους, επιβαρύνει επιπλέον το περιβάλλον.  

Ο έμπειρος ορειβάτης Μίλτος Ζέρβας, μαζί με την ορειβατική ομάδα του περιοδικού «Ανεβαίνοντας», απαθανάτισαν με τον φωτογραφικό τους φακό την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στα καταφύγια του Ολύμπου. Η εικόνα που κατέγραψαν οι ορειβάτες ήταν αποκαρδιωτική. 

«Τα χειρότερα προβλήματα ρύπανσης τα συναντάμε στα καταφύγια Χριστάκη, Πετρόστρουγκα και Λιβαδάκι», λέει ο ορειβάτης. «Στις υψηλότερες κορυφές της Ελλάδας και εκεί που θα περίμενε κανείς να βλέπει μόνο τις ομορφιές του βουνού, αντίθετα αντικρίζει υπαίθριες χωματερές με πλαστικά μπουκάλια, σακούλες, μεταλλικά κουτιά, υπολείμματα από κονσέρβες και άλλα απορρίμματα, που συνθέτουν το τοπίο της ντροπής και το οποίο προσβάλλει βάναυσα τις βουνοκορφές του βουνού των θεών», συμπληρώνει. 

«Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με τα σκουπίδια και τα λύματα των επισκεπτών, καθώς τα καταφύγια δεν διαθέτουν τουαλέτες», προσθέτει ο Μ. Ζέρβας και συνεχίζει: «Επίσης, το βουνό δεν έχει πηγές με νερό και έτσι οι επισκέπτες αναγκάζονται να μεταφέρουν μαζί τους επιπλέον πλαστικά μπουκάλια, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ομως, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύονται περισσότερα πλαστικά σκουπίδια, επιβαρύνοντας το περιβάλλον». 

Οι περιβαλλοντικοί φορείς διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας σχεδιασμός για τη συλλογή των λυμάτων και των σκουπιδιών. Τα μόνα «απορριμματοφόρα» που κυκλοφορούν στο βουνό είναι δύο καραβάνια με 20 μουλάρια. Ομως, ακόμη και αυτά δεν επαρκούν για να τα συλλέξουν όλα. Αντίθετα, όπως διαπιστώνουν οι οικολόγοι, σε ορισμένα καταφύγια δεν φτάνουν ποτέ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτή η αποτρόπαια εικόνα. 

Με ρυθμούς χελώνας 

«Ο Ολυμπος είναι απροστάτευτος», υποστηρίζει στην «R» ο Γιώργος Περδίκης, πρόεδρος των Φίλων του Περιβάλλοντος, και συνεχίζει: «Ολα ξεκινούν από την κωλυσιεργία του υπουργείου Περιβάλλοντος και των υπόλοιπων φορέων να προχωρήσουν στην επέκταση των ορίων του εθνικού δρυμού και την ανακήρυξη του Ολύμπου σε Εθνικό Πάρκο». 

Είναι ένα σχέδιο προστασίας, το οποίο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πιέζουν να εφαρμοστεί από το 1985. Ομως, συναντά την αντίδραση των τοπικών Αρχών. «Εάν ο Ολυμπος ανακηρυχθεί σε Εθνικό Πάρκο θα βάλει φρένο στις επιδιώξεις ορισμένων, οι οποίοι αντιλαμβάνονται το βουνό ως επιχείρηση. Με αυτό τον τρόπο, όλα θα έπαιρναν τον δρόμο τους και το βουνό θα προστατευόταν επαρκώς. Δεν μπορούμε τον 21ο αιώνα να βάζουμε μπροστά τα κέρδη από τον άνθρωπο και τη φύση», επισημαίνει ο πρόεδρος. 

Ενδεικτικά, οι Φίλοι του Περιβάλλοντος εισηγούνται να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας, προκειμένου να αντιστραφεί η κατάσταση που επικρατεί στο βουνό των θεών.

Η οικολογική ομάδα υποστηρίζει ότι το οικοσύστημα του Ολύμπου δεν μπορεί να φιλοξενεί τόσο μεγάλο αριθμό επισκεπτών τον χρόνο και η πρόσβαση σε αυτό θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη. Παράλληλα, προτείνει να συσταθεί άμεσα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης για τα απορρίμματα των επισκεπτών, καθώς επίσης να τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες. 

Η Real planet προσπάθησε επανειλημμένα, αλλά χωρίς επιτυχία, να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης του Ολύμπου, Παύλο Ανδρεδάκη. 

Παράδειγμα προς μίμηση 

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στον Ολυμπο απέχει κατά πολύ από τα διαχειριστικά προγράμματα που εφαρμόζονται στις Ελβετικές Αλπεις. Η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης αποτελεί πρότυπο ορειβατικού τουρισμού, καθώς οι Αρχές έχουν προβλέψει και την παραμικρή λεπτομέρεια, προκειμένου να μην επιβαρύνεται το αλπικό οικοσύστημα. «Στα ελβετικά βουνά γίνεται ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων και σκουπιδιών», δηλώνει ο Μίλτος Ζέρβας και συνεχίζει: «Πάνω στο βουνό έχουν τοποθετηθεί χημικές τουαλέτες, ενώ τα απορρίμματα περισυλλέγονται με ελικόπτερα». 

Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΤΤΗ
Διαβάστε περισσότερα...

Θέμα αγροτικής τηλεοπτικής εκπομπής Γιάννη Τσιμπονίδη ΔΙΟΝ Τηλεόραση για 10-1-2012

Την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, στις 10.30 το βράδυ 
ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ» 
ΤΗΣ ΔΙΟΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ με τον Γιάννη Τσιμπονίδη 

Θέμα: «Τι περιμένει ο αγρότης από το 2012;» 

Η εκπομπή «Κοντά στους Αγρότες», με τον Γιάννη Τσιμπονίδη, που μεταδίδεται την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012, στις 10.30 το βράδυ, στην ΔΙΟΝ Τηλεόραση, θέμα της έχει: «Τι περιμένει ο αγρότης από το 2012;» 

Ονόματα προσκεκλημένων: 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΙΣΟΠΟΥΛΟΣ 
Πρόεδρος ΑΣ Χράνης

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΝΤΟΛΑΣ 
Αγρότης Μελιάδι Πιερίας 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΑΝΟΣ 
Αγρότης Π. Ελευθεροχώρι Πιερίας 

ΣΠΥΡΟΣ ΚΙΑΦΑΣ 
Αγρότης Άγιο Σπυρίδωνα Πιερίας 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΟΥΝΤΟΣ 
Αγρότης αντιπρόσωπος Α.Σ. Λαγόραχης
Διαβάστε περισσότερα...

Ενημερωτική εκδήλωση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.

Με τους Ευρωβουλευτές Γ.Παπαστάμκο και Σ.Δανέλλη συναντήθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας για το μέλλον του αγροτικού κόσμου. 

Το μέλλον της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2014 – 2020 εξετάστηκε στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012, στο Διοικητήριο παρουσία των Ευρωβουλευτών, κ.κ. Γιώργου Παπαστάμκου και Σπύρου Δανέλλη, της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας, πολιτικών και αγροτικών φορέων. 

Τις δράσεις της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, τη στήριξη του αγρότη, την ανάδειξη των τοπικών αγροτικών προϊόντων και τη σύνδεσή τους με το τουριστικό προϊόν, παρουσίασε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυριδου, στους δυο Ευρωβουλευτές στη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί τους πριν την εκδήλωση. 

Στην παρότρυνση και στη στήριξη των νέων αγροτών της περιφέρειας προκειμένου να ασχοληθούν με τη γεωργία έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα, αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. « Οι νέοι αποτελούν το μέλλον της αγροτικής οικονομίας μας και οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους με όλα τα μέσα που διαθέτουμε» δήλωσε η Σοφία Μαυρίδου. Πρόσθεσε, ότι η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής βρίσκεται στο πλευρό της Ένωσης Νέων Αγροτών από την πρώτη ημέρα που συστάθηκε.  

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ενημέρωσε ότι το Σεπτέμβριο του 2012 θα πραγματοποιηθεί στην Πιερία το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, που θα συνδιοργανώσουν η Π.Ε.Πιερίας και η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας, γεγονός που –όπως είπε- θα συμβάλει στην προβολή της περιοχής, των τοπικών αγροτικών προϊόντων αλλά και των δυνατοτήτων αξιοποίησης που διαθέτει η Πιερική γή. Άλλωστε, η Π.Ε.Πιερίας θα δώσει και φέτος δυναμικό «παρών» στην έκθεση Agrotica αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις- διοργανώσεις. 

« Στόχος της Π.Ε.Πιερίας είναι η ανάπτυξη της Πιερίας και οι νέοι αγρότες αποτελούν έναν από τους πυλώνες για την στοχευμένη ανάπτυξη της τοπικής αγροτικής παραγωγής» τόνισε η Σοφία Μαυρίδου. 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, πρότεινε πως για να βγούμε από την οικονομική κρίση θα πρέπει να στηριχτούμε στον πρωτογενή αγροτικό τομέα εκφράζοντας την ανάγκη σωστής διαχείρισης της γεωργικής γης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. 

Τα προβλήματα των ακτημονων αγροτών, των αγροτών με μικρό κλήρο και την ανάγκη ενίσχυσής τους έθεσε επι τάπητος ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Δημήτρης Τσιμήτρης. Ο κ. Τσιμήτρης αναφέρθηκε στην αδυναμία αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας του καπνού εξαιτίας του μικρού κλήρου, αξίωσε από τους Ευρωβουλευτές να επιληφθούν του προβλήματος που ανέκυψε με το άρθρο 214 και μίλησε για την προοπτική της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να δημιουργήσει δημοπρατήριο. 

Οι Ευρωβουλευτές, κ.κ. Γιώργος Παπαστάμκος και Σπύρος Δανέλλης, ανέλυσαν την πολιτική διπλωματία που αναπτύσσουν προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντα της Ελλάδας στον αγροτικό τομέα. Παράλληλα, ζήτησαν την ενεργοποίηση των αγροτικών φορέων για την κατάθεση των προτάσεων τους για τη νέα ΚΑΠ, υπογράμμισαν την ανάγκη καλλιέργειας ανταγωνιστικών προϊόντων, δημιουργίας νέου μοντέλου αγροτικού συνεταιρισμού αλλά και αλλαγής του τρόπου επιδότησης ( στρεμματική επιδότηση, ενίσχυση μόνο σε όποιον παράγει ). 

Η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας έκανε λόγο για τη σύνταξη της έκθεσης «Ύπαιθρος 2020» που ξεκίνησε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών προκειμένου να καταγραφεί η νέα γενιά επαγγελματιών αγροτών που αναπτύσσει οργανωμένη συλλογική δράση σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό & ευρωπαϊκό επίπεδο -με τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας- με σκοπό να προσφέρει ανταγωνιστικά πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, οι Περιφερειακοί Σύμβουλου, Δημήτρης Τσιμήτρης, Νίκος Μακρίδης, Γρηγόρης Παπαχρήστος, Νικόλαος Παπανικολάου, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πιερίας, Μόσχος Γιαλένιος, η βουλευτής Πιερίας του Πασόκ. Μαρία Μίχου, ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης, Νίκος Μπουρονίκος, ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Κατερίνης, Τάκης Λεμονόπουλος ο τέως Νομάρχης Πιερίας, Γιώργος Παπαστεργίου, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Διονύσης Φώλιος, ο αντιπρόεδρος ΕΑΣ Κολινδρού, Γιώργος Πολυχρονίδης, εκπρόσωποι βουλευτών, αγροτικών φορέων καθώς και πλήθος αγροτών της Πιερίας.
Διαβάστε περισσότερα...