Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012 - ΤΟ 17ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΔΗΜΟΤΩΝ ΔΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

Αναβιώνει και φέτος, για δέκατη έβδομη χρονιά στο Δίον Πιερίας, το παραδοσιακό ΑΝΤΑΜΩΜΑ των καταγόμενων με τους διαμένοντες στο Δίον, ένα έθιμο που πραγματοποιείται όπως κάθε χρόνο με πρωτοβουλία του Εφημέριου του Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής πατρός Δημητρίου Κουτσιμάνη και του τοπικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου. 

 Το ΑΝΤΑΜΩΜΑ αγκαλιάσθηκε και στηρίχθηκε από την τοπική και όχι μόνο κοινωνία και ασφαλώς καταξιώθηκε στο χρόνο. Υπενθυμίζει στις νεότερες γενιές τις καταβολές αλλά και τους τρόπους διαβίωσης των προγόνων σε εκείνους τους μακρινούς και ρομαντικούς χρόνους. 
 Το ΑΝΤΑΜΩΜΑ αποβλέπει στο να διατηρηθεί αναλλοίωτη η συνοχή των διαμενόντων στο Δίον με τους καταγόμενους από την περιοχή που όμως διαβιούν μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Γνωρίζουμε άλλωστε όλοι μας πόσο σημαντική και καθοριστική είναι η συμβολή της Ορθόδοξης Ελλαδικής Εκκλησίας τόσο στη διατήρηση της ταυτότητας των Ελλήνων, όσο και στη διαιώνιση των ηθών και εθίμων του λαού μας, ιδιαίτερα στα επίπονα και δύσκολα χρόνια που γνώρισε διαχρονικά ο τόπος μας. 

 Το 17ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ των απανταχού δημοτών του Δίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012. 

 Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία θα προεξάρχει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. κ. Αγαθόνικος, θα αναβιώσει στο προαύλιο του Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Δίου το έθιμο και το παραδοσιακό γλέντι με τοπικά εδέσματα, μουσική και τραγούδια του τόπου μας. 

 Ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Δημήτριος Κουτσιμάνης με επιστολή - πρόσκληση, επισημαίνει: 

 ΄΄ Αγαπητοί μου εν Χριστώ Αδελφοί. Επί δεκαεπτά έτη η τοπική Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής του Δίου Πιερίας με την άοκνη συμπαράσταση των κατοίκων και φορέων της περιοχής, πραγματοποιούμε το παραδοσιακό έθιμο του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ των διαμενόντων με τους καταγόμενους από το Δίον αδελφούς μας, πάντα με τον ίδιο εθιμικό τρόπο όπως το κληροδοτήσαμε από τους προγόνους μας. 

 Το έθιμο αυτό αναβιώνει στον ίδιο λατρευτικό χώρο – τότε Ιερό Μονύδριον - και σήμερα Ιερός Ναός της Οσιοπαρθενομάρτυρος Αγίας Παρασκευής. 

 Αλήθεια πόσο σημαντικά και επίκαιρα είναι τούτες τις στιγμές που επαπειλείται η ταυτότητά μας τα Θεόπνευστα λόγια του Αποστόλου των Εθνών Παύλου στη β’ προς Θεσσαλονικείς επιστολής του, ότι ΄΄Αρα ουν αδελφοί, στήκετε και κρατείτε τας παραδόσεις ας εδιδάχθητε είτε δια λόγου, είτε δι’ επιστολής ημών΄΄, λόγια που μας παροτρύνουν να παραμείνουμε αμετακίνητοι και να κρατούμε τις παραδόσεις που διδαχθήκαμε είτε με προφορικό λόγο, είτε με επιστολή. 

 Άλλωστε είναι γνωστή η συμβολή της μεγάλης του Χριστού Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ανάδειξη και διαιώνιση των ηθών, εθίμων και παραδόσεων του αιώνιου Ελληνικού Λαού. 

 Αδελφοί μου 
 Νοιώθω ιδιαίτερα ευτυχής που με τη Θεία Χάρη έχω την ύψιστη τιμή και ευλογία να διακονώ το αξιοθαύμαστο ποίμνιο της πάλαι ποτέ Επισκοπής του Δίου και μαζί με τους αδελφούς μου μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής, συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε και να διατηρούμε το παραδοσιακό έθιμο του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ.΄΄
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Σωτήρης Μασταγκάς γράφει για το μήνυμα της "Επανάστασης του Ολύμπου 1878"

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ.1878 
Το μήνυμα 

Γράφει ο Σωτήριος Δ. Μασταγκάς 

Με αυθόρμητο πνεύμα σύσσωμος ο μακεδονικός ελληνισμός ανταποκρίθηκε στο εγερτήριο σάλπισμα της επανάστασης. Ο λαός της Μακεδονίας τον Φεβρουάριο του 1878 άρπαξε την ευκαιρία να αποκαλύψει τη δύναμη, την ωριμότητα και τη θέληση να ανακτήσει, σε πείσμα των ισχυρών της γης, την προ αιώνων καταλυθείσα ελευθερία του. Οι ένδοξοι πρόγονοί μας μαρτύρησαν και ολοκαυτώθηκαν, κράτησαν ανόθευτη και συνεχώς αναθάλλουσα την ελληνικότητα της Μακεδονίας και άνοιξαν τον δρόμο για την ελευθερία της ιερής γης και την αποκατάστασή της στους κόλπους της αθάνατης και αιώνιας μητέρας Ελλάδας.Με τη συμπαράσταση της ελεύθερης πατρίδας οι πληθυσμοί του Ολύμπου, της Πιερίας, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου εξεγέρθηκαν εναντίον του αιμοσταγούς ζυγού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ζήτησαν την ένωση με την μητέρα Ελλάδα. Το Λιτόχωρο πρώτο στη θυσία πυρπολήθηκε ολόκληρο, δημιούργησε παράδοση, καθηγίασε τις διεκδικήσεις και άνοιξε τον δρόμο με τους ηρωϊσμούς και τις θυσίες των ελληνικών κοινοτήτων. 

Με την αποφασιστική συμβολή του εθελοντικού σώματος από την ελεύθερη Ελλάδα, που αποβιβάστηκε στην Πλάκα, οι συγκεντρωθέντες αντιπρόσωποι των ελληνικών μακεδονικών κοινοτήτων κήρυξαν την ένωση της Μακεδονίας με την Ελλάδα. Ταυτοχρόνως σχηματίστηκε Προσωρινή Κυβέρνηση, η οποία με τις πολιτικής και στρατιωτικής φύσεως αποφάσεις και ενέργειές της, προέβη στις ενδεδειγμένες εκδηλώσεις για να συγκινήσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Εξέδωσε προκηρύξεις προς τον μακεδονικό λαό όπου εξηγούσε την αναγκαιότητα του αγώνα και καθιέρωσε επαφή και συνεργασία με την Κεντρική Μακεδονική Οργάνωση Αθηνών για την ενίσχυση της επανάστασης. 
 Προκάλεσε το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων για την αναγνώριση των δικαίων του μακεδονικού ελληνισμού και απηύθυνε έκκληση προς τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για την επέμβαση και προστασία. 

Εν ονόματι της τιμής, της ελευθερίας και της χριστιανικής πίστης, ο ηρωίκός και αντάρτης μητροπολίτης Κίτρους Νικόλαος ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης και εμψύχωσε τον σκλαβωμένο λαό να εξεγερθεί, να πολεμήσει τον βάρβαρο κατακτητή και να καταλύσει τον κτηνώδη ζυγό της ημισελήνου. Αφοσιώθηκε απερίσπαστος και ολόψυχα στον υπέρ πίστεως και πατρίδας ιερό αγώνα και αφού εγκατέλειψε την έδρα του για να συμμεριστεί με το ποίμνιό του την άδηλη έκβαση της επανάστασης, δεν δίστασε να παραδώσει στις φλόγες και αυτήν ακόμη τη μητροπολιτική κατοικία στον Κολινδρό, επειδή προτίμησε να μεταβληθεί έτσι σε στάχτη παρά να καταληφθεί και βεβηλωθεί από τον εχθρό. 

 Μολονότι ο ελληνικός μακεδονικός λαός αγωνίστηκε με ηρωίσμό, η επανάσταση απέτυχε στους άμεσους στόχους της. Έθεσε όμως στο Συνέδριο του Βερολίνου, που επακολούθησε μετά τον ρωσσοτουρκικό πόλεμο, τα δίκαια των Μακεδόνων, ώστε να γίνουν αυτά σεβαστά. Συνέβαλε αποφασιστικά στην προβολή και την προώθηση του εθνικού θέματος της Μακεδονίας, άνοιξε τον δρόμο για να λάβουν σάρκα και οστά οι ιεροί πόθοι αιώνων και έγινε το προοίμιο της απελευθέρωσης που επακολούθησε στα 1912. 

1878-2012, εκατόν τριάντα τέσσερα χρόνια. Τιμή και δόξα στους ήρωες της επανάστασης του Ολύμπου. Ο Όλυμπος, η Πιερία και η Μακεδονία έγιναν ο προμαχών του αγώνα αλλά και η έπαλξη της εξέγερσης για την ελευθερία, τον πολιτισμό και τη χριστιανοσύνη. Ο Όλυμπος, η Πιερία και η Μακεδονία επέδειξαν αφθάστους ηρωϊσμούς και προσέφεραν ολοκαυτώματα στον βωμό της πατρίδας και της τιμής. Και έδωσαν αποδείξεις ότι, παρά τη δουλεία αιώνων, δεν έσβησαν και δεν εξαφανίστηκαν αλλά ζουν και διατηρούν άγρυπνη και διαυγή τη συνείδηση του προγονικού μεγαλείου, ακέραιη τη φυλετική ζωτικότητα και άσβεστη τη φλόγα και το πάθος της ελευθερίας.
Διαβάστε περισσότερα...

Στις 21 Ιουνίου 2012 η δίκη του εν αργία - Η ακυβερνησία στο δήμο συνεχίζεται τουλάχιστον ως το καλοκαίρι!

Την Πέμπτη 21 Ιουνίου του 2012 ορίστηκε η δίκη του εν αργία δημάρχου Δίου - Ολύμπου.

Ο εν αργία δεν εμπίπτει στο νόμο περί τάχιστης απονομής της δικαιοσύνης σε αιρετούς διότι δικάζεται ως πρόεδρος της ΔΕ.Α.Λ. και όχι ως δήμαρχος!
Διαβάστε περισσότερα...

Στο Δήμο Δίου - Ολύμπου παραχωρούνται από τον Ε.Ο.Τ. 8886 τ.μ.

Στην περιοχή Πριόνια Πιερίας, εδαφικές εκτάσεις συνολικού εμβαδού 8.886 τ.μ.
Σε δήμους παραχωρούνται 83 ακίνητα ιδιοκτησίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ΕΟΤ , τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση των οποίων ασκεί η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ Α.Ε.), μετά την ψήφιση του νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με τίτλο «Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων και λοιπές διατάξεις» στις 15 Φεβρουαρίου.
Η αρχική πρόβλεψη του νομοσχεδίου για παραχώρηση των ακινήτων στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις ανατράπηκε μετά από παρέμβαση της ΚΕΔΕ.
Η κυριότητα καθώς και η διοίκηση και διαχείριση των 83 ακινήτων παραχωρούνται σε 56 δήμους της χώρας. Συγκεκριμένα, στο δήμο Ρόδου παραχωρούνται έξι ακίνητα. Ακολουθούν ο δήμος Κεφαλονιάς με τέσσερα ακίνητα, οι δήμοι Χανίων, Βόλου, Ναυπακτίας και Λιβαδειάς με τρία ακίνητα, οι δήμοι Αριστοτέλη, Σκοπέλου, Ναυπλίου, Λουτρακίου -Αγίων Θεοδώρων, Ζακύνθου, Σάμου, Πλατανιά, Λαυρεωτικής, Αχαρνών και Χαϊδαρίου με δύο ακίνητα.
Στους δήμους Δράμας, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Καβάλας, Ξάνθης, Κιλκίς, Δίου- Ολυμπίου, Σιντικής, Καστοριάς, Βοΐου, Ερέτριας, Αγράφων, Καρπενησίου, Δελφών, Ερυμάνθου, Καλαβρύτων, Αγρινίου, Πατρέων, Νότιας Κυνουρίας, Κορινθίων, Ανατολικής Μάνης, Σπάρτης, Κέρκυρας, Ιθάκης, Λέσβου, Χίου, Θήρας, Πάτμου, Νάξου, Χερσονήσου, Γόρτυνας, Ηρακλείου, Φαιστού, Οροπέδιο Λασιθίου, Μυλοπόταμου, Αγ. Νικολάου, Ρεθύμνης, Αθηναίων, Πειραιώς και Αρταίων παραχωρείται από 1 ακίνητο.
Στον κατάλογο ακινήτων που παραχωρούνται κατά κύριο λόγο αφορούν σε εδαφικές εκτάσεις, αλλά και τουριστικά περίπτερα, παραδοσιακά κτίρια, αρχοντικά και νησίδες.
Σημειώνεται ότι στο δήμο Αθηναίων παραχωρείται το θέατρο της Δώρας Στράτου στο Λόφο του Φιλοπάππου, στο δήμο Πειραιά παραλιακή έκταση στη Φρεαττύδα, ενώ παραχωρούνται και τρία ΞΕΝΙΑ στους δήμους Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Αρταίων.

Διαβάστε περισσότερα...

Η ΝΔ θα εκλέξει όλους τους βουλευτές στις τετραεδρικές περιφέρειες άρα και στην Πιερία!


Θα είναι τέτοια η συντριβή του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές όπου για πρώτη φορά από το 1981 θα υπάρχουν νομοί που δεν θα εκλέξει βουλευτή!
Αυτό προκύπτει από όσα λέει ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος χρησιμοποιεί την περίπτωση της Κορινθίας. Ο γνωστός εκλογολόγος δηλώνει (στην εφημερίδα «Πολίτης της Κορινθίας») με βεβαιότητα ότι στην Κορινθία το ΠΑΣΟΚ δεν βγάζει βουλευτή!
Υπενθυμίζεται ότι η Κορινθία είναι τετραεδρική. Επομένως και σε άλλες τετραεδρικές περιφέρειες (και φυσικά στις μονοεδρικές) δεν εκλέγεται βουλευτής εφόσον το ΠΑΣΟΚ δεν πιάσει το εκλογικό μέτρο σε κάθε νομό!
Ο Νικολακόπουλος λέει ότι στις δυεδρικές περιφέρειες θα είναι 1 ΝΔ, 1 ΠΑΣΟΚ.
Στις τριεδρικές θα είναι 1 ΝΔ, 1 ΠΑΣΟΚ, 1 στα άλλα κόμματα.
Στις τετραεδρικές όμως τα μικρά κόμματα κατά βάση θα έχουν συμπληρώσει ήδη τον αριθμό των βουλευτών που δικαιούνται. Οπότε, και με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει πιάσει το εκλογικό μέτρο, όλες οι έδρες θα πάνε στο πρώτο κόμμα, τη ΝΔ!
Ποιες είναι οι τετραεδρικές περιφέρειες: Βοιωτία, Έβρος, Ημαθία, Καβάλα, Κορινθία, Πέλλα, Χανιά και Πιερία!
Διαβάστε περισσότερα...

Έλεγχοι Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας σε αποκριάτικα είδη

Εν όψει των εορτών των Απόκρεω, η Διεύθυνση Ανάπτυξης, Τμήμα Εμπορίου & Τουρισμού, της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών και κυρίως των γονέων ως προς τη σωστή χρήση των εποχιακών αποκριάτικων ειδών που χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον από παιδιά και μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους, εξαιτίας της λανθασμένης χρήσης. 

 Με στόχο την προστασία των καταναλωτών, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφίας Μαυρίδου, υπενθυμίζει τόσο στους καταστηματάρχες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τα αποκριάτικα είδη που διαθέτουν στο αγοραστικό κοινό όπως αφροί - σπρέι, σερπαντίνες για σκοπούς αστεϊσμού ή διακοσμητικούς, οι οποίοι πρέπει να είναι σύμφωνα με την αγορανομική νομοθεσία καθώς και τις νομοθεσίες αρμοδιότητας του Γενικού Χημείου του Κράτους και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας. 

Πιο συγκεκριμένα, το Τμήμα Εμπορίου & Τουρισμού, της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, τονίζει ότι τα ανωτέρω αποκριάτικα είδη απαγορεύεται να κυκλοφορούν:
 • χωρίς ενδείξεις στην Ελληνική Γλώσσα, 
 • χωρίς την αναγραφή του ονόματος , της πλήρους διευθύνσεως και του αριθμού τηλεφώνου του υπευθύνου για τη διάθεση στην αγορά, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στην Κοινότητα, είτε αυτός είναι ο κατασκευαστής, ο εισαγωγέας ή ο διανομέας. 
 • Χωρίς την αναγραφή συμβόλων και ενδείξεων των κινδύνων που τυχόν παρουσιάζει το σκεύασμα 
 • Χωρίς την αναγραφή τυποποιημένων φράσεων για τις οδηγίες ασφαλούς χρήσης του σκευάσματος, όπου απαιτείται 
 • Με σχήμα ή και γραφικές διακοσμήσεις που μπορούν να προσελκύσουν ή να εγείρουν την περιέργεια των παιδιών ή να παραπλανήσουν τους καταναλωτές 

Με εντολή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε αποκριάτικα είδη όπως αφροί – σπρέι, σερπαντίνες και αποκριάτικες μάσκες προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα ανωτέρω. 

Επίσης, ελέγχονται και αποκριάτικες στολές, ως προς την ευφλεκτικότητα ή το εάν τα πλαστικά και μεταλλικά κυρίως μέρη τους έχουν κατασκευασθεί με χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών.
Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας με το νέο Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Κατερίνης

Συνάντηση με το νέο πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Κατερίνης, Βαγγέλη Λαγδάρη, είχε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, στο γραφείο της στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ενημερώθηκε από το νέο πρόεδρο για την ιστορία, το οργανόγραμμα, τα οικονομικά στοιχεία, τις αρμοδιότητες και το πρόγραμμα του Λιμενικού Ταμείου Κατερίνης. 

Η εύρυθμη λειτουργία, διαχείριση, συντήρηση, βελτίωση και προοπτική των λιμενικών υποδομών της Πιερίας, είναι στις προτεραιότητες του Λιμενικού Ταμείου, συμβάλλοντας στην εξυπηρέτηση τουριστών και πολιτών, επεσήμανε ο Βαγγέλης Λαγδάρης. Παράλληλα, έκανε μια αποτίμηση της κατάστασης των λιμενικών εγκαταστάσεων της Πιερίας, αναφέροντας τις ελλείψεις και τα προβλήματα που εντοπίζονται. 

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατερίνης εξέφρασε την ανάγκη σχεδιασμού στρατηγικού προγράμματος για την ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών ( ηλεκτροφωτισμός, ηλεκτρονική μπάρα εισόδου, μηχάνημα παραγωγής πάγου, κατασκευή τρέιλερ για ρυμούλκηση σκαφών, κατασκευή βοηθητικών χωρών, στεγάστρων κ.α.) την προμήθεια μηχανημάτων και γενικότερα εξοπλισμού, την καθαριότητα και αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου. 

« Οι λιμενικές υποδομές της Πιερίας αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τόπο, που πρέπει να εκμεταλλευτούμε προς όφελος του νομού μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Λαγδάρης. Όπως είπε, μέσα από ήπιες παρεμβάσεις ή και σημαντικά έργα υποδομής και ανάπτυξης, οι λιμενικές εγκαταστάσεις πρέπει να αναβαθμιστούν και να λειτουργήσουν σωστά, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. 

Την ίδια ώρα, πρότεινε να ενισχυθεί η τουριστική ταυτότητα της Πιερίας, με τη δημιουργία ακτοπλοϊκής σύνδεσης, προκειμένου να αναπτυχθεί η τουριστική κίνηση και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και με θετική πρόθεση από όλους τους παριστάμενους να αντιμετωπιστούν προβλήματα αλλά και να ενισχυθεί στην πράξη η ανάπτυξη της Πιερίας. 

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Σοφία Μαυρίδου, η συζήτηση αυτή αποτελεί ένα γεγονός που οριοθετεί μια νέα αρχή στη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας με το Λιμενικό Ταμείο Κατερίνης. Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας δήλωσε ότι με γνώμονα την ανάπτυξη του τόπου και με εργαλεία συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα της Πιερίας. 

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε.Πιερίας, Χρήστος Συγκερίδης , ο Προϊστάμενος του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε.Πιερίας, Γρηγόριος Πάτσας, η υπάλληλος του τμήματος Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Πιερίας, Πηνελόπη Βουλγαρίδου, η υπάλληλος του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε.Πιερίας, Τριανταφυλλιά Πιπιλιάνου, ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε.Πιερίας, Δημήτρης Ρουκάς και ο Ειδικός Συνεργάτης της Π.Ε.Πιερίας, Αθανάσιος Μπαρμπαγεωργόπουλος.
Διαβάστε περισσότερα...

NEA ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Εν αναμονή της απόφασης για τον ορισμό νέας ημερομηνίας που θα αποφασιστεί εντός ολίγου


Στις 21 Ιουνίου 2012 η δίκη του εν αργία - Η ακυβερνησία στο δήμο συνεχίζεται τουλάχιστον ως το καλοκαίρι!

Διαβάστε περισσότερα...

Keep Walking Greece

Διαβάστε περισσότερα...

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ «Η πόλη μάς έχει στερήσει την αθωότητά μας»

Από την "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ":
Συναντήσεις με νεκρούς και αγγέλους, σκέψεις για τον θάνατο και το πέρασμα της ζωής, μνήμες από σχεδόν μεταφυσικά γεγονότα που σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν συνέβησαν στ’ αλήθεια. Μήπως είναι «Παραμιλητά» της φαντασίας; Ο τίτλος του βιβλίου του Στάθη Κοψαχείλη μάλλον δεν είναι τυχαίος... 

Της Έλσας Σπυριδοπούλου 
elsaspi@gmail.com 

Στις 16 ιστορίες του, τις ντυμένες με ένα υπόγειο φως, ο Στάθης Κοψαχείλης μας συστήνει φιγούρες άλλοτε οικείες και άλλοτε απόκοσμες. Μια μάνα πεθαμένη από χρόνια που εμφανίζεται από το πουθενά μπροστά στον γιο της και του δίνει έναν μικρό κοκκινολαίμη, μια γριά που καπνίζει «σέρτικα Ματσάγγου», καθώς από τότε που φόρεσε τα μαύρα ζει παρέα μόνο με τα ζωντανά και τα τσιγάρα της, έναν άνθρωπο που δεν εμπιστεύεται τη φύση και προτιμά να σκοτώσει τα ζωντανά της πριν τον... φάνε. 

Ο συγγραφέας, γιατρός στο επάγγελμα με καταγωγή από το Λιτόχωρο Πιερίας, ζει και εργάζεται εδώ και χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Ο γενέθλιος τόπος του όμως και τα εκεί βιώματά του έως τα 18, που έφυγε, είναι βαθιά ριζωμένα μέσα του. Τα τιμά ευλαβικά με τη μνήμη και την καταγραφή τους στο χαρτί. 

«Είναι ιστορίες που τις έζησα ή τις άκουσα. Ιστορίες που κάποια στιγμή βρήκαν διέξοδο στη γραφή, γιατί ήθελα να μείνουν, να τις διαβάσουν τα παιδιά μου, να μη φύγουν μαζί με μένα» ανέφερε ο ίδιος σε συνομιλία μας. 

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά 
Αυτά τα βιώματα έχουν μπολιάσει τα κείμενά του με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Πρώτα απ’ όλα υπάρχει η γλώσσα της υπαίθρου - γι’ αυτό παραθέτει και ένα γλωσσάρι στο τέλος του βιβλίου. «Η γλώσσα με την οποία βίωνα όλα αυτά τα στοιχεία ήταν το τοπικό ιδίωμα που ομιλούνταν εκεί. Το θεώρησα καλό να χρησιμοποιήσω αρκετές λέξεις χαρακτηριστικές αυτού του ιδιώματος, γιατί έτσι νομίζω θα απέδιδα μεγαλύτερη ακρίβεια» μας εξήγησε. Κινείται επίσης σε ένα μεταίχμιο μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. «Με ενδιαφέρει πάρα πολύ αυτού του είδους η αφήγηση, μεταξύ ύπνου και ξύπνου, αν και εγώ θεωρώ ότι είναι απόλυτα ρεαλιστική η γραφή», τόνισε. 

Μια αφήγηση σχεδόν κινηματογραφική, σε ενεστώτα χρόνο, με βασικά πρόσωπα τους προγόνους του. «Περιγράφω μέσα από τους ανιόντες συγγενείς μου ιστορίες που ήταν ατόφιες, ένα υλικό που νομίζω ότι δύσκολα μπορεί πλέον να βρει κανείς σήμερα» υποστήριξε. «Είναι ιστορίες της εποχής του ’50-’60, με τις οποίες μεγάλωσα και έχουν χαθεί μαζί μ’ αυτούς τους ανθρώπους». 

Έπεται συνέχεια 
Αυτή είναι η πρώτη εκδοτική προσπάθεια του Στάθη Κοψαχείλη. Πολλά από αυτά τα διηγήματα (τα πρώτα γράφτηκαν το 1985) είχαν δημοσιευτεί το 1988 σε ένα λογοτεχνικό περιοδικό, το «Παραμιλητό» (έτσι ο τίτλος είναι και μια αναφορά στο περιοδικό). Ενδιάμεσα συνέχισε να γράφει, ωστόσο ο αγώνας για την επιβίωση, η ιατρική, η οικογένεια, τον κράτησαν τόσα χρόνια πίσω από τον εκδοτικό στίβο. Τώρα όμως που έγινε η αρχή, ο ίδιος είναι έτοιμος για τη συνέχεια. 

Πιστός οπαδός του διηγήματος -«είναι το αγαπημένο μου είδος, η αγαπημένη μου γραφή», ομολογεί- θα συνεχίσει με ιστορίες που βασίζονται όμως και πάλι στο βίωμα. «Μπαίνω και στον χώρο τον οποίο ζω τώρα, αλλά η κυρίως αναφορά είναι στον χώρο που μεγάλωσα. Ο τρόπος ζωής μέσα στην πόλη μάς έχει στερήσει την αθωότητά μας, και ίσως μέσα από τα διηγήματα καλύπτω αυτή την ανάγκη μου να γυρίσω στα παιδικά βιώματα. Είναι μια νοσταλγική αναβίωση ας πούμε της νεότητάς μου. Ίσως ένας τρόπος άμυνας» εξήγησε. 

Πληροφορίες 

* Βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Αριστοτέλους 7). Στις 17 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. παρουσίαση του βιβλίου του Στάθη Κοψαχείλη «Παραμιλητά» (εκδ. Θερμαϊκός). Θα μιλήσουν οι συγγραφείς Γιώργος Σκαμπαρδώνης και Θωμάς Κοροβίνης.
Διαβάστε περισσότερα...

ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΜΥΔΙΑ

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση της Απόφασης 16757/20-12-2011 επανακατηγοριοποίησης των ζωνών παραγωγής Ζώντων Διθύρων Μαλακίων της Π.Ε Πιερίας. 

ΑΠΟΦΑΣΗ 

H ANTIΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ 
 Έχοντας υπόψη : 
1. α) Το ν. 3852 7/6/2010 ΦΕΚ 87Α΄ «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης». β) Το Π.Δ 133/27-12-2010/ΦΕΚ 226Α΄«Οργανισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας». 
 2. Το Π.Δ 79/2007(Α΄95) «Αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής των Κανονισμών (Ε.Κ.) υπ αριθμών 178/02, 852/04, 853/04, 854/04 και 882/04 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τους κανόνες υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης των επισήμων ελέγχων στα προϊόντα αυτά που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και τους κανόνες υγείας και καλής διαβίωσης των ζώων και εναρμόνιση της Κτηνιατρικής Νομοθεσίας προς την Υπ΄αριθμ 2004/41/ΕΚ Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου». 
3. Τους Κανονισμούς 852/04, 853/04, 854/04, 882/04 και 178/02 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και τις τροποποιήσεις τους. 
4. Τη με αριθ. οικ. 46399/1352/1986 διυπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄438) «Απαιτούμενη ποιότητα των επιφανειακών νερών που προορίζονται για πόσιμα, κολύμβηση, «διαβίωση ψαριών σε γλυκά νερά» και «καλλιέργεια και αλιεία οστρακοειδών» μέθοδοι μέτρησης, συχνότητα δειγματοληψίας και ανάλυση των επιφανειακών νερών που προορίζονται για πόσιμα, σε συμμόρφωση με τις οδηγίες του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 75/440/ΕΟΚ, 76/160/ΕΟΚ, 78/659/ΕΟΚ και 79/869/ΕΟΚ». 
5. Το υπ' αριθμ. 207/6728/19-1-2012 έγγραφο του ΥΠΑΑΤ με θέμα «Επαναξιολόγηση των περιοχών παραγωγής Ζώντων Διθύρων Μαλακίων». 
 6. Τις παλαιότερες Αποφάσεις του Νομάρχη Πιερίας με αριθ. Πρωτ. 07/11270/26-11-2001 & 07/11334/27-11-2001 σχετικά με τον καθορισμό των ζωνών παραγωγής ΖΔΜ και τον ορισμό σταθερών σημείων δειγματοληψίας του νομού Πιερίας. 
7. Τα μικροβιολογικά αποτελέσματα των προηγούμενων χρόνων (2009-2011) και μέχρι σήμερα, σχετικά με την συγκέντρωση της E.coli στη σάρκα των ΖΔΜ, που υπαρχουν στα αρχεία της υπηρεσίας μας και εκτιμήθηκαν απο την «Ομάδα Εργασίας για τα ΖΔΜ». 
 8. Το πρακτικό της «Ομάδας Εργασίας για τα ΖΔΜ», που συστήθηκε με τον αριθ. Πρωτ. 7302/10-1-2012 έγγραφο της Δ/νσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 
9. Τα με αριθ.πρωτ. 298/16-2-2012, 300/16-2-2012, 299/16-2-2012, 301/16-2-2012 εργαστηριακών αποτελεσμάτων του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Καβάλας. 

Αποφασίζουμε την τροποποίηση της Απόφασης 16757/20-12-2011 επανακατηγοριοποίησης των ζωνών παραγωγής Ζώντων Διθύρων Μαλακίων της Π.Ε Πιερίας ως εξής: 

επιτρέπουμε την διάθεση στην αγορά για άμεση ανθρώπινη καθανάλωση τα οστρακοειδή των ζωνών παραγωγής ΖΔΜ Αθερίδας, Μακρυγιάλου, Μεθώνης και Βαρικού Λιτοχώρου της Π.Ε Πιερίας, στα πλαίσια της εφαρμογής «δυναμικής κατηγοριοποίησης» των παραπάνω ζωνών. 

 Η συχνότητα δειγματοληψίας για την μικροβιολογική παρακολούθηση -επιτήρηση των παραπάνω ζωνών, θα είναι τουλάχιστον ανά δύο εβδομαδες και εβδομαδιαία σε περιπτώσεις θετικών (μικροβιολογικών) αποτελεσμάτων. 

Στις περιπτώσεις δε, που για οποιονδήποτε λόγο δεν επιτυγχάνεται η παραπάνω συχνότητα δειγματοληψιών, θα λαμβάνονται υγειονομικά μέτρα (κλείσιμο ζώνης παραγωγής), προκειμένου να διασφαλίζεται η υγεία του καταναλωτή. 

 Η παραπάνω ισχύει μέχρι νεοτέρας και μπορεί να τροποποιηθεί ή να ανακληθεί σε περίπτωση αλλαγής των δεδομένων, που αναφέρονται στο σκεπτικό της απόφασης αυτής 

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ 

 ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
Διαβάστε περισσότερα...

Αφιέρωμα της "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ" στο Λιτόχωρο

Λιτόχωρο / Ν. Πιερίας: Με φόντο τον μυθικό Όλυμπο 
Μια χειμωνιάτικη εκδρομή στο ωραίο Λιτόχωρο του νομού Πιερίας, που συνδυάζει εξαιρετικά το βουνό με τη θάλασσα, ενώ αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για κοντινές και πιο μακρινές βόλτες στα καλύτερα σημεία της ευρύτερης περιοχής. 

ΚΕΙΜΕΝΟ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΝΤΙΝΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ Α

κόμη κι εσείς που υπηρετήσατε στο Στρατόπεδο Τεθωρακισμένων που υπήρχε εκεί, κάντε την υπέρβαση με ένα μερικό delete. Τα τεθωρακισμένα μπορεί να είναι κόλαση, ωστόσο το Λιτόχωρο είναι σχεδόν παράδεισος! Απλώνεται σε μια πλαγιά, στους πρόποδες του Oλύμπου σε 300 υψόμετρο, η οποία «σβήνει» ομαλά στη θάλασσα, με μεγάλες, ωραίες παραλίες, μήκους 70 χλμ. Ακριβώς στο πλάι κυλάει ο ποταμός Eνιπέας, ξεπροβάλλοντας από ένα πανέμορφο φαράγγι, και βέβαια από πάνω δεσπόζουν ο «βασιλιάς» Ολυμπος και ο Εθνικός Δρυμός. 

Εδώ, στο νομό Πιερίας, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τη μοναδικότητα της Ελλάδας: μπορεί να είσαι στο βουνό, για παράδειγμα, μέσα στις οξιές ή στο ορειβατικό καταφύγιο στη θέση Πριόνια και σε τρία τέταρτα της ώρας να βρέχεις τα πόδια σου στις παραλίες. 

ΚΑΙ ΒΟΥΝΟ, ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ 
Το Λιτόχωρο, αυτός ο τέλειος συνδυασμός βουνού και θάλασσας, είναι ο δεύτερος σε πληθυσμό δήμος της Πιερίας (μετά την πρωτεύουσα Κατερίνη) και αποτελεί το ιδανικό ορμητήριο για να γνωρίσετε τον Ολυμπο. Αριθμεί περίπου 7.000 κατοίκους και απέχει 92 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 420 χλμ. από τη Αθήνα. Η ονομασία του μάλλον προέρχεται από την παραφθορά της λέξης «λιθόχωρος», που σημαίνει τόπος με πολλές πέτρες. 

Δεν υπάρχουν σαφείς ιστορικές αποδείξεις για το Λιτόχωρο κατά την αρχαιότητα. 

Σύμφωνα με την παράδοση, στην περιοχή του Λιτόχωρου μετεγκαταστάθηκαν οι κάτοικοι της αρχαίας Πίμπλειας, αφού η πόλη τους καταστράφηκε όταν πλημμύρισε ο ποταμός Ενιπέας. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι πολύ αργότερα ο Μέγας Θεοδόσιος έφερε νησιώτες έποικους στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να εκχριστιανίσει τον ντόπιο πληθυσμό. Μάλιστα, κατά την Τουρκοκρατία, η παραλία των Αγίων Θεοδώρων πήρε το όνομα «Στόλος», από το πλήθος των ιστιοφόρων που έφεραν οι νησιώτες κάτοικοι της περιοχής. Το σημερινό Λιτόχωρο έχει εξαπλωθεί γύρω από τον παλαιό οικισμό, που υφίσταται προ του 1923. 

Το κέντρο του χωριού, γύρω από το οποίο εξελίσσεται μεγάλο μέρος της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, είναι η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Εκεί μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας στα στενά σοκάκια με τα χαρακτηριστικά μακεδονίτικα σπίτια. 

Είναι συνήθως διώροφα, με τοξωτά, ξύλινα υπέρθυρα και ξύλινες αυλόπορτες με δίριχτες στέγες και μεγάλους χώρους υποδοχής, στους οποίους ακόμα και σήμερα εξελίσσεται η κοινωνική ζωή της οικογένειας. Δεν λείπουν ωστόσο και τα νεοκλασικά, λιγοστά μεν, αλλά σημαντικά αρχιτεκτονικά μνημεία, τα οποία ανήκαν κυρίως σε Λιτοχωρίτες ναυτικούς, που θέλησαν να μεταφέρουν στον τόπο τους την αίγλη των μεγάλων μεσογειακών λιμανιών. 

Στο εσωτερικό του παραδοσιακού οικισμού βρίσκεται και η πλατεία του Πλατάνου, δίπλα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, που χτίστηκε το 1907 από πρόκριτους ναυτικούς. Ενα ακόμα σημείο που αξίζει της προσοχής σας είναι το «Χοροστάσι», με τον αιωνόβιο πλάτανο. Εκεί δίδαξε, σύμφωνα με την παράδοση, ο Κοσμάς ο Αιτωλός. 

Ολόκληρο το Λιτόχωρο είναι γεμάτο με μικρές πλατείες και πετρόχτιστες βρύσες, που η καθεμία φέρει διαφορετικό όνομα. Αξίζουν επισκέψεως και οι διάφορες γειτονιές του Λιτόχωρου, όπως του «Τσίντζα το μπαϊρι», που είναι η γειτονιά των ναυτικών, όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα νεοκλασικά. 

Αξίζει ακόμα να δείτε τα «Κατούνια», το πάρκο στην είσοδο του χωριού, το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στο υψηλότερο σημείο του οικισμού, και το άλσος των Αγίων Αποστόλων με την ομώνυμη εκκλησία του. 

ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ 
Στο Λιτόχωρο θα συναντήσετε ιδιαίτερα έθιμα. 

Τα πιο χαρακτηριστικά είναι τα Θεοφάνια και η Αποκριά. Τα Θεοφάνια οι Λιτοχωρίτες αναβιώνουν το έθιμο των Σίχνων. 

Τα σίχνα είναι μεγάλα λάβαρα, με σταυρούς και πολύχρωμες σημαίες, που αντιστοιχούν στους ναούς των δύο ενοριών του χωριού. Τα σίχνα ετοιμάζονται από τους ντόπιους την παραμονή των Φώτων στον Αγιο Γεώργιο και στην Παναγία, ώστε την επόμενη ημέρα να μεταφερθούν με πομπή μέσα στο χωριό στους ναούς Αγίου Νικολάου και Αγίου Δημητρίου. Μετά τη λειτουργία οι κάτοικοι του χωριού κατεβαίνουν στο «Λάκκο», στον ποταμό Ενιπέα, όπου γίνεται η κατάδυση του Τίμιου Σταυρού.

 Ο βουτηχτής που θα τα καταφέρει πηγαίνει με το Σταυρό σε όλα τα σπίτια του χωριού, για να τον ασπαστούν οι κάτοικοι αλλά και... για να εισπράξει το σχετικό φιλοδώρημα. Στις Αποκριές λαμβάνει χώρα το κάψιμο των κέδρων, που έχει τις ρίζες του σε διονυσιακές τελετές. 

Τις προηγούμενες ημέρες, στις γειτονιές του Λιτόχωρου (Κεραμίδα, Φοράδα, Γυμνάσιο, Αη Γιώργη και Ντοτσαίους) μικροί και μεγάλοι συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό κέδρων και τους φυλάσσουν με βάρδιες από ομάδες άλλων γειτονιών, που προσπαθούν να τους κλέψουν. Την τελευταία εβδομάδα, μασκαράδες γυρίζουν σε όλο το χωριό, πειράζοντας τους περαστικούς και δημιουργώντας εύθυμη ατμόσφαιρα. Τ

ο βράδυ της Κυριακής της Αποκριάς η κάθε γειτονιά συγκεντρώνει τους κέδρους της και ανάβει μεγάλες φωτιές, γύρω από τις οποίες γίνεται γιορτή. 

ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΒΟΛΤΕΣ 
 Με ορμητήριο το Λιτόχωρο, μπορείτε να επισκεφτείτε το ξεχωριστής ομορφιάς φαράγγι του Ενιπέα. Είναι μια υπέροχη και εύκολη βόλτα, για την οποία δεν χρειάζεστε αυτοκίνητο. 

Με τα πόδια φτάνετε σε 10 λεπτά στην είσοδο του φαραγγιού και περπατάτε όσο θέλετε. Αν περπατήσετε πάνω από 5 ώρες (!), θα φτάσετε στο καταφύγιο του Ολύμπου, στην θέση Πριόνια (υψόμετρο 1.100), όπου παρεμπιπτόντως... μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητο! Μια άλλη εκδρομή που αξίζει τον κόπο είναι στον Eθνικό Δρυμό Oλύμπου.

Το 1981 χαρακτηρίστηκε από την UNESCO «Aπόθεμα της Bιόσφαιρας», ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση τον έχει συμπεριλάβει στις σημαντικές για την ορνιθοπανίδα περιοχές της Eυρώπης. Εδώ έχουν καταγραφεί πάνω από 1.700 είδη φυτών, δηλαδή το 25% της ελληνικής χλωρίδας. 

H πανίδα του Ολύμπου περιλαμβάνει 32 είδη θηλαστικών (αγριοκάτσικο, ζαρκάδι, αγριογούρουνο, αγριόγατα, σκίουρος κ.λπ.), ενώ έχουν εντοπιστεί επίσης 108 είδη πτηνών, που πολλά από αυτά, ιδίως τα αρπακτικά, είναι σπάνια. 

Εντός του Εθνικού Δρυμού, μπορείτε να επισκεφτείτε επίσης την ιστορική Μονή του Αγίου Διονυσίου, να ανάψετε κεράκι και να δοκιμάσετε τα πολύ καλά τυριά που φτιάχνουν οι μοναχοί! 

 Το δάσος του Aη Γιάννη απέχει μισή ώρα πεζή από το Λιτόχωρο, ή πολύ λιγότερο με το αυτοκίνητο. Πρόκειται για ένα υπέροχο αλπικό λιβάδι με πανύψηλα έλατα, ένα εκκλησάκι και δύο ταβέρνες - αν δεν με απατάει η μνήμη μου. Από το Λιτόχωρο είναι επίσης ευκαιρία να επισκεφτείτε το Kάστρο Πλαταμώνα. 

Γιατί και από αυτό περνάμε, αλλά δεν σταματάμε! Απέχει 15 μόνο λεπτά με το αυτοκίνητο και αξίζει τον κόπο. Είναι ένα καλοδιατηρημένο κάστρο με τρεις περιβόλους, που χτίστηκε το 1204 από του Φράγκους. Οταν κατελήφθη από τους Bυζαντινούς, έγιναν πολλές προσθήκες, το ίδιο και από τους Tούρκους αργότερα. 

...ΚΑΙ ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΝΕΣ 
 Το Δίον, η «πόλη του Διός», η ιερή πόλη των αρχαίων Mακεδόνων, βρίσκεται στις βορειοανατολικές πλαγιές του Oλύμπου και αποτελεί έναν αρχαιολογικό χώρο με διεθνή ακτινοβολία. Oι πολυετείς ανασκαφές έχουν φέρει στο φως πλήθος σημαντικών ευρημάτων. Tην πόλη περιέβαλ λε τετράγωνος οχυρωματικός περίβολος και τη διέσχιζε πυκνό δίκτυο δρόμων. Aνεσκάφησαν οικοδομικά τετράγωνα με κατοικίες, εργαστήρια, καταστήματα και δημόσια κτίρια. Tο ιερό της Ισιδος, που αντικατέστησε τη λατρεία της Aρτέμιδος, διασώθηκε σχεδόν ανέπαφο. Tο ελληνικό θέατρο, το ιερό του Δία, το παρακείμενο θέατρο των ρωμαϊκών χρόνων, η έπαυλη του Διονύσου με τα θαυμάσια ψηφιδωτά, τα ρωμαϊκά δημόσια λουτρά, που καταλαμβάνουν έκταση 4 στρεμμάτων, το ιερό της Δήμητρας και πολλά άλλα ευρήματα περιμένουν τον επισκέπτη. 

 Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι ένα πολύ όμορφο και τουριστικό χωριό, που μετράει τέσσερις αιώνες ζωής. Χτίστηκε από Ηπειρώτες τεχνίτες, που, σύμφωνα με την παράδοση, εργάστηκαν στη συνέχεια και σε πολλά χωριά στο Πήλιο. Ο οικισμός σταδιακά εγκαταλείφθηκε μετά τον πόλεμο και οι κάτοικοί του μετακινήθηκαν κυρίως στον γειτονικό Πλαταμώνα και στον Νέο Παντελεήμονα, επί της εθνικής οδού απέναντι από το κάστρο του Πλαταμώνα. 
Στα μέσα της δεκαετίας του '70 όμως, πολλά από τα παλαιά σπίτια άλλαξαν ιδιοκτήτες και αναπαλαιώθηκαν. Σήμερα, τρεις δεκαετίες αργότερα, ο οικισμός έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος, ενώ τα περισσότερα από τα παλαιά σπίτια έχουν ανακαινιστεί, με σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους. 

 Η Ανω Σκοτίνα έχει πλέον ελάχιστους κατοίκους, αλλά εκεί θα δείτε μια υπέροχη εκκλησία, την Κοίμηση της Θεοτόκου, και θα βρείτε έναν φιλόξενο ξενώνα μετά εστιατορίου. Το χωριό είναι από τα παλαιότερα της περιοχής. Η ονομασία του είναι παραφθορά της λέξης «σκουτιά». Πρόκειται για τα σκουτιά των αργαλειών, καθώς παλιότερα στη Σκοτίνα η καλλιέργεια μεταξοσκωλήκων και, κατ' επέκταση, μετάξης ήταν εξαιρετικά διαδεδομένη. Μέχρι και πριν από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο η Σκοτίνα ήταν εμπορικό κέντρο της περιοχής με 400 σπίτια! 

ΠΩΣ ΠΑΜΕ 
Tώρα που σχεδόν τελείωσε και το πέταλο του Μαλιακού, το Λιτόχωρο απέχει από την Aθήνα 420 «γρήγορα» χιλιόμετρα. 

ΔΙΑΜΟΝΗ 
Ξενώνας Παπανικολάου (Λιτόχωρο, Τ/23520-81.236, www.xenonas-papanikolaou.gr). Ενας ωραιότατος, φιλόξενος και απλός ξενώνας στο κέντρο του Λιτόχωρου. 
Κτήμα Φακή (Λιτόχωρο Τ/23520-83.750, www.ktimafaki.gr). Πάνω από το Λιτόχωρο και μέσα στο δάσος, ένας υπέροχος ξενώνας σε μαγευτική τοποθεσία. To δίκλινο από 70 ευρώ, με πρωινό. 
Συντριβάνη (Παλ. Σκοτίνα, Τ/23520-91.271). Mεγάλο, παραδοσιακό, πετρόχτιστο οίκημα με καλά δωμάτια, όπου το δίκλινο τιμάται από 50 ευρώ μετά πρωινού. 
Πλειάδες (Παλ. Παντελεήμων, Τ/23520-22.661, www.pliades.gr). Συμπαθέστατο μικρό ξενοδοχείο μετά εστιατορίου. Το δίκλινο από 70 ευρώ, με πρωινό. 

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com 

ΦΑΓΗΤΟ 
• Στο Λιτόχωρο, στο Γαστροδρόμιο στην κεντρική πλατεία θα βρείτε τον Αντρέα με «καλοπειραγμένη» ελληνική κουζίνα. 
• Στην Οστρια (T/23520-83.230), στην είσοδο του Λιτόχωρου, ο Κώστας θα σας ετοιμάσει εξαίσιες και φρεσκότατες θαλασσινές λιχουδιές. 
 • Τέλος, καλή κουζίνα βρήκα στους ξενώνες Συντριβάνη και Πλειάδες στην Παλιά Σκοτίνα και στον Παλαιό Παντελεήμονα, αντίστοιχα. 

ΑΓΟΡΕΣ 
Στη Μονή Αγίου Διονυσίου, θα βρείτε κάποια πολύ καλά τυριά. Αν έχετε διάθεση να οδηγήσετε μέχρι το χωριό Εξοχή, έξω από την Κατερίνη, θα βρείτε τη Φάρμα Φωτιάδη (Τ/23510-95.702) με εξαίρετα προϊόντα από αγριογούρουνο.
Διαβάστε περισσότερα...

Κλοπή στην Αρχαία Ολυμπία-Υπέβαλε παραίτηση ο Π. Γερουλάνος

 
Έσπασαν τις προθήκες με σφυρί και άρπαξαν 65 εκθέματα

Αρχαία εκθέματα ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας αφαίρεσαν το πρωί δύο κουκουλοφόροι από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν αφύλακτο.


Όπως έγινε γνωστό, περίπου στις 7.30 το πρωί δύο κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο μουσείο και αφού ακινητοποίησαν τη φύλακα, αφαίρεσαν τουλάχιστον 65 αρχαία αντικείμενα μικρού μεγέθους, σπάζοντας τις προθήκες. Πολλά από τα αγαλματίδια που εκλάπησαν ήταν χρυσά.

Οι δράστες έσπαγαν με σφυρί τις προθήκες και αφαιρούσαν τα αντικείμενα ανενόχλητοι αφού την φρουρό του μουσείου την είχαν συνέχεια μαζί τους με την απειλή του όπλου για να μην ειδοποιήσει την αστυνομία.

Οι δράστες πήραν ακόμη αρχαία χρυσά κοσμήματα, νομίσματα και άλλα αντικείμενα, η καταγραφή και αποτύπωση των οποίων δεν έχει γίνει ακόμα, καθώς οι αρχές συγκεντρώνουν στοιχεία για τους δράστες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φορούσαν κουκούλες για να κρύψουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και κατάφεραν να απομακρυνθούν πεζοί πολύ πριν φτάσει στο σημείο η αστυνομία.
 
Οι υπάλληλοι, από το Νοέμβριο του 2011 είχαν απευθύνει δραματική προειδοποίηση για τους κινδύνους που δημιουργούνταν από τις διαρκείς αποχωρήσεις υπαλλήλων και την έλλειψη προσωπικού.

Ο κ. Παύλος Γερουλάνος και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη βρίσκονται καθ΄οδόν προς την Ολυμπία ενώ ο υπουργός κατέθεσε εγγράφως πριν λίγη ώρα την παραίτησή του στον πρωθυπουργό.
Διαβάστε περισσότερα...

Η πρώτη φωτογραφία Σαμαρά με τους Βορίδη - Άδωνι

Πηγή: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Ανδριάνα Σκλεναρίκοβα: Ανοίγει spa στο Λιτόχωρο Πιερίας


Στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι βλέπει τη χώρα μας σαν δεύτερη πατρίδα της, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα για να το αποδείξει. Ο λόγος για την Ανδριάνα Σκλεναρίκοβα την πρώην κυρία Καρεμπέ η οποία σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα αποφάσισε να επενδύσει και μάλιστα εκτός Αθηνών.

Όπως η ίδια αποκάλυψε στην κάμερα του STAR αποφάσισε να ανοίξει spa στο Λιτόχωρο της Πιερίας! «Είναι καταπληκτικό να ανοίγω spa στην Ελλάδα» είπε η ίδια ενθουσιασμένη και συνέχισε: «Έχουμε 7-8 spa στην ιδιοκτησία μας. Και μέχρι το τέλος του 2012 θα έχουμε 20, ένα από αυτά θα είναι και το spa στην Ελλάδα» είπε η Σλοβάκα καλλονή.
Έτσι λοιπόν η 40χρονη Ανδριάνα Σκλεναρίκοβα δεν θα έρχεται στην Ελλάδα μόνο για διακοπές αλλά και για δουλειές.
Διαβάστε περισσότερα...

Στοιχεία ΣΟΚ για την αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ τον Ιανουάριο


Στοιχεία ΣΟΚ για την αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ τον Ιανουάριο
Κάθε ρεκόρ, αρνητικό δυστυχώς, τείνει να καταρρίψει η χώρα μας όσον αφορά την αύξηση του αριθμού των ανέργων…
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στη διάρκεια του Ιανουαρίου του 2012 και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα:

Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι - αναζητούντες εργασία έφτασαν τους 761.769 από 689.558 πέρυσι (+10,47%). Ανάμεσά τους είναι και 118.208 πτυχιούχοι ΑΕΙ - ΤΕΙ (+21,67% σε σύγκριση με πέρυσι).

Οι μακροχρόνια (για πάνω από 1 χρόνο) άνεργοι αναζητούντες εργασία αυξήθηκαν στους 306.084 από 247.000 (+23,92%).

Το σύνολο των ανέργων (αναζητούντων και μη αναζητούντων εργασία) έφτασε τα 946.920 άτομα, από 834.292 (+13,5%).

Πληροφορίες: Ημερησία
Διαβάστε περισσότερα...

«We are all Greeks»


Διαδηλώσεις υπέρ της Ελλάδας προετοιμάζονται σε ευρωπαϊκές χώρες το μεσημέρι του Σαββάτου με αφορμή την οικονομική κρίση και τα οξύτατα προβλήματα που προκαλεί στην ελληνική κοινωνία.
Όπως επισημαίνεται σε διαδικτυακό κάλεσμα προς το διεθνές κοινό, τα μέτρα που ψηφίστηκαν την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου επιβάλλουν μεγάλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ενώ προβλέπονται και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Οι «Αγανακτισμένοι» προσθέτουν ότι η Ελλάδα «χρησιμοποιείται σαν εργαστήριο πριν γενικευτούν αυτά τα μέτρα» τα οποία χαρακτηρίζονται κοινωνικά άδικα και αντιδημοκρατικά.
«Ο ελληνικός λαός χρειάζεται διεθνή αλληλεγγύη και ζητούν την υποστήριξή μας. Ας απαντήσουμε στο κάλεσμά τους. Είμαστε όλοι Έλληνες!», τονίζεται.

Οι διαδηλώσεις συμπαράστασης θα γίνουν το Σάββατο στις 14:00 τοπική ώρα.
Κινητοποίηση προγραμματίζεται ακόμη και στη Νέα Υόρκη το Σάββατο στις 14:00 στο πάρκο Ζουκότι όπου επί μήνες είχαν κατασκηνώσει τα μέλη του κινήματος Occupy New York.
Στον διαδικτυακό τόπο http://jesuisgrec.blogspot.com Ευρωπαίοι υπογράφουν κείμενο αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και ζητούν την ελληνική υπηκοότητα, θέλοντας να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στη Γαλλία, όταν πολίτες ζήτησαν την ελληνική υπηκοότητα από την ελληνική πρεσβεία με το σύνθημα «Είμαι και εγώ Έλληνας».
Στο Facebook υπάρχει, μάλιστα, ομάδα που ονομάζεται: «We are all Greeks».

Διαβάστε περισσότερα...

Η μεγάλη ανατροπή στην Κεντροδεξιά

Από το bankwars:
Η επισημοποίηση της προσχώρησης του Μάκη Βορίδη και του Άδωνη Γεωργιάδη στη Νέα Δημοκρατία «ενδύεται» τριπλής σημειολογίας… 


Αφορά το κόμμα στο οποίο μετακινούνται οι δυο πολιτικοί, το κόμμα από το οποίο αποχωρούν, και τις εξελίξεις στον ευρύτερο ιδεολογικό-πολιτικό χώρο. Η Νέα Δημοκρατία, που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις προβάλλει ως η μοναδική εναπομείνασα πολιτική σταθερά εξουσίας στη χώρα, μετά την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, ενισχύεται με δυο στελέχη άκρως αναγνωρίσιμα. Ειδικά μάλιστα ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος γυρίζει τα τελευταία χρόνια σελίδα σε ένα «δύσκολο» παρελθόν, συνιστά προσθήκη με παρόν και μέλλον. 


Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός στερείται των δυο σημαντικότερων ενδεχομένως στελεχών του, με το ένα, τον Μάκη Βορίδη να ήταν μέχρι πρότινος ο φυσικός διάδοχος του Γιώργου Καρατζαφέρη στην ηγεσία. Ακόμη πιο σημαντική ωστόσο είναι η σημειολογία των «μεταγραφών» για την ευρύτερη Κεντροδεξιά. Σε μια εποχή κατά την οποία η αυτοδυναμία κερδίζεται καθημερινά, ακόμη και… στις λεπτομέρειες, η ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας σε βάρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, απομακρύνει την προοπτική ακυβερνησίας μετά τις επόμενες εκλογές. 


Επιπλέον, η Συγγρού εμφανίζεται ως η δύναμη που έρχεται, επικρατώντας ολοκληρωτικά στον ευρύτερο πολιτικό χώρο της Κεντροδεξιάς. Το αυτόνομο εγχείρημα της Ντόρας Μπακογιάννη είναι αισθητά κατώτερο των προσδοκιών της αρχηγού του, ενώ το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη, που τα τελευταία δέκα χρόνια, κατέγραφε μια συνεπή αύξηση της απήχησης και των εκλογικών ποσοστών του, για πρώτη φορά κάνει… αναστροφή. 


Και ακολουθεί πλέον καθοδική πορεία. Την ίδια ώρα, η εικόνα του αντίπαλου ιδεολογικού χώρου, δηλαδή της Κεντροαριστεράς, είναι άκρως αποκαρδιωτική. Υπάρχουν το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ των Βενιζέλου-Λοβέρδου, το ΠΑΣΟΚ των παπανδρεϊκών… χωρίς τον Γιώργο, και το ΠΑΣΟΚ της στιγμιαίας εκτόνωσης, δηλαδή… η Δημοκρατική Αριστερά. Ένας επώδυνος ιδεολογικός κατακερματισμός, που ο χώρος του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς δεν είχε γνωρίσει μετά τη θυελλώδη αναρρίχηση του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία. 


Πρόκειται ουσιαστικά για μια επιστροφή στο παρελθόν που… θα ήθελαν να ξεχάσουν.
Διαβάστε περισσότερα...

Η Π.Ε.Πιερίας στην Τουριστική Έκθεση της Πράγας «Holiday World»

Στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση της Πράγας «Holiday World», που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 12 Φεβρουαρίου 2012, συμμετείχε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας μέσα από το ενιαίο περίπτερο της Π.Κ.Μ., υλοποιώντας το πρόγραμμά της για δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης της τουριστικής κίνησης από την Τσεχία. 

Το ιδιαίτερα φιλόξενο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επισκέφθηκε πλήθος κόσμου που έδειξε ενδιαφέρον να γνωρίσει την Πιερία, την ιστορία της, τον πολιτισμό της, το πλούσιο φυσικό της περιβάλλον, το παγκόσμιο μνημείο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς τον Όλυμπο, τη γαστρονομία της και όλα εκείνα τα στοιχεία που καθιέρωσαν την περιοχή ως ένα δημοφιλή προορισμό. 

 Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν έντυπο και ηλεκτρονικό τουριστικό υλικό αλλά και να ενημερωθούν για τις τουριστικές υποδομές του τόπου, τον ανεξάντλητο φυσικό πλούτο της Πιερίας καθώς και για τις ποικίλλες μορφές τουρισμού που μπορεί κανείς να απολαύσει όλες τις εποχές του χρόνου. Αξιοσημείωτο είναι ότι η περιοχή διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για να αναπτυχθούν διάφορα είδη τουρισμού, όπως ο χειμερινός, ο ιστορικός, ο θρησκευτικός, ο αρχαιολογικός, ο αθλητικός, ο γαστρονομικός κ.α. 

Την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, εκπροσώπησε από το τμήμα τουρισμού ο υπάλληλος Αλέξης Πουλικίδης, που πραγματοποίησε σειρά επαφών με επαγγελματίες του τουρισμού, προβάλλοντας την τουριστική ταυτότητα προκειμένου να αναδειχθεί η Πιερία σε ελκυστικό προορισμό στην τσεχικη τουριστική αγορά. 

Για την καλύτερη δυνατή προβολή του τουριστικού προϊόντος η Π.Ε.Πιερίας μέσα στο πλαίσιο ενίσχυσης της εικόνας της περιοχής, εξασφάλισε καταχωρήσεις και παρουσιάσεις σε σημαντικά τσεχικα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ. Άλλωστε, με τη φιλοξενία δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων, που συμφωνήθηκε για το προσεχές καλοκαίρι και την προώθηση της Πιερίας στο κοινό της Τσεχίας μέσω συνεντεύξεων και αφιερωμάτων , επιτυγχάνεται η ανάδειξη της περιοχής, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, που ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει ένα από τα σπουδαιότερα κεφάλαια οικονομικής ανάπτυξης. 

Στην έκθεση «Holiday World», παρουσιάστηκε μέρος του προγράμματος της τουριστικής προβολής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, που περιλαμβάνει καταγραφή των κινήτρων που οδηγούν τους τουρίστες στην Ελλάδα και της διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που αναπτύσσονται στην περιοχή. 

 Το περίπτερο επισκέφθηκαν οι Σύμβουλοι του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Πράγα, Ιωάννης Παππάς και Γεώργιος Στυλιανόπουλος και από το γραφείο του ΕΟΤ Πράγας, η Κλέρη Αποστόλου, η Κατερίνα Τσανετοπούλου, η Σταυρούλα Μπεσλή και η Ειρήνη Τασιούλα. 

Η επόμενη έκθεση στην οποία λαμβάνει μέρος η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, είναι η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού της Σόφιας ΄΄HOLIDAY & SPA EXPO΄΄, που πραγματοποιείται από τις 16 έως και τις 18 Φεβρουαρίου 2012.
Διαβάστε περισσότερα...