Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Δεξιός Ψάλτης - Το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Πιερίας_

 
Από την μεταπολίτευση και μετά έχουν γίνει πολλά ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Πιερίας.
Σε αυτά συμμετείχαν άνθρωποι που άλλοι λίγο και άλλοι περισσότερο άφησαν το στίγμα τους και την προσφορά τους στον τόπο.

Για όλους αυτούς μπορούμε να πούμε πολλά. Δεν είναι όμως εκεί το θέμα μας. Τους ευχαριστούμε για την προσφορά τους στον τόπο και την παράταξη_


Άλλες εποχές πλέον – Καινούριες απαιτήσεις!


Το πολιτικό σκηνικό
 αλλάζει  το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το τέλος της μεταπολίτευσης προβάλλει πιο κοντά από ποτέ.
Οι εκλογές του 2012 θα είναι διαφορετικές , με μια Ελλάδα σε άσχημη οικονομική κατάσταση και με τους Έλληνες εθνικά ταπεινωμένους και ψυχολογικά ταλαιπωρημένους.
Η Νέα Δημοκρατία ως η τελευταία εναπομείνουσα πολιτική δύναμη εξουσίας και σταθερότητας πρέπει να αποδείξει στον λαό  πως είναι μια παράταξη που αξίζει να κυβερνήσει την Ελλάδα τώρα που είναι τα δύσκολα!
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το κάνει αυτό παρά μόνο μέσα από τα ψηφοδέλτια που θα κατεβάσει σε κάθε νομό. 

Ο αρχηγός της, και τα δεδομένα γνωρίζει, και άποψη έχει. Όπως για όλους τους νομούς έτσι και για την Πιερία  με τον πρόεδρο της Νομαρχιακής και τους  συνεργάτες του  θα συναποφασίσουν για το ψηφοδέλτιο αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας.

Τα πρόσωπα του ψηφοδελτίου πρέπει να συμβολίζουν  τη νέα αντίληψη για τον τρόπο διακυβέρνησης καθώς και το όραμα για την οικονομική ελευθερία της Πατρίδας το 2021. (200 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821).

Είναι γνωστό πως στην Πιερία υπάρχει ο εν ενεργεία βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος   που θα είναι ο ένας από τους έξι υποψηφίους σύμφωνα με την καταστατική διαδικασία.

Είναι επίσης στην διακριτική ευχέρεια του προέδρου εάν επιθυμεί στην δεύτερη από τις έξι θέσεις της γαλάζιας λίστας να έχει ως υποψήφιο τον πρώην υφυπουργό Γιώργο Κωνσταντόπουλο.


Οι παραπάνω δύο υποψήφιοι
  θα είναι   στο ψηφοδέλτιο.
Για τις άλλες θέσεις το παιχνίδι είναι ανοιχτό!

Θεωρώ πως κάποια ονόματα που ακούγονται θα παραμείνουν απλά υποψήφιοι για υποψήφιοι.


Γνωρίζω πως από τη ΝΟ.Δ.Ε. Πιερίας γίνονται καθημερινά επαφές με πολλά στελέχη
  που βολιδοσκοπούνται  για την ενδεχόμενη συμμετοχή τους  στο ψηφοδέλτιο.
Οι άνθρωποι αυτοί προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις, ξέρουν την κοινωνία και την αγορά, κάποιοι έχουν εμπειρία… ΟΛΟΙ όμως έχουν την ικανότητα να βάλουν πλάτη και να βοηθήσουν στη  δύσκολη προσπάθεια της αναγέννησης της Ελλάδας και της παράταξης.
Δεν έχει σημασία εάν είναι γνωστοί. 

Είναι  άνθρωποι που γνωρίζουν ,είναι εργατικοί, είναι κομμάτι της παράταξής  μας. 

- Ο τρείς φορές Νομάρχης Γιώργος Παπαστεργίου
- Ο οικονομολόγος και γραμματέας της ΝΟ.Δ.Ε Πιερίας Ξενοφώντας Μπαραλιάκος
- Η νεαρή νηπιαγωγός με κοινωνική και αυτοδιοικητική δράση, Ανατολή Κωνσταντινίδου.
- Ο μαθηματικός και τελευταίος πρόεδρος του  Δημοτικού Συμβουλίου  του Δήμου Λιτοχώρου Βαγγέλης Γερολιόλιος
- Ο πρόεδρος εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας και ιδιοκτήτης της OLYMPIA ELECTRONICS Δημήτρης Λακασάς
 
Γνωρίζω επιπλέον ότι σε κάποιους από αυτούς υπάρχει πρόταση για την συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο.Αρκεί να δεχθούν.

Τώρα είναι η ώρα της νέας αρχής.

 
Δεξιός Ψάλτης
 
ΥΓ.1:  Επειδή πολλοί από εσάς θα με ρωτήσετε για τον Κώστα Δημόπουλο. Ο Κώστας Δημόπουλος έχει όλα τα εχέγγυα να είναι ο επόμενος δήμαρχος Δίου – Ολύμπου αρκεί να δουλέψει σοβαρά και να είναι παρών όλο και πιο συχνά! Τα τελευταία φαλτσοσφυρίγματα τοπικών προέδρων της Ολύμπιας Γης θα τα εντάξω στο καρναβαλικό πνεύμα των ημερών!
ΥΓ.2:  Σας είπα πως η δίκη θα γίνει τ’χρον’τ’Αηλιά! Έχει ακόμα… Ισχύουν τα ίδια ακριβώς πράματα! Αυτός που ήρθε να ενώσει ψυχές - όπως έλεγε - μας ταλαιπωρεί ακόμα με τις δικαστικές του εκκρεμότητες!
Διαβάστε περισσότερα...

Ώρα για κούρεμα - Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για το PSI


Η πρόσκληση για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους δημοσιεύτηκε.
Οι επόμενες ώρες είναι σημαντικές για την πορεία του καθώς 

αναμένεται να διαφανούν οι αντιδράσεις των ομολογιούχων 
που διακρατούν ελληνικά ομόλογα.

Κύρια σημεία:

Η Ελλάδα  δηλώνει ότι τα ομόλογα 

της έχουν συνολική αξία 206 000 000 000 ευρώ.
Η συμμετοχή του  75% των ομολογιούχων

 θα είναι απαραίτητη για την Ελλάδα για 
να προχωρήσει στην ανταλλαγή των ομολόγων.
Η Ελλάδα επιδιώκει τουλάχιστον 

90% συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων.


Στη σελίδα  

www.bondcompro.com/greeceexchange/genPressRelease.asp 
μπορείτε να "κατεβάσετε" την πλήρη πρόταση.
Διαβάστε περισσότερα...

«2,5 € το δεκάκιλο»: Αύριο η παράδοση των 24 τόνων στην Κατερίνη

 Αύριο, Σάββατο 25.02,2101, από τις 9:00 το πρωί, στο parking των δικαστηρίων, η παραλαβή των παραγγελιών της δράσης «2,5 € το δεκάκιλο»

Φίλες και φίλοι, γεια σας
Αύριο στις 9:00 το πρωί θα βρίσκεται στην Κατερίνη ο παραγωγός από το Νευροκόπι για να παραδώσει τους 24 τόνους πατάτες που παρήγγειλαν οι 530 οικογένειες της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας. Η παράδοση του προϊόντος θα πραγματοποιηθεί στο χώρο πάρκινγκ του δικαστικού μεγάρου στην οδό Φλέμινγκ.
Όλοι όσοι έχουν παραγγείλει πατάτες και έχουν επιβεβαιώσει την παραγγελία τους, μέχρι σήμερα το βράδυ, θα λάβουν SMS από την ομάδα, με την ακριβή ώρα προσέλευσης, για τον κάθε ένα από τους παραλήπτες. Παρακαλούνται όλοι να προσέλθουν την ώρα που θα αναφέρεται στο γραπτό μήνυμα, έτσι ώστε να αποφευχθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση. Επίσης παρακαλούνται όλα τα μέλη να έχουν μαζί τους το ακριβές χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στην προσωπική παραγγελία του καθενός.
Διαβάστε περισσότερα...

Στις 9 μ.μ. ο Δεξιός Ψάλτης ξανακτυπά!

Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ TOY ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΡΟΝΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 26/2/2012

Αποκριάτικες εκδηλώσεις διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βροντούς την Κυριακή τής Αποκριάς 26/2/2012, στην κεντρική πλατεία τής Βροντούς, ώρα 3.00 μ.μ. Οι εκδηλώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα τού Δήμου Δίου-Ολύμπου, με τη στήριξη της Δημοτικής Κοινότητας Βροντούς καθώς και όλων των φορέων τής περιοχής.
Φέτος δεν θα γίνει καρναβαλική παρέλαση επειδή οι ακραίες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την προετοιμασία του «Βροντινού Καρναβαλιού» τόσο σε σχέση με την κατασκευή αρμάτων όσο και σε σχέση με την προετοιμασία συμμετοχής των καρναβαλιστών και ιδιαίτερα των μικρών μαθητών του δήμου, λόγω μη λειτουργίας των σχολείων για αρκετές ημέρες.

ΤΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΟΝΤΟΥΣ

1. Παιδικό Αποκριάτικο πάρτι με κλόουν, ξυλοπόδαρους, εμψυχωτές.
2. Ζωντανή παραδοσιακή μουσική με Αποκριάτικους χορούς και  τραγούδια.
3. Προσφορά εδεσμάτων με άφθονο κρασί.

Ως Πολιτιστικός Σύλλογος Βροντούς απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα προς όλους να επισκεφθείτε την όμορφη Βροντού φιλοδοξώντας να σας προσφέρουμε ένα αξέχαστο αποκριάτικο απόγευμα.
Διαβάστε περισσότερα...

Ευχαριστήριο Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας

Σε αυτή τη δύσκολη  εποχή  της οικονομικής  κρίσης και της ανεργίας, ιδιωτικές πρωτοβουλίες  έρχονται να συνεπικουρήσουν στο έργο της
διασφάλισης ενός αξιοπρεπούς κοινωνικο-οικονοµικού επιπέδου ζωής για τους πολίτες.

Μέσα στις δράσεις που σκοπό έχουν να απαντήσουν στις  ανάγκες και να απαλύνουν τον πόνο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, που πλήττονται περισσότερο από κάποιους άλλους,  με ανεργία, φτώχεια και αποκλεισμό, ανήκει και η ευγενική χορηγία του ασφαλιστικού γραφείου ΄΄ Ασφάλειες Τζήμας΄΄ και ειδικά του κ. Αθανάσιου Τζήμα, Έφορο Ασφαλιστικών  Διαμεσολαβητών Πιερίας- Συντονιστή  Διευθυντή  Περιφερειακών Ασφαλιστικών  Γραφείων Ανάπτυξης,   να διαθέσει στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας  20 ασφαλιστήρια συμβόλαια, ιδιωτικής ασφάλισης υγείας για όλη την οικογένεια κάλυψης ενός έτους, τη στιγμή που το ελληνικό κράτος στη χειρότερη στιγμή του,  περικόπτει δημόσιες δαπάνες από το χώρο της υγείας, στερώντας την πρόσβαση στο δικαίωμα  της  δημόσιας και δωρεάν   υγείας , σωματικής  και ψυχικής.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας με γνώμονα την προστασία και  την εξυπηρέτηση των πολιτών καθώς και  την προώθηση δραστηριοτήτων προς όφελός τους,  ευχαριστεί θερμά τις ΄΄ Ασφάλειες Τζήμας΄΄ για τη δωρεά  των συμβολαίων, αποδεικνύοντας ένα φιλανθρωπικό αίσθημα  και μετέχοντας σε δράσεις έμπρακτης αλληλεγγύης.

Με τη σκέψη μας στους  άστεγους, ανασφάλιστους, άνεργους και ανήμπορους   συμπολίτες μας, που δοκιμάζονται σκληρά, κρίνουμε εύλογο να θέσουμε στη διάθεση  της Ιεράς  Μητρόπολης  Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος,  τα ασφαλιστήρια υγείας, προκειμένου με τη σειρά της  να στηρίξει αδύναμους οικονομικά πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ


                                                                                   
 ΣΟΦΙΑ  ΜΑΥΡΙΔΟΥ
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα αποκριάτικων εκδηλώσεων και Καθαρής Δευτέρας στον Πλαταμώνα

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ - Προαναγγελία αποκριάτικων εκδηλώσεων και της Καθαρής Δευτέρας στον Δ.Δίου-Ολύμπου

ΑΡΧΗΣ ΓΕΝΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/2 

Αποκριάτικες εκδηλώσεις και κούλουμα στον Δ.Δίου-Ολύμπου 

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΧΟΡΗΓΩΝ 

Αποκριάτικες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες περιοχές τού Δ.Δίου-Ολύμπου την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή τής αποκριάς, καθώς επίσης και την Καθαρή Δευτέρα. 

 Τις εκδηλώσεις έχουν αναλάβει αποκλειστικά οι πολιτιστικοί σύλλογοι κάθε περιοχής με τη συμμετοχή χορηγών και με συμπαράσταση τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων. 

Λόγω οικονομικής κρίσης ο δήμος Δίου-Ολύμπου δεν έχει οικονομική συμμετοχή στις εκδηλώσεις, ωστόσο όπου ζητήθηκε η βοήθειά του, με οποιονδήποτε τρόπο, προσέφερε τη συμπαράστασή του. 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/2  
Στον Πλαταμώνα, στο Niko Paradise, στις 5.00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί παιδικό πάρτι.

 ΣΑΒΒΑΤΟ 25/2 
Στους Νέους Πόρους ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος θα πραγματοποιήσει χορό στο «ΜΑΡΑΜΠΟΥ». 
 Επίσης, ο πολιτιστικός σύλλογος Σκοτίνας θα πραγματοποιήσει αποκριάτικο χορό στο οικογενειακό κέντρο «ΜΠΟΕΜ» στη Λεπτοκαρυά. 

Τέλος, στη Λεπτοκαρυά θα πραγματοποιηθεί ετήσιος χορός στο «ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΠΑΛΛΑΣ» στις 9.00 το βράδυ. 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ 
Στο Λιτόχωρο θα γίνουν χοροί στις γειτονιές τής πόλης και στα κέδρα με τη συμμετοχή μιας εικοσαμελούς μπάντας δρόμου «Κρουστόφωνο». 
Η αναχώρηση θα γίνει από την πλατεία στις 8.30 μ.μ. 

Όπως ανακοινώθηκε, οι εκδηλώσεις τού Λιτοχώρου γίνονται από τη δημοτική κοινότητα και τον πολιτιστικό όμιλο Λιτοχώρου υπό την αιγίδα τού δήμου. 

 Στη Βροντού θα πραγματοποιηθεί παιδικό αποκριάτικο πάρτι στην κεντρική πλατεία, με τη συμμετοχή ξυλοπόδαρων και κλόουν. Το μουσικό μέρος έχει αναλάβει ορχήστρα που θα παρουσιάσει παραδοσιακή μουσική και τραγούδια. Θα προσφερθούν κρασί, λουκάνικα και άλλα εδέσματα. 

Στη Λεπτοκαρυά στις 7.00 μ.μ. θα γίνει το κάψιμο της Τσαγγάλας και θα προσφερθούν λουκάνικα, κρασί, άλλα εδέσματα και ποτά. 
Θα παίξει και θα τραγουδήσει ο γνωστός καλλιτέχνης Θύμιος Γκογκίδης. 

Στον Πλαταμώνα, στην παλιά πλατεία, στις 5.00 μ.μ. θα γίνει αποκριάτικη παρέλαση. Την ίδια μέρα στις 5.30 μ.μ. θα προσφερθεί διασκέδαση με την ομάδα θεάματος «Σκαμπέρ». 
Ακολουθούν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα του πολιτιστικού συλλόγου ενώ στις 7.30 μ.μ. θα γίνει το κάψιμο του καρνάβαλου. 

 Στον Ν.Παντελεήμονα θα παρουσιαστεί πρόγραμμα από χορευτικά συγκροτήματα που θα παίξουν παραδοσιακή μουσική και θα γίνει το κάψιμο της Τσαγγάλας. 

Τέλος, στη Σκοτίνα, στις 6.00 μ.μ. στην πλατεία, θα γίνει το κάψιμο της Τσαγγάλας. 
Η διασκέδαση περιλαμβάνει επίσης ζωντανή μουσική και χορευτικά από τον πολιτιστικό σύλλογο ενώ θα προσφερθεί και μπουφές. 

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 
Στο Λιτόχωρο τα κούλουμα θα γίνουν φέτος στο θεατράκι τού πάρκου στις 12.00 το μεσημέρι με τη συμμετοχή λαϊκών οργανοπαιχτών και με τα χορευτικά του πολιτιστικού ομίλου Λιτοχώρου. Θα προσφερθούν λαγάνα και νηστίσιμα εδέσματα, που αποτελούν δωρεά των επαγγελματιών τού Λιτοχώρου. Χαρταετούς οι Λιτοχωρίτες θα πετάξουν στο Ξηροκάμπι. Όπως προαναφέρθηκε, οι εκδηλώσεις τού Λιτοχώρου γίνονται από τη δημοτική κοινότητα και τον πολιτιστικό όμιλο Λιτοχώρου υπό την αιγίδα τού δήμου. 

Στην Καρίτσα, στις 11.00 π.μ. στην περιοχή τού Αγίου Βασιλείου, οι κάτοικοι της περιοχής θα γιορτάσουν τα κούλουμα με παραδοσιακή φασολάδα (αλλά όχι μόνο) και με παραδοσιακή μουσική. Η διοργάνωση γίνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο υπό την αιγίδα τού δήμου Δίου-Ολύμπου. 

Μια ξεχωριστή εκδήλωση θα γίνει στην Κονταριώτισσα και συγκεκριμένα στην «Παναγία την Κονταριώτισσα», την ιστορική εκκλησιά τής περιοχής. Θα προσφερθούν νηστίσιμα εδέσματα, θα ακουστούν παραδοσιακά τραγούδια και θα γίνει το πέταγμα του αετού. 

Στον Πλαταμώνα, στις 11.00 π.μ. μπροστά στην εκκλησιά θα παρουσιαστούν τραγούδια αλλά και χοροί από τα χορευτικά συγκροτήματα του πολιτιστικού συλλόγου. Θα προσφερθούν σαρακοστιανά εδέσματα και θα γίνει διαγωνισμός χαρταετού. 

Στη Σκοτίνα, στην πλατεία, στις 11.00 π.μ. θα παρουσιαστεί πρόγραμμα παραδοσιακής αποκριάς και θα προσφερθούν σαρακοστιανά εδέσματα. 

 Στον Νέο Παντελεήμονα, θα γίνουν χορευτικές επιδείξεις από παιδικά τμήματα και θα προσφερθούν δωρεάν φασολάδα, σαρδέλα, ταραμάς, κρασί, τσίπουρο κλπ. 

 Οι εκδηλώσεις τής Καθαρής Δευτέρας στη Λεπτοκαρυά και στους Νέους Πόρους θα έχουν και αποκριάτικο χρώμα. 

Συγκεκριμένα, στη Λεπτοκαρυά, στις 11.00 π.μ. θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα. Και στις 3.00 μ.μ. θα γίνει η αποκριάτικη παρέλαση αρμάτων. 

Τέλος, στους Νέους Πόρους, στις 11.00 το πρωί θα παρουσιαστεί πρόγραμμα με κλόουν και ταχυδακτυλουργούς ενώ θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα. Και στις 5.30 μ.μ. θα γίνει το κάψιμο του καρναβαλιού.
Διαβάστε περισσότερα...

Ενημέρωση των καταναλωτών για την περίοδο της Σαρακοστής

Με αφορμή τις ημέρες της Σαρακοστής, με στόχο την προστασία της υγείας των καταναλωτών, η Διεύθυνση Ανάπτυξης και το Τμήμα Εμπορίου & Τουρισμού, της Π.Ε.Πιερίας, θέλοντας να διαφυλάξει την ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού από την κατανάλωση τροφίμων που δεν πληρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας ή είναι μη αποδεκτά ποιοτικά, υπενθυμίζει στους καταναλωτές ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για τις κυριότερες κατηγορίες τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο αυτή.

 Η κ. Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, τονίζει ότι πρέπει να προλάβουμε φαινόμενα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες παραπλανήσεις των καταναλωτών. 

 Οι καταναλωτές, προκειμένου να επιλέξουν ασφαλή για την υγεία τους τρόφιμα, ιδιαίτερα τις ημέρες αυτές, θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε υπόψη τους ορισμένα κριτήρια καταλληλότητας και υγιεινής, όπως τα παρακάτω :  

Σαρακοστιανά εδέσματα 

Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση. 

Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι. 

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά. 

Χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα, κ.λ.π. Κεφαλόποδα. 

Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα. 

Για τα νωπά ως καταναλωτές πρέπει να προσέχουμε : 

- Την οσμή η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν. 
- Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή. 
- Τα πλοκάμια – βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα. 
- Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή. 
- Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες. 

Γενικά, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι το ροζ χρώμα της επιφάνειας της σάρκας είναι η συχνότερη εμφανής αλλοίωση. Τα μπαγιάτικα μυρίζουν δυσάρεστα και με ελαφρό τράβηγμα τα πλοκάμια κόβονται εύκολα. 

Για τα κατεψυγμένα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά πωλούνται συσκευασμένα χωρίς παραμορφώσεις του περιεχομένου και με ένα απαλό στρώμα πάγου επάνω τους (επίπαγος). Όταν γίνεται η απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών. 

Μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια, κ.λ.π. Δίθυρα Οστρακοειδή 

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος, θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από :
 - Τα κελύφη τα οποία πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά. 
- Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
 - Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (συστολή σώματος με τσίμπημα καρφίτσας ή σταγόνων λεμονιού).

 Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

 Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με ένα κέλυφος ή χωρίς κελύφη. 

Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μία ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει υγειονομικό σήμα με τη σφραγίδα της εγκατάστασης. 

Η ημερομηνία ανάλωσης πρέπει να απέχει το πολύ 5 ημέρες από την ημέρα της αποκελύφωσης. 

Γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια, , κ.λ.π. Μαλακόστρακα

 Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά ή είτε ως κατεψυγμένα. 

Για τα νωπά πρέπει : 
- Η οσμή να είναι ευχάριστη (θάλασσα). 
- Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
 - Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής. 
- Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες. 
- Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά. 

Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι, ενώ οι αλλοιωμένες δίνουν την αίσθηση ζέστης όταν βυθίζουμε τα χέρια μας στο κιβώτιο που τις περιέχει. 

Για τα κατεψυγμένα ισχύουν ότι και για τα φρέσκα. 
Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι στην προμήθεια, διακίνηση και εμπορία των ανωτέρω ειδών, να εφαρμόσουν τους κανονισμούς υγιεινής που καθορίζονται από την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία.
Διαβάστε περισσότερα...