Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Συχεχίζεται η αναζήτηση 70χρονου ορειβάτη στον Όλυμπο

Ακαρπες παραμένουν, μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες εντοπισμού 70χρονου ορειβάτη που αγνοείται από την περασμένη Τρίτη στον Όλυμπο. Σήμερα πραγματοποιήθηκε επιχείρηση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στην περιοχή ενώ αντίστοιχη επιχείρηση έκανε χθες η ΕΜΑΚ.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ ο διευθυντής επιχειρήσεων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Αλέξανδρος Λιάμος, οι έρευνες επικεντρώνονται στην ορειβατική διαδρομή από Γκόρτσια μέχρι το Οροπέδιο των Μουσών.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Διαβάστε περισσότερα...

O Πιεριέας βουλευτής Γιάννης Αμοιρίδης αναμένεται να προσχωρήσει εντός των ημερών στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Την  Κυριακή αναμένεται ότι θα ανακοινώσουν την προσχώρησή τους στη Δημοκρατική Αριστερά διαγραφέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. 
Στελέχη της ΔΗΜΑΡ θα γίνουν οι:
  Γ. Αμοιρίδης, Γ. Μιχελογιαννάκης, Θ. Παραστατίδης, Η. Θεοδωρίδης, Γ. Παπαμανώλης, Β. Τόγιας, ενώ πληροφορίες του newsbomb.gr αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να ανακοινωθούν και νέα ονόματα.
Οι βουλευτές αναμένεται ότι σε κοινό κείμενό τους θα εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους μετακινήθηκαν στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Ο Γιάννης Αμοιρίδης πρόσφατα διεργάφη από το ΠΑΣΟΚ, είχε παράλληλα εκδηλώσει και το ενδιαφέρον για την αρχηγία του, φαίνεται να μην περιμένει τις εξελίξεις στο κίνημα και μετά τον Γκιλντή θα είναι το δεύτερο στέλεχος από το τελευταίο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Πιερία που προσχωρεί στην ΔΗΜ.ΑΡ. του Φώτη Κουβέλη.
Διαβάστε περισσότερα...

A Piece of Greece - Timelapse

Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς τετράδια εξετάσεων στις πανελλαδικές 2012: Νέο φιάσκο;

Μετά τα σχολικά βιβλία και τα συσσίτια που έμειναν εξαγγελίες τώρα οι μαθητές της τρίτης Λυκείου κινδυνεύουν να μείνουν και χωρίς τα τετράδια εξετάσεων των πανελλαδικών Εξετάσεων! 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» ενώ δεν υπάρχει η πρώτη ύλη για να ολοκληρωθούν τα ειδικά τετράδια ασφαλείας στα οποία οι μαθητές γράφουν τις απαντήσεις των εξετάσεων τους, το Υπουργείο Παιδείας αμέλησε να προχωρήσει σε σχετικούς διαγωνισμούς και προμήθειες με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν παρέλθει οι προθεσμίες και οι μαθητές να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τα συγκεκριμένα έντυπα απαντήσεων κατά τις Πανελλαδικές. 

Η υπόθεση αυτή θυμίζει έντονα την υπόθεση με τα σχολικά βιβλία, τα οποία ακόμη και σήμερα δεν έχουν φτάσει σε όλα τα σχολεία όχι μόνο της χώρας αλλά και σε κεντρικά σχολεία των Αθηνών, αλλά και το «φιάσκο» των συσσιτίων σε μαθητές οικογενειών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Η Λιτοχωρίτικη Παρέα της Θεσσαλονίκης την Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012, ανταμώθηκε και πάλι στη Στέγη του Συλλόγου Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης, δίνοντας …παράταση στα κούλουμα.

Ο μουσικός πυρήνας της Παρέας εμπλουτίστηκε και από την καταπληκτική παρουσία του νεαρού Λιτοχωρίτη Ευριπίδη Σκρέτα, ταλέντο στο μπουζούκι, με την παρέα του. Μαζί τους ο Θόδωρος Κάκαλος με το ακορντεόν, πλαισιωμένοι φωνητικά από τους: Γ. Νικολό, Θ. Σβάρνα, Γρ. Γιαννουλόπουλο, Γ. Ζησκάτα, Γρ. Μόχλα, Κ. Κοψαχείλη, Μίμη Σκρέτα, Ν. Κάκαλο, Θ. Σκρέτα και άλλους πολλούς. Με το κέφι να κορυφώνεται έπεσαν και οι  σχετικές χορευτικές γυροβολιές… 
 
Από την Παρέα πέρασε και ο Λιτοχωρίτης δικηγόρος Νίκος Παπανικολάου, όπως επίσης παραβρέθηκε και η δημοτική σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης Λιτοχωρίτισσα. Μαίρη Γιαννουλοπούλου – Ακριτίδου. 
 
Το επόμενο ραντεβού της Λιτοχωρίτικης Παρέας δόθηκε για την Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012, ώρα 8.30 μμ, ως προετοιμασία ενόψει και του Πάσχα, δίνοντας έτσι στους Λιτοχωρίτες να συναντιούνται και να ενδυναμώνονται οι δεσμοί τους.
Ι.Φ.
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοικτή Επιστολή του Δημοτικού Συμβούλου της “Ολύμπιας Γης” Θανάση Καλαϊτζή 01/03/2012

Μοναχός σου χόρευε…

Είναι γεγονός πως η …Σαρακοστή εφέτος στο Δήμο μας, ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Τουλάχιστον σε ότι αφορά τη δημοτική ενότητα Δίου.
Ξεκίνησε με την αναίτια ματαίωση της βράβευσης των αριστούχων μαθητών της περιοχής, την ημέρα του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών στη Νέα Έφεσο και κορυφώθηκε με τη ματαίωση του “Βροντινού Καρναβαλιού” την ημέρα της Αποκριάς.

Ή μήπως δεν κορυφώθηκε ακόμη;

Ποιοί τελικά αποφασίζουν (ερήμην των υπολοίπων), για την ακύρωση ή την υποκατάσταση μαζικών εκδηλώσεων των κατοίκων της περιοχής μας;
Μέχρι σήμερα - ειδικά το Βροντινό Καρναβάλι - έχει στηριχτεί κυρίως, σε δύο βασικές προϋποθέσεις: τον Εθελοντισμό και την Συνεργασία όλων.  

Προσωπικά, σεβόμενος την εδώ και πέντε χρόνια συμμετοχή μου στην τοπική αυτοδιοίκηση και κυρίως σεβόμενος την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν οι συμπολίτες μου, δεν έχω κανένα δικαίωμα ν’ αρνηθώ τη συνδρομή μου, με κάθε τρόπο. Όμως, ούτε καν ρωτήθηκα.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας και επί οκτώ χρόνια Δήμαρχος Δίου κος Γ. Παπαχρήστος, επίσης δεν κλήθηκε να συμμετάσχει πουθενά, εξ όσων γνωρίζω.
Ομοίως, ο επίσης Βροντινός περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας κος Δ. Τσιμήτρης.
Από την μικρή μου έρευνα διαπίστωσα, πως τόσο ο αναπληρωτής Δήμαρχος κος Γιώργος Φαρμάκης, όσο και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Βροντούς κος Γ. Πανωλής, υπήρξαν θετικοί στη διεξαγωγή του Καρναβαλιού.
Ποιοι είναι εκείνοι που εισηγήθηκαν αρνητικά και τελικά αποφάσισαν για όλους μας;
Έφταιξε η κακοκαιρία όπως ανακοινώθηκε ή έφταιξε …ο “κακός μας” εαυτός;

Για τριάντα περίπου χρόνια, οι κάτοικοι της Βροντούς αρχικά μέσω του Πολιτιστικού τους Συλλόγου και αργότερα με τη συνδρομή τόσο ορισμένων Συλλόγων από τα διπλανά χωριά όσο και της εκάστοτε δημοτικής αρχής, δημιούργησαν μια μαζική “εκδήλωση ξεγνοιασιάς”, η οποία προφανώς δεν είχε ως σκοπό της την …παραγωγή πολιτισμού, “χάριζε” όμως απλόχερα στιγμές χαράς, στους πολυπληθείς συμμετέχοντες και επισκέπτες της.
Στιγμές χαράς που ειδικά στις μέρες μας, έχουμε τόσο πολύ ανάγκη.

Έστω για μερικές ώρες, κατά το Κυριακάτικο απόγευμα της Αποκριάς η Βροντού τριπλασίαζε τουλάχιστον τον πληθυσμό της (ειδικά τα τελευταία 15 χρόνια) και με τον τρόπο αυτό “ζωντάνευε” το χωριό, από όλες τις απόψεις.
Αλήθεια άραγε, οι καταστηματάρχες του χωριού κλήθηκαν να συνδράμουν και εάν κλήθηκαν και αρνήθηκαν, ποια είναι σήμερα η άποψη τους;

Πιστεύω πάντως, πως είναι αντίθετοι στο να συνεχίσουν να …χορεύουν μόνοι τους.  

Μετά τιμής

Θανάσης Γ. Καλαϊτζής 
Δημοτικός Σύμβουλος
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Συνεχίζεται η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει - μεταξύ άλλων - και ο Δήμος Δίου -Ολύμπου για τουριστική προβολή της Κεντρικής Μακεδονίας

Ελληνικά παραδοσιακά πιάτα θα δημιουργεί από τις 6 Μαρτίου και για δύο μήνες το μεσογειακό εστιατόριο που λειτουργεί στην γκαλερί του μουσείου του Λούβρου, στο Παρίσι.

Τα εδέσματα θα σερβίρονται πάνω σε σουπλά με φωτογραφίες από την Κεντρική Μακεδονία, υπό τους ήχους ελληνικής μουσικής και με οπτικοακουστικό υλικό αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και Ζορμπά που θα προβάλλεται σε γιγαντοοθόνες. Όποιος τα γεύεται θα μπορεί, με την απόδειξη του εστιατορίου, να συμμετέχει σε κληρώσεις προκειμένου να κερδίσει δωρεάν αεροπορικά ταξίδια με προορισμό τη Θεσσαλονίκη αλλά και δωρεάν τετραήμερη διαμονή σε ξενοδοχείο.

«Το παραπάνω εγχείρημα, που έχει στόχο να κάνει γνωστά τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό αλλά και να προσελκύσει τουρίστες στην Ελλάδα, είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Ελληνογαλλικού Eμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και των δήμων Νάουσας και Δίου - Ολύμπου. Η προσπάθεια αυτή είχε ξεκινήσει στο πλαίσιο της εκστρατείας τουριστικής προβολής της Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο στο Μουσείο του Λούβρου», εξηγεί στο ΑΜΠΕ η αντιπρόεδρος του Ελληνογαλλικού Eμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Μαρία Βοζίκη.

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ - ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας στην ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με θέμα: "Η Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Περιφέρειες"

Στην ημερίδα με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Περιφέρειες», που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, συμμετέχει η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, ως εισηγήτρια στην ενότητα: «Εμπειρίες και Προτάσεις για την προώθηση της Ισότητας των Φύλων από τη θέση της Αντιπεριφερειάρχη». 

Η ημερίδα διεξάγεται την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 και ώρα: 9.00πμ-5.00μμ στο Divani Palace Acropolis και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων: www.isotita.gr. 

Στην ημερίδα θα παρουσιασθούν και θα συζητηθούν οι προοπτικές ανάπτυξης πολιτικών ισότητας και ο τρόπος εφαρμογής της Χάρτας στις Περιφέρειες. Με την ημερίδα θα εγκαινιασθεί η συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με τις ΠΕΠΙΣ, στο πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων των Επιτροπών που ορίζονται από τον «Καλλικράτη».

 Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, που επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν την ισότητα των φύλων, θα προσεγγίσει το θέμα, υποστηρίζοντας οποιονδήποτε ρόλο που κατέχει μια γυναίκα, όπως της μητέρας, της συζύγου, της εργαζόμενης κ.α σε μια κοινωνία. 

Η Σοφία Μαυρίδου θα κάνει αναφορά στην ισότητα των δυο φύλων που αποτελεί κεκτημένο των γυναικών, στις εξέχουσες θέσεις που κατέχουν πλέον οι γυναίκες στο δημόσιο βίο καθώς και στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση στην προώθηση της ισότητας των φύλων, ως βασικός φορέας πολιτικής και παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο της περιφερειακής ανάπτυξης. 

Παράλληλα, θα παρουσιάσει τις δράσεις και το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που αναδεικνύει στοχευμένες και έξυπνες πολιτικές για την προώθηση της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής, με κύριο στόχο να συμβάλλει καθοριστικά στην εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών. 

«Με τη μεταρρύθμιση της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης ( «Καλλικράτης»), οι Περιφέρειες αλλά και οι Δήμοι, ως φορείς τοπικής διακυβέρνησης, οφείλουν να συμβάλλουν σημαντικά στη δημιουργία μιας δημοκρατικής και ανοιχτής κοινωνίας, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες υπέρ της ισότητας των φύλων, προκειμένου να αναπτυχθούν πολιτικές που να απευθύνονται σε ομάδες γυναικών που υφίστανται διακρίσεις», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. 

Όπως συμπληρώνει, κάθε δράση τόσο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας όσο και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι συμβατή με την Ευρωπαϊκή ατζέντα. «Θωρακίζουμε τα δικαιώματα για ίσες ευκαιρίες των φύλων στην εργασιακή και οικονομική ζωή, ίση συμμετοχή και εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων και ισότητα των φύλων στην καθημερινή ζωή» τονίζει η Σοφία Μαυρίδου.
Διαβάστε περισσότερα...

Έκλεψε τις εντυπώσεις το « 1ο Φεστιβάλ Πιερικών Οινογεύσεων» που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας

Μεγάλη ήταν η επιτυχία του « 1ου Φεστιβάλ Πιερικών Οινογεύσεων» που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012, στην αίθουσα ΄΄ΕΚΑΒΗ΄΄ στην Κατερίνη, προκειμένου να αναδείξει και να προωθήσει τα εξαιρετικά αρώματα και τις σπάνιες γεύσεις των τοπικών οίνων της Πιερίας. 

Η εκδήλωση απέσπασε τα εύσημα των επισκεπτών τόσο από την άρτια οργάνωση όσο από την πρωτοτυπία και τη μοναδικότητα του θέματος. Οινοπαραγωγοί της Πιερίας παρουσίασαν στο κοινό εξαιρετικούς τοπικούς οίνους παρέχοντας ταυτόχρονα χρήσιμες πληροφορίες για τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των κρασιών και τους γαστρονομικούς τους συνδυασμούς. 

Οι οινόφιλοι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικές ποικιλίες της εύφορης Πιερικής γης και να απολαύσουν νόστιμα εδέσματα που επιμελήθηκαν chef που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. 

Οι επισκέπτες γεύτηκαν τα αρώματα του μυθικού Ολύμπου μέσα από ένα ποτήρι κρασί και γνώρισαν τους ανθρώπους που τα παράγουν. Το « 1ο Φεστιβάλ Πιερικών Οινογεύσεων» ξεκινά σαν ένα αφιέρωμα στην τοπική παραγωγή, ενισχύοντας την προσπάθεια της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας να προβάλει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητα των τοπικών οίνων. 

Η εκδήλωση αποτέλεσε μια άμεση προσπάθεια να φέρει το Πιερικό κρασί πιο κοντά σε καταναλωτές και εμπόρους. Το κρασί της Πιερίας από Τοπικός Οίνος θα κυκλοφορεί πλέον με ταυτότητα, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το χαρακτηρίζει ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.). Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα για το παραγόμενο προϊόν, καθώς το αναβαθμίζει και το προωθεί στις αγορές υπό καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού. 

Η σημαντική βελτίωση της ποιότητας των κρασιών, η ανάδειξη της προσωπικότητας τους, η προσπάθειά τους να ξεχωρίσουν καταθέτοντας μια ιδιαίτερη ταυτότητα, συνηγορούν στο να μπορούν τα τοπικά κρασιά να σταθούν επάξια σε μια ανταγωνιστική αγορά. 

Στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, που περιλαμβάνεται η ανάδειξη της ταυτότητας των οίνων που παράγονται στην Πιερία, μέσα από δράσεις γευσιγνωσίας και άλλες προωθητικές ενέργειες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου. 

 «Σε κάθε γουλιά ΄΄καθρεφτίζεται΄΄ η φύση, η ιστορία, ο πολιτισμός του τόπου, οι ρίζες μας. Στόχος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας είναι η προβολή της ιδιαίτερης ταυτότητας του τόπου, με το μυθικό Όλυμπο, τα κατάφυτα Πιέρια και το γόνιμο κάμπο ιδανικό να παράγει ποιοτικά αγροτικά προϊόντα» δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. Πρόσθεσε, ότι σκοπός του « Φεστιβάλ Πιερικών Οινογεύσεων» είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας, της τοπικής αγροτικής παραγωγής και η ενθάρρυνση τοπικών επιχειρηματικών διεπαγγελματικών συνεργασιών. 

 «Η πεποίθησή μου είναι ότι το Πιερικό κρασί αξίζει να έχει αναγνώριση στην αγορά του οίνου και γι΄αυτό το σκοπό θα συστρατευθούμε όλοι. Είναι αξιοσημείωτο, ότι ήδη δύο τοπικοί μας οίνοι έχουν βραβευτεί» τόνισε η Σοφία Μαυρίδου, που ευχήθηκε η εν λόγω εκδήλωση να αποτελέσει το εφαλτήριο για την εγκαθίδρυση μιας διοργάνωσης που θα γίνει θεσμός με την υπογραφή της Πιερίας.
Διαβάστε περισσότερα...

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ - Διαμαρτυρία υπαλλήλων Δ.Δίου-Ολύμπου - Δηλώσεις για νέα μέτρα και ΙΚΑ Λιτοχώρου

ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΕ ΤΡΙΩΡΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ 
Διαμαρτυρία εργαζομένων τού δήμου Δίου-Ολύμπου για τα μέτρα τού μνημονίου 
* ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΞΕΦΡΑΣΑΝ Ο ΑΝ.ΔΗΜΑΡΧΟΣ Γ.ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 
* ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΞΕΦΡΑΣΑΝ ΕΠΙΣΗΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Ι.ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Σ.Ε.Λ. Φ.ΚΟΥΤΣΙΜΑΝΗ 

Σε τρίωρη κατάληψη του δημοτικού καταστήματος Δίου-Ολύμπου στο Λιτόχωρο, προχώρησαν οι εργαζόμενοι του δήμου στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας διαμαρτυρίας που είχε εξαγγείλει η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στους ΟΤΑ τής χώρας (ΠΟΕ-ΟΤΑ). 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των δημοτικών υπαλλήλων, Σάκης Πουρλιώτης, η κατάληψη έγινε προκειμένου να διαμαρτυρηθούν οι εργαζόμενοι «για τη μνημονιακή πολιτική και για όλα αυτά τα βάρβαρα μέτρα τα οποία ήρθαν ξαφνικά» στη ζωή των εργαζομένων στους δήμους. 

Πρόσθεσε δε ότι αυτά τα μέτρα άλλαξαν ριζικά τη ζωή των δημοτικών υπαλλήλων αλλά και τις ζωές των οικογενειών τους. «Δυστυχώς, η ζωή μας υποβαθμίστηκε τόσο που δεν πάει άλλο», σημείωσε. Και συνέχισε λέγοντας: «Δυστυχώς, ο πάτος σ’ αυτό το βαρέλι ποτέ δεν πρόκειται να βρεθεί, γι αυτό και ο κατήφορος συνεχίζεται». Κατά τον κ. Πουρλιώτη, η απάντηση σ’ αυτή την κατάσταση είναι η συγκρότηση ενός μετώπου αντίστασης, ισχυρίστηκε δε ότι αυτό το μέτωπο αντίστασης είναι ικανό «να ανατρέψει όλα αυτά που έχουν ταράξει τη ζωή μας». 

Στη συνέχεια των δηλώσεών του ο πρόεδρος των δημοτικών υπαλλήλων αναφέρθηκε και στο σχέδιο «Καλλικράτης» για την ανασυγκρότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, υποστήριξε δε ότι ενώ η αρχική πεποίθηση ήταν ότι αυτό το σχέδιο «θα φέρει καλύτερες μέρες», τελικά ο «Καλλικράτης» έφερε τον συγκεντρωτισμό. 

Αναφέρθηκε δε στα σχέδια που κάποιοι επεξεργάζονται στην Αθήνα για κλείσιμο του ΙΚΑ Λιτοχώρου και τη μεταφορά αυτών των υπηρεσιών του στην Κατερίνη, όπως επίσης και για κλείσιμο του παραρτήματος της αγροτικής τράπεζας. Αυτή τη συγχώνευση υπηρεσιών και τη συγκέντρωσή τους στην Κατερίνη τη χαρακτήρισε ως «οπισθοδρόμηση». 

 Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Πουρλιώτης τόνισε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι όλα αυτά γίνονται για τη σωτηρία τής πατρίδος μας, όλα αυτά γίνονται για έναν και μόνο σκοπό: Να εξυπηρετούνται οι δανειστές μας και οι διεθνείς τοκογλύφοι που λυμαίνονται την ελληνική οικονομία και μας έχουν εξαθλιώσει. 

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ 
Τη συμπαράστασή του στους αγώνες των εργαζόμενων του δήμου εξέφρασε ο αν.δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Φαρμάκης, ο οποίος τόνισε ότι την οικονομική κρίση την βιώνει για τα καλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία καλείται σήμερα να επιτελέσει τον τόσο σημαντικό ρόλο της με ψίχουλα. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κοντά στους εργαζόμενους που διαμαρτύρονταν, παραβρέθηκαν και άλλα στελέχη της διοίκησης και του δημοτικού συμβουλίου, ο πρόεδρος του σωματείου οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Γιάννης Μανουσάκης καθώς και η πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών Λιτοχώρου, Φανή Κουτσιμανή.
Διαβάστε περισσότερα...

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ - Συγχαρητήριο μήνυμα του Δ.Δίου-Ολύμπου για την εκλογή τής Φανής Κουτσιμανή

Συγχαρητήρια Δ.Δίου-Ολύμπου στη Φανή Κουτσιμανή για την εκλογή της ως αντιπροσώπου στην ΕΣΕΕ

Ως δήμος Δίου-Ολύμπου συγχαίρουμε την πρόεδρο του συλλόγου επαγγελματιών Λιτοχώρου Δ.Δίου-Ολύμπου, Φανή Κουτσιμανή, που εξελέγη ως μία εκ των έντεκα αντιπροσώπων τής ομοσπονδίας εμπορικών συλλόγων Κεντρικής Μακεδονίας στην εθνική συνομοσπονδία ελληνικού εμπορίου (ΕΣΕΕ - τριτοβάθμια οργάνωση).

Θεωρούμε ότι η εκλογή τής κ. Κουτσιμανή ως τακτικής αντιπροσώπου στην ΕΣΕΕ αναδεικνύει τον σύλλογο επαγγελματιών Λιτοχώρου και ταυτόχρονα θεωρούμε ότι αυτή η εκλογή αποτελεί και μια μεγάλη τιμή για την πόλη των θεών αλλά και ευρύτερα για τον δήμο Δίου-Ολύμπου.

Ως δημοτική διοίκηση συγχαίρουμε και πάλι την κ. Κουτσιμανή και της ευχόμαστε να συνεχίσει να αγωνίζεται, μαζί με τους άλλους εκλεγμένους συναδέλφους της, για τα δίκαια των επαγγελματιών και εμπόρων σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την περιοχή και για τη χώρα.
ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
Ο ΑΝ.ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Γιώργος Φαρμάκης
Διαβάστε περισσότερα...

Γιώργος Παπαστάμκος: Επιστολογράφημα για τη νέα εταιρική σχέση Ευρώπης-Αγροτών


Για να διαβάσετε το επιστολογράφημα κλικ εδώ
Διαβάστε περισσότερα...

Για τον πρόεδρο του Πλαταμώνα ο Παπαθανασίου είναι ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Μετά από την ΕΚΤΙΜΗΣΗ του Κώστα Δημόπουλου πως είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει και νέα αναβολή στην δίκη Παπαθανασίου που ορίστηκε στις 21 Ιουνίου, ο πρόεσδρος της τοπικής ενότητας Πλαταμώνα τον ρώτησε για ποιό λόγο πιστεύει πως ο Παπαθανασίου δεν θα δικαστεί και ενέπλεξε σενάρια τα οποία ακούει για αναβολή της δίκης λόγω δικηγορικών συλλόγων κλπ...

Χαραστηριστικά ανέφερε: "Για μένα ο Παπαθανασίου είναι ΠΡΩΗΝ..."
Ο Κώστας Δημόπουλος του εξήγησε γιατί η εκτίμηση του είναι αυτή και το θέμα τελείωσε εκεί
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΓ.ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΓ.ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ 
0 - 1 

ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ: ΠΑΝΑΓΟΣ, ΚΑΚΑΛΟΣ, ΣΙΩΚΑΣ, ΚΛΙΓΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΟΥΛΙΑΝΟΣ, ΣΙΝΑΝΙΔΗΣ, ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΟΥΤΑΣ(64’ ΦΟΥΡΚΙΩΤΗΣ), ΣΠΑΘΑΡΑΣ(63΄ΤΣΙΑΝΑΚΑΣ). 

ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΓ.ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ: ΤΖΗΜΑΣ, ΚΟΥΠΙΝΙΩΤΗΣ, ΙΤΣΙΟΣ, ΚΟΥΛΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ(82΄ΤΑΧΟΣ), ΜΠΑΜΙΧΑΣ, ΚΑΤΣΑΜΑΓΚΑΣ, ΛΑΓΙΩΤΗΣ(75΄ΑΕΤΟΣ), ΓΚΡΙΝΙΑΣ(25΄ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ), ΤΡΙΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΥΛΙΔΗΣ. ΤΑ 

ΓΚΟΛ: ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΣΤΟ 32΄ΛΕΠΤΟ. 

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: ΝΤΟΥΡΑΚΟΓΛΟΥ Ν.(ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ), ΤΣΑΡΤΣΑΜΠΑΛΙΔΗΣ Δ.(ΕΠΟΠΤΗΣ), ΑΤΜΑΤΖΙΔΗΣ Δ.(ΕΠΟΠΤΗΣ).
Διαβάστε περισσότερα...

Αυξημένο ενδιαφέρον παρουσίασε η ημερίδα στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας για την καλλιέργεια της στέβιας

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: “Η καλλιέργεια της Στέβιας και οι προοπτικές της στην Πιερία” διοργάνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, σε συνεργασία με την Κοινοπραξία Καπνοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας και τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα» Κατερίνης, την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. 

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας,Σοφία Μαυρίδου, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πέτρος Λόλας, ο Πρόεδρος Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Κ. Μακεδονίας, Θωμάς Παπανικολάου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Δημήρης Τσιμήτρης, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Ευδοκία Γεωργίου – Κίτσιου και ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Δημήτρης Ρουκάς. 

Στην επιτακτική ανάγκη αναζήτησης και στροφής του αγροτικού κόσμου προς νέες καλλιέργειες αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου. Όπως δήλωσε, «στους χαλεπούς οικονομικά καιρούς που ζούμε, η εφαρμογή νέων μοντέλων αγροτικής ανάπτυξης μπορούν να αποτελέσουν εργαλεία για την ανάκαμψη της αγροτικής οικονομίας». 

Η Σοφία Μαυρίδου επεσήμανε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας με γνώμονα την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, συχνά διοργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της συνεχούς πληροφόρησης των αγροτών της Πιερίας. Άλλωστε, τόνισε ότι η Πιερική γη είναι ευλογημένη και εάν αξιοποιηθούν καταλλήλως τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα με βάση τις νέες ανάγκες της εποχής, ο αγροτικός κόσμος θα καταφέρει να γίνει μοχλός ανάπτυξης της περιφέρειας. 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας επεσήμανε ότι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας είναι πάντα στο πλευρό των αγροτών και μέσα από την προώθηση εναλλακτικών προτάσεων ο αγρότης μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλό εισόδημα. 

Στην καλλιέργεια της στέβιας, στην έρευνα και στην προοπτική της, αναφέρθηκε ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πέτρος Λόλας. Όπως εξήγησε, η στέβια µε τροπική καταγωγή είναι ένα πολυετές φυτό που καλλιεργείται ως µονοετές ή για 3-5 ή και περισσότερα χρόνια, πολύκλαδο, θαµνοειδές είδος, ποώδες στα πρώτα στάδια ανάπτυξης και ηµιξυλώδες στο στάδιο της συλλογής. Εντοπίστηκε το 1887 στα υψίπεδα της Παραγουάης όπου για χρόνια χρησιµοποιούνταν (και καλλιεργούνταν) από τις τοπικές φυλές των Ινδιάνων, οι οποίοι γνώριζαν τις µοναδικές βοτανικές ιδιότητές της ως ισχυρό γλυκαντικό και θεραπευτικό. 

Σε όλες τις χώρες όμως όπου καλλιεργείται σήµερα (Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Μαλαισία, Ισραήλ, Καναδά, Βραζιλία, Παραγουάη, κ.α.) χρησιµοποιείται κυρίως ως ετήσιο φυτό, ύψους 40 - 60 cm, ανάλογα µε το στάδιο κοπής. 

Η καλλιέργεια της στέβιας µοιάζει πολύ µε την καπνοκαλλιέργεια τόσο ως προς τις εδαφοκλιµατικές συνθήκες και περίοδο καλλιέργειας στο χωράφι (από Απρίλιο έως Σεπτέµβριο), όσο και την παραγωγή των φυτών στα σπορεία, τη λίπανση, τις αποστάσεις φυτείας, τις απαιτήσεις σε άρδευση (λιγότερες ανάγκες σε σύγκριση µε τα ξενικά καπνά), συλλογή µε κοπή περισσότερες από µία φορά, την ξήρανση, κ.α. 

Στην Ελλάδα από το 2006 έως σήµερα, όπως και στις άλλες χώρες, δεν έδειξε να προσβάλλεται από εχθρούς (έντοµα) ή αρρώστιες. Έτσι, αν τελικά διαδοθεί η στέβια στην χώρα µας η καλλιέργειά της πολύ πιθανόν να µπορεί να γίνεται βιολογικά. Σύμφωνα με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε αντίθεση με τις άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες (ιπποφαές, κράνα, γκότζι μπέρι κτλ) έχει πραγματοποιηθεί έρευνα για την καλλιέργεια στέβιας. 

Να σημειωθεί ότι έγινε αποδεικτική καλλιέργεια στη Βροντού για 4 έτη, το 2007 µε χρηµατοδότηση της Ε.Ε. και το 2008, 2009 και 2010 µε χρηµατοδότηση της Οµάδας ΣΠΕΚΟ. 

Η στέβια αποτελεί πηγή πολύ χρήσιμων για τον άνθρωπο φυσικών ουσιών, όπως η στεβιοσίδη (φυσική γλυκαντική ουσία), η γιββερελλίνη (φυτοορµόνη), η χλωροφύλλη (φυσική χρωστική), φυτοστερόλες (Ιατρική, τρόφιµο), ισοστεβιόλη (Ιατρική), κ.α. Σπουδαιότερη από αυτές και για την οποία κυρίως καλλιεργείται σήµερα η στέβια είναι η στεβιοσίδη (και ρεµπαουδιοσίδη, δουλκοσίδη) φυσική γλυκαντική ουσία, έως και 300 φορές ποιο γλυκιά από τη ζάχαρη, το ίδιο γλυκιά µε ορισµένες συνθετικές γλυκαντικές ουσίες αλλά χωρίς τα προβλήµατα για την υγεία που έχουν αυτές, µε πρακτικά µηδενική θερµιδική περιεκτικότητα. 

Οι µεγαλύτεροι χρήστες της στεβιοσίδης είναι η βιοµηχανία τροφίµων-ποτών- ζαχαροπλαστική (υποκαθιστά τη ζάχαρη και την πράσινη χρωστική) και η Ιατρική (για τους διαβητικούς).

 Η στέβια έχει επιπλέον ιδιότητες όπως, αντιοξειδωτικές, αντιυπερτασικές, αντιβακτηριακές, δεν προκαλεί τερηδόνα, ούτε υπέρβαρους, ρυθµίζει το σάκχαρο στο αίµα, είναι καρδιοτονωτική, επουλωτική και εξαιρετικό περιποιητικό δέρµατος (αντιγηραντική). Οι βλαστοί µετά την αποφύλλωση χρησιµοποιούνται στην εξαγωγή φυσικής πράσινης χρωστικής για χρήση στη βιοµηχανία τροφίµων-ποτών- ζαχαροπλαστικής και τα υπολείµµατα ως ζωοτροφή. Από τους βλαστούς µε ειδική ζύµωση εξάγεται γιββερελλίνη (φυσική φυτοορµόνη). 

 Στις Η.ΠΑ επιτρέπεται ως συµπλήρωµα διατροφής και διαιτητικό συµπλήρωµα και από το 2008 θεωρείται GRAS. Σε άλλες χώρες όπως Ιαπωνία από το 1971, Κίνα, Ισραήλ, Ελβετία, Καναδά, Βραζιλία, Αυστραλία-Ν. Ζηλανδία από το 2008 ως υποκατάστατο της ζάχαρης, ως συµπλήρωµα διατροφής και δίαιτας. 

Στην Ελλάδα και Ε.Ε. επιτρέπεται ως γλυκαντική ουσία και προσθετικό τροφίµων από 2/12/2011. 

Σήμερα παγκοσμίως καλλιεργούνται περίπου 500.000 στρέμματα στέβιας και αναμένεται να αυξηθούν λόγω της εισαγωγής των προϊόντων της στέβια στην παγκόσμια αγορά. Δηλαδή, αναμένεται να εκτοπίσει τα χημικά γλυκαντικά (Ασπαρτάμη, Σουκραλόζη κλπ), αλλά και να αποσπάσει μεγάλα μερίδια αγοράς και από την κλασσική ζάχαρη (τευτλοζάχαρη και καλαμοζάχαρη), όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές. 

Προβλέπεται ότι εντός της Ε.Ε. θα χρειαστεί να καλλιεργηθούν περίπου 1.000.000 στρέμματα για την κάλυψη των αναγκών της. Η Ελλάδα οφείλει να αποκτήσει μέρος της Ευρωπαϊκής αγοράς στέβιας και να καλλιεργείται κυρίως από πρώην καπνοπαραγωγούς. 

Στους δύο πυλώνες, τον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα που μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη της Πιερίας αναφέρθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Δημήτρης Τσιμήτρης. Πρόσθεσε, ότι το ενδιαφέρον των αγροτών για αυτές τις εκδηλώσεις είναι μεγάλο και αποδεικνύει τη διάθεσή τους να ασχοληθούν με νέες και πιο αποδοτικές καλλιέργειες. 

Ενθαρρυντικά είναι τα συμπεράσματα από τους πειραματικούς αγρούς της Πιερίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Κ. Μακεδονίας, Θωμάς Παπανικολάου. Την ίδια ώρα , έθεσε και το θέμα της καθετοποίησης της παραγωγής, δηλαδή της δημιουργίας μεταποιητικών μονάδων επεξεργασίας της στέβιας. 

Για το σκοπό της νέας αυτής καλλιέργειας, που είναι η αντικατάσταση των καλλιεργειών του καπνού και των ζαχαρότευτλων που λόγω της νέας Κ.Α.Π. δεν αποδίδουν ικανοποιητικό εισόδημα στα νοικοκυριά των αγροτών, μίλησε η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Ευδοκία Γεωργίου – Κίτσιου. Ωστόσο, τόνισε, ότι «αυτό που χρειάζεται είναι μια εντονότερη δράση σε επίπεδο ενημέρωσης και αυτός είναι ο σκοπός αυτής της ημερίδας. Ταυτόχρονα απαιτούνται κοινές δράσεις από όλους τους αρμόδιους φορείς για να προκύψει κάτι βιώσιμο και ελπιδοφόρο για τον τόπο μας».
Διαβάστε περισσότερα...

Και τώρα τί γίνεται καμένε Πάνο; Το λάβαρο της επανάστασης και οι παπαρολογίες σου ΤΕΛΟΣ! Ποιά συμφέροντα εξυπηρετείς;

Μήπως μοναδικός σου στόχος είναι η μη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας;;;

Από το ΒΗΜΑ:
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=446292#.T099ELBEADg.twitter
ISDA: Δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός
Δεν θα ενεργοποιηθούν τα ελληνικά CDS - Μετά από συνάντηση με εκπροσώπους τραπεζών και επενδυτικών ταμείων
ISDA: Δεν υπάρχει πιστωτικό γεγονός

Δεν υπάρχει ζήτημα ενεργοποίησης των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) για τα ελληνικά ομόλογα αποφάνθηκε την Πέμπτη ο Διεθνής Οργανισμός Παραγώγων (ISDA) μετά τη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν 15 εκπρόσωποι τραπεζών και επενδυτικών ταμείων. 

Ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι δεν θεωρεί «αναγκαστική» την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων καθώς επίσης ότι η εξαίρεση της ΕΚΤ από τη διαδικασία αναδιάρθρωσης δεν συνιστά αιτία για την ενεργοποίηση των CDS. 

Η ISDA διευκρινίζει πάντως, ότι η κατάσταση ως προς το ελληνικό θέμα «ακόμη εξελίσσεται» και πως δεν αποκλείεται να τεθούν και νέα ερωτήματα στο μέλλον που θα πρέπει να διερευνηθούν, όπως πιθανή ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής ευθύνης (CAC).


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ISDA στην ιστοσελίδα της η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τα μέλη της επιτροπής.


Διαβάστε περισσότερα...