Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!


ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ!!!
Διαβάστε περισσότερα...

Δ.Κ.ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ-12 - Αναβάλλεται για τη Δευτέρα 13-8 η εκδήλωση με τους Μελωδούς τής Παράδοσης

ΛΟΓΩ ΔΥΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ
Αναβάλλεται για τη Δευτέρα 13/8 η συναυλία με τους Μελωδούς της Παράδοσης και την Πόπη Κουτρούλα
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 9.00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

Η εκδήλωση με τους «Μελωδούς της Παράδοσης» και την Πόπη Κουτρούλα, που επρόκειτο να γίνει το Σάββατο στο θέατρο Πάρκου Λιτοχώρου από τη δημοτική κοινότητα υπό την αιγίδα τού δήμου Δίου-Ολύμπου, αναβάλλεται λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η εκδήλωση αυτή θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 13 Αυγούστου στις 9.00 το βράδυ στο θέατρο Πάρκου Λιτοχώρου.
Διαβάστε περισσότερα...

Ι.Ν. Αγ. Νικολάου στο Λιτόχωρο - Μόνιμη μεταφορά των λειψάνων του Αγίου Νικολάου


Μεγάλη ευλογία  για  την ενορία  του Αγίου Νικολάου Λιτοχώρου  και για όλους  τους φιλάγιους  χριστιανούς.

Θα μεταφερθούν  μόνιμα  στον Άγιο Νικόλαο τα Ιερά λείψανα του Αγίου Νικολάου την Κυριακή  το απόγευμα  ώρα 7.00μμ.

Εκ του Ιερού Ναού
Διαβάστε περισσότερα...

Μαύρη Επέτειος για τον Ελληνισμό! 16 χρόνια πριν οι Τούρκοι σκότωσαν σε χώμα Ελληνικό τον Ελληνοκύπριο Τάσο Ισαάκ

Ο Τάσος Ισαάκ (1972 - 11 Αυγούστου 1996) δολοφονήθηκε σε διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης στην περιοχή της νεκρής ζώνης, στη Δερύνεια της επαρχίας Αμμοχώστου.

Το 1996 η Kυπριακή Oμοσπονδία Mοτοσικλετιστών οργάνωσε αντικατοχική πορεία με αφετηρία το Βερολίνο και τερματισμό την κατεχόμενη Κερύνεια. H πορεία ξεκίνησε στις 2 Aυγούστου του 1996 από την πύλη του Βανδεμβούργου στο Βερολίνο. Oι μοτοσικλετιστές ακολούθησαν μια μεγάλη διαδρομή μέσα από χώρες της Eυρώπης για να καταλήξουν στην Kύπρο στις 10 Αυγούστου. Στην πορεία συμμετείχαν και ξένοι μοτοσικλετιστές.

Στις 11 Aυγούστου επτά χιλιάδες μοτοσικλετιστές θα πραγματοποιούσαν την αντικατοχική πορεία προς την Kερύνεια. Η Τουρκική κατοχική δύναμη απειλούσε ότι θα άνοιγε πυρ και αυτό ανησυχούσε τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Aπό την 1η Aυγούστου η πορεία απασχολούσε το Eθνικό Συμβούλιο και τα άλλα σώματα της κυβέρνησης. Tο κατοχικό καθεστώς πήρε επιπρόσθετα μέτρα στη γραμμή αντιπαράταξης. Παράλληλα, είχαν δοθεί εντολές να πυροβολούνται όσοι επιχειρούσαν να περάσουν στα κατεχόμενα.

Oι μοτοσικλετιστές αρχικά φαίνονταν αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν την πορεία και να φθάσουν τελικά στην Kερύνεια, προβάλλοντας παράλληλα τη θέση ότι δεν είχαν πρόθεση να συγκρουστούν ούτε με την Aστυνομία, αλλά ούτε και με τα Hνωμένα Έθνη και ότι η πορεία τους ήταν ειρηνική. Παρόντες ήταν και οι 200 Eυρωπαίοι μοτοσικλετιστές που είχαν έλθει στην Kύπρο. Ωστόσο, μετά από συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, με τον Πρόεδρο και το Συμβούλιο της Oμοσπονδίας των Mοτοσικλετιστών, η πορεία ματαιώθηκε. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Γιώργος Xατζηκώστας, σύμφωνα με ό,τι του είχε αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κύπρος ετίθετο σε κίνδυνο με προέλαση των Tούρκων. Έτσι μια πολύ καλά οργανωμένη πορεία διαλύεται και μετατρέπεται σε μια ανεξέλεγκτη πορεία που κανείς δεν ήταν σε θέση να ελέγξει πλέον.

H κατάσταση ξέφυγε!
Oι μοτοσικλετιστές άρχισαν να κινούνται προς διάφορες κατευθύνσεις. Tα πρώτα μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στο ΣOΠAZ, στη Λευκωσία. Oι διαδηλωτές πέρασαν στη νεκρή ζώνη. Oι κατοχικές δυνάμεις άναψαν φωτιά για να τους απομακρύνουν. Στη Δερύνεια η κατάσταση ήταν χειρότερη, αφού άρχισαν οι συγκρούσεις για να εξελιχθούν στη συνέχεια σε δραματικές. Mοτοσικλετιστές και άλλοι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους ένοπλες στρατιώτες της κατοχικής δύναμης αλλά και οργανωμένους Τούρκους και Τουρκοκύπριους αντιδιαδηλωτές που περιελάμβαναν και οργανωμένες ομάδες των γκρίζων λύκων.

O Tάσος Iσαάκ, στην προσπάθεια του να βοηθήσει έναν άλλον Eλληνοκύπριο, τον οποίο κτυπούσαν οι Tούρκοι, δέχθηκε επίθεση και έπεσε στο χώμα. Γύρω του μαζεύτηκαν μεγάλος αριθμός Τούρκων και Τουρκοκύπριων αντιδιαδηλωτών καθώς και μέλη της λεγόμενης αστυνομίας του ψευδοκράτους και άρχισαν να τον κτυπούν επανειλημμένα με πέτρες, ρόπαλα, λοστούς. Mέλη της Eιρηνευτικής Δύναμης παρακολουθούσαν αμέτοχοι. Tον κτυπούσαν και τον κλοτσούσαν στο κεφάλι μέχρι που ο Tάσος Iσαάκ άφησε την τελευταία του πνοή, λίγα μέτρα μακριά από την πολυαγαπημένη του Aμμόχωστο.

Kαθοδηγητής της δολοφονικής δράσης εναντίον του Tάσου Iσαάκ φέρεται να ήταν ο αρχηγός του παραρτήματος των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα, Mεχμέτ Aρσλάν. Tο άψυχο κορμί του Tάσου μεταφέρθηκε στο Nοσοκομείο Παραλιμνίου όπου τρεις μέρες αργότερα έγινε η κηδεία. O Tάσος Iσαάκ, 24 χρονών, από το Παραλίμνι, εγκαταλείπει σύζυγο, γονείς και αδελφές. H γυναίκα του ήταν έγκυος και στις 17 Σεπτεμβρίου 1996 έφερε ένα κοριτσάκι που πήρε το όνομα του.

Θα τον θυμόμαστε για πάντα!
Διαβάστε περισσότερα...

Κ. Δημόπουλος, Ολύμπια Γη - Συνάντηση Κ. Δημόπουλου και κ. Πουλάκη - Παντερμαλή

Τα Λειβηθρα επισκέφτηκε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ολύμπια Γη κ. Κώστας Δημόπουλος συνοδευόμενος από το δημοτικό σύμβουλο Αθανάσιο Μπατζικωστα και τον εκπρόσωπο της Ολύμπιας Γης Γιώργο Γκουνο .

Στα πλαίσια της επίσκεψης της δημοτικής παράταξης, τους κυρίους Δημόπουλο , Μπατζικωστα, και Γκουνο ξενάγησε η επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας κυρία Έφη Πουλακη- Παντερμαλη με την αρχαιολόγο Ελένη Κλινακη στον αρχαιολογικό χώρο, και τους ενημέρωσε για την πορεία των έργων ανασκαφής και ανέγερσης στο πάρκο του Ορφέα.
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ουρανός θα είναι πιο φωτεινός αυτό το Σαββατοκύριακο!


Έναν ακόμη Αύγουστο οι διάττοντες αστέρες Περσείδες θα εμφανιστούν στους ουρανούς του πλανήτη μας -και της Ελλάδας- έως τις 24 Αυγούστου. 
 
Το αποκορύφωμά τους, με έως 100 "πεφταστέρια" ανά ώρα, αναμένεται τα ξημερώματα με μια «βροχή» μετεώρων που θα είναι ορατή, αν κοιτάξει κανείς στον ουρανό σε κατεύθυνση βορειανατολική- και εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα. 

Επειδή συμβαίνουν στην καρδιά του καλοκαιριού, παραδοσιακά οι Περσείδες θεωρούνται η βροχή διαττόντων που συνήθως έλκει τους περισσότερους παρατηρητές στο βόρειο ημισφαίριο από κάθε άλλο ανάλογο φαινόμενο με «πεφταστέρια». 

Όσο πιο καθαρός είναι ο νυχτερινός ουρανός σύμφωνα με το news247.gr, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα πιο εντυπωσιακό θέαμα.
Διαβάστε περισσότερα...

ΚΥΡΙΩΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΛΑΠΠΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

 Η αθρόα προσέλευση του κόσμου αποδεικνύει δύο πράγματα:
- Την δίψα των συνδημοτών μας για ενημέρωση που δεν τους παρείχε η δημ. αρχή.
- Την έντονη ανησυχία των κατοίκων κι όσων αγαπούν την περιοχή για αυτό που πάει να γίνει.

● Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ίσως να μπορούν να θεωρηθούν νομότυπες.  Όμως το νομότυπο δεν είναι πάντα και ηθικό! Π.χ. πόσα «δάχτυλα θα έπρεπε να μυρίσει» κανείς για να αντιληφθεί ότι πίσω από τον όρο «φυτική γή» κρυβόταν ο πυρολουσίτης, κατιόντα μετάλλων, βιομηχανικά απόβλητα κλπ.

● Σημαντικός παράγοντας επικινδυνότητας όχι μόνο η σύσταση του υλικού (για την οποία έχουν διατυπωθεί σοβαρές ανησυχίες από ειδήμονες πανεπιστημιακούς), αλλά και η σπάνια ιδιαιτερότητα του υπεδάφους της περιοχής μας!

● Πρότεινα εδώ και καιρό την ανάθεση εκπόνησης μίας άρτιας μελέτης στο πλέον αρμόδιο και αδιάβλητο δημόσιο ινστιτούτο, το Ι.Γ.Μ.Ε., για να εξετάσει όχι μόνο την σύσταση του υλικού, αλλά και την επίδραση που τυχόν θα έχει στον δικό μας υδροφόρο ορίζοντα.

Είμαστε αιρετοί του δήμου Δίου – Ολύμπου κι έχουμε ορκιστεί να υπηρετούμε τα συμφέροντα της περιοχής και της τοπικής κοινωνίας! Αυτό λοιπόν θα συνεχίσει η παράταξή μας να πράττει. Δεν πρόκειται όμως να κάνουμε αντιπολίτευση απλώς για την αντιπολίτευση! Δήλωσα προεκλογικά ότι θέλω να κοιτώ τους συνδημότες μου στα μάτια. Θέλω αύριο – μεθαύριο, όταν ξαναέρθει η ώρα, να μπορώ να κάνω το ίδιο! Γι’ αυτό λοιπόν ξεκάθαρες κουβέντες!

Πρόσκληση – πρόκληση προς την δημ. αρχή: Τολμήστε να πράξετε το αυτονόητο. Αποδεχθείτε, έστω και καθυστερημένα, την πρότασή μας για ανάθεση ολοκληρωμένης μελέτης στο Ι.Γ.Μ.Ε. Εάν τότε αποδειχθεί πως το υλικό είναι εντελώς ακίνδυνο για την περιοχή, εμείς (έστω και με βαριά καρδιά, γιατί ο κίνδυνος τουριστικής υποβάθμισης θα υπάρχει) θα αποδεχθούμε την σύμβαση. Εάν όμως διαπιστωθεί η παραμικρή υποψία επικινδυνότητας για τον υδροφόρο ορίζοντα (επομένως και για την υγεία μας!), τότε οφείλει η δημ. αρχή να αποσύρει άμεσα την τροποποίηση Μ.Π.Ε. της Δ.Ε.Α.Δ.Ο.!

● Η τροποποίηση αυτή αποτελεί την «κερκόπορτα», την πόρτα που μένει ανοιχτή, ώστε να μπορούν να αποτεθούν στο λατομείο τέτοια απόβλητα ανά πάσα στιγμή! Το θέμα λοιπόν δεν είναι αν θα υπογραφεί ή όχι η σύμβαση με την συγκεκριμένη εταιρία, το αίτημα της οποίας θα μπορούσε να απορριφθεί δήθεν για λόγους…οικονομικούς! Όμως το ζήτημα δεν είναι για εμάς οικονομικό. Επαναλαμβάνω: Όσο αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα σε τέτοια υλικά, το πρόβλημα δεν θα έχει λυθεί στη ρίζα του!
Το «κλειδί» λοιπόν στην όλη υπόθεση είναι η απόσυρση της τροποποίησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. και προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να στραφούν οι κινητοποιήσεις μας! Ας είμαστε λοιπόν όλοι από εδώ και στο εξής σε συνεχή εγρήγορση!

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Αναζητείται λύση για το κουβάρι με τις αποκρατικοποιήσεις, αναγκαίο βήμα η επιτάχυνση

Στόχος, να σταλεί ένα μήνυμα στην τρόικα και τους δανειστές της χώρας, για τους οποίους η καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος συνιστά απόδειξη της έλλειψης πολιτικής βούλησης να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές
«Χρειάζεται κάτι πολύ σημαντικό και πολύ σύντομα», λέει κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου που ασχολείται με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, συμπυκνώνοντας τις αποφάσεις που ελήφθησαν την Τρίτη, στην πρώτη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σύσκεψη για το θέμα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) Τάκης Αθανασόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Εμίρης.

Κομβικό σημείο
Με αυτό το σκεπτικό και με το βλέμμα στην επικείμενη αξιολόγηση της τρόικας που θα αποτελέσει κομβικό σημείο για τις αποφάσεις της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ περί την Ελλάδα, αποφασίστηκε να επισπευσθεί η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προστέθηκε στις «επίσημες» διαρροές μάλλον για να ενισχύσει τις εντυπώσεις, αφού επί της ουσίας το μέλλον του συνδέεται με τις γενικότερες εξελίξεις αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος και ελάχιστα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Και είναι μάλλον παράδοξο να μιλά κανείς για αποκρατικοποίηση του Τ.Τ. όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η κρατικοποίηση ολόκληρου του κλάδου. Αλλά και η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, παρά τη διαφαινόμενη πολιτική βούληση να προχωρήσει, δεν είναι εύκολη. Εκκρεμούν αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με θέματα κρατικών ενισχύσεων - επέκτασης του μονοπωλίου για 10 χρόνια και εκχώρησης των αδειών παιγνιομηχανών χωρίς διαγωνισμό. Παράλληλα, σε εκκρεμότητα βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Δικαστήριο της Ε.Ε. (προδικαστικό ερώτημα) προσφυγή για σημερινό μονοπωλιακό καθεστώς του ΟΠΑΠ.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ κράτησε στο συρτάρι της, για περισσότερο από τέσσερις μήνες έως τώρα, μια πιθανή διαδικασία πώλησης της δημόσιας συμμετοχής (29%) στον οργανισμό.

Ενδιαφέρον από ξένους
Πάντως υπάρχουν αποκρατικοποιήσεις περισσότερο ώριμες από εκείνες του ΟΠΑΠ και του Τ.Τ. Για έξι από αυτές (Κρατικά Λαχεία, ΙBC, Αφάντου Ρόδος, Κασσιόπη Κέρκυρα, Ελληνικό και ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ), ήδη έχει εκφραστεί ενδιαφέρον, και πλέον συνιστά ζήτημα πολιτικής βούλησης να ολοκληρωθούν. Μάλιστα στις μεγάλες εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις (Ελληνικό, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ), αλλά και σε μικρότερες (Αφάντου Ρόδος, Κασσιόπη), ενδιαφέρον έχει εκφραστεί και από μεγάλους ξένους επενδυτές. Αναμφίβολα, πιο ώριμη απ’ όλες τις αποκρατικοποιήσεις είναι εκείνη των Κρατικών Λαχείων.

Ηδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον τρεις μεγάλοι και σοβαροί παίκτες και απομένει πλέον η διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού, η έγκριση του κανονισμού λειτουργίας της αγοράς και η ψήφιση νόμου, βάσει του οποίου θα εκχωρηθεί η σχετική άδεια στον πλειοδότη του διαγωνισμού. Επίσης, ιδιαίτερα ώριμη χαρακτηρίζεται η πώληση του ακινήτου IBC (πρώην Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο των Ολυμπιακών Αγώνων) που σήμερα στεγάζει στο μεγαλύτερο μέρος του το πολυκατάστημα Golden Hall.
Για το IBC, ενδιαφέρον έχουν εκφράσει τρεις εγχώριοι παίκτες ενώ, με δεδομένο ότι ήδη υπάρχει μισθωτής (Lamda Development) μέχρι το 2047 -και έτσι ο αγοραστής θα έχει έσοδα από την πρώτη ημέρα-, η ολοκλήρωση της διαδικασίας θεωρείται μάλλον εύκολη. Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν εδώ είναι ήσσονος σημασίας και αφορούν κάποιες εγκρίσεις (ΕΣΧΑΔΑ, ΜΠΕ) από ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΚΑ και σε δύο τροπολογίες που πρέπει να φέρει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών.

Σημαντικά εμπόδια
Μερικές από τις προαναφερόμενες αποκρατικοποιήσεις εμφανίζουν σημαντικά εμπόδια, όπως για παράδειγμα εκείνη των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ που βαρύνονται με κρατική ενίσχυση. Επίσης η αξιοποίηση του Ελληνικού θεωρείται επίπονη, καθώς συνιστά ένα πρωτόγνωρο σε μέγεθος και διαδικασία σχέδιο εκμετάλλευσης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας που αυτό το ακίνητο περιλαμβάνει. Λιγότερο ώριμες, αλλά σε ικανοποιητικό βαθμό, βρίσκονται άλλες οκτώ αποκρατικοποιήσεις.

Πρόκειται για το αποκαλούμενο δεύτερο κύμα που έχει προετοιμαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ και για το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Οι αποκρατικοποιήσεις αυτές περιλαμβάνουν την αξιοποίηση των 28 δημόσιων ακινήτων μέσω πώλησης και επαναμίσθωσής τους, την πώληση των συμμετοχών του Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΕΛΤΑ, τις συμβάσεις παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και, τέλος, την αξιοποίηση των ΟΔΙΕ και ΛΑΡΚΟ.

Κάποιες από αυτές (ΟΔΙΕ, ΛΑΡΚΟ) βαρύνονται με κρατικές ενισχύσεις, ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις των ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ απαιτούν τη δημιουργία ρυθμιστικής αρχής διαχείρισης υδάτων, έργο μάλλον δύσκολο για τα δεδομένα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Πιο εύκολες θεωρούνται οι πωλήσεις των συμμετοχών του ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ (35%) και ΕΛΤΑ (90%), όπως και η σύναψη μιας σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

Σε αρχικό στάδιο
Τέλος, υπάρχει μια σειρά 10-15 αποκρατικοποιήσεων που βρίσκονται ακόμη σε στάδιο αρχικής προετοιμασίας. Πρόκειται για τις αξιοποιήσεις των αερολιμένων της χώρας, των περιφερειακών λιμένων, των μικρών λιμένων/μαρινών, των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, των ΟΛΠ/ΟΛΘ, της ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ, της ΔΕΗ, του Καζίνο Πάρνηθας, του ΔΑΑ, του Ψηφιακού Μερίσματος κ.ά.

Επίσης υπάρχουν μερικές άλλες δεκάδες ακίνητα (π.χ. 16 μονάδες «Ξενία», Αλυκές Αναβύσσου κ.ά.) που έχουν μια σχετική προετοιμασία και οι οποίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους. Δυστυχώς, για πολλές από αυτές τις αποκρατικοποιήσεις, ακόμη δεν έχει βρεθεί η κατάλληλη διαδικασία, καθώς απουσιάζουν κρίσιμα στοιχεία τους όπως είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός (λιμένες, αεροδρόμια κ.λπ.) και σε ορισμένες περιπτώσεις το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των νέων αγορών.

Τα πιο σημαντικά όμως εμπόδια είναι κυρίως η απουσία πολιτικής βούλησης και δευτερευόντως η αβεβαιότητα στο μακροοικονομικό επίπεδο της χώρας. Το ένα συνεπικουρώντας το άλλο έχει προκαλέσει τον φαύλο κύκλο της προσμονής έναρξης των ιδιωτικοποιήσεων εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια. Η κυβέρνηση κωλυσιεργεί παρασυρόμενη από τη μεγάλη αβεβαιότητα, προκαλώντας έτσι ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα κ.ο.κ.
Διαβάστε περισσότερα...

Σωματειο εργαζομενων Tosoh Hellas - Δελτίο Τύπου

Η Διοίκηση του σωματείου εργαζομένων της Tosoh Hellas εκφράζοντας τα μελή της, στέλνει μήνυμα αγωνίας προς όλους τους επίσημους κρατικούς φορείς και στα αρμόδια πολιτικά πρόσωπα. Αναφερόμαστε στο μείζον πρόβλημα της εργοδότριας εταιρίας μας, σχετικά με την διαχείριση του παραπροϊόντος της παραγωγικής μας διαδικασίας.

Εργαζόμαστε σε μια καθαρά εξαγωγική εταιρία ιαπωνικών συμφερόντων, η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα μας από το 1974. Παράγουμε υψηλής ποιότητας προϊόν, ηλεκτρολυτικό διοξείδιο του μαγγανίου (ΜnΟ2). Η εταιρία, με τον κόπο των εργαζομένων της, έχει αναδειχθεί σε πρώτο παραγωγό του συγκεκριμένου προϊόντος εντός της ευρωπαϊκής ένωσης και σε έναν από τους μεγαλύτερους στο κόσμο. Οι επενδύσεις με κεφάλαια προερχόμενα από το εξωτερικό γίνονται σε ετήσια βάση με σκοπό να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα της εταιρίας σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό, διεθνές, περιβάλλον. Ταυτόχρονα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι δαπανούνται μεγάλα ποσά προκειμένου να τηρούνται όλοι οι προβλεπόμενοι από το κράτος περιβαλλοντολογικοί όροι, ενώ διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι. Η εταιρία έχει πιστοποιηθεί με ISO 14001 για την περιβαλλοντική της λειτουργία.

Έχουμε την τύχη στους καιρούς που ζούμε να εργαζόμαστε σε μια υγιή επιχείρηση που απασχολεί 100 και πλέον εργαζόμενους, συντηρεί μεγάλο δίκτυο συνεργατών και προμηθευτών και αποδίδει τεράστια ποσά σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Ενώ λοιπόν έχουμε μια βιώσιμη επιχείρηση, η έλλειψη κρατικής μέριμνας σχετικά με την διάθεση βιομηχανικών καταλοίπων θέτει σε κίνδυνο την περεταίρω λειτουργία και ανάπτυξη της.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι, μετά τους σχετικούς ελέγχους που έχουν διενεργηθεί, το παραπροϊόν που προκύπτει έχει πιστοποιημένα καταταγεί στα μη επικίνδυνα υλικά συμφωνά με τα όρια που έχουν θεσπιστεί από την Ελληνική Πολιτεία, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εταιρία στην προσπάθεια της, πάντα μέσα σε νόμιμα πλαίσια, να διαχειριστεί το παραπροϊόν αντιμετωπίζει καθημερινά τον παραλογισμό της ελληνικής γραφειοκρατίας αλλά και την αλλοπρόσαλλη στάση πολιτικών παραγόντων . Οι μέτοχοι στην Ιαπωνία αδυνατούν να κατανοήσουν πως οι κρατικοί φορείς σε μια χώρα μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης λειτουργούν ανασταλτικά στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης.

Πως είναι δυνατόν σε μια εποχή που η ανάπτυξη και οι επενδύσεις είναι ένα στοίχημα για την χώρα μας να μην στηρίζονται οι ήδη υπάρχουσες επενδύσεις , όπως αυτή της Tosoh Hellas, με δεδομένη μάλιστα την πρόθεση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Διαισθανόμενοι τον κίνδυνο σας καλούμε να αντιμετωπίσετε με την υπευθυνότητα που αρμόζει το σοβαρότατο αυτό θέμα. Λάβετε υπόψη σας τις σοβαρότατες συνέπειες που θα έχει το κλείσιμο μιας υγιέστατης επιχείρηση, τους άνεργους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, τα χρήματα που θα σταματήσουν να εισρέουν στα ασφαλιστικά και κρατικά ταμεία, τον αντίκτυπο που θα έχει η είδηση σε όσες εταιρίες σκοπεύουν να επενδύσουν στην Ελλάδα την στιγμή που γίνεται αγώνας για προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Το Σωματείο Εργαζομένων της TOSOH Hellas δεν είναι εδώ για να υποστηρίξει την εργοδοσία. Είναι εδώ για να υπερασπίσει το θεμελιώδες δικαίωμα της εργασίας, τις θέσεις εργασίας, αλλά και το συμφέρον των εργαζομένων της εταιρείας.

Γνωρίζοντας τις πολιτικές εξελίξεις και φοβούμενοι ότι η εργασία μας κινδυνεύει να γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, ελπίζουμε οι τοποθετήσεις να έχουν ως γνώμονα την εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στους νόμους του Κράτους.

Με Εκτίμηση,

το Δ.Σ του Σωματείου εργαζομένων της Tosoh Hellas.
Διαβάστε περισσότερα...

Προαναγγελία συναυλίας τής ΕΥΧΗΣ ΖΩΗΣ στο κάστρο Πλαταμώνα, αφιέρωμα στον Δ.Μητροπάνο

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ «ΕΥΧΗ ΖΩΗΣ», ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ, ΣΤΙΣ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΩΡΑ 9.30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ.

Συναυλία στο Κάστρο Πλαταμώνα, αφιερωμένη στον Δ. Μητροπάνο.
* ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ, Π.ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΚΑΙ Γ.ΣΙΝΑΝΗΣ.
* ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ ΔΙΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΔΙΟΥ – ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: ΑΛΕΞΗΣ ΗΛΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΩ ΣΕΡΒΟΥ.
Συναυλία αφιερωμένη στον αξέχαστο λαϊκό ερμηνευτή, Δημήτρη Μητροπάνο, θα πραγματοποιήσει η οργάνωση «Ευχή Ζωής» με τη συμπαράσταση του δήμου Δίου-Ολύμπου και με τη στήριξη του οργανισμού φεστιβάλ Ολύμπου, την Πέμπτη 16 Αυγούστου στο Κάστρο Πλαταμώνα.

Τραγούδια θα ερμηνεύσουν ο Δημήτρης Μπάσης, ο Π. Πετράκης και ο Γ. Σινάνης. Συμμετέχει η ορχήστρα νέων Δίου, κέντρου γραμμάτων και τεχνών Δίου, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Πατρή. Ερμηνεύουν επίσης ο Αλέξης Ηλιάδης και η Φιλιώ Σέρβου.

Η τιμή εισόδου είναι 10 ευρώ και τα έσοδα της συναυλίας θα δοθούν υπέρ των σκοπών τής «Ευχής Ζωής». Πρόκειται για μια μη κυβερνητική οργάνωση που στηρίζει κακοποιημένες γυναίκες και άπορα παιδιά.

Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής έγινε και συνάντηση στον δήμο Δίου-Ολύμπου όπου η πρόεδρος της οργάνωσης «Ευχή Ζωής», Μαριέττα Λάμπρου, μαζί με τη δημοσιογράφο Λάρισας Βιβή Καραλή συζήτησαν με τον δήμαρχο Γιώργο Παπαθανασίου και τον αντιδήμαρχο και αναπληρωτή δημάρχου Δίου-Ολύμπου Γιώργο Φαρμάκη για κάποια οργανωτικά και πρακτικά θέματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κυρίες Λάμπρου και Καραλή εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τον δήμο και προς τον δήμαρχο για τη συνεργασία και τη βοήθεια που προσφέρουν, ενώ μετά το πέρας της συνάντησης η δημοσιογράφος Β. Καραλή δήλωσε μεταξύ άλλων ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Κάστρου Πλαταμώνα θα απονεμηθούν πλακέτες στον δήμο Δίου-Ολύμπου για τη βοήθειά του, στον οργανισμό φεστιβάλ Ολύμπου για τη στήριξη που παρέχει, καθώς επίσης και στην ορχήστρα νέων Δίου για τη συμμετοχή της στη συναυλία.
Διαβάστε περισσότερα...

Φτάνει πια με τα μέτρα και τα νούμερα! Όραμα υπάρχει;

Από το Antinews:
Του Κώστα Ροδινού

Περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο, αυτό που έχει κουράσει τον μέσο Έλληνα και τον οδηγεί στα όρια της απόγνωσης, είναι η διαρκής συζήτηση για μέτρα και …χιλιόμετρα που πρέπει να ληφθούν. Ακούει τα …δις που καθημερινά αναζητούνται και αναρωτιέται: πόσο ακόμα θα κρατήσει αυτός ο εφιάλτης; Υπάρχει κάποιο φώς ελπίδας στην άκρη του τούνελ ή και τα νέα μέτρα θα πέσουν στον καιάδα που χάθηκαν και τα προηγούμενα;

Η οικονομική πολιτική δεν είναι μια, έστω πολύπλοκη, μαθηματική εξίσωση που λειτουργεί σε συνθήκες εργαστηρίου. Αφορά σε ανθρώπους. Σε νοικοκυριά, που έχουν ανάγκες, προτεραιότητες και υποχρεώσεις, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν. Αν εξετάζεις μόνο τη μια πλευρά της εξίσωσης, τότε η προσπάθεια θα καταλήξει σε αδιέξοδο γιατί θα δημιουργήσει, αντί να λύσει προβλήματα.

Γιατί είναι εύκολο να λές θα κόψω μισθούς και συντάξεις για να εκπληρώσω τους στόχους του προγράμματος. Όμως, αναρωτιέται κανένας πως θα τα βγάλουν πέρα, εκείνοι των οποίων οι μισθοί και οι συντάξεις περικόπτονται;

Γιατί στην Ελλάδα την τελευταία τριετία έχουμε το εξής …θανατηφόρο μείγμα: κόβουμε μισθούς και συντάξεις, επιβάλουμε φόρους, αυξάνουμε τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, ενώ οι τιμές στο καλάθι της νοικοκυράς όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν! Αυτός ο συνδυασμός με μαθηματική βεβαιότητα οδηγεί στη φτώχεια! Και σ’ ένα αδιέξοδο φαύλο κύκλο.

Όμως, καμία πολιτική δεν πρόκειται να τελεσφορήσει, αν δεν τύχει τουλάχιστον της ανοχής του λαού. Η κυβέρνηση, λοιπόν, διατρέχει τον κίνδυνο να εφαρμόσει την πολιτική της σ’ ένα λαό που είναι ήδη εξαντλημένος από τα μέτρα των προηγουμένων ετών. Και αν ο λαός είναι εξαντλημένος, καμιά πολιτική δεν έχει ελπίδα. Ακόμα και αν αυτή είναι ορθή!

Ένας λαός μπορεί να αποδεχθεί και τις πιο αιματηρές θυσίες, αν έχει πειστεί ότι αξίζει να το κάνει! Αλήθεια, πόσοι από τους Έλληνες, των οποίων πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις, πιστεύουν, έστω και με βαριά καρδιά, ότι αξίζει τον κόπο να υποβληθούν σ’ αυτές τις θυσίες; Επιπλέον, πόσοι ελπίζουν ότι οι θυσίες θα φέρουν ένα καλύτερο αύριο; Πολύ φοβούμαι, ελάχιστοι!

Δε λέω, χρήσιμη η διαχείριση της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας και ο χρόνος πιέζει για άμεσες αποφάσεις, όμως, ο κόσμος πρέπει να ξέρει τι τον περιμένει. Τι έχει να ελπίζει;

Καμιά μεγάλη μάχη δεν κερδήθηκε, χωρίς ένα μεγάλο σχέδιο.

Καμιά μεγάλη αλλαγή δεν πραγματοποιήθηκε, χωρίς ένα όραμα για το μέλλον της χώρας.

Κανένας αγώνας δεν ευοδώθηκε, χωρίς τον ενθουσιασμό και τη στήριξη μιας ισχυρής πλειοψηφίας.

Η Ελλάδα θα τα καταφέρει, όταν εμείς οι Έλληνες πιστέψουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και έχουμε την ηγεσία που θα μας οδηγήσει στην επιτυχία.

Χρειάζεται επειγόντως, μια ανάσα αισιοδοξίας για το μέλλον…
Διαβάστε περισσότερα...

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΙΟΥ -ΟΛΥΜΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΘΕΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΑΜΜΟΡΥΧΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

Φίλες και Φίλοι,
2012 και είμαστε στο ίδιο έργο θεατές...
Πόσες και πόσες φορές, όλα αυτά τα χρόνια, δε μας απασχόλησε η ΔΕΑΛ, σε δημοτικά συμβούλια, σε λαϊκές συνελεύσεις, ακόμα και σ αυτές που συνήθιζε να κάνει ο Δήμαρχος...
Ο λόγος πάντα ήταν: Εταιρείες- κοινοπραξίες, συμφωνίες, συμβάσεις, βεβιασμένες ή εν κρυπτώ...Και πάντα το πρόσχημα ένα: η αποκατάσταση...
Έτσι λοιπόν και φέτος, χωρίς καμία πρωτοτυπία ,η Δημοτική Αρχή του κ. Παπαθανασίου με τη συμφωνία και της παράταξης του κ. Τσιφοδήμου, ψήφισε την τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για 15 στρέμματα στην περιοχή Γούρνες στο Αμμορυχείο με σκοπό να έρθει η πολυεθνική TOSOH να «θάψει» 82.000 τόνους βιομηχανικά απόβλητα...
Το προς απόθεση υλικό (διοξείδιο ηλεκτρολυτικού μαγγανίου) συνιστά «απόβλητο» και εμπίπτει στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας περί αποβλήτων, όπως κι αν το βαφτίζει κανείς: «Προϊόν», «παραπροϊόν», «εδαφοβελτιωτικό» ή οτιδήποτε άλλο.
• Κι αν είναι «εδαφοβελτιωτικό» όπως επικαλούνται, γιατί το αποθηκεύουν παίρνοντας ,τουλάχιστον στα χαρτιά, ιδιαίτερα μέτρα στεγανοποίησης και δεν το αφήνουν να ρθει σε επαφή με το έδαφος και το υπόλοιπο χώμα;
Το κριτήριο υπαγωγής αποβλήτων στην κατηγορία των επικινδύνων ή μη επικινδύνων αποβλήτων δεν είναι μόνο το ποσοστό των βαρέων μετάλλων και άλλων ενδεχομένως επικίνδυνων ουσιών που εμπεριέχουν,αλλά κυρίως η συμπεριφορά τους κατά το τεστ εκπλυσιμότητας που γίνεται με βάση ειδικές προδιαγραφές.
Τι θα γίνει ,δηλαδή, όταν αυτό έρθει σε επαφή με το νερό...
Σε παλιότερες μελέτες που έγιναν από το Α.Π.Θ. στο απόβλητο της TOSOH, αυτό χαρακτηρίστηκε ως δυνητικά επικίνδυνο και μη αδρανές.
Η εταιρεία όφειλε με φροντίδα και δαπάνες της να μεριμνήσει για τη σύννομη διαχείριση των αποβλήτων της και να σταματήσει τα τρυκ περί «αποκαταστάσεων».
Kρατάει χρόνια αυτή η κολόνια... Ψάχνει εδώ και καιρό να βρει χώρο να μεταφέρει από την αυλή της τα απόβλητά της.
Αυτή τη φορά, «αρωγούς-συνένοχους» στις προθέσεις της βρήκε τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Δίου-Ολύμπου. (σε αντίθεση με το Δήμο Χαλκηδόνας που σε ακριβώς ίδια περίπτωση με προσπάθεια για θάψιμο απόβλητων από την TOSOH σε χωράφια της περιοχής του όχι μόνο είχε ομόφωνα αντιδράσει, αλλά συμμετείχε και στην οργάνωση των κινητοποιήσεων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του)
Το αμμορυχείο, ή αλλιώς το «χρυσορυχείο», της περιοχής είναι τουλάχιστον 800 στρέμματα και θυμίζει σεληνιακό τοπίο, γιατί η αποκατάσταση του -σκοπός για τον οποίο ιδρύθηκε η ΔΕΑΛ- είναι ζήτημα που δεν απασχόλησε ουσιαστικά τις εκάστοτε δημοτικές αρχές, παρά τη μεγάλη κερδοφορία της ΔΕΑΛ που κόμπαζαν και κομπάζουν ακόμη.
Γιατί άραγε, σήμερα, κόπτονται να αποκαταστήσουν τα 15 στρεμματα;
Είναι η «μύγα μέσα στο γάλα»...
Θα μπορούσε να πει κάποιος τι να υπάρχουν 600 στρ αναποκατάστατα τι 615 στρ.
• Και τι μέτρα πήραν τόσα χρόνια για την αποκατάσταση του τοπίου στο αμμορυχείο που θα χρειαστεί ένας ολόκληρος Όλυμπος για να κλείσουν τις τρύπες;
Εμείς το είπαμε χιλιάδες φορές, ότι όλα αυτά τα χρόνια, πρόσκαιρα και ευκαιριακά και για να μην ακούν λόγια δηλαδή από τους δημότες, έβρισκαν πάντα εταιρείες – κοινοπραξίες κτλ να πουλούν σε εξευτελιστικές τιμές το χαλίκι , επικαλούμενοι την αποκατάσταση, με αποτέλεσμα να αλωνίζουν στο λατομείο, οι κοινοπραξίες αυτές. Σίγουρα γνωρίζετε και για το πισσάδικο που άφησε η κοινοπραξία μέσα στο λατομείο.
Η περιοχή του λατομείου γειτνιάζει με μεγάλη αγροτική έκταση, έχει μεγάλο υδροφόρο ορίζοντα, με υπόγεια ύδατα καθώς επίσης είναι και τουριστική. Το Δίον, η Γρίτσα, η Πλάκα Λιτοχώρου (τα σπίτια, τα ξενοδοχεία, οι επιχειρήσεις και τα αγροκτήματα της περιοχής) υδρεύονται και αρδεύονται από παρακείμενες γεωτρήσεις.

• Σε περίπτωση αστοχίας του έργου της στεγανοποίησης ποιος θα το ελέγχει και πως θα αποτραπούν τυχόν στραγγίσματα που διαφύγουν στον υδροφόρο ορίζοντα και τον μολύνουν?
• Αλήθεια ποιος θα ελέγχει την εταιρεία και τη σύσταση των αποβλήτων που θα αποτεθούν;
• Ποια κρατική υπηρεσία, αφού ακόμα και το ΙΓΜΕ είναι υπό κατάργηση;
Ας σκεφτούμε και κάτι ακόμα, οι 82.000 τόνοι του αποβλήτου (από τις 600.000 που έχει η εταιρεία σωρούς στην αυλή της) σημαίνουν 4.000 δρομολόγια φορτηγών 20 τόνων. Καταλαβαίνετε τι επιπόνηση θα υποστεί το σύνολο της περιοχής από την μετακίνηση τόσων χιλιάδων δρομολογίων.

• Όταν αυτό θα παραμένει άταφο, έστω και για μια μέρα, θα έρχεται σε επαφή με τον αέρα και το νερό της βροχής, ποιες θα είναι οι συνέπειες από την εκπλυσιμότητα του απόβλητου?
• ποιος εγγυάται ότι δεν θα μολυνθούν ο υδροφόρος ορίζοντας, όλη η βιοποικιλότητα της χλωρίδας και της πανίδας αλλά και δε θα υποβαθμιστεί τουριστικά η περιοχή;
• ... Δες τε την υποβάθμιση της Γρίτσας με την τελευταία σύμβαση που έγινε με την κοινοπραξία για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης.
Ευθύνες έχουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και η σημερινή συγκυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) που ενώ έδωσαν άδεια λειτουργίας της εν λόγω βιομηχανίας, δεν χωροθέτησαν ακόμα περιοχή για την υγειονομική ταφή των βιομηχανικών αποβλήτων.
• Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όφειλε να έχει ΧΥΤΕΑ όπου θα θάβονται τα βιομηχανικά απόβλητα.
• Αλήθεια τι γίνεται με το αντίστοιχο πρόβλημα και τους εγκαταλελειμμένους τόνους φωσφογύψου σε περιοχή του δήμου Πύδνας- Κολινδρού, απόβλητο ραδιενεργό της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων;
Και ένα τελευταίο ερώτημα,
• γιατί η εταιρεία χρειαζόταν την συνεπικούρηση-συνέργεια και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αφού έχει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις όπως λένε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κ.Μ.;
Και δε φτάνει αυτό για να γίνουν και αξιόπιστοι πλαστογράφησαν την υπογραφή του Γραμματέα του ΕΚΘ, στελέχους του ΚΚΕ για να λένε στον κόσμο, μην αντιδράτε αφού και το ΚΚΕ συμφωνεί...Ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός έδειξε ακόμη μια φορά ότι βάζει πλάτες για να κερδοσκοπήσουν οι βιομήχανοι. Είναι αδίστακτοι!
Η υπόθεση όμως της πλαστογραφίας πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης .
Φίλες και φίλοι, συνδημότες και συνδημότισσες
Με την τροποποίηση της ΜΠΕ των 15 στρεμμάτων του Αμμορυχείου Λιτοχώρου έγινε η αρχή. Και πολύ φοβόμαστε μήπως υπάρχει πολιτικός σχεδιασμός να μεταμορφωθεί η περιοχή του λατομείου σε ΧΥΤΕΑ όλης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου θα αποθέτονται όλα τα απόβλητα των βιομηχανιών.
• Μήπως αυτός ο ευλογημένος τόπος, όπως έλεγαν όλοι οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ (με χρίσμα και χωρίς) στις προεκλογικές τους ομιλίες, μετατραπεί σε χωματερή βοηθώντας εταιρείες και βιομήχανους να κερδοφορήσουν σε βάρος του περιβάλλοντος , της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών;
• Όμως αυτό είναι το μοντέλο ανάπτυξης που έχουν και μας προτείνουν... από τη μια να μας συνθλίβουν μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και από την άλλη να εκμεταλλεύονται ακόμα και το χώμα, τον αέρα και το νερό σε βάρος μας, με σκοπό πάντα την μεγιστοποίηση της κερδοφορία τους....
Εμείς θεωρούμε ότι η χωροθέτηση και διαχείριση των απορριμμάτων και των βιομηχανικών απόβλητων πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του Κράτους που σε συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση θα σχεδιάζει τη διαχείριση τους με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, χωρίς ΣΔΙΤ, επιχειρηματική δραστηριότητα και ανταποδοτικά τέλη.
Η επιλογή των χώρων πρέπει να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια (δε συμφωνούμε με απόψεις να φύγει από το σπίτι μου κι ας πάει και στη γειτονιά μου) τα οποία θα ανταποκρίνονται στη συνδυασμένη ικανοποίηση των όρων προστασίας της δημόσιας υγείας, των υδάτινων πόρων, των αρχαιολογικών χώρων, του περιβάλλοντος και σε απόσταση από τις κατοικημένες περιοχές.
Δε θα σταματήσουμε σε «ειλημμένες» αποφάσεις. Αποφάσεις που είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, τις σταματά η οργανωμένη πάλη και ο αγώνας του λαού, και δεν εφαρμόζονται στην πράξη.
Ως εκλεγμένοι του ΚΚΕ με το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Δίου-Ολύμπου, το καταψηφίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ως Κόμμα, ως ΚΚΕ καταθέσαμε ερώτηση στη Βουλή όπου καλούμε την κυβέρνηση μέσω των αρμόδιων υπουργείων να πάρει θέση.
Επίσης και από αυτό το βήμα καλούμε για ακόμη μια φορά, τον Δήμαρχο και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Δίου-Ολύμπου να πάρει πίσω την απόφαση, που είναι σαν μια ωρολογιακή βόμβα, που δεν ξέρουμε πότε θα εκραγεί...
Τη γη και το περιβάλλον τα δανειστήκαμε από τα παιδιά μας, δεν είναι τσιφλίκι κανενός και δεν τα υποθηκεύουμε με κανένα τίμημα...
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου
Κατερίνα Κουρίτα
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Πήρανε μπρος τα παπαγαλάκια - Έκθετη και η Π.Ε. Πιερίας ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ο γνωστός υπερασπιστής του δημάρχου και γνωστός διασπορέας ψευδών ειδήσεων με το προσωνύμιο Filos Olympios, διαμαρτύρεται για την μη πρόσκληση στη σημερινή λαϊκή συνέλευση του δημάρχου βέβαια αλλά και της Αντιπεριφερειάρχη καθώς και των εκλεγμένων συμβούλων της.

Ακούτε εκεί στην Π.Ε. Πιερίας;;;;;

Εμας μας λέγατε εμπαθείς επειδή είπαμε πως ακολουθείτε την γραμμή των διοικούντων στο δήμο Δίου - Ολύμπου.

Τώρα που οι υπερασπιστές του δημάρχου έγιναν και υπερασπιστές δικοί σας πώς νοιώθετε;;;;

Μια ικανοποίηση;; Κάτι άλλο;;;

Λυπούμαστε και είναι κρίμα που η Νέα Δημοκρατία στήριξε προεκλογικά συνδυασμό ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ο οποίος σήμερα θέλει να μετατρέψει την παρολύμπια περιοχή σε χαβούζα αμφιβόλλου τοξικότητας υλικών.

ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ;;;; 
ΟΙ 4 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ;;; 
ΕΙΝΑΙ ή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΙΕΡΙΑΣ;;;


Η επιστολή του Filos Olympios που σχεδόν όλοι ξέρουμε πλέον ποιος είναι:

ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ;
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 9/8/2012 ΔΕΝ ΕΛΑΒΑΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ O ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΑΙΑ.
Για τη συγκέντρωση της Πέμπτης 9/8/2012 στο θέατρο πάρκου Λιτοχώρου, όπως έγινε γνωστό, οι διοργανωτές δεν έστειλαν επίσημη έγγραφη πρόσκληση στον κ. Δήμαρχο, στην  αντιπερειφεριάρχη  κα Μαυρίδου Σοφία, στους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Δίου-Ολύμπου καθώς και στο Δ.Σ. της ΔΕΑΔΟ Α.Ε.
Ερώτημα:  Θα πάνε ο κ. Γεώργιος Παπαθανασίου, η κ. Μαυρίδου Σοφία ή έστω ο εισηγητής του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κος Βλάχος Γεώργιος; Προσκλήθηκαν οι αιρετοί  σύμβουλοι της Περιφέρειας  Κεντρικής Μακεδονίας που ομόφωνα ενέκριναν την μελέτη; Η Διεύθυνση Υδάτων; Η Διεύθυνση Υδροοικονομίας κλπ;  Κι άλλο ερώτημα: Αν θέλουνε να πάνε όλοι αυτοί, πώς θα πάνε χωρίς πρόσκληση; Θέλουνε οι διοργανωτές να συμμετάσχουν όλοι οι παραπάνω στην εκδήλωση αυτή; Κι αν ναι, γιατί δεν έστειλαν έγγραφη πρόσκληση;
Ο ΛΑΠΑΣ ΠΑΕΙ ΑΚΑΛΕΣΤΟΣ; Όχι δεν λέμε για τον Δημοτικό Σύμβουλο αλλά για ένα παλιό Λιτοχωρνό τραγούδι.
Τελευταίο ερώτημα: Ποιοι είναι οι ουσιαστικοί διοργανωτές; Είναι κάποια επιτροπή ή πίσω απ’ αυτούς κρύβεται ο ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά κινεί τα νήματα της όλης υπόθεσης;


Διαβάστε περισσότερα...

Απάντηση TOSOH ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ

Απάντηση της TOSOH ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ  στην επιστολή του Χημικού που εργάζεται στο τμήμα Χημείας του Α.Π.Θ. κυρίου Προκόπη Κωφού. 

Την απάντηση της Tosoh μπορείτε να την κατεβάσετε εδώ




Διαβάστε περισσότερα...

Μια ζωή τα ίδια κομπλεξικά παιχνιδάκια από το ΣΥΡΙΖΑ και τις συνιστώσες του

Συνασπισμός - Σύριζα (πείτε όπως θέλετε) εξέδωσαν δελτίο τύπου με το οποίο πέρα από το κάλεσμα στην σημερινή εκδήλωση της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ αλλά και άλλων συλλόγων της περιοχής ανοίγουν την ατζέντα της εκδήλωσης και μιλάνε για τον ... ΤΣΕΒΕΣ!

Καλούμε την κίνηση πολιτών (που διοργανώneι την εκδήλωση) να πάρει θέση ώστε η σημερινή εκδήλωση να μην εξελιχθεί στα γνωστά εναλλακτικά πανηγυράκια με τα συνθήματα τύπου "ΕΑΜ - ΕΛΛΑΣ - ΕΠΟΝ - Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ.
 
Συνασπισμός - Σύριζα (πείτε το όπως θέλετε και αυτόν και τις συνιστώσες.) ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΠΗΛΕΥΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΧΕΊΡΙΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ της κίνησης πολιτών Πιερίας αλλά και άλλων συλλόγων της περιοχής.

Μήπως με την κομματικοποίηση της εκδήλωσης επιθυμούν την αποτυχία της;;;

Θα τους το επιτρέψετε;;;

dionolympos blogspot
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Απόλλων Λιτοχώρου - Άρης Θεσσαλονίκης (κ-20)

Την Κυριακή 12 Αυγούστου, στο δημοτικό στάδιο «Πύρρος Δήμας», στις 7.00 το απόγευμα, ο «Απόλλων Λιτοχώρου» δίνει φιλικό αγώνα με την πρωταθλήτρια Ελλάδας (Κ-20) ομάδα Άρη Θεσσαλονίκης.

Ο αγώνας γίνεται στη μνήμη:
α) Νίκου Κατράνα, ο οποίος υπήρξε ο μακροβιότερος πρόεδρος του Απόλλωνα Λιτοχώρου.
β) Δημήτρη Ήραντου, ο οποίος υπήρξε ο μακροβιότερος παράγοντας.
Γ) Ιωάννη Γεωργούση, ο οποίος υπήρξε ο μακροβιότερος ποδοσφαιριστής τής ομάδας.
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτά είναι τα μεγάλα έργα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα φέρουν ανάπτυξη. ΕΥΓΕ Αντώνη Σαμαρά!

Προώθηση πρωτοβουλιών Αθήνας και Ρώμης
«Κοινό συμφέρον» Ελλάδας και Ιταλίας ο αγωγός φυσικού αερίου TAP
Σε προώθηση πολιτικών πρωτοβουλιών με στόχο την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου TAP συμφωνούν Αθήνα και Ρώμη, θεωρώντας πως ο αγωγός αποτελεί κοινό συμφέρον των δύο χωρών ώστε να μην αποκλειστούν από τον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο, στον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σχεδιάζει να στηρίξει μεγάλο μέρος της ενεργειακής της τροφοδοσίας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη συνάντηση που είχε στη Ρώμη ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος με τον Ιταλό ομόλογό του Τζούλιο Τέρζι. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο υφυπουργός Ενέργειας Ασ.Παπαγεωργίου.

Η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ που εκμεταλλεύεται τα αποθέματα φυσικού αερίου στο ομώνυμο κοίτασμα έχει αυτή τη στιγμή καταλήξει σε δύο εναλλακτικούς δρόμους για το πέρασμα του αερίου.

Ο ένας είναι ο αγωγός ΤΑΡ, ο οποίος διέρχεται από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία και ο δεύτερος ο Nabucco West, μία μικρότερη εκδοχή του υπερφιλόδοξου σχεδίου αγωγού Nabucco, με κατάληξη την Κεντρική Ευρώπη (Αυστρία). Ο ΤΑΡ αντικαθιστά ουσιαστικά στους ελληνικούς σχεδιασμούς τον ITGI (Τουρκία-Ελλάδα- Ιταλία).

«Συμφωνήσαμε να προωθηθούν αμέσως πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε η Ιταλία και η Ελλάδα και βεβαίως η Αλβανία να συνεργαστούν για τη δημιουργία του απαραίτητου πολιτικού πλαισίου μέσα από το οποίο θα προωθηθούν συγκεκριμένες πλέον πρωτοβουλίες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής πολιτών

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Καλούμε όλους τους πολίτες του Λιτόχωρου, της Λεπτοκαρυάς, του Δίου, της Βροντού και όλης της Πιερίας, επισκέπτες και κάτοικους στην ανοικτή συνάντηση για ενημέρωση στο Λιτόχωρο.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ στις 20.30 ΠΕΜΠΤΗ 9/8/12 ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ.
Η ενημέρωση αφορά την απόφαση του δήμου Δίου – Ολύμπου να επιτρέψει το θάψιμο στο αμμορυχείο 80.000 τόνων από τους 600.000 τόνους βιομηχανικών απόβλητων της TOSOH Hellas, δίπλα ακριβώς στο Λιτόχωρο, σε έκταση 15 στρεμμάτων στην σκιά του μυθικού Ολύμπου. Το παραπροϊόν προέρχεται από επεξεργασία του πυρολουσίτη ( χρησιμοποιείται για την παρασκευή διοξειδίου του Μαγγανίου MnO2 που είναι η πρώτη ύλη στην κατασκευή μπαταριών ).
Οι πολίτες οι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης πρέπει να ενημερωθούν για όλα.
Η ενημέρωση αφορά όλους μας, να γνωρίσουμε τι πρόκειται να συμβεί στη αυλή μας.
 Η συζήτηση να φωτίσει όλες τις διαστάσεις του προβλήματος, εάν υπάρχει κίνδυνος για το περιβάλλον και για την υγεία μας άμεσα η μακροπρόθεσμα;
 Η απόφαση για αλλαγή των περιβαλλοντικών όρων για την αποκατάσταση του λατομείου μήπως άνοιξε την πόρτα για αποθήκευση και άλλων βιομηχανικών
 Το συγκεκριμένο απόβλητο (χώμα) έχει οξείδια του μαγγανίου, σκουπιδιών;βαρέα μέταλλα (Χρώμιο, Μόλυβδο, Κάδμιο, Κοβάλτιο, Βάριο, Νικέλιο κ.λπ.) και αρσενικό ;
 Μελέτη για την αποκατάσταση του λατομείου υπήρχε, γιατί η τροποποίηση των όρων της ;
 Οι επιστήμονες που γνωμοδότησαν αρνητικά για την αθωότητα του ίδιου υλικού και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον στο δήμο Χαλκηδόνας τον Μάιο του 2012, μήπως έχουν δίκιο;
Η αθώωση του υλικού είναι πράξη αφελής, τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και οι ρητορείες δεν συνάδουν με την κατάσταση. Η αποφασιστικότητα των δημοτικών αρχόντων στην εκτέλεση της …ανάπλασης του αμμορυχείου επιβάλλει σε εμάς όλους να ενημερωθούμε και να σταματήσουμε τον παραλογισμό.
Καλούμε την Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας και Αντιπεριφέρεια Πιερίας όλους τους δημοτικούς συμβούλους, τον δήμαρχο, τους κοινοτικούς συμβούλους, τους φορείς των επαγγελματιών του Τουρισμού και όλων των επαγγελματικών κλάδων να πάρουν μέρος στην συζήτηση.

Η συντονιστική Επιτροπή Ενεργών Πολιτών Πιερίας

Τηλ. Επικοινωνίας : α) 69 77 47 42 95 β) 69 74 07 81 94 γ) 69 44 10 41 47
Διαβάστε περισσότερα...

Υποχωρεί απο αύριο το κύμα καύσωνα εκτιμούν οι μετεωρολόγοι

Διανύουμε ένα απο τα θερμότερα καλοκαίρια των τελευταίων χρόνων εκτιμούν οι μετεωρολόγοι, οι οποίοι προβλέπουν ότι το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα τις τελευταίες μέρες, θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί απο αύριο βράδυ, αλλά είναι άγνωστο τι μας επιφυλάσσει το υπόλοιπο μισό του Αυγούστου, δεδομένου ότι περάσαμε έναν ιδαίτερα ψυχρό χειμώνα.

Η ζέστη φέτος ξεκίνησε απο την Άνοιξη και η διάρκεια αλλά και οι θερμοκρασίες της ήταν παραπάνω απο κάθε συνηθισμένο όριο. Ο Μάρτιος υπήρξε θερμότερος απ' ότι συνήθως και οι βροχοπτώσεις πολύ λιγότερες σε σχέση μετα προηγούμενα χρόνια.

Επίσης, όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι, ο Ιούνιος που πέρασε, αν και δε σημείωσε κάποια θερμοκρασία ρεκόρ, ήταν απο τους θερμότερους των τελευταίων χρόνων, με μέση μεγιστη θερμοκρασία τους 34,6 βαθμούς κελσίου. Ο Ιούλιος ωστόσο που ακολούθησε ήταν πολύ θερμός για τα ελληνικά δεδομένα, αγγίζοντας μία μέση τιμή 37,2 βαθμούς κελσίου, δηλαδή 4 βαθμούς παραπάνω απο το συνηθισμένο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί ένας αρκετά ψυχρός, για τα μεσογειακα δεδομένα, χειμώνας, με το θερμόμετρο να πέφτει στους -25 σε περιοχές όπως η Φλώρινα με ολικό παγετό και το έδαφος να παραμένει χιονισμένο για περισσότερο απο τρεις μέρες.

Παρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Γ. Ζιώμας, καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών που υποστηρίζει ότι μία τέτοια διακύμανση θερμοκρασιών δε χαρακτηρίζεται «μη φυσιολογική» αν δε παρατηρηθεί για 5 ή 6 συναπτά έτη.
Διαβάστε περισσότερα...

Παρέμβαση του ΧΗΜΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Α.Π.Θ. κ. Προκόπη Κωφού - Το αμμωρυχείο στο Λιτόχωρο και τα βιομηχανικά απόβλητα της TOSOH

ΕΠΕΙΔΗ ΟΛΟΙ ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΥΛΙΚΟ. 
ΕΙΔΙΚΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 
ΠΑΡΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '80
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΥΣ ΤΙΣ ΦΑΝΦΑΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΣΑΣ.
 "...στο αμμωρυχείο θα εγκατασταθεί για πάντα μια ανεξέλεγκτη ωρολογιακή βόμβα που κανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε και με πόση ένταση θα εκραγεί."

Στην περιοχή του Δήμου Δίου-Ολύμπου και στο Λιτόχωρο συμβαίνει κάτι πολύ σπάνιο αν όχι πρωτοφανές! Μια εταιρία της Θεσσαλονίκης, η TOSOH, που θέλει να απαλλαγεί από το βιομηχανικό απόβλητο που προκύπτει εδώ και δεκαετίες από τη λειτουργία της, προτίθεται να το ξεφορτωθεί μεταφέροντάς το στο «χάσμα» που υπάρχει στο αμμορυχείο που βρίσκεται κοντά στην παραλία του Λιτοχώρου και ο Δήμος και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισαν με μεγάλη πλειοψηφία να το δεχτούν! Πρόσφατα για το ίδιο απόβλητο η εταιρία βρήκε έναν ιδιώτη στο Δήμο Χαλκηδόνας που έναντι αμοιβής διέθεσε τη γη του για να θαφτεί αυτό το απόβλητο και ο Δήμος της περιοχής έκανε τα αδύνατα δυνατά για να το αποτρέψει! Εδώ, ή είμαστε φοβερά μεγαλόψυχοι και είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε θυσία για τους άλλους ή είμαστε αφελείς και επιπόλαιοι και αψηφούμε τους κινδύνους ή υπηρετούμε σκοπιμότητες και αναλάβαμε δεσμεύσεις και δυσκολευόμαστε τώρα να κάνουμε πίσω!

Με το απόβλητο αυτό τα έφερε η τύχη να έχω ασχοληθεί προσωπικά τη δεκαετία του ’80 όταν προσλήφτηκα ως νέος χημικός στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η μελέτη και οι αναλύσεις που έκανα είχαν σαν σκοπό να ελεγχθεί η δυνατότητα αξιοποίησης αυτού του απόβλητου ως προσροφητικού υλικού, αλλά απέδειξαν πως όταν το απόβλητο αυτό έρχεται σε επαφή με το νερό, μεταφέρονται μέσα στο νερό διάφορα ιόντα μετάλλων πολλά από τα οποία είναι τοξικά. Μετά από αυτή τη διαπίστωση αυτή η ιδέα της αξιοποίησης του συγκεκριμένου απόβλητου εγκαταλείφτηκε.

Μερικά χρόνια αργότερα εκπονήθηκε στο Τμήμα Χημείας διδακτορική διατριβή που είχε σαν θέμα τη μελέτη και το χαρακτηρισμό στερεών βιομηχανικών αποβλήτων περιοχής Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα στα απόβλητα που μελετήθηκαν ήταν και αυτό της TOSOH. Από τη μελέτη αυτή προέκυψε επίσης πως όταν το απόβλητο αυτό έρχεται σε επαφή με το νερό κάτω από διάφορες συνθήκες μεταφέρονται μέσα στο νερό διάφορα ιόντα μετάλλων με μεγαλύτερη παρουσία του μαγγανίου, ψευδαργύρου, μολύβδου και χαλκού. Αυτή η συμπεριφορά ως προς το νερό καθώς και η ίδια η χημική σύσταση του απόβλητου το καθιστά δυνητικά επικίνδυνο, αλλά σε καμιά περίπτωση αδρανές και ακίνδυνο. Οι διάφορες προδιαγραφές και τα επιτρεπτά όρια που έχουν θεσπιστεί για την επικινδυνότητα ή μη τέτοιων αποβλήτων από τις διάφορες νομοθεσίες απλά προσπαθούν να συμβιβάσουν τα επιστημονικά δεδομένα με τα συμφέροντα και φυσικά η ζυγαριά κλείνει προς όφελος των συμφερόντων και των εταιριών ώστε να νομιμοποιείται η μεταφορά των αποβλήτων σε διάφορες περιοχές και οι εταιρίες να κάνουν τελικά τη δουλειά τους και να λύνουν το πρόβλημά τους. Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί το γεγονός πως οι προδιαγραφές και οι νομοθεσίες διαφόρων χωρών και ενώσεων όπως η ευρωπαϊκή και η αμερικανική διαφέρουν μεταξύ τους; Αν ήταν καθαρά επιστημονική η προσέγγιση, θα έπρεπε οι ρυθμίσεις και οι νομοθεσίες να συμπίπτουν.

Στην πρόσφατη υπόθεση της προσπάθειας να τοποθετηθούν τα απόβλητα αυτά στη Χαλκηδόνα οι επίσημες εκθέσεις μιλούσαν για αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας και των προδιαγραφών και περιείχαν τον ισχυρισμό πως το στερεό απόβλητο είναι μη επικίνδυνο με βάση φυσικά κάποια όρια που έχουν θεσπιστεί νομικά. Είδαμε βέβαια τι εκφράζουν αυτά τα όρια, αλλά πέραν αυτού όλα αυτά αμφισβητήθηκαν επίσης επιστημονικά και στο επίπεδο των δειγματοληψιών και στο επίπεδο των χημικών αναλύσεων και στο επίπεδο της έλλειψης τεκμηρίωσης της γεωλογικής μελέτης της εκεί περιοχής. Αυτά όλα ισχύουν και στην περίπτωση τη δική μας.

Η διάθεση των χημικών και άλλων αποβλήτων δεν μπορεί να γίνεται με τον τρόπο που πρόκειται να την κάνουν, αν τα καταφέρουν, στην περιοχή μας. Σε επίπεδο Δήμων και τοπικών κοινωνιών αφενός δεν μπορούν να ελεγχθούν ουσιαστικά οι αρχικές εισηγήσεις και μελέτες και αφετέρου κανείς δεν μπορεί να παρακολουθήσει και να εγγυηθεί πως όλα θα γίνουν με βάση τις εισηγήσεις και τις μελέτες αυτές. Δεν είναι δυνατόν από τη μια μεριά να καταγγέλλουμε διαφθορά και παρανομίες και από την άλλη να εμπιστευόμαστε αυτούς που έχουν συμφέρον να κάνουν εκπτώσεις και παρεκκλίσεις από τις αρχικές συμφωνίες και μελέτες για να ωφεληθούν οικονομικά. Η διάθεση των χημικών και άλλων αποβλήτων πρέπει να γίνεται με κεντρικό σχεδιασμό από την πολιτεία από μια υπηρεσία που θα έχει και την επιστημονική γνώση και όλα τα μέσα που χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διάθεσης των αποβλήτων, που θα μπορεί να βρει απομακρυσμένες και άγονες περιοχές όπου δεν θα δημιουργούνται προβλήματα και όχι αμμορυχεία κοντά στο Λιτόχωρο, κοντά στη θάλασσα, κοντά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή σε τουριστικές περιοχές.

Η τοποθέτηση του βιομηχανικού αυτού απόβλητου στο αμμορυχείο αποτελεί αυτονόητα μια de facto υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Τι άλλο μπορεί να σημαίνει η τοποθέτηση στον τόπο σου βιομηχανικών αποβλήτων όποια κι αν είναι αυτά; Ταυτόχρονα ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για μεγαλύτερη υποβάθμιση με την εναπόθεση και άλλων αποβλήτων και γιατί όχι και των υπόλοιπων αποβλήτων της TOSOH. Οι διαβεβαιώσεις πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και όλα θα γίνουν με βάση τις νόμιμες προδιαγραφές και τις μελέτες οδηγούν αντικειμενικά στη λογική της πλήρους κάλυψης των οχτακοσίων στρεμμάτων της «τρύπας» με τέτοια βιομηχανικά απόβλητα. Αφού δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος γιατί να μην κλείσουμε εντελώς την «τρύπα» με τέτοια υλικά; Επομένως αν γίνει τώρα η αρχή, η εξέλιξη είναι πλήρως προδιαγεγραμμένη, στο αμμωρυχείο θα εγκατασταθεί για πάντα μια ανεξέλεγκτη ωρολογιακή βόμβα που κανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε και με πόση ένταση θα εκραγεί.

Το μέγεθος της υποβάθμισης είτε σε περιβαλλοντικό είτε σε οικονομικό επίπεδο μπορεί να είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο, αυτό μόνο ο χρόνος θα το δείξει. Την ευθύνη γι αυτή την υποβάθμιση που μπορεί να είναι από ασήμαντη έως καταστροφική δεν μπορεί να την πάρει κανένας. Το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος πρέπει να πάρουν πίσω την απόφασή τους και να αγωνιστούν κι αυτοί για να μην επιβληθεί κάτι τέτοιο από τα πάνω. Αυτή είναι η φυσιολογική και αυτονόητη δράση όταν υποβαθμίζεται ο τόπος σου!

Προκόπης Κωφός
Χημικός
Τμήμα Χημείας ΑΠΘ
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα σιωπηρή παράταση για φορολογικές δηλώσεις μέχρι Παρασκευή

Όσοι δεν προλάβατε να υποβάλετε τη φορολογική σας δήλωση, έχετε ακόμη μια ευκαιρία από την εφορία. Αρκεί να το κάνετε μέχρι την Παρασκευή!

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να δώσει άλλη μια «σιωπηρή» παράταση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέσω TAXISnet. Όσοι καταθέσουν τη δήλωση τους έως τις 10 Αυγούστου, δε θα πληρώσουν πρόστιμα ή προσαυξήσεις.

Αντίθετα, όσοι χάσουν και αυτή την προθεσμία, θα πληρώσουν 500 ευρώ επιπλέον φόρο, θα χάσουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση για την καταβολή του φόρου σε περισσότερες δόσεις.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάποιοι με την επιστολή που θα δημοσιευθεί στις 11 και 30 θα χάσουν τον ύπνο τους!

Τοποθέτηση από τον καθ ύλην αρμόδιο κ. Προκόπη Κωφό, Χημικού στο τμήμα Χημείας του Α.Π.Θ.
διαβάστε την επιστολή εδώ

Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΡΓΗ.

ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΧΑΒΟΥΖΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ.

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΙΣΩ ΕΙΝΑΙ ΕΚΘΕΤΟΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.
Διαβάστε περισσότερα...

Λαϊκή συνέλευση για την ταφή των αποβλήτων στον Όλυμπο

Καλούμε, και τις δύο πλευρές, να έρθουν στο Λιτόχωρο για να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους, να συζητήσουμε, να προτείνουμε και να συναποφασίσουμε για το μέλλον του τόπου μας.

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας καλεί τα μέλη, τις φίλες και τους φίλους της να συμμετάσχουν στη Λαϊκή Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012, στις 20:30 στο θέατρο του Λιτόχωρου, δίπλα στο Δημαρχείο, με θέμα την εναπόθεση βιομηχανικών αποβλήτων στους πρόποδες του Ολύμπου.

Η χώρα μας βρίσκεται σε μια περίοδο ολικής αποσύνθεσης. Βρισκόμαστε εδώ εξαιτίας της αθέατης και ανεξέλεγκτης πλευράς της πολιτικής που εξέθρεψε την αλαζονεία των κρατούντων. Βρισκόμαστε εδώ γιατί κλείσαμε τα μάτια. Αν αποτύχουμε να ανατρέψουμε αυτή την καταστροφική πορεία, θα είναι και από δικό μας λάθος. Όμως, η πορεία είναι αναστρέψιμη! Είναι στο χέρι των πολιτών να αποφασίσουν σε όλα τα επίπεδα, τι αποτελεί συμφέρον τους και τι όχι.

Όπως ο καταναλωτής πρέπει να έχει επάρκεια πληροφόρησης προτού προβεί σε μια σοβαρή καταναλωτική δαπάνη, όπως π.χ. η αγορά ενός αυτοκινήτου, έτσι και ένας πολίτης πρέπει να είναι πληροφορημένος για τα πολιτικά πράγματα του τόπου του.

Καλούμε και τις δύο πλευρές, να έρθουν στο Λιτόχωρο για να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους, να συζητήσουμε, να προτείνουμε και να συναποφασίσουμε για το μέλλον του τόπου μας.
--

Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ-12 - Κλειστός ο δρόμος από Λιτόχωρο προς Πλάκα λόγω εργασιών σύνδεσης με βιολογικό

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 8.00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΩΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΛΟΓΩ ΕΡΓΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΓΩΓΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ
Κλειστός ο δρόμος από Λιτόχωρο προς Πλάκα
Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓ.ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑΣ

Ο δήμος Δίου-Ολύμπου ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012, ο βασικός δρόμος από Λιτόχωρο προς Πλάκα Λιτοχώρου θα είναι κλειστός, από τις 8.00 το πρωί έως το απόγευμα, λόγω έργων σύνδεσης με τον κεντρικό αγωγό Βιολογικού Καθαρισμού Νότιας Πιερίας. Η διέλευση από το Λιτόχωρο προς την Πλάκα θα γίνεται από παράλληλο δρόμο που υπάρχει μετά τον οικισμό εργατικών κατοικιών τής Αγίας Μαρίνας.
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Ποιοι παίρνουν επίδομα θέρμανσης

Την καταβολή επιδόματος θέρμανσης με βάση τις κλιματικές ζώνες της χώρας και ανάλογο με την επιβάρυνση που θα υποστεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μετά την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με το πετρέλαιο κίνησης, ώστε να παταχθεί η λαθρεμπορία, σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Με την πρόταση που έχει κατατεθεί από τον Αθανάσιο Σκορδά, υφυπουργό Ανάπτυξης, η επιστροφή του φόρου εξετάζεται να γίνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ στην αρχή κάθε χειμώνα.

Οι δικαιούχοι και το ύψος του επιδόματος σύμφωνα με την πρόταση που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών θα καθορίζονται με τον διαχωρισμό της χώρας σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες ανάλογα με τη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία.

Βασικός στόχος είναι να κοστολογηθεί για κάθε κλιματολογικό τομέα και υψομετρική ζώνη μέση κατανάλωση πετρελαίου, με βάση τη μέση θερμοκρασία των τελευταίων δέκα ετών. Εκτός από τη διάκριση της χώρας σε γεωγραφικές ζώνες, θα προβλέπεται και συγκεκριμένος αριθμός τετραγωνικών στέγασης ανά άτομο. Θα προβλέπονται πάντως και κοινωνικά κριτήρια για πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία και υπερήλικες.

Πιο συγκεκριμένα, η χώρα θα «χωριστεί» σε τρεις κλιματολογικούς τομείς (Βόρειος, Κεντρικός, Νότιος) και κάθε τομέας σε τρεις υψομετρικές ζώνες (0-100m, 101-300m, παραπάνω των 300). Επίσης θα υπάρξει και συντελεστής βαρύτητας, αυξανόμενος ανάλογα με τη ζώνη και τον τομέα.

Εκτός από τη διάκριση της χώρας σε γεωγραφικές ζώνες, η πρόταση προβλέπει και συγκεκριμένο αριθμό τετραγωνικών στέγασης ανά άτομο -περί τα 35 τετραγωνικά μέτρα- που συνεπάγεται 140 τ.μ. για μια τυπική τετραμελή οικογένεια.

Με βάση λοιπόν αυτούς τους άξονες, την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους θα πιστώνεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ κάθε ακινήτου κύριας κατοικίας το ποσό που αντιστοιχεί στον υπολογιζόμενο φόρο για την αναγκαία ποσότητα πετρελαίου.

Πηγή: Εθνος
Διαβάστε περισσότερα...

Εύσημα στους αριστεύσαντες της Μαθηματικής Ολυμπιάδας

Του Κωστα Oνισενκο

Τους Ελληνες μαθητές που διακρίθηκαν στην 53η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα συνεχάρη χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Και τα έξι παιδιά που αποτέλεσαν την εθνική μας ομάδα βραβεύτηκαν κάνοντας υπερήφανους όχι μόνο τους γονείς και τους προπονητές τους, αλλά και τη χώρα. Η Ελλάδα βρέθηκε στην 25η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 103 χώρες που έστειλαν αποστολές, ενώ ήρθε δεύτερη, μετά την ολλανδική αποστολή, σε επίπεδο Ευρωζώνης. Την αποστολή που ταξίδεψε και διαγωνίστηκε τον περασμένο Ιούλιο στην πόλη Mar del Plata της Αργεντινής αποτελούσαν οι μαθητές: Παναγιώτης Λώλας από τα Τρίκαλα (χρυσό μετάλλιο), Παναγιώτης Δημάκης (ασημένιο μετ.) και Αλέξανδρος Μουσάτωβ (χάλκινο μετ.) από την Αθήνα, Αθηναγόρας Σκιαδόπουλος από τη Ρόδο (χάλκινο μετ.), Κωνσταντίνος Τσίνας από τα Τρίκαλα (χάλκινο μετ.) και Ζαχαρίας Τσαμπασίδης από την Κατερίνη (Εύφημη Μνεία). Οι μαθητές συνοδεύονταν από τον αναπληρωτή καθηγητή του ΕΜΠ Ανάργυρο Φελλούρη και τον μαθηματικό Ευάγγελο Ζώτο. Ο κ. Σαμαράς συνεχάρη και την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, η οποία στηρίζει και προπονεί τις ομάδες που συμμετέχουν στις σχετικές διοργανώσεις. Από το 2010 η χρηματοδότηση γίνεται από το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης με τους μαθητές ο κ. Σαμαράς έδωσε συγχαρητήρια για τη σημαντική νίκη των εφήβων, ενώ αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την ίδια την επιστήμη των μαθηματικών. «Για μένα τα μαθηματικά είναι ακρίβεια, είναι πληρότητα, είναι και αρμονία. Και πιστεύω πραγματικά ότι αυτά συνδέονται και με το απαύγασμα της ελληνικής σκέψης. Γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι το δεύτερο πιο διαβασμένο βιβλίο στην Ιστορία, μετά βέβαια τη Βίβλο, είναι τα Στοιχεία του Ευκλείδη. Οπως επίσης, μυστήριο για μένα να παραμένει πώς ο Αρχιμήδης έφτασε τόσο κοντά στο διαφορικό λογισμό και χρειάστηκαν μετά 19 αιώνες για να κάνουν μικρά βήματα -όπως οι ίδιοι παραδέχτηκαν- τόσο ο Νεύτωνας όσο και ο Leibniz, και τρεις αιώνες μετά τελικά να αποδείξει το βασικό θεώρημα ο Riemann. Ο Αρχιμήδης είχε φτάσει τόσους αιώνες πριν, τόσο πιο μπροστά», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρηγόρης Καλογερόπουλος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και δήλωσε βέβαιος ότι στο μέλλον θα ακολουθήσουν και άλλες, μεγαλύτερες επιτυχίες. «Η επιτυχία αυτή των νέων μας, μας κάνει περήφανους και δίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον. Τα παιδιά αυτά είναι πρότυπα για τη νεολαία, όχι μόνο για την επιστημονική τους επίδοση αλλά και για το ήθος και την ωριμότητα τους», δήλωσε μεταξύ άλλων.

«Δεν υπάρχουν χρηματικά έπαθλα ή βραβεία. Τα παιδιά αγωνίζονται με την αγάπη τους για τα μαθηματικά και τα καταφέρνουν εκείνοι που συνδυάζουν το ταλέντο τους με σκληρή δουλειά. Είμαι σίγουρος για τη λαμπρή πορεία που θα έχουν και τα επόμενα χρόνια στη ζωή τους» σχολίασε στην «Κ» ο Ιωάννης Τιρλής, αντιπρόεδρος της επιτροπής διαγωνισμών της Μαθηματικής Εταιρείας. Οπως λέει ο κ. Τιρλής, η αγάπη για τα μαθηματικά είναι ένα ισχυρό κίνητρο. «Τα περισσότερα πράγματα γύρω μας μπορούν να εκφραστούν με μαθηματικά γι’ αυτό τα μαθηματικά ασκούν τέτοια γοητεία. Το γεγονός ότι στο σχολείο οι περισσότεροι μαθητές δεν συμπαθούν τα μαθηματικά έχει να κάνει νομίζω με τον τρόπο διδασκαλίας τους», μας λέει ο ένας εκ των βραβευθέντων Ζαχαρίας Τσαμπασίδης. Γυρίζοντας στο Λιτόχωρο από τη Μαθηματική Ολυμπιάδα ο Ζαχαρίας δεν έχει και πολύ χρόνο για ξεκούραση, καθώς ετοιμάζει τις βαλίτσες του για το Κέμπριτζ. «Ελπίζω να μου δοθεί η δυνατότητα μετά τις σπουδές μου να επιστρέψω και να εργαστώ στην Ελλάδα» λέει ο Χάρης. «Την άποψη ότι θα πρέπει να επανεξετασθεί ο τρόπος διδασκαλίας των μαθηματικών στο σχολείο εκφράζει και ο «χρυσός ολυμπιονίκης» Παναγιώτης Λώλας. Ο ίδιος είναι από φέτος τελειόφοιτος Λυκείου και ήδη ετοιμάζει αιτήσεις για πανεπιστήμια του εξωτερικού στα οποία διδάσκονται «καθαρά μαθηματικά».
Διαβάστε περισσότερα...