Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Για να μην ξεχνιόμαστε...

2 και σήμερα για το ΜΠΑΜ
Διαβάστε περισσότερα...

Κλείνει ο Ναός του Πανάγιου Τάφου λόγω χρεών;

Με «λουκέτο» απειλείται λόγω χρεών, το ιερότερο προσκύνημα και το σπουδαιότερο μνημείο της Χριστιανοσύνης, ο ναός του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων!

Ο Πανάγιος Τάφος, που παρά τις αιματηρές συγκρούσεις στην περιοχή δεν έχει κλείσει ποτέ ώς σήμερα στη μακραίωνη ιστορία του, μπορεί να κλείσει για πρώτη φορά, και να πάψει να δέχεται προσκυνητές και τουρίστες, εξαιτίας χρεών στην ισραηλινή εταιρεία παροχής ύδρευσης.
Πρόκειται για την εταιρεία Hagihon, η οποία εξέδωσε τιμολόγιο για την πληρωμή των υπηρεσιών της συνολικού ύψους σχεδόν 1,8 εκατ. ευρώ για τα τελευταία 15 χρόνια (συν τους τόκους), με τον τραπεζικό λογαριασμό του Ιδρύματος να παγώνει. Κατά παράδοση ο ναός ποτέ στην ιστορία του και υπό οποιαδήποτε εξουσία δεν πλήρωνε για την παροχή ύδρευσης και άλλες κοινόχρηστες υπηρεσίες, αλλά πριν 2 χρόνια η ισραηλινή κυβέρνηση άρχισε να ακυρώνει τα προνόμιά του.

Από την πλευρά του, ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ΄ απέστειλε στους ηγέτες ξένων χωρών επιστολή σε δραματικούς τόνους ώστε να γνωρίσει όλος ο κόσμος «τι συμβαίνει με το πιο ιερό σημείο στη Γη, το οποίο επισκέπτονται προσκυνητές και τουρίστες, ξοδεύοντας εκατομμύρια, τα οποία εισπράττονται από το Ισραήλ». «Αν δεν αλλάξει τίποτε, προτιθέμεθα να ανακοινώσουμε σε μερικές ημέρες ότι για πρώτη φορά μετά από αιώνες ο ναός του Πανάγιο Τάφου θα κλείσει» σημείωσε.
Πληροφορίες: ΣΚΑΪ
Διαβάστε περισσότερα...

Κλειστά από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή τα Τέμπη

Κλειστή θα παραμείνει η κοιλάδα των Τεμπών για τα οχήματα, από τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, από τις 7 πμ έως τις 8 μμ λόγω εργασιών συντήρησης και θα λειτουργήσουν οι παρακαμπτήριες οδοί.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», για τις ανάγκες εργασιών «επιθεώρησης και συντήρησης των μέτρων βραχοπροστασίας στην Κοιλάδα των Τεμπών, «είναι απαραίτητη η διακοπή της κυκλοφορίας στην Κοιλάδα των Τεμπών από τη Δευτέρα 05.11.2012 και κάθε μέρα έως και την Παρασκευή 09.11.2012 από τις 7 (επτά) το πρωί έως και τις 8 (οκτώ) το βράδυ».

«Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που θα ισχύσουν κατά τη διάρκεια της διακοπής της κυκλοφορίας στην Κοιλάδα των Τεμπών, καθώς και οι παρακαμπτήριες διαδρομές, θα ανακοινωθούν από την Ελληνική Αστυνομία» σημειώνει η εταιρεία.
Πηγή: kathimerini.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε στασιμότητα η ελληνική αιγοτροφία

Πρωτιά στον τομέα εκτροφής γιδιών κατέχει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με το εθνικό ποίμνιο να αριθμεί 5,3 εκατ. αίγες και να αντιπροσωπεύει το 47,6% των αρμεγόμενων γιδιών στην ΕΕ.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Σε επίπεδο περιφερειών, ο μεγαλύτερος αριθμός γιδιών συναντάται στην Κρήτη (περί τις 600.000) και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 501.729 γίδια. Η Θεσσαλονίκη, δε, είναι πρώτη σε αριθμό γιδιών (132.180) σε επίπεδο περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ακολουθεί η Χαλκιδική (106.500). Η εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων της γιδοτροφίας ωστόσο παραμένει μικρή, καθώς ο κλάδος είναι ο λιγότερο εκσυγχρονισμένος στην ελληνική κτηνοτροφία.
Τα στοιχεία του κλάδου της αιγοτροφίας παρουσιάστηκαν χθες το πρωί σε ημερίδα του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με θέμα «Η συμβολή της αιγοτροφίας στην αγροτική ανάπτυξη της Ελλάδας: προβλήματα και προοπτικές», που έγινε σε αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε ο κ. Γεράσιμος Αρσένος, διευθυντής του εργαστηρίου Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, «παρά τον μεγάλο αριθμό γιδιών στη χώρα, η Ελλάδα έχει ένα διεθνώς γνωστό τυρί, τη φέτα, ενώ η Γαλλία, με 1,5 εκατ. γίδια, διανέμει στις αγορές πολλά επώνυμα τυριά». Ο κ. Αρσένος, που είναι και μέλος της ερευνητικής ομάδας του κοινοτικού έργου SOLID, περιέγραψε ότι μεταξύ των παραγόντων που εμποδίζουν την υγιή ανάπτυξη της γιδοτροφίας, όπως και γενικά της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, είναι η ανεξέλεγκτη εισαγωγή προϊόντων ζωικής προέλευσης, η μεγάλη διαφορά μεταξύ τελικής τιμής και τιμής παραγωγού και η «αφαίρεση» μεριδίου του παραγωγού από τους μεταποιητές και εμπόρους των προϊόντων ζωικής προέλευσης.

Μικρά ποίμνια, γέροντες βοσκοί
Η πλειοψηφία των ελληνικών ποιμνίων γιδιών είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους, με αποτέλεσμα να είναι αντιοικονομική η εκτροφή γιδιών, ενώ οι περισσότεροι από τους εκτροφείς είναι πλέον γέροντες χωρίς αντικαταστάτες. «Το μέλλον του κλάδου θα κριθεί από την έκβαση των προσπαθειών για δημιουργία επιχειρηματικού πνεύματος στους εκτροφείς και στη διαμόρφωση κατάλληλου πλαισίου συνεργασίας με τις μεταποιητικές επιχειρήσεις για την ανάπτυξη/παραγωγή καινοτόμων προϊόντων από γίδινο γάλα, με εξαγώγιμα χαρακτηριστικά», σημείωσε ο κ. Αρσένος. Παράλληλα, τα μικρά ποίμνια θα πρέπει να αναβαθμιστούν, με στόχο τη δημιουργία ημιεντατικά εκτρεφόμενων ομάδων 300-500 ζώων που να συνδυαστεί με ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για βελτίωση της ποιότητας γάλακτος και των μεθόδων εκτροφής. Το μέλλον του κλάδου θα κριθεί επίσης από τον αριθμό των νέων ανθρώπων που θα στραφούν στη γιδοτροφία, χρησιμοποιώντας βελτιωμένους γενότυπους και υιοθετώντας εντατικοποιημένες μεθόδους εκτροφής (π.χ. μηχανικό άρμεγμα).
Τα λιβάδια είναι ο φυσικός πόρος ανάπτυξης της αιγοτροφίας, σύμφωνα με τον δρα Παναγιώτη Πλατή, δασολόγο-λιβαδοπόνο του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ. Σύμφωνα με τον κ. Πλατή, στην Ελλάδα οι λιβαδικές εκτάσεις καταλαμβάνουν το 39,4% της γης, τα δάση 22,6%, οι γεωργικές καλλιέργειες το 29,8% και οι λοιπές εκτάσεις το 8,2%. Από τις λιβαδικές εκτάσεις, που είναι σε σύνολο 5,2 εκατ. εκτάρια, τα 1,70 εκατ. εκτάρια (12,9%) είναι ποολίβαδα, τα 250.000 εκτάρια (1,90%) είναι φρυγανολίβαδα, τα 780.000 εκτάρια (5,9%) θαμνώνες και τα 2,47 εκατ. εκτάρια (18,7%) δασοσκεπείς εκτάσεις. Το 75% των εκτάσεων ανήκουν στο δημόσιο, το 9% στους ΟΤΑ και το 16% σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Το 95% της κτηνοτροφίας στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές ασκείται στα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Στην Ελλάδα εκτρέφονται 8.888.655 πρόβατα, 5.275.454 αίγες και 622.766 βοοειδή.
Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Δημοσιέυτηκε η προκήρυξη σύμβασης του έργου "Δίκτυα αποχέτευσης Δ.Δ. Δίου – Πλατανακίων. Αγίου Σπυριδώνα, Κονταριωτίσσας, Ν. Εφέσου"

στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την παραλαβή των εγγράφων του διαγωνισμού:  09/01/2013

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ
Διαβάστε περισσότερα...

48ωρη γενική απεργία Τρίτη και Τετάρτη

Θα παραλύσει η χώρα την Τρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου καθώς έχει προκηρυχθεί από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, 48ωρη γενική απεργία.
Από την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, τον χορό των κινητοποιήσεων ξεκινούν τα μέσα μεταφοράς.
Σε απεργία για δύο ημέρες προχωρούν τη Δευτέρα 5 ημέρα κατάθεσης των μέτρων στη Βουλή, και την Τρίτη 6 Νοεμβρίου το Μετρό, ο ΗΣΑΠ και το τραμ.
Επίσης σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν από τη Δευτέρα οι ιδιοκτήτες ταξί.
Επίσης, τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός θα ακινητοποιηθούν από τα ξημερώματα της Τρίτης, καθώς οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν 48ωρη απεργία.
Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας, θα παραμείνουν τα πλοία την Τρίτη και Τετάρτη, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), αποφάσισε τη συμμετοχή των ναυτεργατών, στη 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) την Τρίτη και την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την Τρίτη και στάση εργασίας την Τετάρτη από τις 11:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα

Ακόμη, την Τετάρτη, θα κλείσει ο ελληνικός εναέριος χώρος, από τις 10 το πρωί έως τη μία το μεσημέρι.
Θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των συνδικάτων την Τρίτη 6/11 και ώρα 11:00 στο Πεδίο του Άρεως και την Τετάρτη 7/11 και ώρα 17:00 επίσης στο Σύνταγμα.
Διαβάστε περισσότερα...

Προκόπης Κωφός - Η καπιταλιστική κρίση και το πακέτο των 13,5 δις

Πολλοί βιώνοντας τα τελευταία σαράντα σχεδόν χρόνια τα αστικά κόμματα ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία στην κυβερνητική εξουσία και βλέποντας πως ως κυβερνήσεις μπορούσαν να κάνουν ό,τι θέλουν, να ψηφίζουν όποιο νόμο θέλουν, να προωθούν όποια απόφαση θέλουν, ακόμα και να εμπλέκονται σε σκάνδαλα και παρανομίες χωρίς να τιμωρούνται, σχημάτισαν την εντύπωση πως η δύναμη της κυβερνητικής εξουσίας είναι μεγάλη, σχεδόν απεριόριστη, και πως όποιος είναι στην κυβέρνηση μπορεί με τη δύναμη που του εξασφαλίζει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που προκύπτει από την ψήφο του λαού να κάνει ό,τι θέλει.

Με βάση αυτή την εμπειρία πολλοί τώρα που η χώρα βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, με ένα δημόσιο χρέος που δεν είναι βιώσιμο, σε μια πορεία ύφεσης εδώ και πολλά χρόνια, με την επίσημη ανεργία να αγγίζει το 25 %, με την οικονομική κρίση να μαίνεται, στα πρόθυρα μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, νομίζουν πως η όποια λύση στο γενικό αδιέξοδο όπου βρίσκεται η χώρα είναι θέμα της κυβέρνησης, των επιλογών της και της πολιτικής που θα ασκήσει. Με την έννοια αυτή ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές την πολιτική που πρότειναν τα αστικά και τα αριστερά κόμματα περιμένοντας πως η λύση του προβλήματος είναι θέμα πολιτικής και πολιτικής βούλησης και πως με την κοινοβουλευτική δύναμη που διαθέτει η κυβέρνηση που σχηματίστηκε μπορεί να επιβάλει, όπως έκαναν τις τελευταίες δεκαετίες τα κυβερνητικά κόμματα, την πολιτική της και να δώσει λύση! Περιμένουν λοιπόν τώρα να δουν τα αποτελέσματα, να αλλάξει δηλαδή η πορεία προς την εξαθλίωσή τους και να ανακτήσουν το «χαμένο παράδεισο»!

Με την ίδια αυτή λογική, στην υποθετική για τα δεδομένα των προηγούμενων εκλογών περίπτωση που η πλειοψηφία θα πειθόταν και θα ψήφιζε ΚΚΕ, αυτοί που θα το ψήφιζαν θα πήγαιναν στη συνέχεια στην τηλεόρασή τους για να παρακολουθήσουν ζωντανά την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού που θα την πραγματοποιούσε το ΚΚΕ με βάση τη δύναμη που θα του έδινε η ψήφος τους! Βεβαίως πολλοί μ’ αυτόν τον επιφανειακό τρόπο σκέψης κάπου καταλαβαίνουν ότι αυτά τα πράγματα όσον αφορά τουλάχιστον τον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό δεν μπορεί να είναι έτσι, αλλά δεν εμβαθύνουν περισσότερο ούτε τους νοιάζει ιδιαίτερα αν η δημοκρατία αυτή που υποστηρίζουν είναι μαϊμού και τα όριά της είναι μέχρις εκεί που το επιτρέπει το καπιταλιστικό σύστημα και παραμένουν στην άποψη πως τουλάχιστον μέσα στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος όποια κυβέρνηση δεν αμφισβητεί το σύστημα μπορεί να προωθήσει την όποια πολιτική της και να αντιμετωπίσει εν προκειμένω το πρόβλημα. Από το παράδειγμα αυτό πάντως με το ΚΚΕ μπορεί κανείς να πιάσει την άκρη του νήματος για να αντιληφθεί ποια είναι η αλήθεια σχετικά με την κυβέρνηση, τις δυνατότητες της κυβερνητικής εξουσίας και ποιος και με ποιο τρόπο έχει την πραγματική εξουσία.

Αν η αντιμετώπιση της κρίσης ήταν θέμα πολιτικής βούλησης και κυβερνητικών πολιτικών, τότε φυσικά θα ήταν πολύ εύκολα τα πράγματα. Ουσιαστικά αν ήταν θέμα πολιτικής των κυβερνήσεων δεν θα είχαμε ποτέ κρίσεις, γιατί με τα πρώτα σημάδια θα μπορούσε κάτι να γίνει και να υπάρξει η απαραίτητη διόρθωση. Η κρίση που μαίνεται σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο είναι ανεξέλεγκτη, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλες πολιτικές, προέκυψε αποκλειστικά από το καπιταλιστικό σύστημα και συγκεκριμένα από το γεγονός πως στον καπιταλισμό όλα κινούνται με σκοπό το κέρδος! Τα κέρδη φέρνουν συσσώρευση κεφαλαίων που γίνονται τόσο πολλά που δεν μπορούν πλέον να αναπαραχθούν, δεν τους συμφέρει δηλαδή ούτε να τα επενδύσουν, γιατί βλέπουν πως οι επενδύσεις αυτές δεν θα τους προσφέρουν κέρδη, ούτε να τα δανείσουν για να πάρουν τους τόκους, γιατί αυτοί που θα τα δανειστούν δεν μπορούν πια να τα επιστρέψουν, και αυτή ακριβώς η κατάσταση είναι αυτό που λέμε καπιταλιστική κρίση και μια καπιταλιστική κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί παρά μόνο με την καταστροφή του κεφαλαίου που δεν μπορεί να αναπαραχθεί, δηλαδή μόνο μέσα από μια μεγάλη καταστροφή. Για να αποφύγει κανείς αυτή την καταστροφή δεν μπορεί παρά να αμφισβητήσει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, γιατί ο μηχανισμός που οδηγεί στην κρίση εξακολουθεί να υφίσταται και να λειτουργεί όσο παραμένουμε σ’ αυτό το σύστημα.

Σ’ αυτή λοιπόν την κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο κόσμος ολόκληρος. Έχει εκδηλωθεί μια πρωτόγνωρη παγκόσμια καπιταλιστική κρίση τεραστίων διαστάσεων λόγω των ασύλληπτων κεφαλαίων που έχουν συσσωρευτεί, ας σκεφτούμε μόνο τα σαράντα τρις που είναι το συνολικό χρέος των κρατών όλης της γης, και η οποία είναι στην έναρξή της. Ήδη άρχισε η καταστροφή κεφαλαίου, όλο και περισσότερες χώρες μπαίνουν σε ύφεση, επιχειρήσεις κλείνουν, η ανεργία αυξάνεται, οι μισθοί συρρικνώνονται, τα δανεικά δεν μπορούν να επιστραφούν και «κουρεύονται». Όμως το σύστημα έχει ακόμα κάποια περιθώρια να καθυστερήσει τη μεγάλη καταστροφή που επέρχεται. Τα «όπλα» του σ’ αυτή τη φάση είναι τρία. Το πρώτο είναι η μείωση της αμοιβής της εργασίας και η εξαθλίωση των εργαζομένων, το δεύτερο η δραστική συρρίκνωση της μεσαίας τάξης και η κατά προτεραιότητα καταστροφή των δικών της κεφαλαίων και το τρίτο οι ιδιωτικοποιήσεις. Με τα τρία αυτά όπλα μπορεί το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια, να επιτύχουν μια μικρή προσωρινή ανάκαμψη και να διατηρήσουν προς το παρόν την κερδοφορία τους, γιατί με την μείωση της αμοιβής της εργασίας διατηρούν ένα αποδεκτό επίπεδο κερδοφορίας εφόσον πληρώνουν λιγότερα, με τη δραστική συρρίκνωση της μεσαίας τάξης παίρνουν στον δικό τους έλεγχο αυτό το μερίδιο της αγοράς που έλεγχε μέχρι τώρα εκείνη και με τις ιδιωτικοποιήσεις αποκτούν τον έλεγχο σε στρατηγικής σημασίας τομείς της οικονομίας από τους οποίους μπορούν να έχουν επιπλέον άμεσα κέρδη επενδύοντας δικά τους λιμνάζοντα κεφάλαια που δεν συμφέρει να διοχετευτούν πουθενά αλλού.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον της καπιταλιστικής κρίσης τι μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση που αντλεί τη δύναμή της από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που της έδωσε ο λαός; Μήπως μπορεί να ενισχύσει τη μεσαία τάξη για να κάνουν οι μεσαίοι επενδύσεις; Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Γιατί να κάνουν οι μεσαίοι επενδύσεις όταν δεν κάνουν οι μεγάλοι; Θα έχουν κέρδη; Θα βάλουν υποθήκη την περιουσία που έχουν για να πάρουν δάνειο από τις τράπεζες να κάνουν την επένδυση, όταν είναι σχεδόν βέβαιο πως θα χάσουν και τα σπίτια τους και όποια άλλη περιουσία θα υποθηκεύσουν; Θα αποφασίσουν αύξηση των μισθών των εργαζομένων για να τονωθεί όπως λένε η αγορά; Μπορούν να το επιβάλουν αυτό όταν τις αυξήσεις θα κληθούν να τις δώσουν άλλοι, οι κεφαλαιοκράτες, που είναι βέβαιο πως δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν; Μπορούν να πουν πως δεν πληρώνουν το χρέος, πως φεύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ, πως κοινωνικοποιούμε τα μονοπώλια και αναλαμβάνει ο λαός και η λαϊκή του εξουσία την ανάπτυξη της χώρας, αφού τους καπιταλιστές δεν τους συμφέρει πλέον να το κάνουν; Μπορούν με άλλα λόγια να πουν πως αποχωρούμε από το καπιταλιστικό σύστημα; Η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα αυτά είναι προφανής. Δεν μπορούν να κάνουν, ακόμα κι αν υποκειμενικά θα το ήθελαν, τίποτα από όλα αυτά. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι αυτό που υπαγορεύεται από τη συγκεκριμένη κατάσταση που επικρατεί και την καπιταλιστική κρίση, δηλαδή να υπογράψουν μνημόνιο για να πάρουν δάνειο και να πληρώσουν έτσι το χρέος και τους τόκους για να μην καταστραφεί το κεφάλαιο των δανειστών, αποδεχόμενοι και τα επιβαλλόμενα μέτρα, να φορολογήσουν τους μεσαίους περισσότερο, που μέχρι τώρα ανέχονταν τη φοροδιαφυγή τους ενισχύοντάς τους με αυτό τον τρόπο απέναντι στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που τους εξαφάνιζαν, δίνοντάς τους τώρα το τελειωτικό χτύπημα για να επικρατήσουν πλήρως τα μονοπώλια, να περιορίσουν δραστικά τους μισθούς και τις συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα και να ανατρέψουν τις εργασιακές σχέσεις για να διασφαλιστεί η έστω και μικρότερη σε σχέση με το παρελθόν κερδοφορία των μονοπωλίων, να ξεπουλήσουν τις δημόσιες επιχειρήσεις για να δώσουν περισσότερο ζωτικό χώρο για κέρδη στα μονοπώλια, να περιορίσουν τους μισθούς στο δημόσιο, τις συντάξεις, τις δαπάνες σε υγεία, παιδεία και άλλες κοινωνικές παροχές, ώστε να περισσέψουν χρήματα και να δοθεί η δυνατότητα να περιοριστεί η φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων και των μονοπωλίων, μήπως κάνουν τις πολυπόθητες επενδύσεις, επιδοτώντας έτσι ουσιαστικά τα κέρδη τους μέσω της ελαχιστοποίησης της φορολογίας. Αυτά μπορούν αντικειμενικά να κάνουν και αυτά φυσικά κάνουν. Και όσοι λένε πως αν είναι αυτοί στην κυβέρνηση δεν θα κάνουν αυτά, αλλά πως μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον της καπιταλιστικής κρίσης, όπου τον πλούτο και την εργασία των ανθρώπων την ελέγχουν τα μονοπώλια, αυτοί θα κάνουν άλλα χωρίς να ανατρέψουν την εξουσία των μονοπωλίων είναι ψεύτες και αν δεν είναι ψεύτες είναι επικίνδυνα ανόητοι!

Το πακέτο λοιπόν των 13,5 δις που είναι στην επικαιρότητα αυτή την περίοδο υλοποιεί αυτή ακριβώς την πολιτική, την αντιμετώπιση δηλαδή της καπιταλιστικής κρίσης υπέρ των μονοπωλίων και σε βάρος των εργαζομένων, των μεσαίων και της δημόσιας περιουσίας. Το μέγιστο όμως πρόβλημα είναι πως στην άκρη αυτού του τούνελ και του τρίτου ενδεχομένως μνημονίου που θα ακολουθήσει σε συνδυασμό και με τις παράλληλες πορείες στις άλλες χώρες, στην κάθε μια με τον τρόπο που ταιριάζει στις ιδιαιτερότητές της, η μεσαία τάξη θα έχει συρρικνωθεί στο ελάχιστο, οι εργαζόμενοι θα είναι στον πάτο, όλα θα ανήκουν στα μονοπώλια και επειδή τα συσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλίων δεν θα έχουν καταστραφεί θα επίκειται η καταστροφή τους, δηλαδή τότε θα εκδηλωθεί η καπιταλιστική κρίση με όλη της τη σφοδρότητα, τότε ο ανταγωνισμός τους θα γίνει σύγκρουση για το ποιος θα επικρατήσει και ο θεός να βάλει το χέρι του τι θα συμβεί αν φτάσουν τα πράγματα μέχρις εκεί!

Τα αστικά κόμματα που κέρδισαν τις εκλογές ισχυρίζονται πως θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της χώρας προωθώντας αυτή την πολιτική που προωθούν, δηλαδή με τα μέτρα αυτά που έχουν ήδη πάρει και με το πακέτο των 13,5 δις που προωθούν τώρα υποστηρίζουν πως θα εξοικονομηθούν πόροι, θα ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός και θα έχουμε μελλοντικώς πρωτογενές πλεόνασμα. Ευσταθούν αυτοί οι ισχυρισμοί; Οπωσδήποτε όχι! Το καλύτερο που θα μπορούσε να περιμένει κανείς από την επιτυχία μιας τέτοιας πολιτικής, που κι αυτό βέβαια δεν μπορεί να συμβεί γιατί το χρέος, όπως και πολλοί από αυτούς τους ίδιους λένε, δεν είναι βιώσιμο, είναι πως θα λυθεί το πρόβλημα χρέους του κράτους, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να ελπίζει στην αντιμετώπιση της ύφεσης και της ανεργίας, που είναι οι πιο χειροπιαστές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Αυτά έχουν σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και η λύση του προβλήματος χρέους που έχει το κράτος ουσιαστικά δεν τα αγγίζει. Γίνεται και εδώ μια λαθροχειρία πρώτου μεγέθους για να μας ξεγελάσουν ταυτίζοντας τα οικονομικά του κράτους με την οικονομία της χώρας! Μας λένε δηλαδή πως αν νοικοκυρευτούν τα οικονομικά του κράτους τελειώσαμε, αυτό ήταν, δεν θα υπάρχει πια πρόβλημα. Όσο για την ανάπτυξη που επαγγέλλονται, που όλο την επαγγέλλονται, αλλά ανάπτυξη δεν βλέπουμε και ούτε πρόκειται φυσικά να δούμε, δεν πρόκειται να υπάρξει όχι μόνο γιατί φυσικά δεν είναι θέμα κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και γιατί είναι το βασικό χαρακτηριστικό της καπιταλιστικής κρίσης, αν επένδυαν οι καπιταλιστές, δεν θα είχαμε φτάσει σε κρίση.

Οι δρόμοι για τους εργαζόμενους είναι δύο: Ή αποδοχή της εξαθλίωσης και της καταστροφής που προκαλεί η καπιταλιστική κρίση ή ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς αγώνα και χωρίς προώθηση της οργάνωσης του λαού για την αντεπίθεση και την ανατροπή αυτής της κατάστασης που οδηγεί στην εξαθλίωσή του, στην κορύφωση της καπιταλιστικής κρίσης και τη μεγάλη καταστροφή είναι μια χαμένη μέρα που επιβαρύνει τη θέση του λαού και τους όρους της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων! Η εξαθλίωση που αγκαλιάζει όλο και περισσότερους με γοργούς ρυθμούς δυσκολεύει τους αγώνες που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν!

Προκόπης Κωφός

Τμήμα Χημείας ΑΠΘ
Διαβάστε περισσότερα...

Χρέη 9 δισ.ευρώ του... Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα!

Το δημόσιο χρωστά σήμερα στον ιδιωτικό τομέα πόσο ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ κατ’ ελάχιστον, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τη στιγμή που γίνονται συνεχείς αναφορές για την ανάγκη ρευστότητας στην αγορά.

Αναλυτικότερα, από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα 4,5 δισ. ευρώ οφείλονται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, τα 1,78 δισ. ευρώ είναι υποχρεώσεις των νοσοκομείων, 756 εκατ. ευρώ αφορούν σε χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκηση, 934 εκατ. ευρώ αντιστοιχούσαν σε χρέη υπουργείων και 329 εκατ. ευρώ είναι οφειλές άλλων Νομικών Προσώπων.

Επιπλέον, υπάρχει ποσό ύψους 738 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά σε εκκρεμείς επιστροφές φόρων, κυρίως του ΦΠΑ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η συνάντηση των τριών "πρώην" έγινε εχθές!

Τί δουλειά είχαν οι τρεις "πρώην" μαζί, εχθές το απόγευμα, σε γνωστό τσιπουράδικο της διασταύρωσης Λιτοχώρου;;;

Ο ένας πρώην έχει διάδοχο!

Ο άλλος πρώην πιθανά να είναι ο τελευταίος...

και ο τρίτος είναι σίγουρα ο τελευταίος!
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΕ: “πράσινη” επανάσταση με κέρδος 3 τρισ. Ευρώ και 500 χιλ. θέσεις εργασίας

Μια “πράσινη” επανάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία θα σημάνει την ολοκληρωτική απομάκρυνση της Γηραιάς Ηπείρου από τον άνθρακα έως το 2050 μεταφράζεται σε εξοικονόμηση καυσίμων αξίας 3 τρισ. Ευρώ υποστηρίζει έκθεση περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Παράλληλα, η μετατόπιση προς τις ΑΠΕ σημαίνει 500.000 επιπλέον θέσεις εργασίας ως το 2020, εκτιμούν ερευνητές του γερμανικού κέντρου αεροδιαστημικής DLR, το οποίο ειδικεύεται στην ενέργεια και τις μεταφορές.

Παρότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει νομοθετήσει τη διείσδυση των ΑΠΕ σε ποσοστό 20% ως το 2020 (20-20-20), οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πρέπει να τεθούν δεσμευτικοί στόχοι πέρα από αυτή την ημερομηνία.

Η έκθεση “Energyevolution 2012” που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Greenpeace και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμης Ενέργειας (European Renewable Energy Council-EREC) προτείνει συγκεκριμένα βήματα προς μια οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων. Αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση της ζήτησης ενέργειας με αποδοτικότερη κατανάλωση, την αύξηση επενδύσεων στα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά και την εξάλειψη των επιδοτήσεων προς ρυπογόνες μορφές ενέργειας όπως ο λιγνίτης.

Η ενεργειακή μετάλλαξη απαιτεί επενδύσεις της τάξης των 100 δισ. Ευρώ ως το 2050, ωστόσο τα προσδοκώμενα οφέλη είναι πολύ υψηλότερα.

Τα οικονομικά οφέλη συνδυάζονται και με κοινωνικά καθώς η έκθεση υποστηρίζει ότι τα πρώτα βήματα ανάπτυξης της μετάβασης στις ΑΠΕ συνδυάζονται με τη δημιουργια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται τέλος στην απαραίτητη πολιτική βούληση προκειμένου η μετάβαση σε μια “καθαρή” οικονομία να γίνει εφικτή. Παρότι σε επίπεδο Κομισιόν η βούληση υπάρχει, μεμονωμένα κράτη-μέλη της ΕΕ αντιδρούν στις δεσμευτικές συμφωνίες για τις εκπομπές ρύπων, καθώς θεωρούν ότι βλάπτεται η οικονομία τους.

Πηγή: econews
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Νέοι Αγρότες συζητούν για το 2013 στο Λιτόχωρο

Την Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012, στις 11.00, αντιπροσωπείες Νέων Αγροτών από τις Ενώσεις Νέων Αγροτών, θα συναντηθούν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου, στο Λιτόχωρο, όπως γίνεται κάθε χρόνο, για να συζητήσουν το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της επόμενης χρονιάς.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν για την πορεία προς το 2013 είναι τα εξής:
συμμετοχή στην Πανελλήνια Ένωση Νέων στην Zootechnia (Θεσσαλονίκη, 7-10/2/2013),
συμμετοχή στην εκδήλωση «Ενώπιος Ενωπίω» (Zootechnia, 9/2/2013), την Επίσκεψη Μελέτης (Βέλγιο, Μάρτιος 2013),
εκλογή στόχων της επόμενης τριετίας (Αθήνα, Απρίλιος 2013),
20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (30/8-1/9/2013)
ετήσια συνάντηση προγραμματισμού 2014 (Νοέμβριος 2013),
η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νέων Αγροτών στην Ελλάδα,
οι ρυθμίσεις της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής,
η δρομολόγηση σημείων της ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020,
το Φορολογικό των Αγροτών και
τυχόν θέματα που θα προταθούν από τους συμμετέχοντες.
Η συνάντηση έχει τη μορφή διευρυμένου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΝΑ, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια και αποφασίσθηκε να γίνει στην περιοχή αρμοδιότητας της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας, τιμώντας την πετυχημένη διοργάνωση του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών.

Τη Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012, στην τακτική συνάντηση της ΕΝΑ Πιερίας στο Π. Κεραμίδι, θα γίνει και ο απολογισμός του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών.

Ο πρόεδρος της ΕΝΑ Πιερίας είπε χαρακτηριστικά: «Οι Νέοι Αγρότες της Πιερίας θα θυμούνται πολύ θετικά όσους τους συμπαραστάθηκαν και πρόσφεραν στην επιτυχία του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών, και φαίνεται ότι το προσδόκιμο κοινωνικής δράσης των Νέων Αγροτών θα είναι μεγάλο».

Πηγή: Agronews
Διαβάστε περισσότερα...

ΣΟΚ - Αυτοκτόνησαν 2.500 Έλληνες μέσα σε δύο χρόνια

Περισσότεροι από δυόμισι χιλιάδες συμπολίτες μας έδωσαν τέλος στη ζωή τους από το 2010.
Όλες οι πτυχές του φαινομένου συζητήθηκαν σε επιστημονικό Συμπόσιο της Κλίμακας «Πρόληψη της Αυτοκτονίας». Η ΜΚΟ έχει καταθέσει στο Υπουργείο Υγείας σχέδιο για τη χάραξη εθνικού προγράμματος πρόληψης της αυτοκτονίας, το οποίο θα περιλαμβάνει από εκπαίδευση γιατρών και εκπαιδευτικών έως σύσταση ειδικών κέντρων σε όλη τη χώρα και θεσμοθέτηση δεοντολογίας για τον τρόπο δημοσιοποίησης.
Παγκοσμίως το 1,5% των θανάτων ετησίως προκύπτουν από αυτοκτονίες, ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) ο αριθμός αυξάνεται διαρκώς. «Είναι μια ατομική πράξη με κοινωνικές διαστάσεις όμως, καθώς υπολογίζεται ότι μια αυτοκτονία επηρεάζει καταλυτικά πέντε μέλη της οικογένειας του αποθανόντος και περίπου είκοσι άτομα από το ευρύτερο περιβάλλοντος του» δηλώνει ο Dr. Lanny Berman, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Πρόβλεψης της Αυτοκτονίας. Ο ιδιος ανέφερε πλείστα μέτρα προλήψης του φαινομένου, που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες. «Μια ενδεικτική περίπτωση είναι οι αυτοκτονίες στο Μετρό της Αθήνας, που από 3 ή 4 ανά έτος έφθασαν πέρυσι τις 9». Μια αυτοκτονία θα μπορούσε να αποτραπεί με φωτεινές επιγραφές, ενημέρωση των εργαζομένων, κάμερες, τοποθέτηση εμποδίων κτλ.
Ψυχιατρικά προβλήματα (κατά 40,9%) –συχνά αδιάγνωστα- σε συνδυασμό με οικονομικές δυσκολίες και προσωπικά αδιέξοδα προκαλούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Πάνω από είκοσι είναι οι ψυχικές διαταραχές- πέραν της δημοφιλούς κατάθλιψης- που μπορούν να συμβάλουν στην αυτοκτονία. «Διαπιστώνω ότι οι αυτόχειρες δεν είναι τόσο οι άνεργοι όσο εκείνοι που δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας και την απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή», υπογραμμίζει η Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στο ΕΚΠΑ, κ. Χαρά Σπηλιοπούλου.
Η ομάδα της, που φθάνει στο σπίτι του αυτόχειρα, έρχεται αντιμέτωπη με πλειάδα «σιωπηλών» μηνυμάτων που αφήνει πίσω του ο νεκρός. «Η ίδια η πράξη της αυτοκτονίας είναι μια προσπάθεια επικοινωνίας αυτού που πεθαίνει με το περιβάλλον του, από το οποίο συνήθως είναι απομονωμένος» εκτιμά η κ. Σπηλιοπούλου «άλλωστε στη συντριπτική πλειοψηφία οι αυτοκτονίες γίνονται δια απαγχονισμού, που είναι ένας τρόπος τιμωρίας των οικείων».
Τέλος, η γιατρός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις χιλιάδες άδειες οπλοφορίας, που έχουν μεν λήξει αλλά τα όπλα δεν έχουν κατασχεθεί. «Δεν καταγράφεται ούτε ελέγχεται σε ποιά χέρια βρίσκονται και αν ο κάτοχος είναι ψυχικά υγιής» υπογραμμίζει «τις προάλλες μια γυναίκα άνοιξε το συρτάρι του αποθάνοντα από δεκαετία συζύγου της, βρήκε ένα περίστροφο και αυτοκτόνησε».
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετώπιση σεισμών το θέμα σύσκεψης του ΣΟΠΠ Π.Ε.Πιερίας

Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) Π.Ε. Πιερίας, με θέμα το σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων και κατολισθήσεων υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Στη σύσκεψη εξετάσθηκαν και αποφασίσθηκαν τα μέτρα και οι δράσεις που πρέπει να ληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό και τη συνεργασία των φορέων, που εμπλέκονται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, σε δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την ετοιμότητα άμεσης ανταπόκρισης-αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων. Παράλληλα, αντικείμενο της σύσκεψης ήταν και η ετοιμότητα των αρμόδιων υπηρεσιών σε περίπτωση σεισμών σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχέδιο «Ξενοκράτης». Άλλωστε, εξετάσθηκα ζητήματα που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία των χώρων καταυλισμού, ώστε στη συνέχεια να είναι εφικτή η οριστικοποίηση των θέσεων αυτών, από το (Σ.Ο.Π.Π.) Π.Ε. Πιερίας.

Στη σύσκεψη με βασικό εισηγητή τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, κ. Κωνσταντίνο Κοκολάκη, συμμετείχαν ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, κ. Ηλίας Τσαϊρίδης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε.Πιερίας, κ. Σοφία Παπαδοπούλου, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπηρεσιών και φορέων.

Στον προσδιορισμό χώρων συγκέντρωσης πληθυσμού μετά την εκδήλωση του σεισμού, στη χωροθέτηση καταυλισμών και στην οργάνωση των δομών τους
διασφαλίζοντας συνθήκες στέγασης και υγιεινής , στη μεταστέγαση δημόσιων υπηρεσιών που πιθανόν να πληγούν από το σεισμό αλλά και στην επιτακτική ανάγκη ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών, σχεδίων αλλά κυρίως συνεργασίας όλων των κατά τόπους εμπλεκομένων φορέων σε περίπτωση σεισμού, αναφέρθηκε ο κ. Κοκολάκης, προκειμένου όπως είπε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από την εκδήλωση του σεισμικού φαινομένου.

Η καταγραφή των διαθέσιμων μέσων, η επικαιροποίηση του σχεδιασμού των δράσεων, η προληπτική λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση του φαινομένου, αποτελούν όπως είπε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, κ. Κωνσταντίνος Κοκολάκης, τη βάση της σχεδίασης των δράσεων προστασίας και αντιμετώπισης του σεισμού.

Το προσχέδιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων και την εμπλοκή των υπηρεσιών ανέλυσε ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, κ. Ηλίας Τσαϊρίδης.

Στη συνεργασία του τμήματος Πολιτικής Προστασίας με τους δήμους για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού αντιμετώπισης των επιπτώσεων από σεισμικά φαινόμενα, επικεντρώθηκε η Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε.Πιερίας, κ. Σοφία Παπαδοπούλου. Την προσοχή των δήμων κατά την επιλογή χώρων καταυλισμού, π.χ να μην είναι παράκτιοι επέστησε η Σοφία Παπαδοπούλου.

Τις προτάσεις τους κατέθεσαν οι υπόλοιποι φορείς προκειμένου να ενταχθούν στο σχεδιασμό της Π.Ε.Πιερίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από σεισμικά φαινόμενα. Άλλωστε, όλοι οι συμμετέχοντες φορείς ανέφεραν τα μέσα καθώς και το προσωπικό που διαθέτουν προκειμένου να συνδράμουν σε περίπτωση σεισμού.
Διαβάστε περισσότερα...

ΚΕΔΕ: Οι δήμοι οδηγούνται σε στάση πληρωμών

Την πλήρη διαφωνία της με τις προβλέψεις τόσο του κρατικού προϋπολογισμού όσο και του Μεσοπρόθεσμου για τις νέες περικοπές στις αποδόσεις στους δήμους εκφράζει σε ψήφισμα που εξέδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Στο ψήφισμά της η ΚΕΔΕ τονίζει ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2013 και του Μεσοπρόθεσμου εγείρουν «θέμα πολιτικής ηθικής τάξης», καθώς όπως υπενθυμίζει υπήρξε δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης για τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οι νέες περικοπές προστίθενται στις ήδη τεράστιες μειώσεις, κατά 60%, που έχουν υποστεί τα έσοδα των δήμων την τελευταία τριετία, υπογραμμίζει η Ένωση, προειδοποιώντας ότι τα νέα μέτρα οδηγούν τους δήμους της χώρας «με μαθηματική ακρίβεια σε στάση πληρωμών και σε αδυναμία λειτουργίας των υπηρεσιών τους».

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου για την επιβολή επιτροπείας στους δήμους της χώρας, η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι η Αυτοδιοίκηση δεν αρνήθηκε οποιοδήποτε έλεγχο της λειτουργίας της, τονίζοντας πάντως ότι είναι άλλο η διαφάνεια και άλλο η κατάργηση των ίδιων των θεσμών.

«Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στην επιβολή της επιτροπείας, τότε ίσως θα πρέπει να αναζητήσει και εκείνους τους υπαλλήλους που θα υποκαταστήσουν τους αιρετούς. Οι εκπρόσωποι του λαού που υπηρετούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ούτε επιθυμούν, ούτε αποδέχονται μια τέτοια εκτροπή», ξεκαθαρίζει.

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι η επιβολή οριζόντιας απαγόρευσης των προσλήψεων έχει οδηγήσει πολλούς δήμους και ιδιαίτερα στα νησιά και στις ορεινές περιοχές της χώρας, «να μην έχουν ούτε έναν εργαζόμενο», όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Κάσο. Για το λόγο αυτό ζητεί την εξαίρεση των νησιών από τον κανόνα απαγόρευσης προσλήψεων, ενώ δηλώνει ότι θα περιμένει τις απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς και ιδιαίτερα από τον υπουργό Οικονομικών για τους πόρους της αυτοδιοίκησης.
Διαβάστε περισσότερα...

ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΡΟ - ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ 
6 – 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ


Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο συμμετέχει, για πρώτη φορά, με αξιόλογες εκδηλώσεις, σε έναν από τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς κινηματογραφικούς θεσμούς, το «Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης».

Το «Φεστιβάλ Μουσικής Κινηματογράφου» που διοργανώνει το Βαφοπούλειο, παράλληλα με τις εκδηλώσεις του ΦΚΘ, περιλαμβάνει αφιερώματα, μουσικές αφηγήσεις, «οσκαρικές» περιπλανήσεις αλλά και ένα μοναδικό οπτικοακουστικό κινηματογραφικό party.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις έχουν ως εξής:


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ & ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Τρίτη 6, ώρα 21.00
“APERITO & FAMILIA DEL SUD”
Συναυλία με μουσική του Nino Rota,
Λίνα Παλερά - κλασική κιθάρα / φωνή
Δάνης Κουμαρτζής - κοντραμπάσο
Φίλιππος Κωσταβέλης - πιάνο
Χρήστος Τάσιος - κρουστά
Sise Kolombali - ακουστική κιθάρα / φωνή
Sista Tita - φωνή
(Κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος»)

Τετάρτη 7, ώρα 21.00
“GULAG”
Ρυθμός της σιωπής. Μουσικό Κολάζ με συνοδεία ψηφίδες από ταινίες του Werner Herzog
Θεόφιλος Σωτηριάδης – σαξόφωνο
Κωνσταντίνος Ράπτης -Μπαγιάν (Ακορντεόν κοντσέρτου)
(κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος»)

Πέμπτη 8, ώρα 21.00
“Όσκαρ τραγουδιού 1934 - 60”
Παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Λευτέρης Κογκαλίδης
(Αίθουσα Θεάτρου Β.Π.Κ.)

Παρασκευή 9, ώρα 21.00
"CINE - CONCERT"
Κινηματογραφική συναυλία με το "Duo Passe - Partout".
Δύο ασπρόμαυρες κωμωδίες του Buster Keaton με ζωντανή μουσική επένδυση
με τους Ευτυχία Βενιωτα - πιάνο
Γιώργο Λυγερίδη - σαξόφωνο
(Αίθουσα Θεάτρου Β.Π.Κ.)

Σάββατο 10, ώρα 21.00
“Grooving Suckerpunch”
οπτικοακουστικό cine – party από την Καλλιτεχνική Ομάδα “The Groovy Movie project”
Δημήτριος Αδάμ – χειρισμός media server,
Νίκος Συμεωνίδης – DJ
(Αποθήκη 9 - Λιμάνι Θεσσαλονίκης)


Διαβάστε περισσότερα...

Τα βρετανικά ΜΜΕ αποδίδουν τους χειρισμούς της λίστας Λαγκάρντ στην ελληνική απροθυμία πάταξης της φοροδιαφυγής

Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έχει χτυπήσει ευαίσθητα νεύρα των σχολιαστών στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, που παρακολουθούν εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Βλέπουν την υπόθεση ως απόδειξη της απροθυμίας της ελληνικής πολιτικής τάξης να χτυπήσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, όπως τονίζει ο “Σκάι”. Τη σύλληψη Βαξεβάνη την αξιολογούν ως έμπρακτη επιβεβαίωση των επαναλαμβανόμενων προειδοποιήσεών τους για την ποιότητα της δημοκρατίας σε μια χώρα υπό πίεση και κρίση και τέλος στέκονται σε αυτό καθαυτό το πρόβλημα της φοροδιαφυγής.

Ο Βρετανός Ρίτσαρντ Μέρφι, διευθυντής του κέντρου Tax Research UK και σύμβουλος του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης που επισημαίνει περιπτώσεις φορολογικής αδιαφάνειας διεθνώς, υπενθύμισε έρευνά του από το Φεβρουάριο που εκτιμούσε το ετήσιο κόστος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα σε 19,2 δισεκατομμύρια ευρώ (με βάση στοιχεία του 2009).

Ο κ. Μέρφι υπολόγιζε ότι το 27,5% των συναλλαγών στην ελληνική οικονομία δεν δηλώνεται στην εφορία. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε αδήλωτα εισοδήματα 63 δισεκατομμυρίων ευρώ (έρευνα του Ιουνίου από Έλληνες ακαδημαϊκούς των πανεπιστημίων της Βιρτζίνια και του Σικάγο υπολόγιζε τη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών σε τουλάχιστον 28 δισεκατομμύρια ευρώ).

Τα 19,2 δισ. ευρώ των χαμένων φόρων αναλογούν στο 18% των συνολικών κρατικών δαπανών και στο 113% των δαπανών για την υγεία. Οι υπολογισμοί του Βρετανού ειδικού κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι αν με κάποιον τρόπο έμπαιναν κάθε χρόνο στα ταμεία του κράτους οι φόροι που δεν καταβάλλονται, η Ελλάδα θα αποπλήρωνε το σύνολο του χρέος της χωρίς ανάγκη περικοπών σε δαπάνες σε 17 χρόνια.

Ο Ρίτσαρντ Μέρφι δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι η υπόθεση Βαξεβάνη κάνει ακόμα πιο δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να δικαιολογήσει τις περικοπές χωρίς να έχει λύσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Ανάλογο πρόβλημα πάντως δεν αντιμετωπίζει μόνο η ελληνική κυβέρνηση.

Η ίδια έρευνα υπολόγισε ότι το ύψος της φοροδιαφυγής στην ΕΕ ανέρχεται συνολικά σε 864 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Ο κ. Μέρφι τονίζει ότι τα πάντα στην έρευνα είναι εκτιμήσεις με βάση στοιχεία από διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, αλλά παρόλα αυτά μετριοπαθείς εκτιμήσεις.

Στο πεδίο της φοροαποφυγής τα ποσά είναι πιο δύσκολο να ελεγχθούν, με την έρευνα να υπολογίζει ότι οι χαμένοι φόροι φτάνουν στα 150 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Συνολικά δηλαδή οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χάνουν κάθε χρόνο ένα ποσό που ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ λόγω μη απόδοσης φόρων. Η ΕΕ θα αποπλήρωνε το συνολικό της χρέος σε κάτι λιγότερο από 9 χρόνια αν υπήρχε πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο Ρίτσαρντ Μέρφι είπε στο ΣΚΑΪ ότι η έκθεσή του και οι πρόσφατες εξελίξεις σε Ελλάδα, Βρετανία και αλλού έχουν πετύχει να δημιουργήσουν μεγαλύτερη επίγνωση του προβλήματος της φοροδιαφυγής και της αδυναμίας των αρχών να την αντιμετωπίσουν. «Ως προς τη βούληση των κυβερνήσεων να πατάξουν το φαινόμενο, δεν έχω δει κάποια σημαντική αλλαγή, εκτός ίσως από τη Γαλλία όπου έχουν πάρει το θέμα πιο σοβαρά», πρόσθεσε ο Βρετανός ειδικός.

Το συμπέρασμά του είναι ότι η εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας ανά την Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει ένα εμπόδιο που ψηλώνει όλο και περισσότερο, δηλαδή το επιχείρημα όσων υποφέρουν από τις περικοπές ότι δεν είναι σωστό να πληρώνουν αυτοί την ώρα που τα δημοσιονομικά προβλήματα θα αμβλύνονταν με την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Αναφερόμενος στη λίστα Λαγκάρντ ο Ρίτσαρντ Μέρφι πρόσφατα έγραψε πως είναι κοινό μυστικό ότι οι ελβετικές τράπεζες χρησιμοποιούνται από το 1934 ως καταφύγιο χρημάτων φοροφυγάδων από όλο τον κόσμο. Ο λόγος είναι οι νόμοι που υιοθετήθηκαν εκείνη την εποχή γύρω από την τραπεζική αγορά της χώρας που είχαν σκοπό να αποτρέψουν ερωτήσεις των γαλλικών αρχών για καταθέσεις στην Ελβετία Γάλλων αξιωματούχων, επιχειρηματιών και κληρικών. Οι ίδιοι οι Ελβετοί τραπεζίτες έχουν παραδεχθεί ότι ίσως ακόμα και το 50% των καταθέσεων σε τράπεζές τους βρίσκεται εκεί παρανόμως.

Η υπόθεση της λίστας συνέπεσε χρονικά με τις αποκαλύψεις περί τεράστιας κλίμακας συστηματικής φοροαποφυγής –ενδεχομένως και φοροδιαφυγής- από μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία. Η εφημερίδα Γκάρντιαν σε ανάλυσή της υπολόγισε ότι τέσσερις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, η Amazon, η Facebook, η Google UK και η Starbucks έχουν καταβάλλει την τελευταία τετραετία μόλις 30 εκατομμύρια λίρες, έχοντας πωλήσεις πάνω από 3,1 δισεκατομμύρια λίρες.

Ο κ. Μέρφι και άλλοι συμπατριώτες του ειδικοί σε θέματα φορολογίας ζητούν εξάλλου από τη βρετανική εφορία να ενεργήσει πιο γρήγορα με βάση λίστα Βρετανών καταθετών στα ελβετικά υποκαταστήματα της HSBC, της οποίας ο πρώην διευθυντής λόρδος Γκριν είναι τώρα υφυπουργός Εμπορίου και Επενδύσεων στην κυβέρνηση Κάμερον.
Διαβάστε περισσότερα...

Απαγόρευση αλιείας πέστροφας - Δελτίο Τύπου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Απαγόρευση αλιείας Πέστροφας

Σας υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το Β.Δ/μα 142/71, άρθρο 1, παράγραφος 5, «Περί αλιείας υδροβίων ζώων λιμνών, ποταμών & προστασίας αυτών», απαγορεύεται σε όλες τις λίμνες και τα ποτάμια της επικράτειας η αλιεία της πέστροφας από 1ης Νοεμβρίου μέχρι 15ης Φεβρουαρίου του επόμενου έτους, η αλιεία του κορέγονου από 1ης Δεκεμβρίου μέχρι 31ης Ιανουαρίου του επόμενου έτους και η αλιεία της καραβίδας από 15ης Φεβρουαρίου μέχρι 15ης Μαΐου κάθε έτους.
Η απαγόρευση αλιείας στα ιχθυοτρόφα ύδατα του Νομού μας είναι επιβεβλημένη για την προστασία της αναπαραγωγής της πέστροφας και της καραβίδας και οι παραβάτες διώκονται σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 1740/87 και 2040/92.
Η τήρηση του παραπάνω Π. Δ/τος διενεργείται από τις Αστυνομικές Αρχές και τη Δ/νση Δασών του Νομού, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.


Η Προϊσταμένη της Δ/νσης
κ.α.α.


Κούκουλης Γεώργιος
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΕΛΙΚΑ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΗΣ Ν.Δ.



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Την Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012, στις 13:00, θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, στην αίθουσα Γερουσίας στη Βουλή.
Διαβάστε περισσότερα...

Της πατρίδας μου πάλι ομοιώθηκα - Ελύτης

Με την ευκαιρία της 101ης επετείου των γενεθλίων του Έλληνα νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη

Στην εκπομπή αυτή ο ποιητής ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ μιλά λίγο μετά τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1979). Η αφήγησή του ξεκινά με πληροφορίες για την καταγωγή του, τους τόπους όπου έζησε και τον επηρέασαν καθώς και για την προέλευση του ονόματός του. Στη συνέχεια αναφέρεται στην επίδραση των θαλασσινών τοπίων και της αιγαιοπελαγίτικης αισθητικής στην ποίησή του και μιλά για τη σύνδεσή του με τον υπερρεαλισμό, αν και ποτέ δεν υπήρξε αμιγώς υπερρεαλιστής ποιητής. Διευκρινίζει πώς αντιλαμβάνεται την «ελληνικότητα» και τη «διαφάνεια», έννοιες κεντρικές στην ποίησή του, ενώ ιδιαίτερη μνεία επιφυλάσσει στον ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΟΛΩΜΟ, στην ποιητική παράδοση του οποίου θεωρεί ότι ανήκει. Αναφερόμενος στο μείζον έργο του «Άξιον εστί», εξηγεί τον τρόπο που εργάστηκε για να δημιουργήσει μια ποιητική σύνθεση με αναλογίες χριστιανικής λειτουργίας, αλλά με θεματολογία που θα σχετιζόταν με τη σύγχρονη Ελλάδα και το δράμα της. Παραθέτει επίσης την εμπειρία του στο αλβανικό μέτωπο και πώς αυτή μετουσιώθηκε σε ποίηση στο «Άξιον εστί». Τέλος αναφέρεται στη σχέση του με τους νέους και ση φωνή που τους έδωσε για να εκφραστούν μέσω της ηρωίδας του ομώνυμου έργου του «Μαρία Νεφέλη». Στη διάρκεια της εκπομπής το έργο του ποιητή σχολιάζουν ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΑΡΑΝΙΤΣΗΣ και ο μεταφραστής ΚΙΜΩΝ ΦΡΑΪΑΡ.
Διαβάστε περισσότερα...

Οι δημοφιλέστερες αναρτήσεις της 1ης Νοεμβριου

1. Το "ΟΧΙ" στην Κατερίνη, το ΠΑΣΟΚ και το Λιτόχωρο!
Ποιός είναι ο Λιτοχωρίτης που καταθέτει στεφάνι ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, την 28η Οκτωβρίου, στην Κατερίνη;;;
 
"Να συνταχθεί ένα κείμενο που θα εκφράζει την αντίθεση του φορέα με το θάψιμο των αποβλήτων της TOSOH στο Λατομείο Λιτοχώρου...
 
Ψυχρολουσία που προκαλούν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης μπορούν να αποφύγουν τα νοικοκυριά αναζητώντας εναλλακτικές μορφές για να ζεσταθούν τους χειμερινούς μήνες.
 
Εχθές το βράδυ στο ξενοδοχείο PARK στην Κατερίνη συναντήθηκαν οι:
Ελευθεριάδης, Καλαμπάκας Ν., Παπαδόπουλος Μπάμπης, Γαβρίδης, Μποσνάκης, Παναγιωτίδης, Κοτζαμανίδης και Παυσανίας Παπανικολάου (ξάδερφος).
 
Διαβάστε περισσότερα...

Το σημερινό Google doodle αφιερωμένο στον Οδυσσέα Ελύτη

2 Νοεμβρίου, 101η επέτειος των γενεθλίων του Έλληνα νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη
Η Google Greece τιμά την ημέρα με ένα καλοσχεδιασμένο γραφίστικο λογότυπο, από εκείνα που μας έχει συνηθίσει, στο ύφος του κλασικού illustrator Saul Bass, στο οποίο εικονογραφεί τον Οδυσσέα Ελύτη με το κλασικό του κασκέτο και το μαύρο ναυτικό σακάκι και δίπλα του μια ελιά, ένα αμπέλι, ένα καράβι και ένα χαρτί με ποιήματα που το παίρνει ο αέρας. Τα στοιχεία που συνθέτουν τη φράση του ποιητή: "Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει, με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις".

Οδυσσέας Ελύτης ήταν το φιλολογικό ψευδώνυμο του Οδυσσέα Αλεπουδέλη, ο οποίος γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης και πέθανε στις 18 Μαρτίου του 1996 από ανακοπή καρδιάς, στην Αθήνα.

Βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979 και Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1960 και με έργα που χάραξαν την ελληνική κουλτούρα όπως το Άξιον Εστί, Ο μικρός ναυτίλος, Τα Ρω του Έρωτα, Ήλιος ο πρώτος, Το Μονόγραμμα κ.α. είναι ίσως η μόνη εμβληματική φωνή που μπορεί να δώσει στην ελληνική πραγματικότητα έναν (θαλασσινό) αέρα ελευθερίας και αισιοδοξίας στις σκοτεινές μέρες που διανύει. Έστω και με τον τρόπο της Google, αντικρύζοντας το λογότυπο, πρώτο πράγμα σήμερα, μόλις ανοίγεις τον υπολογιστή σου για να δουλέψεις…

Διαβάστε περισσότερα...

14η γιορτη τσιπουρου στη Μ Μηλιά

Γευστικό και μουσικό ξεφάντωμα στη Γιορτή Τσίπουρου στη Μεσαία Μηλιά

Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στη Μεσαία Μηλιά ξεκινά η 14η Γιορτή Τσίπουρου με:
- Άφθονο Μηλιώτικο τσίπουρο πτροσφορά από ντόπιους παραγωγούς
- Ποικιλία γευστικότατων μεζέδων και τοπικών εδεσμάτων
- Πλούσιο γλέντι με δημοτικό και λαϊκό πρόγραμμα από τοπικούς καλλιτέχνες
- Έκθεση ντόπιων αγροτικών προϊόντων

Μια γιορτή που κρατά 14 χρόνια και ικανοποιεί με τον καλύτερο τρόπο όλους τους επισκέπτες ετοιμάζεται την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στη Μεσαία Μηλιά από τους τοπικούς φορείς με επικεφαλής τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο αλλά και όλους τους ντόπιους παραγωγούς τσίπουρου και αγροτικών προϊόντων.
Στην πλατεία του χωριού σε στεγασμένο και θερμενόμενο χώρο οι παραγωγοί θα πάρουν τη θέση τους για να εκθέσουν τη σοδιά τους. Το μοναδικό Μηλιώτικο τσίπουρο, κρασί, αποστάγματα και λικέρ, αλλά και αγροτικά προϊόντα εποχής όπως κάστανα, μήλα, κυδώνια κ.α., καθώς και ποικιλία προϊόντων, που γίνονται με πρώτη ύλη τα ντόπια ξεχωριστής ποιότητας φρούτα, όπως μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, κλπ.
Η μεγάλη αίθουσα θα γεμίσει πάλι με τους επισκέπτες, τους φανατικούς φίλους της γιορτής τσίπουρου που τόσα χρόνια τώρα τους ανταμοίβει με τον καλύτερρο τρόπο.
Φέτος το γλέντι θα ξεκινήσει με χορούς από τα χορευτικά τμήματα του τοπικού πολιτιστικπού συλλόγου και του συλλόγου Ηπειρωτών Πιερίας.
Στη συνέχεια η ορχήστρα με δημοτικό, λαϊκό πρόγραμμα θα δώσει το έναυσμα για το γλέντι και το χορό για όλους.
Για άλλη μια χρονιά η καλύτερη πρόταση για μια έξοδο που θα σας μείνει αξέχαστη είναι η πρόσκληση της Μεσαίας Μηλιάς στην Γιορτή Τσίπουρου!
Διαβάστε περισσότερα...

Θύελλα με τη λίστα Λαγκάρντ- Πρώτο θέμα στους Financial Times

Πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times έγινε η αποστολή, από τους οικονομικούς εισαγγελείς, στη Βουλή, της δικογραφίας για τη λίστα Λαγκάρντ με το ερώτημα να διερευνηθεί αν υπάρχουν ευθύνες πρώην υπουργών και συγκεκριμένα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Ευαγ. Βενιζέλου.

Η εφημερίδα γράφει ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς ζητούν να ερευνηθεί για ποιο λόγο δεν αξιοποιήθηκαν από τους δύο πρώην υπουργούς τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ, ενώ κατά το δημοσίευμα που επικαλείται νομικούς κύκλους, οι δύο πολιτικοί θα μπορούσαν αν αντιμετωπίσουν κατηγορίες για εγκληματική αμέλεια.

Οι Financial Times καταγράφουν το ιστορικό της υπόθεσης από το 2010 όταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πήρε τη λίστα από την Κριστίν Λαγκάρντ.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών Γ. Στουρνάρα, το υπουργείο έχει ξεκινήσει ξεχωριστές έρευνες για φοροδιαφυγή σε 400 Έλληνες που έχουν ακίνητα στην αγορά του Λονδίνου, αλλά και σε 54.000 Έλληνες που έβγαλαν 22. δισ. ευρώ στο εξωτερικό.
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας

Κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς την ίδια ημέρα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται οι ρυθμίσεις που δεν εγκρίθηκαν κατά την ψηφοφορία της Τετάρτης.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη σημερινή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά «τα μέτρα θα περάσουν».

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
Πηγή: Ζουγκλα
Διαβάστε περισσότερα...