Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με 166 ψήφους

Μετά από μια δεκάωρη έντονα φορτισμένη συζήτηση η κυβερνητική τρικομματική πλειοψηφία υπερψήφισε χθες στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο στο οποίο είχαν ενσωματωθεί έξι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που αποτελούν προϋπόθεση για τους δανειστές μας ώστε να εκταμιευθεί η δόση, ύψους 9,2 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε τόσο επί της αρχής όσο και επί ορισμένων άρθρων του πολυνομοσχεδίου η αντιπολίτευση, οι βουλευτές της ΔημΑΡ είπαν ναι σε όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου εκτός από το άρθρο 35 που ρυθμίζει τα εργασιακά θέματα. Ναι σε όλα είπαν και οι βουλευτές του ΠαΣοΚ πλην του Βασίλη Κεγκέρογλου που καταψήφισε το άρθρο 35.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές οι Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρης Μουτσινάς ψήφισαν όχι επί της αρχής και παρόν στα άρθρα, ενώ ο Μάρκος Μπόλαρης ψήφισε παρόν σε όλα. Οχι στα άρθρα 35 και 31 ψήφισε ο Μιχάλης Κασής, ενώ όχι σε όλα είπε ο Νίκος Σταυρογιάννης. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές Απόστολος Κακλαμάνης και Αντζελα Γκερέκου (ΠΑΣΟΚ), οι ανεξάρτητοι Μίμης Ανδρουλάκης, Θόδωρος Παραστατίδης, Γιώργος Κασαπίδης, η Ηρώ Διώτη και Γιώργος Σταθάκης (ΣΥΝ) καθώς και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψίρας.

Την πολύωρη συζήτηση την ένταση πυροδότησε το άρθρο 53 του πολυνομοσχεδίου για το οποίο οι Ανεξάρτητοι Ελληνες υποστήριξαν ότι ανοίγει το δρόμο για την εκποίηση του εθνικού πλούτου, δημόσιο και ιδιωτικού. Σχετική αίτηση αντισυνταγματικότητας υπέβαλαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες την οποία υποστήριξε και ο Συριζα.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας τονίζοντας ότι «ούτε η κυβέρνηση Τζολάκογλου δεν υπέγραψε τέτοια κείμενα» φράση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προεδρείου και των κομμάτων και στη συνέχεια διεγράφη από τα πρακτικά. Μιλώντας για λογαριασμό του Συριζα η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραδίδει γη και ύδωρ στους δανειστές με μία διεθνώς πρωτάκουστη σύμβαση.

Στον αντίποδα τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος υπεραμύνθηκαν την ορθότητα της σύμβασης και έσπευσαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίεε της αντιπολίτευσης. Ο Ε. Βενιζέλος χαρακτήρισε φθηνή δημαγωγία και παραπληροφόρηση τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας και υποστήριξε ότι η δανειακή σύμβαση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μία εμπορικού χαρακτήρα σύμβαση ανάμεσα σε μία τράπεζα και έναν δανειολήπτη, ενώ για την εφαρμογή του αγγλικού δικαίου στον τομέα της αναγκαστικής εκτέλεσης σημείωσε ότι το δίκαιο που θα εφαρμοστεί στην πράξη θα είναι το ελληνικό.

«Λένε εν συνειδήτως ψέματα και αποπλανούν τη συνείδηση του αγαθού και φιλότιμου΄Ελληνα πολίτη ΄όσοι ισχυρίζονται παραπέμποντας το αγγλικό δίκαιο ότι η σύμβαση αυτή μπορεί να θίξει το φυσικό αέριο, τα κοιτάσματα, τον εθνικό πλούτο, τα πολιτιστικά μνημεία. Ελεος και ντροπή σε τελευταία ανάλυση γιατί όλοι μας είμαστε Ελληνες» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Με ανάλογα επιχειρήματα ο Προκόπης Παυλόπουλος υποστήριξε ότι η ένσταση δεν έχει έρισμα αφού για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων τουΔημοσίου αποφασίζουν τα ελληνικά δικαστήρια και σε κάθε περίπτωση αυτή αφορά μόνο ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου.

Τελικώς η ένσταση απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ στην ονομαστική ψηφοροφία που ακολούθησε το νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής με 166 ψήφους υπέρ, 123 κατά και 1 παρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου