Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Ν.ΛΑΠΠΑΣ - ΤΑΚΤΙΚΗ 20.12.2012 (Β')

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: Από την τελευταία τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου για το έτος 2012 (Β’ μέρος).

• ΤΕΛΗ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013.

Στην τελευταία για το 2012 συνεδρίαση ήρθε προς συζήτησιν και το θέμα του επανακαθορισμού των τελών άρδευσης. Ουσιαστικά το θέμα ήρθε με δύο εισηγήσεις: μία της οικονομικής υπηρεσίας και μία της οικονομικής επιτροπής. Η οικονομική υπηρεσία, ως οφείλει υπηρεσιακά, βλέποντας τεχνοκρατικά – λογιστικά το θέμα, επεσήμανε τις τεράστιες αποκλίσεις εσόδων – εξόδων της υπηρεσίας άρδευσης (περίπου 200.000 € τα έσοδα, πάνω από 550.000 € τα έξοδα!) και πρότεινε ως λύση για την κάλυψη του «χάσματος» τον υπερδιπλασιασμό των τελών. Ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής από την άλλη εισηγήθηκε αυξήσεις στα τέλη άρδευσης συγκεκριμένων καλλιεργειών (5€ πάνω στον καπνό, 10€ πάνω στα ακτινίδια, 5€ πάνω σε μήλα, κεράσια κλπ.).
Παίρνοντας τον λόγο υποστήριξα ότι η οικονομική υπηρεσία έκανε πολύ σωστά τη δουλειά της «κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου», για μία «άρρωστη» κατάσταση που ασφαλώς δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον. Εμείς όμως ως Δημοτ. Συμβούλιο οφείλουμε να δούμε το ζήτημα και από την κοινωνική – πολιτική του σκοπιά! Η δική μας πρόταση λοιπόν ήταν να μη γίνει καμία αύξηση τέλους σε καμία καλλιέργεια (άλλωστε η αύξηση των εσόδων κατά μερικές μόνο χιλιάδες ευρώ δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο την «μαύρη τρύπα») και να στραφούμε άμεσα στην περιστολή των υπέρογκων δαπανών για να μειωθεί το δυνατόν περισσότερο η τεράστια διαφορά ανάμεσα στα έσοδα και τα έξοδα.
Κι επειδή μας αρέσει να είμαστε όσο γίνεται πιο συγκεκριμένοι, παρέθεσα και πάλι τις προτάσεις μας για τον στόχο αυτό, αρκετές από τις οποίες έχουμε υποδείξει συχνά και στο παρελθόν:
α) Πρόσληψη των περισσοτέρων υδρονομέων μέσω προγραμμάτων ΚΟ.Χ. Το κόστος υδρονομέων πέφτει στο μισό. Διασφαλίζεται αντικειμενική πρόσληψη μέσω Α.Σ.Ε.Π. Υπάρχει στα προγράμματα αυτά ασφαλιστική δικλείδα εντοπιότητας και ανάλογης προϋπηρεσίας.
β) Σωστή δήλωση των γεωτρήσεων στη Δ.Ε.Η. κι εκσυγχρονισμός του συστήματος σε επίκαιρα σημεία για μεγαλύτερη οικονομία. Το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων (περίπου 300.000€ είναι προς τη Δ.Ε.Η.).
γ) Περιφρούρηση (νυχτοφύλακες ή ακόμη και υπηρεσίες security) και ταυτόχρονη ασφάλιση του αρδευτικού συστήματος από κλοπές και δολιοφθορές (μόνο φέτος τα έξοδα συντήρησης κι αντικατάστασης εξαρτημάτων ξεπέρασαν τις 80.000€!).
δ) Ανάρτηση πινάκων: καλλιεργητών, στρεμμάτων ανά καλλιέργεια, ποσών που αναλογούσαν, ποσών που πλήρωσαν, ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και να αποθαρρύνεται ο οποιοσδήποτε από το να υπεκφεύγει της πληρωμής.
ε) Φυσικά μεγάλη «ανάσα» θα δώσουν οι ταμιευτήρες που σχεδιάζονται και πρέπει να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό. Θεωρούμε δεδομένο ότι ο ταμιευτήρας που ολοκληρώθηκε στη Βροντού θα λειτουργήσει κανονικά την ερχόμενη περίοδο (όπως προαναγγέλλει, άλλωστε, η δημ. αρχή). Υπενθυμίζω πως δώσαμε «ψήφο ανοχής» για την καθυστερημένη ολοκλήρωση του έργου. Οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση πλήρους λειτουργίας μέχρι το καλοκαίρι δεν δικαιολογείται.
Τέλος επισημάναμε και πάλι την ανάγκη κανονισμού άρδευσης, έτσι ώστε να αποφεύγονται ζητήματα δυσλειτουργίας και να αποτρέπονται καταστροφές και κατασπατάληση των υδάτων. Θα πρέπει στον κανονισμό να προβλέπονται: πόσες φορές πρέπει να ποτιστεί κάθε καλλιέργεια, η υποχρέωση κάθε παραγωγού που κάνει χρήση του συστήματος, να το παραδίδει χωρίς φθορές, τα ανάλογα πρόστιμα κλπ. Είναι θετικό πως υπήρξε ανακοίνωση από την διοίκηση για σύνταξη ανάλογου κανονισμού σύντομα. Αναμένουμε!

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου