Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: Η πρώτη συνεδρίαση του 2013 (Προ ημερησίας συζήτηση).

• ΔΙΟΔΙΑ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
• ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ Ι.Κ.Α. ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
• ΔΕΟΥΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛ. ΟΡΩΝ ΤΗΣ Δ.Ε.Α.Δ.Ο.
• ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ!

- Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο έχει συσταθεί με την απόφαση υπ’ αρ. 249/2011 του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου Διαπαραταξιακή Δημοτική Επιτροπή για το θέμα των διοδίων. Η επιτροπή αυτή όμως ουδέποτε συνεδρίασε μέχρι σήμερα και για τον λόγο αυτό πήρα την πρωτοβουλία να ζητήσω τη σύγκλησή της, ιδιαίτερα όταν έχει προηγηθεί μία εκδήλωση διαμαρτυρίας πριν από λίγες ημέρες, όπου για άλλη μία φορά η δημ. αρχή έλαμψε διά της απουσίας της κι ενώ προσφάτως ανακοινώθηκε από την παραχωρησιούχο εταιρία η επαναλειτουργία των διοδίων του Αιγινίου και των παράπλευρων της Λεπτοκαρυάς!
Η πρώτη λοιπόν συνεδρίαση της επιτροπής ορίστηκε για την Παρασκευή 25\01 κι επιτέλους μας δίνεται η ευκαιρία, παρά τις επί μέρους διαφωνίες μας, να καταλήξουμε τουλάχιστον σε μία κοινή συνισταμένη ως Δήμος για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα!
- Εδώ και πολλούς μήνες υπήρχε έντονη φημολογία ότι το υποκατάστημα του Ι.Κ.Α. στο Λιτόχωρο πρόκειται να κλείσει. Η φημολογία αυτή εντάθηκε ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες. Ως παράταξη εξ αρχής αποστείλαμε υπόμνημα προς την διοίκηση του Ι.Κ.Α. ζητώντας να ληφθούν υπ’ όψιν τα κριτήρια που το ίδιο το Ι.Κ.Α. εισήγαγε στον νέο σχεδιασμό του και να παραμείνει η υπηρεσία στο Λιτόχωρο ως Γραφείο πλέον για την διευκόλυνση χιλιάδων συμπολιτών μας και τοπικών επιχειρήσεων! Ταυτόχρονα ζητούσαμε, ήδη από τότε, να εξασφαλίσει η δημοτική αρχή τα λειτουργικά κόστη ενός τέτοιου Γραφείου (παραχώρηση χώρου, θέρμανση κτλ.), γιατί η πληροφόρησή μας από τη διοίκηση του Ι.Κ.Α. ήταν πως σε ανάλογη περίπτωση το πιθανότερο ήταν η υπηρεσία να παρέμενε στο Λιτόχωρο.
Από την απάντηση του δημάρχου έγινε σαφές πως το υποκατάστημα πρόκειται να κλείσει αρχές Φλεβάρη και ότι στην αιτιολόγηση του Ι.Κ.Α. ένας από τους βασικούς λόγους είναι και τα λειτουργικά έξοδα! Τελικώς αποφασίσαμε ομόφωνα να εκδώσουμε ως Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου ψήφισμα διαμαρτυρίας για το επικείμενο κλείσιμο του Ι.Κ.Α. Λιτοχώρου.
- Στην τελευταία συνεδρίαση του 2012 είχαμε ρωτήσει σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από την απόφαση του Δ.Σ. για ανάκληση της έγκρισης αλλαγής Π.Ο. της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Η καθόλου ικανοποιητική τότε απάντηση του δημάρχου, ότι δηλ. η απόφαση κοινοποιήθηκε στη Δ.Ε.Α.Δ.Ο. αλλά όχι και στις αρμόδιες υπηρεσίες (Γ.Γ. Αποκεντρωμένης, Υ.ΠΕ.Κ.Α κ.α) και πως η μη απόθεση των αποβλήτων επαφίεται στην καλή προαίρεση και σχετική δέσμευση του προέδρου κ. Φαρμάκη, μας ανάγκασε να απευθύνουμε ως συντονιστική επιτροπή έγγραφο ερώτημα προς τη διοίκηση της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. σχετικά με τις ενέργειες που έκανε ή σκοπεύει άμεσα να κάνει ως προς το θέμα αυτό. Το ερώτημα αυτό επανέλαβα στην προχθεσινή συνεδρίαση, επιθυμώντας να τονίσω ότι, όπως φαίνεται, ορισμένοι δεν αντιλήφθηκαν τι ψηφίσαμε στις 20\11\2012. Από την νέα απάντηση του δημάρχου κρατάμε την πληροφορία πως «ζητήθηκε να ανακληθεί η άδεια» (Ποια άδεια; Ποιων εργασιών;). Αναμένουμε και την επίσημη απάντηση της διοίκησης της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. για να αποσαφηνιστεί πλήρως το ζήτημα.
- Έχουμε από καιρό επισημάνει ότι η Α’ φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου μας ήρθε εκπρόθεσμα προς έγκρισιν στο Δ.Σ. Ακολούθησε μία «διαβούλευση», απλώς για να βγούμε από την υποχρέωση των όσων ορίζει ο νόμος και πλέον, υποτίθεται πως αποτυπώσαμε ολοκληρωμένα και σωστά την υφιστάμενη κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να περάσουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις και διατύπωση στόχων που θα καθορίσουν τον στρατηγικό σχεδιασμό του τόπου μας για τα επόμενα χρόνια ή και δεκαετίες! Φυσικά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική αφού το όλο σκηνικό θυμίζει για μία ακόμη φορά από την πλευρά της δημ. αρχής «δουλειές του ποδαριού». Σε ό,τι μας αφορά καταθέσαμε ήδη ένα υπόμνημα με τις πρώτες παρατηρήσεις μας και προτεινόμενες προσθήκες ή βελτιώσεις, ενώ σύντομα θα καταθέσουμε δεύτερο - και τρίτο αν χρειαστεί - όχι μόνο με νέες παρατηρήσεις, αλλά και με προτάσεις και υπόδειξη στόχων, αφού ουσιαστικά περνάμε στη Β’ φάση.
Καλούμε όλα τα σωματεία, συλλόγους και φορείς, ουσιαστικά όλους τους συνδημότες μας, να καταθέσουν τις δικές τους παρατηρήσεις και παράλληλα να προετοιμάσουν τις προτάσεις τους για τη Β’ φάση του Επιχ. Προγράμματος. Καλούμε επίσης την δημ. αρχή να διεξάγει εκ νέου διαβούλευση (όχι μόνο με σύγκληση της Δημ. Επιτρ. Διαβούλευσης, αλλά και με τοπικές συνελεύσεις, ακόμη και ηλεκτρονικά) για την Β’ φάση του Προγράμματος, και να μην κρύβεται πίσω από τον ισχυρισμό πως «δεν προβλέπεται από τον νόμο». Στο κάτω – κάτω, ούτε απαγορεύεται κιόλας!
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου μας είναι υπόθεση όλων μας!

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου