Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Πωλητήριο σε 4 φιλέτα του Δημοσίου

Η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε υποδομές ενέργεια και πωλήσεις ακινήτων του Δημοσίου συνοδεύθηκε χθες από ένα ακόμη καλό νέο για την ελληνική οικονομία, με το ΔΝΤ να εγκρίνει το δικό του μέρος της δόσης του δανείου στήριξης προς την Ελλάδα, ύψους 3,24 δισ. ευρώ.

Η έγκριση της δόσης από τον διεθνή οργανισμό ήρθε τη στιγμή που το ΤΑΙΠΕΔ προέκρινε για την τελική φάση του διαγωνισμού πώλησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και τις πέντε εταιρείες που είχαν υποβάλλει μη δεσμευτικές προσφορές, παράλληλα με την επίσημη δημοσιοποίηση του πωλητηρίου για τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Στην τελική, εξάλλου, φάση ολοκλήρωσης

βρίσκεται και η αξιοποίηση του Ελληνικού μετά την παραλαβή των τευχών δημοπράτησης από τους ενδιαφερομένους, από τους οποίους ωστόσο... απουσιάζει το Κατάρ.
Παρά την αποχώρησή του όμως από το Ελληνικό, το Κατάρ φημολογείται ότι άρχισε να... «αλληθωρίζει» προς τον Αστέρα, ενώ στην κούρσα διεκδίκησης των υπολοίπων φιλέτων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν μέρος και οι πρέσβεις χωρών των υποψηφίων αγοραστών που κάνουν παραπάνω από εμφανή την παρουσία τους στα αρμόδια υπουργεία.

Πράσινο φως για την ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ

Πιο κοντά στην ιδιωτικοποίηση βρίσκονται η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ με την ομόφωνη έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και των πέντε ενδιαφερομένων εταιρειών προκειμένου να συμμετάσχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.
Την επόμενη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να εγκρίνει τα τεύχη δημοπράτησης των δύο εταιρειών και εν συνεχεία θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Στόχος του Ταμείου είναι η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί βάση του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί έως το τέλος Μαρτίου, ενώ σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ, η αξιολόγηση των προσφορών θα γίνει με πρωταρχικό κριτήριο το τίμημα.

Ποιες είναι οι 5 ενδιαφερόμενες εταιρείες

1. Η ρωσική Gazprom που ενδιαφέρεται μόνο για τη ΔΕΠΑ και όχι για τον ΔΕΣΦΑ.
2. Η επίσης ρωσική Negusneft, θυγατρική του Sintez Group, που ενδιαφέρεται και για τις δύο προς πώληση εταιρείες (ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ).
3. Ελληνική Μ and Μ Gas Co των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη επίσης μόνο για τη ΔΕΠΑ.
4. Το ελβετικό fund PPF και η ελληνική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τη ΔΕΣΦΑ.
5. Η αζέρικη Socar για τη ΔΕΣΦΑ.


Σημειώνεται ότι το ρωσικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στα αμερικανικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κυρίας Βικτόρια Νούλαντ, η οποία δήλωσε ότι η επιλογή του αγοραστή αποτελεί κυρίαρχη απόφαση της Ελλάδας, αρκεί να συμμορφώνεται με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Μάλιστα απηύθυνε «παραίνεση» προς την Ελλάδα και όλες τις χώρες ότι απαιτείται «διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας ώστε να μην βρεθούν υπό ομηρία».

Οι προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον για το ενδεχόμενο οι αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία δημιουργούν προβληματισμό, καθώς η Gazprom προμηθεύει σήμερα το 90% του αερίου που καταναλώνει η Ελλάδα, ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ διαμηνύει ότι αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τη διοίκηση του είναι το τίμημα που άλλωστε θα κατευθυνθεί στην απομείωση του δημοσίου χρέους.

Εντονο ενδιαφέρον για την έκβαση της ιδιωτικοποίησης εκδηλώνουν και οι Βρυξέλλες, οι οποίες ανησυχούν για ενδεχόμενη επικράτηση των Ρώσων. Η εξαγορά της ΔΕΠΑ από την Gazprom θα αποτελεί εξαίρεση στην πρόσφατη τάση εξασθένησης της επιρροής της ρωσικής εταιρείας στην Ευρώπη.

Οσον αφορά την Sintez, οι Ευρωπαίοι πιθανόν να ανησυχούν ότι μπορεί να εκδηλώνει ενδιαφέρον μόνο συμβολικά, προσποιούμενη ότι θέλει να ανταγωνιστεί την Gazprom απλά και μόνο για να πουλήσει σε ένα-δύο χρόνια τα περιουσιακά της στοιχεία. Η μοναδική ρωσική εταιρεία εξαγωγών πετρελαίου θα «πατήσει πόδι» στην Ευρωπαϊκή Ενωση τη στιγμή που γίνεται στόχος μεγάλης έρευνας από την Κομισιόν περί αθέτησης κανόνων ανταγωνισμού.

Τρεις «μνηστήρες» συνεχίζουν για το Ελληνικό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΙΚΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΥ
vksan@kerdos.gr


Αποχώρησε το Κατάρ από τη διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Το κρατικό fund του Κατάρ Qatari Diary, θυγατρική εταιρεία της Qatar Investment Authority (QΑΙ), που συμμετείχε στον διαγωνισμό, δεν προσήλθε να υπογράψει τα έγγραφα εμπιστευτικότητας, προκειμένου να λάβει τα τεύχη δημοπράτησης.
Στον διαγωνισμό συνεχίζουν τρεις ενδιαφερόμενοι όμιλοι, οι οποίοι υπέγραψαν την απαραίτητη συμφωνία εμπιστευτικότητας.

Συγκεκριμένα, οι τρεις υποψήφιοι «μνηστήρες» είναι η ισραηλινών συμφερόντων Elbit CochiIsland Ltd, η Lamda Development SA του ομίλου Λάτση και η βρετανικών συμφερόντων Londoand Regional Properties, οι οποίοι και λαμβάνουν τα τεύχη του διαγωνισμού, καθώς και τις λεπτομέρειες για την πρόσβαση στα τεχνικά και νομικά στοιχεία του έργου για τη διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, «στο πλαίσιο της β΄ φάσης του διαγωνισμού, στους χώρους του πρώην αεροδρομίου θα πραγματοποιηθούν, την επόμενη εβδομάδα, συναντήσεις παρουσιάσεων και επισκέψεων από τους τρεις ενδιαφερόμενους επενδυτές». Η υποβολή των τεχνικών προσφορών αναμένεται τον Ιούλιο.

Πάντως, η απόσυρση του ενδιαφέροντος της Qatari Diary, η οποία διαχειρίζεται περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια και ήταν ο πιο ισχυρός και εύρωστος ενδιαφερόμενος για την αξιοποίηση του Ελληνικού, θεωρείται πλήγμα για τον ανταγωνισμό, αν και οι τρεις ενδιαφερόμενοι που παρέμειναν αποτελούν ισχυρούς οικονομικούς παίκτες.

Η Ελληνικό ΑΕ προτίθεται να αξιοποιήσει το ακίνητο του Ελληνικού, επιφάνειας 6,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, μέσα από το επιχειρηματικό σχέδιο που θα καταθέσει ο επιλεγμένος επενδυτής και αποτελεί το μεγαλύτερο οικιστικό project αυτή την περίοδο στην Ευρώπη. Το ακίνητο περιλαμβάνει την έκταση του παλαιού αεροδρομίου Αθηνών, ανεκμετάλλευτες εκτάσεις γης και ένα παραθαλάσσιο μέτωπο μήκους 3,5 χιλιομέτρων. Η αξιοποίηση του Ελληνικού εκτιμάται ότι θα προσφέρει ετησίως στο ΑΕΠ 600 εκατ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο συμμετέχει με ποσοστό 30% στην κερδοφορία από την αξιοποίηση της περιοχής καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασης που θα υπογραφεί.

ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ

Πάντως, το πρώτο εξάμηνο του έτους θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, καθώς στο διάστημα αυτό πρέπει να ολοκληρωθούν οι αποκρατικοποιήσεις των ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, του ακινήτου της Αφάντου στη Ρόδο και του ακινήτου της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, ενώ πρέπει να «τρέξουν» και άλλες 11 ιδιωτικοποιήσεις, αρχής γενομένης με την ΕΥΑΘ, για την οποία η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να ενημερώσει τη Βουλή.

Γιατί οι Καταριανοί φέυγουν από το Ελληνικό και πάνε στον Αστέρα

Ρεπορτάζ: Στεφανία Σούκη
souki@kerdos.gr


Ο βαθμός ωρίμασης του έργου, η ίδια η διαγωνιστική διαδικασία, ο τρόπος καταβολής του τιμήματος αλλά και το ενδιαφέρον γι' άλλους τομείς με έμφαση τον τουρισμό ήταν από τους βασικούς λόγους για την απόσυρση του Κατάρ από τη διαδικασία διεκδίκησης του Ελληνικού. Γεγονός, το οποίο η αγορά σχολίαζε χθες ως δεύτερο μεγάλο πλήγμα για τον διαγωνισμό, με το σκεπτικό ότι έχει προηγηθεί ήδη από την προηγούμενη φάση ο αποκλεισμός ενός ακόμη ηχηρού «παίκτη» και συγκεκριμένα των επενδυτικών κεφαλαίων του ομίλου του Ντόναλντ Τραμπ.

Οσον αφορά στη συμμετοχή της Qatari Diar στον διαγωνισμό για το Ελληνικό, είχε ξεκινήσει από την αρχή... στραβά με τη δυσαρέσκεια να έχει εκφρασθεί εξ αρχής από πλευράς των Καταριανών για την ίδια τη διαγωνιστική διαδικασία, αφού ήταν γνωστή η επιθυμία τους για διακρατική συμφωνία - ήδη επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου - στα πρότυπα των επενδύσεων που πραγματοποιούν και σε άλλες αγορές.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας «αγκάθι» για το Κατάρ ήταν οι όροι καταβολής του τιμήματος, ειδικά σε μία περίοδο κατά την οποία οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές για τη χρηματοδότηση τόσο μεγάλων επενδύσεων. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, οι Καταριανοί είχαν ζητήσει από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου μέρος του τιμήματος να καταβληθεί ως προκαταβολή και το υπόλοιπο σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας.

Ενα ακόμη μειονέκτημα του Ελληνικού, για την πλευρά της Qatari Diar, φαίνεται να ήταν και ο βαθμός ωριμότητας του έργου του Ελληνικού, το οποίο απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό, υλοποίηση και εξασφάλιαση αποδόσεων σε βάθος χρόνου, ιδιαίτερα μάλιστα όταν άλλου είδους «φιλέτα», όπως ο Αστέρας, μπορούν να αποδώσουν πολύ νωρίτερα. Σημειωτέον ότι για τον διαγωνισμό του Αστέρα το ενδιαφέρον των Καταριανών έχει ήδη δηλωθεί ανεπίσημα, όπως άλλωστε ανεπίσημο είναι και το ενδιαφέρον ρωσικών, κινεζικών αλλά και ελληνικών (εφοπλιστικών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες) κεφαλαίων. Εκτός του Αστέρα, οι Καταριανοί φέρονται να αναζητούν ευκαιρίες στη χώρα μας σε ξενοδοχεία, τουριστικές εκτάσεις - φιλέτα αλλά και στην ενέργεια.

Εως τις 19 Μαρτίου οι προσφορές για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

Ρεπορτάζ: Στεφανία Σούκη
souki@kerdos.gr
Στον «αέρα» είναι από χθες ο διαγωνισμός για ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά φιλέτα της Μεσογείου, του Αστέρα Βουλιαγμένης. Οι δύο ιδιοκτήτες, η Εθνική Τράπεζα σε συμφωνία με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προκήρυξαν διεθνή διαγωνιστική διαδικασία για την εξεύρεση επενδυτή, στο πλαίσιο της από κοινού αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του ομίλου ΕΤΕ και του ΤΑΙΠΕΔ στη χερσόνησο «Μικρό Καβούρι» της Βουλιαγμένης. Η ίδια η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει στην έκταση τουριστικές βίλες συνολικής επιφάνειας περί τα 11.500 τ.μ.

Οσον αφορά στο αντικείμενο του διαγωνισμού, τα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν ακίνητο κυριότητας της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΕ («Αστήρ») και όμορο ακίνητο του ΕΟΤ, του οποίου δρομολογείται η αξιοποίηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΤΕ, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία, η Αστήρ θα πάψει να είναι θυγατρική του ομίλου της Εθνικής, ενώ η διαδικασία εντάσσεται στο πλαίσιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της ΕΤΕ και απηχεί την ευρύτερη στρατηγική προσέγγιση της ΕΤΕ σε σχέση με τη διάθεση μη κύριων συμμετοχών του ομίλου. Με βάση τη συμφωνία Εθνικής - ΤΑΙΠΕΔ και βάσει του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της έκτασης, η ΕΤΕ θα λάβει το 80% των συνολικών εσόδων από τη διαδικασία αποκρατικοποίησης και το ελληνικό Δημόσιο το 20%.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την προκήρυξη, το ακίνητο του Αστέρα (192.622 τ.μ.) περιλαμβάνει τα εξής ξενοδοχεία:
- Το «Αrion Resort and Spa» με 123 δωμάτια (έχουν ανακαινισθεί το 2004), 58 bungalows, spa και κέντρο ευεξίας, χώρους εστίασης, συνεδριακό κέντρο κτλ.
- Το «Τhe Westin Hotel Athens» με 162 δωμάτια, χώρους εστίασης, συνεδριακό κέντρο κτλ., που έχουν ανακαινισθεί επίσης το 2004.

Οσον αφορά στο όμορο ακίνητο (115.671 τ.μ.), ιδιοκτησίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (η Εθνική Τράπεζα έχει το δικαίωμα επικαρπίας και ο Αστέρας μισθώνει το ακίνητο κατόπιν συμφωνίας ισχύος 30 ετών, έως το 2029), περιλαμβάνει το πρώην «Aphrodite Hotel», με συνολική επιφάνεια 20.027 τ.μ. (13.090 είναι οι βασικοί χώροι) και έκταση, η οποία δεν έχει αξιοποιηθεί. Το εν λόγω ξενοδοχείο είναι αυτή την στιγμή μη λειτουργήσιμο και χρήζει εκτεταμένης ανακαίνισης, ωστόσο στο παρελθόν αριθμούσε συνολικά 165 δωμάτια. Πρόσφατο σχέδιο για την αξιοποίησή του έκανε λόγο για δυναμικότητα 148 δωματίων.

Επιπλέον, η Αστήρ έχει τα δικαιώματα χρήσης της παραλίας του Αστέρα (έως το 2022) και της μαρίνας για περίοδο 40 ετών (από τον Οκτώβριο του 2012).

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Οσον αφορά στις δυνατότητες ανάπτυξης σύμφωνα με την πρόσκληση:

Για τις ιδιοκτησίες του Αστέρα, η νομοθεσία επιτρέπει τη μερική μετατροπή των bungalows και την κατεδάφιση ορισμένων κτιρίων και τη μετατροπή τους σε τουριστικές κατοικίες, με τον Αστέρα να έχει τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΤΕ, αν υλοποιηθεί το εν λόγω σχέδιο, 5.300 τ.μ. κατοικιών μπορούν να κτισθούν.
Επιπλέον, αν το «Arion Resort and Spa» κατεδαφιζόταν, οι κατοικίες που θα κατασκευάζονταν θα αυξάνονταν στα 8.600 τ.μ.

Για την ιδιοκτησία του ΕΟΤ, η νομοθεσία επιτρέπει τη μερική κατεδάφιση του «Aphrodite Hotel» για την κατασκευή κατοικιών συνολικής επιφάνειας 2.880 τ.μ..

Ηδη έχουν εγκριθεί η ανακαίνιση και η μερική μετατροπή του εστιατορίου «9 Mούσες» σε club δυναμικότητας 350 ατόμων, καθώς επίσης και η ανάπτυξη ενός συνεδριακού κέντρου 3.000 τ.μ. με επιπλέον 9.000 τ.μ. πάρκινγκ και βοηθητικών χώρων.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές/όμιλοι θα πρέπει να έχουν ίδια κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία, ενώ έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις για διευκρινίσεις στην ΕΤΕ το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι για τις 19 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου