Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Κοινή ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κ.Κουκοδήμου και του βουλευτή Χανίων Κ.Βιρβιδάκη προς τους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και υπουργό Τουρισμού

ΘΕΜΑ: Εκατό χρόνια από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο

Το 2013 είναι μια πολύ σημαντική επέτειος όχι μόνο για την ελληνική ορειβασία αλλά και για όλο τον ορειβατικό κόσμο. Συγκεκριμένα στις 2 Αυγούστου 2013 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την κατάκτηση της κορυφής του Ολύμπου που έγινε από τον Χρήστο Κάκαλο από το Λιτόχωρο και τους διάσημους τότε Ελβετούς Frederic Boissonnas, φωτογράφο και εκδότη και Daniel Boud –Bovy συγγραφέα και τεχνοκρίτη. Επειδή είχαν μεσολαβήσει 25 περίπου ανεπιτυχείς προσπάθειες ξένων ορειβατικών και επιστημονικών αποστολών από το 1780, το γεγονός της πρώτης ανάβασης προκάλεσε το ενδιαφέρον ξένων ορειβατών, που μετά την κυκλοφορία των βιβλίων των δυο εξαίρετων Ελβετών άρχισαν να επισκέπτονται κατά κύματα την Ελλάδα και τον Όλυμπο και το κυριότερο με τις δημοσιεύσεις τους εξύμνησαν τις ασύγκριτες ομορφιές της Ελλάδας και του Ολύμπου. Από τότε έχουν ανέβει στον Όλυμπο πάνω από 150.000 ορειβάτες από 114 χώρες από όλες τις ηπείρους. Όλα αυτά δε είχαν ως αποτέλεσμα και την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού της ευρύτερης περιοχής των νομών Πιερίας και Λαρίσης.
Επειδή ο Όλυμπος θεωρείται και αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως ένα από τα ιερά βουνά σύμβολα του κόσμου, γιατί υπήρχε «κατοικία» των αρχαίων Θεών και κέντρο της ελληνικής μυθολογίας, που τόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε στη διαμόρφωση της αρχαίας ελληνικής σκέψης, θα πρέπει να τιμηθεί το γεγονός της συμπλήρωσης 100ετίας από την πρώτη ανάβαση στην κορυφή του με εκδηλώσεις ανάλογες της διεθνούς φήμης του.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α) σε συνεργασία με τοπικούς φορείς προγραμματίζει μια σειρά εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:
*Διεθνής open αγώνας ομάδων Ορειβατικού σκι
*73η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση στον Όλυμπο
*Διεθνές συνέδριο για τον Όλυμπο
*Συνάντηση της Ένωσης Βαλκανικών Ορειβατικών Ομοσπονδιών
*Θεσμοθέτηση Φεστιβάλ Ορειβατικών Κινηματογραφικών Ταινιών
*Έκθεση Ντοκουμέντων για τον Όλυμπο (φωτογραφίες, πίνακες, βιβλία, μετάλλια κ.,λ.π.)

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
-Αν προτίθενται να υποστηρίξουν τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο και αν ναι με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου