Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Στις τράπεζες σκοντάφτει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄οίκον». Πολλές οι αιτήσεις, λίγες οι εγκρίσεις, λιγότερες οι εκταμιεύσεις

Πάνω από 15.000 νέες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν τους επόμενους τρεις μήνες και σχεδόν 1 δις ευρώ να πέσει ως ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, και ιδιαίτερα στον κλάδο της οικοδομής, εάν οι τράπεζες υποχρεωθούν να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για την προώθηση του Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», που υλοποιείται ως πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα σε όλη την Ευρώπη, από το τέλος του 2010.

Τη δήλωση αυτή έκαναν ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, και ο εισηγητής του ΚΤΕ ΥΠΕΚΑ, Βασίλης Κεγκέρογλου, καταγγέλοντας ουσιαστικά τις τράπεζες ότι κωλυσιεργούν στο πρόγραμμα.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Προβόπουλος, οφείλει άμεσα να ζητήσει, ως εποπτεύουσα αρχή, εξηγήσεις από τις τράπεζες γιατί δεν προχωρούν στην προώθηση του Προγράμματος, λένε οι δυο βουλευτές και υποστηρίζουν: .

Τα χρήματα υπάρχουν, το Πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη, οι πολίτες θέλουν, οι τράπεζες οφείλουν να πράξουν το καθήκον τους. Οι 15.000 νέες θέσεις εργασίας που μπορούν άμεσα να δημιουργηθούν, η κατά 40% μείωση της δαπάνης για θέρμανση στα φτωχά νοικοκυριά, η κατά 70% επιδότηση του συνόλου των δαπανών και τα 100.000 ελληνικά νοικοκυριά που έχουν υποβάλλει αιτήσεις, απαιτούν την άμεση, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ενεργοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Συγκεκριμένα: Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 100.000 αιτήσεις από ελληνικά νοικοκυριά χαμηλού και μέσου εισοδήματος, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενεργειακής θωράκισης των κατοικιών τους. Οι περίπου 50.000 έχουν λάβει προέγκριση δανείου και από αυτές οι 19.000, προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη υπαχθεί στο πρόγραμμα. Όμως, στις εκταμιεύσεις των αιτήσεων μόνο το 50%, δηλ. λιγότερο από 100 εκατ. ευρώ, έχουν εκταμιευθεί.

Η μέχρι τώρα πορεία εξέλιξης του προγράμματος καθυστερεί πάρα πολύ. Οι τράπεζες ουσιαστικά αρνούνται, για δικούς τους λόγους, να προχωρήσουν στις τελικές εγκρίσεις και εκταμιεύσεις των αναγκαίων κονδυλίων. Το αποτέλεσμα είναι περίπου 1 δις ευρώ που μπορεί άμεσα να εισρεύσει στην πραγματική οικονομία της χώρας να λείπει, ενώ ταυτόχρονα τα 400 εκατ. ευρώ της συγχρηματοδότησης του ΕΣΠΑ λιμνάζουν στα ταμεία του ΕΤΕΑΝ.

Η άμεση εκταμίευση από τις τράπεζες των αναγκαίων κονδυλίων αποτελεί επιτακτική εθνική ανάγκη, ιδιαίτερα τώρα με την προοπτική ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και βασικό πυλώνα ανόρθωσης του τεράστιου κλάδου της οικοδομής. Πολύ περισσότερο που το σύνολο της δαπάνης θα επιστρέψει στην εθνική οικονομία, αφού το 90% των υλικών και προϊόντων που θα χρησιμοποιηθούν παράγονται από εκατοντάδες δυναμικές ελληνικές βιομηχανίες (κουφώματα, τζάμια, κεραμίδια, ηλιακοί θερμοσίφωνες, μονωτικά υλικά, σκίαστρα, κ.ά.). Με απλή διοικητική πράξη επίσης, πρέπει άμεσα να ενταχθεί στις επιλέξιμες δαπάνες η εγκατάσταση ενεργειακών τζακιών σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα της χώρας.


News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου