Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ-13 - Ανοίγματα στον τουριστικό τομέα μεταξύ Δ.Δίου-Ολύμπου και Φινλανδίας

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΓΙΝΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ.
Συνάντηση Γ.Παπαθανασίου με τον Φιλανδό πρόξενο για προώθηση τουρισμού στον δήμο Δίου-Ολύμπου
* Ο MARKO SUOMALAINEN ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟΥ
* Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΑΝΔΟΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ, ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ & ΤΙΣ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.

Θέματα που σχετίζονται με τον τουρισμό καθώς και ζητήματα ανταλλαγών επισκέψεων στη Μακεδονία και στη Φιλανδία συζήτησαν ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου και ο πρόξενος της Φινλανδίας στη Θεσσαλονίκη Marko Suomalainen σε επίσκεψή του στο γραφείο του δημάρχου. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Φαρμάκης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Suomalainen, μιλώντας πολύ καλά τα ελληνικά, ζήτησε από τον κ. Παπαθανασίου να ενημερωθεί για όσες φυσικές ομορφιές της περιοχής δεν γνωρίζει και τον παρακάλεσε να τις επισκεφθούν μαζί. Επίσης, εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα τον Όλυμπο, ιδιαίτερα δε να πάει σε κάποια σημεία του βουνού των θεών τα οποία έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ως προς τα τουριστικά θέματα, ο λόγος περιστράφηκε στις ελληνική περιοχές που επισκέπτονται οι Φιλανδοί και στις προτιμήσεις τους κυρίως σε νησιά της χώρας. Γι αυτό και ο κ. Παπαθανασίου είπε στον κ. Suomalainen ότι είναι μια ευκαιρία για Φιλανδούς επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα ή για Φιλανδούς που δεν έχουν γνωρίσει τη χώρα μας, να επισκεφθούν κυρίως τον Όλυμπο, γιατί όχι όμως και τις ακρογιαλιές, τους αρχαιολογικούς χώρους καθώς και άλλες περιοχές του δήμου Δίου-Ολύμπου.

Περί το τέλος της συζήτησης ο δήμαρχος δώρισε στον πρόξενο της Φινλανδίας έναν τόμο που έχει εκδώσει ο δήμος με φωτογραφίες και κείμενα του Ελβετού Fred Boissonnas το 1913, δηλαδή από την πρώτη κατάκτηση των κορυφών του Ολύμπου, επέτειο της οποίας θα γιορτάσει φέτος ο δήμος Δίου-Ολύμπου λόγω της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την πρώτη εκείνη ανάβαση. Του δώρισε επίσης και διάφορα τουριστικά έντυπα που προβάλλουν το βουνό των θεών και τις παρολύμπιες ομορφιές.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

Ακολούθως ο δήμαρχος συνόδευσε τον Marko Suomalainen στο ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου όπου η διοίκηση του μουσείου ξενάγησε τον Φιλανδό πρόξενο στα εκθέματα που φιλοξενούνται εκεί. Ο πρόεδρος του μουσείου, Ν. Βλαχόπουλος, αναφέρθηκε στα ναυτικά αντικείμενα, στις μακέτες και τις κατασκευές πλοίων, στο φωτογραφικό υλικό αλλά και στα ναυτικά έγγραφα που υπάρχουν εκεί.

Επίσης, έδειξε στον πρόξενο και τις προτομές των αγωνιστών ναυτικών που έχουν φιλοτεχνηθεί, τα αποκαλυπτήρια των οποίων θα γίνουν στις 3 Μαρτίου 2013, δηλαδή την ημέρα που το Λιτόχωρο θα γιορτάζει την επανάσταση του Ολύμπου του 1878. Τέλος, του έδειξε και τη μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των Λιτοχωριτών που έχασαν τη ζωή τους σε θάλασσες και ωκεανούς υπηρετώντας τη ναυτική παράδοση της πόλης των θεών.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ
Η επίσκεψη του Marko Suomalainen στον δήμο Δίου-Ολύμπου ολοκληρώθηκε με φιλοξενία σε κάποιο κατάστημα εστίασης και με προσφορά τοπικού τσίπουρου. Από αυτή την επίσκεψη και τη φιλοξενία φαίνεται ότι έμεινε ενθουσιασμένος ο Φιλανδός πρόξενος, γι αυτό και την επόμενη μέρα έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στον κ. Παπαθανασίου, σε πολύ φιλικό μάλιστα τόνο. Το μήνυμα αυτό έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Γιώργο,

Με άφησες άφωνο! Σε ευχαριστώ από την καρδιά μου για τη φιλοξενία σου! Με ανθρώπους σαν εσένα η Ελλάδα θα ήταν χίλια χρόνια μπροστά από όλη την Ευρώπη σε όλα!

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Marko Suomalainen».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου