Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Ετοιμοι για διαθεσιμότητα 17.000 υπάλληλοι φορέων

Περίπου 13.000 υπάλληλοι από 700 φορείς του δημοσίου για τους οποίους το υπουργείο Διοικητικής προτείνει συγχωνεύσεις και καταργήσεις, βρίκσονται υπό άμεση διαθεσιμότητα

Πρόκειται για το δεύτερο ''κύμα'' καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του δημοσίου, για το οποίο, όπως έκανε γνωστό χθες ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Μ. Βολουδάκης, η τελική εικόνα προκειμένου να διομαορφωθεί το σχετικό νομοσχέδιο θα υπάρξει στα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον κ. Βολουδάκη, οι 700 φορείς για τους οποίους προτείνονται καταργήσεις και συγχωνεύσεις είναι φορείς εποπτευόμενοι από 14 συνολικά υπουργεία και η επιλογή τους προέκυψε από τον έλεγχο περίπου 1.500 φορέων. Από το σύνολο των 700 φορέων πάντως, μόνο για 73 προτείνεται πλήρης κατάργηση, ενώ, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πρόκειται στη συντριπτική τους πλειοψηφία για μικρούς φορείς καθώς ''δεν είναι εύκολο να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν μεγάλοι φορείς του δημοσίου όπως ο ΟΑΕΔ ή το ΙΚΑ''.

Βέβαιο είναι ωστόσο ότι ένα μέρος των περίπου 13.000 υπηρετούντων σήμερα στους εν λόγω φορείς θα οδηγηθούν ως πλεονάζον προσωπικό σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα, αποτελώντας και μέρος του ''πακέτου'' των 25.000 υπαλλήλων που κατά τη μνημονιακή δέσμευση θα τεθούν σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα εντός του 2013. Σε κάθε περίπτωση, οι υπάλληλοι αυτού του δεύτερου ''κύματος'' συγχωνεύσεων/καταργήσεων θα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τους περίπου 5.000 υπαλλήλους των 21 φορέων που οδηγήθηκαν ήδη σε συγχώνευση ή κατάργηση, οι οποίοι και ''καλύφθηκαν'' στο σύνολό τους, μεταφερόμενοι αμέσως σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.

Για τη διαμόρφωση του τελικού καταλόγου των υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορέων θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις των 14 υπουργείων από τα οποία εποπτεύονται οι προτεινόμενοι 700. Από τις παρατηρήσεις των μισών εξ' αυτών, που έχουν ήδη κατατεθεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από κάποια υπάρχει συναίνεση στα προτεινόμενα ενώ άλλα διατυπώνουν διαφωνίες. ''Η διαβούλευση είναι ανοιχτή'', είπε ο κ. Βολουδάκης και επισήμανε πως για να προχωρήσει το σχέδιο ''χρειάζεται έγκριση απ' όλους''.

Πηγή: Κέρδος online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου