Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Προσφυγή δημάρχων της Κ. Μακεδονίας στη Δικαιοσύνη για απώλειες εσόδων μετά την απογραφή πληθυσμού του 2011

Στα συνταγματικά δικαστήρια θα προσφύγουν οι δήμαρχοι οχτώ δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας για τις απώλειες εσόδων λόγω μη δημοσίευσης στο ΦΕΚ των αποτελεσμάτων της απογραφής του 2011. Πρόκειται για τους δήμους Κορδελιού – Ευόσμου, Πυλαίας – Χορτιάτη, Θέρμης, Ωραιοκάστρου, Θερμαϊκού, Παύλου Μελά, Δέλτα και Προποντίδας, σε αρκετούς από τους οποίους διπλασιάστηκε σε μια δεκαετία ο πληθυσμός τους.

Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής θα έπρεπε να έχουν δημοσιοποιηθεί, το αργότερο, έως τα τέλη Μαΐου 2012. Ωστόσο, η καθυστέρηση της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων έχει ως συνέπεια οι χρηματοδοτήσεις προς τους δήμους να κατανέμονται χρησιμοποιώντας στοιχεία από τον πληθυσμό του 2001.

Η πρωτοβουλία για κινητοποιήσεις των δήμων γίνεται υπό την "ομπρέλα" της ΠΕΔΚΜ και για το λόγο αυτό ο πρόεδρος, Σίμος Δανιηλίδης, δήλωσε: "Απόφασή μας είναι να προσφύγουμε στα αρμόδια όργανα και να διεκδικήσουμε αναδρομικά τα χρήματα καθώς υπάρχουν δήμοι που δικαιούνται διπλάσια χρηματοδότηση και όμως συνεχίζουν να λαμβάνουν τα χρήματα του 2001".

Ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος, υποστήριξε πως έχουν γίνει κινήσεις ώστε να συντονιστούν οι δράσεις και με άλλους δήμους όπου αυξήθηκε ο πληθυσμός.

"Οι οχτώ δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας αποφασίσαμε πέρα από την προσφυγή στα δικαστήρια να αποστείλουμε εξώδικό στα εμπλεκόμενα υπουργεία και στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, ώστε να αναδείξουμε τις ευθύνες τους και να τηρηθεί η ισχύουσα νομοθεσία και το Σύνταγμα. Θα συντονίσουμε τις κινήσεις μας και με τους δήμους όλης της Ελλάδας που έχουν το ίδιο πρόβλημα".

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν οι δήμαρχοι, από τον Μάιο του 2012, οπότε και έπρεπε να δοθούν οι χρηματοδοτήσεις με βάση τη νέα απογραφή, χάνονται από 150.000 έως 200.000 ευρώ κάθε μήνα.

Α.Κ.
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου