Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Εικοσιτετράωρο ταλαιπωρίας από την 24ωρη απεργία

Κορυφώνονται αύριο οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με την 24ωρη πανελλαδική γενική πανεργατική απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

«H απόκρουση των αντεργατικών, αντικοινωνικών και αναποτελεσματικών μέτρων αλλά και των αυταρχικών κυβερνητικών συμπεριφορών αποτελούν τον βασικό στόχο και διεκδίκηση της απεργίας» επισημαίνει η ΓΣΕΕ, δηλώνοντας ότι «απεργούμε και αγωνιζόμαστε για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, για να ληφθούν επιτέλους μέτρα για την ανεργία, για να υπάρξουν δουλειές για όλους, για να διασφαλίσουμε τα δημοκρατικά και εργασιακά μας δικαιώματα». Η απεργία «θα αποτελέσει την εκκωφαντική απάντηση των εργαζόμενων στο Δημόσιο, ενάντια στην υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης, η οποία καθ' υπόδειξη της τρόικας, αδιαφορεί για την κατάρρευση των υπηρεσιών του Δημοσίου, αδιαφορεί για τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας σε δημόσιες υπηρεσίες και κοινωνικά αγαθά, αδιαφορεί για τη δραματική επίπτωση στα ποσοστά της ανεργίας και ασχολούμενη μόνο με το πώς θα δοθούν οι αρμοδιότητες του Δημοσίου, βορά στους ιδιώτες επιχειρηματίες, επισπεύδει τις απολύσεις δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων», επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ. Τα συνδικάτα καλούν εργαζομένους, ανέργους και συνταξιούχους σε «μαζική και ενωτική συμμετοχή στην απεργία και στο συλλαλητήριο» στις 11.00 αύριο στο Πεδίον του Αρεως, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια (10.30) διοργανώνει το ΠΑΜΕ. Αλληλέγγυες στην κινητοποίηση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ τάχθηκαν με ανακοινώσεις τους ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ.

Αύριο στην απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχουν, με αποφάσεις των ομοσπονδιών τους, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ (ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ), το προσωπικό επιχειρήσεων ραδιοφωνίας-τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ), οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ), η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και ο Σύλλογος Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ, ΣΤΥΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μηχανικών του Δημοσίου (ΠΟΕΜΥΔΑΣ). Αύριο θα απέχουν των καθηκόντων και οι δικηγόροι όλης της χώρας, με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων. Στον χώρο της υγείας, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και οδοντίατροι της Αθήνας συμμετέχουν στην απεργία αύριο και έτσι τα δημόσια νοσοκομεία, οι προνοιακές μονάδες, τα κέντρα υγείας και το ΕΚΑΒ θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας. Αντίθετα, τα φαρμακεία θα λειτουργήσουν κανονικά. Η ΟΕΝΓΕ (νοσοκομειακοί γιατροί), με ομόφωνη απόφαση του γενικού συμβουλίου, συμμετέχει στην απεργία. Για την Αττική η ΠΟΕΔΗΝ (νοσηλευτικό προσωπικό) οργανώνει προσυγκέντρωση των υγειονομικών έξω από το υπουργείο Υγείας στις 10:30 το πρωί. Στην απεργία συμμετέχουν και οι 6.000 οδοντίατροι της Αθήνας, τόσο οι ιδιώτες οδοντίατροι όσο και οι οδοντίατροι του ΕΟΠΥΥ με απόφαση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς
Χωρίς τρόλεϊ θα είναι σήμερα η Αθήνα από τις 11:00 έως τις 16:00, λόγω εργασιακής συνέλευσης για τις εξελίξεις στις αστικές συγκοινωνίες και την υπογραφή ΣΣΕ. Αύριο ακινητοποιημένα θα παραμείνουν, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, τα λεωφορεία της Αθήνας (ΟΣΥ) από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9.00 και από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας. Κανονικά θα κινηθούν μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ λόγω επίταξης.

Ακινητοποιημένα θα μείνουν από τα μεσάνυχτα τα τρένα και τα λεωφορεία του ΟΣΕ, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), καθώς και οι συρμοί του προαστιακού σιδηροδρόμου. Γι’ αυτό και δεν θα εκτελούνται δρομολόγια προς το αεροδρόμιο μέσω του μετρό. Στους επιβάτες του ΟΣΕ, που έχουν εκδώσει εισιτήρια, θα επιστρέφεται το αντίτιμο του εισιτηρίου ή θα εκδίδεται κουπόνι ταξιδιού. Δεμένα στα λιμάνια θα μείνουν τα πλοία, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία συμμετέχει, επίσης, στην απεργία.

ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Τον χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων ανοίγουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, με τη διεξαγωγή 24ωρης απεργίας. Σήμερα δεν θα μεταδοθούν δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές, ενώ αύριο δε θα εκδοθούν εφημερίδες. Την απόφαση έλαβαν οι ενώσεις συντακτών, διοικητικού, τεχνικού προσωπικού και φωτορεπόρτερ.

Oι απεργοί θα συγκεντρωθούν στις 12.00 έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εργασίας. Βασικά αιτήματα της κινητοποίησης είναι η υπογραφή και προστασία των ΣΣΕ και η υποχρεωτική εφαρμογή τους σε όλα τα ΜΜΕ, η επαναφορά του Ν. 1876/90 για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, η διασφάλιση των ΣΣΕ στα δημόσια ΜΜΕ (ΕΡΤ, ΑΠΕ, ΓΓΕ-ΓΓΕ, δημοτικοί ραδιοσταθμοί και γραφεία Τύπου), η ανακούφιση των ανέργων με μέτρα οικονομικής στήριξης και απαλλαγή τους από όλα τα «χαράτσια» και η αποκατάσταση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων και όλου του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος και η επιστροφή όλων των αποθεματικών, που δήμευσαν, μετά το «κούρεμα» μέσω του PSI.

Ρεπορτάζ: Φώφη Κορίδη
tech@kerdos.gr
Πηγή: Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου