Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Μπίζνες με κυνηγοτουρισμό

Εντονο αραβικό, αλλά και ελληνικό επενδυτικό ενδιαφέρον προσελκύει το σχέδιο δημιουργίας ελεγχόμενης κυνηγητικής περιοχής με την επωνυμία Κτήμα Ανοιξης Γρεβενών, που αποτελεί μία καινοτόμο - για τα ελληνικά δεδομένα - επιχειρηματική πρόταση ύψους 4,5 - 5 εκατ. ευρώ στον τομέα του, θεματικού αγροτουρισμού, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής σε μία περίοδο ύφεσης. 

Πρόκειται για μία πολυεπίπεδη επιχειρηματική πρωτοβουλία, που με θεματικό άξονα το κυνήγι και την εκτροφή θηραμάτων, σχεδιάζει να δημιουργήσει ξενοδοχειακή μονάδα-σαλέ, προσαρμοσμένη στον περιβάλλοντα χώρο, δυναμικότητας 80 κλινών και μονάδα παραγωγής και τυποποίησης κτηνοτροφικών και αγροτικών παραδοσιακών τοπικών βιολογικών προϊόντων, σημαντικής θρεπτικής αξίας σε συνεργασία με ντόπιους παραγωγούς.

Οι δημιουργοί της ομώνυμης εταιρείας Κτήμα Ανοιξης Γρεβενών ΑΕ, που ιδρύθηκε το 2009, είναι ο κ. Μιχάλης Στεργίου εμπνευστής του πρότζεκτ προ 15ετίας, που μαζί με τον επιχειρηματία κ. Βαγγέλη Παπαλιό αποτελούν τους βασικούς μετόχους και ο δασολόγος κ. Ελευθέριος Σταματόπουλος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους με κίνητρο την αγάπη τους για το κυνήγι και το επιχειρείν μέσω του οποίου θέλουν να αναπτύξουν ένα πρωτοποριακό για τη χώρα επιχειρηματικό σχέδιο, ακόμη και στους χαλεπούς καιρούς που διανύει η χώρα και παρά τις όποιες δυσκολίες ανακύπτουν στην προσπάθεια υλοποίησής του, όπως υπογραμμίζουν.

Το «Κέρδος» σας «ξεναγεί» σήμερα στο Κτήμα Ανοιξης Γρεβενών, που αποτελεί την πρώτη ιδιωτική ελεγχόμενη κυνηγητική περιοχή στην Ελλάδα μέσα από τις πληροφορίες που δίνουν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Σταματόπουλος και ο γενικός διευθυντής και υπεύθυνος πωλήσεων κ. Στεργίου για το επενδυτικό εγχείρημά τους, για το οποίο έχουν δαπανήσει ήδη πάνω από 1 εκατ. ευρώ και ευελπιστούν να προχωρήσει η υλοποίησή του απρόσκοπτα και χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Οι δημιουργοί του Κτήματος - που είναι σε φάση προετοιμασίας για την υλοποίησή του - φιλοδοξούν, αναδεικνύοντας το φυσικό περιβάλλον στην Ανοιξη Γρεβενών, να μετατρέψουν την ελεγχόμενη κυνηγητική περιοχή σε «παράδεισο» του κυνηγού, προσφέροντας μία ανεπανάληπτη κυνηγετική εμπειρία σε έναν αυθεντικό κυνηγότοπο μοναδικής ομορφιάς, στον οποίο θα υπάρχουν αθλητικές δραστηριότητες ράφτινγκ, καγιάκ, που θα μπορούν να απασχοληθούν μέλη της οικογένειας ή της παρέας του κυνηγού, που δεν ασχολούνται με το κυνήγι, ενώ ταυτόχρονα θα γίνεται αξιοποίηση της μοναδικής βιοποικιλότητας της περιοχής, με στόχο την καλλιέργεια και εμπορία μιας σειράς διατροφικών παραδοσιακών προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας και υψηλής διατροφικής αξίας και υγιεινής.

Στόχος τους είναι να σταματήσει η μετάβαση Ελλήνων κυνηγών σε ελεγχόμενες κυνηγητικές περιοχές γειτονικών χωρών όπως της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της Σερβίας και να προσελκύσουν επισκέπτες από τον αραβικό χώρο που μεταβαίνουν σε ανάλογους χώρους της Βόρειας Ευρώπης. Προσδοκούν, όπως τόνισε ο κ. Στεργίου, οι επισκέπτες κυνηγοί κατά το ήμισυ να προέρχονται από την Ελλάδα και κατά 50% από ξένες χώρες.

Πρόσφατα μάλιστα, πριν λίγες ημέρες, όπως ανέφερε, εθνικές αντιπροσωπείες από το Σουδάν, την Ιορδανία, το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Κτήματος Ανοιξης Γρεβενών, που προορίζονται για τη δημιουργία ελεγχόμενης κυνηγητικής περιοχής. Ειδικότερα, οι επισκέπτες ήταν ο κ. Οσμάν Σάλιμαν από την πρεσβεία του Κουβέιτ και από την προξενική αντιπροσωπεία της ίδιας χώρας ο κ. Αχμάντ Αλρασχέντ, από την προξενική αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας ο κ. Αμάρ Αλντμούρ και από την προξενική αντιπροσωπεία της Ιορδανίας ο κ. Μονβέρ Ομπέιντ.

Οι αντιπρόσωποι των προξενικών Αρχών, όπως ανέφερε ο κ. Στεργίου, εξέφρασαν το έντονο ενδιαφέρον τους για στενή συνεργασία με την εταιρεία Κτήμα Ανοιξης Γρεβενών ΑΕ στον τομέα του κυνηγητικού, περιβαλλοντικού και περιηγητικού τουρισμού. Παράλληλα οι εκπρόσωποι, ειδικά από το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία, ενδιαφέρθηκαν και για την απορρόφηση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής της Ανοιξης Γρεβενών από τις τοπικές αγορές των χωρών τους. Επιπλέον ο κ. Στεργίου παραδέχθηκε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τουρ οπερέιτορ από το Κουβέιτ και είναι πολύ κοντά μάλιστα για να υπογράψουν συμβόλαιο συνεργασίας με στόχο τη μεταφορά Αράβων προς το Κτήμα Ανοιξης Γρεβενών. Αποκαλύπτει επίσης ότι επιχειρηματίες από το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν επενδυτικά στην υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου στα Γρεβενά. Ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει και από ελληνικής πλευράς, όπως τόνισε ο κ. Σταματόπουλος, ο οποίος εκτιμά ότι θα οριστικοποιηθεί εντός του α’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Στη χώρα μας όμως είθισται οι καινοτόμες ιδέες να αναγνωρίζονται μεν - καθώς το Κτήμα Ανοιξης Γρεβενών απέσπασε το βραβείο καλύτερης πρότασης στον τομέα του τουρισμού στον διαγωνισμό για καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια «make innovation work» που διεξήγαγε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο το 2012 - αλλά στην υλοποίησή τους συχνά πυκνά να καθυστερούν, μπλέκοντας στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας, στις τακτικές αλλαγές της νομοθεσίας που επιβραδύνουν ακόμη περισσότερο τους αργούς ρυθμούς των δημόσιων υπηρεσιών μέχρι να ερμηνευθούν και να αποσαφηνιστούν οι νέοι νόμοι, επισήμανε ο κ. Στεργίου. Ωστόσο, αισιοδοξεί ότι δεν θα προκύψουν νέες αλλαγές νόμων, δεν θα υπάρξουν άλλα εμπόδια και πολύ σύντομα η εταιρεία να λάβει από τις αρμόδιες Αρχές του Δημοσίου τη σχετική άδεια λειτουργίας ελεγχόμενης κυνηγητικής περιοχής Κτήμα Ανοιξης Γρεβενών έκτασης 5.000 στρεμμάτων.

Ο κ. Σταματόπουλος διευκρίνισε ότι η ελληνική νομοθεσία για τη λειτουργία ιδιωτικής ελεγχόμενης κυνηγητικής περιοχής προϋποθέτει την ύπαρξη ενιαίου χώρου 5.000 στρεμμάτων. Εξηγεί ότι το Κτήμα διέθετε αυτόν τον χώρο, μέχρι πριν έξι μήνες, οπότε άλλαξε η νομοθεσία με τον Νόμο 4061/2012 και το Δημόσιο παίρνει πίσω την έκταση 4.200 στρεμμάτων που είχε παραχωρήσει ως βοσκότοπους στους κατοίκους της Ανοιξης τον προηγούμενο αιώνα, γιατί σήμερα δεν χρησιμοποιείται για τον σκοπό αυτό, ο οποίος επιτεύχθηκε.

Ετσι ανατράπηκε η συμφωνία που είχε κάνει η εταιρεία με τους κατοίκους, καθώς επίσης δεν τη συμφέρει να καταβάλει προκαταβολικά 700.000 ευρώ στο Δημόσιο για να αξιοποιήσει τον ίδιο χώρο για όσο χρόνο θέλει. Η εταιρεία Κτήμα Ανοιξης Γρεβενών διαθέτει ήδη 6.650 στρέμματα δάσους της οικογένειας αδελφών Ξηρού, τα οποία έχει μισθώσει για 19 χρόνια. Ωστόσο το δάσος αυτό διασχίζεται από επαρχιακό δρόμο και γι' αυτό αναζητεί όμορη έκταση, προκειμένου να συμπληρώσει 5.000 στρέμματα ενιαίου χώρου, που απαιτεί η νομοθεσία για την έκδοση άδειας ελεγχόμενης κυνηγητικής περιοχής.

Ο κ. Σταματόπουλος αναφέρει ότι βρίσκεται πολύ κοντά για να κλείσει συμφωνία μίσθωσης των απαιτούμενων στρεμμάτων με ιδιώτη και να προχωρήσει η έκδοση της άδειας. Ο ίδιος υπολογίζει ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά μπορεί η ελεγχόμενη κυνηγητική περιοχή να λειτουργεί εντός του 2013. Βέβαια έσπευσε να συμπληρώσει ότι οι κυνηγοί θα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της περιοχής, τονώνοντας έτσι την τοπική οικονομία που στενάζει από την κρίση, μέχρι να κατασκευαστεί η δική τους ξενοδοχειακή μονάδα, την υλοποίηση της οποίας δεν απέκλεισε να αναλάβει κάποιος από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Διευκρίνισε ότι τα σαλέ 80 κλινών θα κατασκευαστούν σε έκταση 40 στρεμμάτων, που ανήκουν στην εταιρία και βρίσκονται πολύ κοντά στην ελεγχόμενη κυνηγητική περιοχή. Η ξενοδοχειακή μονάδα, τόνισε, θα είναι ξύλινη και προσαρμοσμένη στο περιβάλλον.

Οσον αφορά την εκτροφή των θηραμάτων, ο κ. Στεργίου είπε ότι αρχικά η εταιρεία θα συνεργαστεί με εκτροφέα που υπάρχει στην περιοχή και έτσι οι κυνηγοί θα έχουν τα θηράματά τους για να κυνηγήσουν και εφέτος, δηλαδή αγριογούρουνα, ελάφια, ζαρκάδια, λαγούς, φασιανούς και πέρδικες. Μάλιστα το Κτήμα Ανοιξης Γρεβενών έχει κλείσει συμφωνία με γνωστή αλυσίδα σουπερμάρκετ, η οποία θα προμηθεύεται το κυνήγι του κτήματος για να το προωθεί στους καταναλωτές.

Πάντως εδώ και λίγα χρόνια, σημειώνει, λειτουργεί κλειστό κυνηγετικό club σε περιφραγμένη περιοχή 3.000 στρεμμάτων παράλληλα με την έρευνα και καταγραφή αριθμού και συμπεριφοράς θηραμάτων και ειδικά μπεκάτσας, μια που η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη σαν βιότοπος μπεκάτσας.

Ερευνητική δραστηριότητα

Εκτός από τον τομέα του κυνηγίου, το Κτήμα Ανοιξης Γρεβενών έχει αναπτύξει ερευνητική δραστηριότητα για τη διατήρηση, ανάπτυξη και αξιοποίηση ζωικών και φυτικών διατροφικών προϊόντων. Σημαντικά βήματα έχουν γίνει, όπως αναφέρει ο κ. Στεργίου, πάνω στην έρευνα για την ελληνική βραχυκερατική φυλή μοσχαριών και το Κτήμα Ανοιξης Γρεβενών βρίσκεται στα τελευταία στάδια εμπορικών συμφωνιών για τη διανομή των προϊόντων της φυλής αυτής.

Στον τομέα των φυτικών προϊόντων διατροφής ολοκληρώνονται οι έρευνες για την καλλιέργεια της αυθεντικής τοπικής ποικιλίας φακής και ρεβιθιού, που το Κτήμα θα προωθεί στην αγορά. Οραμά τους, όπως υπογραμμίζουν, «είναι το Κτήμα πέρα από κυνηγητικός χώρος να εξελιχθεί σε πρότυπο αγρόκτημα που βρίσκεται σε μία συνεχή διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων και υπηρεσιών, η βασική μας επιδίωξη είναι το να νιώσει ο άνθρωπος ξανά τις γήινες ρίζες του, να ανανεώσει την αίσθηση του φυσικού με έναν τρόπο ειλικρινή και ουσιώδη που απευθύνεται σε κάθε πτυχή της προσωπικότητάς του».

Ο κ. Σταματόπουλος και ο κ. Στεργίου πιστεύουν ότι τα όποια εμπόδια συνάντησαν στην όλη προσπάθεια τους να υλοποιήσουν το καινοτόμο επιχειρηματικό τους σχέδιο έχουν ξεπεραστεί και πλέον άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση της ελεγχόμενης ιδιωτικής κυνηγητικής περιοχής για κυνήγι.

Ρεπορτάζ: Τριάδα Μπράτσιου
bratsiou@kerdos.gr
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πηγή: Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου