Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΝΑ ΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ- ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Η κ. Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, ως κεντρική εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το σχέδιο νόμου, που αφορά την κύρωση της συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Πολωνίας, παρουσίασε εκτενώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που θα επέλθουν από αυτή τη διεθνή σύμβαση. H Συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα αφ’ ενός, της κοινής επιθυμίας των δύο χωρών για την ενδυνάμωση των φιλικών σχέσεών τους και αφ’ ετέρου, της αναγνώρισης της σημασίας του τουρισμού στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, της αμοιβαίας κατανόησης και των στενών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.
Συγκεκριμένα ανέφερε, ότι η χώρα μας καταβάλλει μια τιτάνια προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας μέσα από ζωτικής σημασίας πυλώνες, όπου ο τουρισμός κατέχει πρωτεύουσα και καθοριστική θέση. Η καθιέρωση αλλά και η διεύρυνση των συνεργασιών στον τομέα του τουρισμού αποτελεί αναγκαιότητα, αφού ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει την «ατμομηχανή» για την εθνική μας οικονομία. Η Πολωνία είναι μια χώρα με 38 εκατ. δυνητικού καταναλωτικού πληθυσμού, μέλος της Ε.Ε. από το 2004, έχει αποτελέσει και στο παρελθόν μια αγορά με μεγάλες δυνατότητες, για ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Ειδικότερα ανέφερε, ότι από τη συμφωνία προβλέπεται η ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων και φορέων των δύο χωρών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, η ενθάρρυνση της συμμετοχής των εθνικών τουριστικών τους οργανισμών σε τουριστικές εκθέσεις, η διοργάνωση ταξιδίων εξοικείωσης για ταξιδιωτικούς πράκτορες και δημοσιογράφους, η αμοιβαία διευκόλυνση των επενδύσεων Ελλήνων και Πολωνών επιχειρηματιών στον τομέα του τουρισμού και η ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν στα στατιστικά στοιχεία για τον τουρισμό, στη νομοθεσία και στην έρευνα για την τουριστική ανάπτυξη, η ανταλλαγή πληροφοριών και υλικού τεκμηρίωσης στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης του προσωπικού που απασχολείται στον τουριστικό τομέα, η ίδρυση στο έδαφος του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους εθνικού γραφείου πληροφοριών τουρισμού, καθώς και η συνεργασία των Εθνικών Αρχών Τουρισμού των δύο χωρών στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών.
Πρόσθεσε επίσης ότι η ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας μας, είναι βέβαιο ότι θα την καταστήσει ελκυστικό προορισμό για τους πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας. Επίσης, στην κατεύθυνση κύρωσης της συμφωνίας συνηγορεί το γεγονός ότι μεταξύ της Ελλάδας και της Πολωνίας προϋπήρχαν ανέκαθεν φιλικές σχέσεις, ειδικότερα δε σε διπλωματικό επίπεδο από το έτος 1919. Επιπρόσθετα στα Πανεπιστήμια της Βαρσοβίας και του Πόζναν λειτουργούν έδρες Ελληνικών Σπουδών, ενώ η αρχαία ελληνική γλώσσα διδάσκεται και στα 11 κρατικά Πανεπιστήμια της Πολωνίας και έτσι γίνεται ευρέως γνωστή η κουλτούρα και ο πολιτισμός μας.
Καταλήγοντας η κ. Μάνη Παπαδημητρίου τόνισε η χώρα μας διαθέτει παρθένες παραλίες, επιβλητικά βουνά, πλούσια ιστορία και παραδόσεις, θεαματικά τοπία και φημισμένη φιλοξενία, στοιχεία τα οποία θα προσελκύσουν ενδιαφερόμενους επενδυτές. Επιπρόσθετα η Πιερία, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδος, δέχεται εδώ και πολλά χρόνια Πολωνούς τουρίστες, οι οποίοι στήριξαν σε σημαντικό βαθμό την τοπική μας οικονομία. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια παρατηρείται έντονη επισκεψιμότητα από σχολεία της Πολωνίας που πραγματοποιούν στην περιοχή μας εκδρομές αντίστοιχες με τις ελληνικές πενταήμερες σχολικές εκδρομές. Η προτίμηση αυτή προς την πατρίδα μας, οφείλεται αφενός στη γεωγραφική εγγύτητα των δύο χωρών που τους παρέχει τη δυνατότητα εύκολης έλευσης, όχι μόνο αεροπορικώς, αλλά και οδικώς και αφετέρου στο υπέροχο μεσογειακό κλίμα της πατρίδας μας, στις θάλασσες, στον πολιτισμό και στη φιλοξενία μας. Τα παραπάνω πλεονεκτήματα οφείλουμε εν προκειμένω να τα αξιοποιήσουμε, κερδίζοντας το στοίχημα του τουρισμού. Δεν μας επιτρέπεται η εσωστρέφεια σε καιρούς όπου ο Έλληνας βάλλεται. Η πατρίδα μας χρειάζεται να ανοίξει νέες προοπτικές και να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της. Είναι βέβαιο ότι μέσα από τη διεύρυνση των οικονομικών και επιχειρηματικών συνεργασιών με άλλες χώρες μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου