Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Αφιέρωμα στον Όλυμπο

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και ξακουστό ανά την υφήλιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας-2.917 μ.), οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τοποθετήσει την κατοικία των Δώδεκα «Ολύμπιων» Θεών τους.


Ο συμπαγής ορεινός του όγκος δεσπόζει επιβλητικός στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας, με μια σειρά από ψηλές κορυφές που αυλακώνουν βαθιές χαράδρες, γύρω από τις οποίες εκτείνεται μια περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας. Για την προστασία της μοναδικής αυτής κληρονομιάς, ανακηρύχθηκε ήδη από το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας.

Κάθε χρόνο χιλιάδες φυσιολάτρες επισκέπτονται τον Όλυμπο, για να θαυμάσουν από κοντά τη γοητεία της φύσης του και να χαρούν την περιήγηση στις πλαγιές του και την κατάκτηση των κορυφών του. Οργανωμένα ορεινά καταφύγια με ποικίλες ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές βρίσκονται στην διάθεση των επισκεπτών που θέλουν να εξερευνήσουν τις ομορφιές του. Κλασσική αφετηρία αποτελεί η γραφική κωμόπολη του Λιτόχωρου στους ανατολικούς πρόποδες του βουνού, 100 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, όπου στις αρχές κάθε καλοκαιριού καταλήγει ο Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου.

Η εκδρομή μας προς το βουνό ξεκινάει από τη Λεπτοκαρυά όπου σε σύντομο χρονικό διάστημα φθάνουμε στους πρόποδες του Ολύμπου όπου θα επισκεφθούμε το μοναστήρι του Αγ.Διονυσίου, στην συνέχεια θα επισκεφθούμε τα Πριόνια από όπου μπορούμε να ξεκινήσουμε τον περίπατο μας στο βουνό .

Στην συνέχεια θα περιηγηθούμε στο Λιτόχωρο όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να περπατήσουμε στα γραφικά σοκάκια του, να πιούμε καφέ στα μικρά καφενεδάκια του. Φτάνοντας ως εδώ θα κατευθυνθούμε στο αναπαλαιωμένο παραδοσιακό χωριό του Παλαιού Παντελεήμονα με τα πέτρινα σπίτια, με την υπέροχη θέα στον Όλυμπο, την πλακόστωτη πλατεία με τα πλατάνια.

Τι πρέπει να έχετε μαζί σας:
Άνετα ρούχα και παπούτσια εποχής (αθλητικά ή άλλα κατάλληλα για περπάτημα), μικρό σακίδιο πλάτης (κατά προτίμηση αδιάβροχο) για προσωπικά αντικείμενα, αδιάβροχο, αντηλιακή, καπέλο, γυαλιά ηλίου, μπουκαλάκι νερού, φωτογραφική μηχανή (προαιρετικό), όρεξη για περπάτημα, διασκέδαση και καλή διάθεση!

Ο καιρός στον Όλυμπο μπορεί να αλλάξει γρήγορα έτσι πρέπει να προετοιμαστείτε για ποικίλους όρους. Είναι χαρακτηριστικά καυτός και ηλιόλουστος: Μπλούζα & καιρός σορτς. Εντούτοις, υπάρχει πιθανότητα συννεφιάς, αέρα ακόμη και θυελλών γύρω από τις κορυφές. Ένα αδιάβροχο και windproof σακάκι είναι ουσιαστικό. Τα βράδια είναι συχνά κρύα – πάρτε μαζί σας θερμό ιματισμό. Επίσης σημειώστε ότι δεν είστε υποχρεωμένοι να έχετε μαζί σας τους υπνόσακους σας γιατί τα καταφύγια είναι πλήρως εξοπλισμένα με τα απαραίτητα.

Πηγή moras-tour.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου