Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Σε λίγες ημέρες η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Θα παρουσιασθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης
Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να παρουσιασθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, οι Αρχές θα πρέπει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να αναθεωρήσουν το υπάρχον πλαίσιο για την διευκόλυνση της διευθέτησης με υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Νόμο Κατσέλη) με τρόπο που θα διατηρεί την τραπεζική φερεγγυότητα και την πιστωτική πειθαρχία, θα αποφεύγει την χρήση δημοσιονομικών πόρων για την προστασία των ιδιωτών δανειοληπτών και θα επικεντρώνεται σε δανειστές που πράγματι έχουν ανάγκη, ώστε να ελαχιστοποιεί τον ηθικό κίνδυνο.

Όπως ξεκαθαρίζεται, οι Αρχές θα πρέπει να αποφύγουν πρωτοβουλίες που θα «υποβαθμίζουν την κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα».

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείου Ανάπτυξης σχεδίασε ρύθμιση η οποία έχει ήδη κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην τρόικα και η οποία προβλέπει αναστολή της καταβολής της δόσεως στεγαστικού δανείου για δύο χρόνια και πληρωμή μόνο τόκων με χαμηλό επιτόκιο 1,5%.

Προϋποθέσεις υπαγωγής στην ρύθμιση είναι το εισόδημα του οφειλέτη όσο και του εγγυητή να μην ξεπερνά τις 25.000 ευρώ ετησίως, ο οφειλέτης να έχει υποστεί μείωση του εισοδήματός του τουλάχιστον 35% την τελευταία διετία, αλλά και το σπίτι για το οποίο έχει ληφθεί το δάνειο, να είναι πρώτη κατοικία και η αντικειμενική της αξία να μην υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου