Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Τα «Omorfa Taxidia» στο Λιτόχωρο Πιερίας! (49 φωτογραφίες)

Το Λιτόχωρο έχει μια ιδιαιτερότητα, που στον υπόλοιπο κόσμο δύσκολα την συναντάς.


Είναι τοποθετημένo ακριβώς στους πρόποδες του μυθικού βουνού Ολύμπου, αλλά και σε απόσταση ελαχίστων λεπτών της ώρας, από υπέροχες αμμουδερές παραλίες. Η ταυτόχρονη θέα προς το απέραντο της θάλασσας, σε συνδυασμό με τον πανύψηλο ορεινό όγκο του Ολύμπου, κάνει αυτό τον τόπο ιδιαίτερα γοητευτικό. Δυστυχώς, οι μεν φίλοι του βουνού και περιπατητές το χρησιμοποιούν μόνο ως ορμητήριο για τις αναβάσεις τους, οι δε καλοκαιρινοί επισκέπτες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στις παραλίες, παρά στην ανακάλυψη της περιοχής.

Κι όμως, αυτή η πόλη έχει πολύ αξιόλογα και ενδιαφέροντα στοιχεία για τον επισκέπτη. Αξιοθέατα θρησκευτικά, πολιτιστικά, φυσιολατρικά, και εξαιρετική γαστρονομία. Ευτυχώς, σε αρκετές γειτονιές του Λιτοχώρου διατηρείται άριστα η αρχιτεκτονική των παραδοσιακών οικημάτων, αλλά και τα γραφικά λιθόστρωτα στενάκια.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το «Ναυτικό Μουσείο Λιτόχωρου», αλλά και η Πινακοθήκη. Απαραίτητη οπωσδήποτε η επίσκεψής σας στην Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, αλλά και η γραφική διαδρομή παράλληλα με τον ποταμό Ενιπέα. Το κομμάτι το οποίο βρίσκεται στη θάλασσα, ονομάζεται Πλάκα Λιτοχώρου, και έχει δεκάδες ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, ταβέρνες και beach bar. Υπάρχουν αρκετοί παραδοσιακοί ξενώνες μέσα στην πόλη.

Πληθώρα από ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ θα καλύψουν τις γευστικές σας ανάγκες. Φημισμένα επίσης τα νοστιμότατα καβούρια της περιοχής.(Οι γνώστες λένε ότι το καβούρι ζει μόνο σε καθαρά νερά) Σχετικά με την ονομασία υπάρχουν αρκετές εκδοχές. Η μυθική Λητώ είναι η μία. Η λέξη «λυτός» (δηλ. ελεύθερος) τόπος είναι η δεύτερη εκδοχή. Αλλά και η βυζαντινή λέξη λιτή (+χώρος), δηλαδή την προσευχή. Ακόμη, μπορεί να είναι παράφραση της λέξης Λιθόχωρο, δηλαδή του πέτρινου τόπου, γνώμη που βρίσκει τους περισσότερους υποστηρικτές. Υπάρχει, τέλος, η άποψη πως Λιτόχωρο σημαίνει απλώς λιτός χώρος.

Το Λιτόχωρο απέχει από την Κατερίνη 23 χλμ , από τη Θεσσαλονίκη 90 και από την Αθήνα 400.

Φωτογραφίες: Γιάννης και Πάνος Γεωργιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου