Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ερώτηση 18 βουλευτών της Ν.Δ. μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Πιερίας Κ.Κουκοδήμος

Οικονομική Αστυνομία και Δίωξη Ηλεκτρονικού
Εγκλήματος και στη βόρεια Ελλάδα

Ερώτηση στον υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κατέθεσαν 18 Βουλευτές από τη Βόρεια Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Πιερίας Κ.Κουκοδήμος σχετικά με την πρόταση -εν όψει μάλιστα και της αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.- ίδρυσης παραρτήματος της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Αποτελεί κοινή πεποίθηση, ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί μία από τις σοβαρότερες αιτίες "συντήρησης" της βαθειάς οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, την οποία, βέβαια, πληρώνουν κυρίως, μισθωτοί και συνταξιούχοι με τις αλλεπάλληλες περικοπές, οι συνεπείς και νομοταγείς επιχειρηματίες που βάζουν λουκέτο στα μαγαζιά τους και οι άνεργοι εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι νέοι.

Είναι επίσης αδιαμφισβήτητο ότι, με την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος και της φοροδιαφυγής σε όλα τα επίπεδα, με την εισροή δηλαδή χρημάτων στα δημόσια ταμεία, θα αυξηθούν θεαματικά οι προοπτικές εξόδου από τη σημερινή δεινή κατάσταση.


Ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή ήταν η ίδρυση της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας στην οποία εντάχθηκε και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να έχει η Υπηρεσία αυτή έδρα την Αθήνα και ένα παράρτημα στην Θεσσαλονίκη. Για το λόγο αυτό προσελήφθησαν το 2010 εκατό ειδικοί επιστήμονες ως Αξιωματικοί ειδικών καθηκόντων, 65 οικονομολόγοι και 35 πληροφορικοί, κάτοχοι μεταπτυχιακών ή ακόμα και διδακτορικών τίτλων που πλαισιωμένοι και από περίπου 100 αστυνομικούς διαφόρων βαθμών της ΕΛ.ΑΣ. αποτέλεσαν την δύναμη της εν λόγω Υπηρεσίας.

Μετά την υπογραφή όμως του σχετικού Π.Δ. τον Φεβρουάριο του 2011 που προέβλεπε την ίδρυση και λειτουργία της παραπάνω Υπηρεσίας, άλλαξε ο αρχικός σχεδιασμός και όχι μόνο δεν ιδρύθηκε παράρτημα στην συμπρωτεύουσα αλλά και το επί 2ετίας ήδη λειτουργούν -με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του- Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης καταργήθηκε και οι αρμοδιότητές του μεταβιβάστηκαν στην κεντρική Υπηρεσία των Αθηνών.

Επειδή, τα περισσότερα τελωνεία της χώρας βρίσκονται στην Βόρεια Ελλάδα, όπου είναι και το σύνολο των χερσαίων συνόρων της χώρας.
Επειδή, τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Ηγουμενίτσας, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης είναι από τις μεγαλύτερες πύλες εισόδου εμπορευμάτων της Χώρας που διακινούνται σε όλες τις βαλκανικές χώρες και η λαθρεμπορία με προεξάρχουσα εκείνη των καυσίμων, ανθεί στη Βόρεια Ελλάδα.
Επειδή, η πρόσβαση της οικονομικής αστυνομίας στην Εγνατία και στις καθέτους σε αυτήν οδούς, τις οποίες χρησιμοποιούν κυρίως οι λαθρέμποροι για την διακίνηση των προϊόντων τους, εξασφαλίζεται μόνον με την λειτουργία του παραρτήματος της Θεσσαλονίκης ώστε να επιτυγχάνεται η ταχύτατη και αποτελεσματική επέμβαση των εξειδικευμένων Αξιωματικών.
Επειδή, οι ίδιοι λόγοι βάσει των οποίων ιδρύθηκαν παραρτήματα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων στην Θεσσαλονίκη ισχύουν και για την ίδρυση παραρτήματος της εν λόγω Υπηρεσίας.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
-Αν προτίθεται εν όψει της αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., να τροποποιήσει το Π.Δ. 2/2011 με πρόβλεψη την ίδρυση και λειτουργία παραρτήματος της ΥΠ.Ο.Α.Δ.Η.Ε. στην Θεσσαλονίκη το οποίο θα στελεχωθεί με Αξιωματικούς Ειδικών Καθηκόντων και με κριτήρια την άριστη γνώση του αντικειμένου και την άρτια εκπαίδευσή τους, που θα εγγυώνται την αποτελεσματικότητά τους στα «ειδικά» και δύσκολα καθήκοντα τα οποία θα αναλάβουν, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και, γενικότερα, του οικονομικού - ηλεκτρονικού εγκλήματος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου