Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ-13 - Ημερίδα για τα αρωματικά φυτά στο Λιτόχωρο Δ.Δίου-Ολύμπου

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ν.Α. ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
Προσπάθειες ανάδειξης της ονομασίας «αρωματικά φυτά του μυθικού Ολύμπου»
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ 
ΠΑΡΚΟ ΑΥΤΟΦΥΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ 
ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ

Συντονισμένες προσπάθειες για υποστήριξη του brand «ελληνικά αρωματικά φυτά από το μυθικό βουνό του Ολύμπου» οργανώθηκαν στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Λιτόχωρο για την προώθηση αυτοφυών αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας και ο Δ.Δίου-Ολύμπου.

Η συνάντηση που έγινε στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή οργανωμένων αγροτών-παραγωγών από όλη την Ελλάδα. Θεωρήθηκε δε ως σημαντική, επειδή οι αγρότες και παραγωγοί που παραβρέθηκαν εκεί, ξεκίνησαν συντονισμένες προσπάθειες όχι μόνο για τα φυτά του Ολύμπου αλλά και για την προώθηση της εμπορίας των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών.

Επιπλέον, στην συνάντηση του Λιτοχώρου αποφασίστηκε ο σκοπός, το όνομα, οι ιδιότητες των δυνητικών μελών και η δομή της νέας Ένωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος (στα αγγλικά: Association for Medical and Aromatic Plants of Greece).

Παράλληλα στους σχεδιασμούς ήταν και η σύσταση Ομάδας Τεχνικής Υποστήριξης με τη συμμετοχή της Δρ. Ε. Μαλούπα, της καθηγήτριας Δ. Λάζαρη, του κ. Δ. Μιχαηλίδη, του καθηγητή Β. Ρούσση, του καθηγητή Σ. Κατσιώτη, της κ. Μ. Καλογερίδου και άλλων.

Κεντρική εισηγήτρια της εκδήλωσης για τα αρωματικά φυτά ήταν η Δρ. Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, από το εργαστήριο προστασίας και αξιοποίησης αυτοφυών & ανθοκομικών ειδών (Θέρμη Θεσσαλονίκης), η οποία μετέχει ως επιστημονική συνεργάτης στην τεχνική υποστήριξη της συγκρότησης του ελληνικού δικτύου αρωματικών & φαρμακευτικών ειδών.

Η κ. Μαλούπα παρουσίασε και μερικά στοιχεία από τον βαλκανικό βοτανικό κήπο Κρουσσίων καθώς και από το δίκτυο των βοτανικών κήπων Ελλάδας, συνδέοντας την προστασία και ανάδειξη των αυτοφυών φυτών με την προσέλκυση επισκεπτών (τουρισμός) αλλά και την καλλιέργεια για παραγωγή τοπικών αγροτικών προϊόντων με εξασφαλισμένη κατανάλωση στον σύγχρονο τουρισμό της Πιερίας.

Στη συνάντηση του Λιτοχώρου παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου, ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Φαρμάκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Κωτούλης, οι αντιδήμαρχοι Πέτρος Κιάφας και Σοφία Ζουρζούρα, ο Δημήτρης Ρουκάς εκπροσωπώντας την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, τοπικοί σύμβουλοι του Δ.Δίου-Ολύμπου, εκπρόσωποι νέων αγροτών από την Πιερία καθώς και από άλλες περιοχές της χώρας αλλά και πολίτες του δήμου και του νομού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες υπήρξε και μια συνεργασία μεταξύ του δημάρχου κ. Παπαθανασίου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Κωτούλη με στόχο την προώθηση μιας ιδέας που αφορά στη δημιουργία πάρκου αυτοφυών φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, μετά από επαφές που έγιναν με αρμόδιους φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου