Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ-13 - Ο Δ.Δίου-Ολύμπου επιλέχθηκε ως περιοχή ευρωπαϊκής μελέτης καπνού

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΩΝ ΚΑΠΝΟΥ (FEDERATION OF EUROPEAN TOBACCO TRANSFORMERS)
Ο δήμος Δίου-Ολύμπου επιλέχθηκε ως περιοχή ευρωπαϊκής μελέτης καπνού
* ΟΠΩΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΑΠΝΟΥ, Ν.ΑΛΛΑΜΑΝΗΣ, ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
* ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Ως περιοχή ευρωπαϊκής μελέτης καπνού επιλέχθηκε ο δήμος Δίου-Ολύμπου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του πανελληνίου συνδέσμου βιομηχανιών μεταποίησης και εταιριών εμπορίας καπνού, Νίκος Αλλαμανής, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου Γιώργο Παπαθανασίου.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Αλλαμανής, ο δήμος Δίου-Ολύμπου είναι η μία από τις δύο περιοχές της Ελλάδας που επιλέχθηκαν γι αυτή την πανευρωπαϊκή έρευνα. Η άλλη περιοχή είναι ο δήμος Αρριανών της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης.

Στη συνάντηση που έγινε στο δημαρχείο, στο Λιτόχωρο, συμμετείχαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Κωτούλης , ο αντιδήμαρχος αγροτικής ανάπτυξης Πέτρος Κιάφας αλλά και Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι καθώς και στελέχη της εταιρίας οικονομολογικών μελετών «NOMISMA» οι οποίοι συνόδευαν τον κ. Αλλαμανή.

ΞΕΚΙΝΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΙΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος του συνδέσμου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ευρωπαϊκή ομοσπονδία μεταποιητών καπνού [FETRATAB - federation of European tobacco transformers] (της οποίας ο σύνδεσμος βιομηχανιών μεταποίησης και εταιριών εμπορίας καπνού αποτελεί ιδρυτικό μέλος) μαζί με την πανευρωπαϊκή ομοσπονδία καπνοπαραγωγών [UNITAB – The European Association of Tobacco Grover’s) ξεκινούν την υλοποίηση μιας κοινής δράσης, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που είναι η, σε βάθος, μικρο-οικονομική μελέτη καπνοπαραγωγικών περιοχών της Ευρώπης.

Στόχος αυτής της δράσης είναι η ανάδειξη της σημασίας της καπνοκαλλιέργειας και γενικότερα του καπνού στην οικονομία και στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στις περιοχές αυτές αλλά και στον πολιτισμό τους.

ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΡΙΑΝΩΝ Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ
Ως περιοχή προσδιορίστηκε ένας δήμος ή μια ομάδα όμορων δήμων, όπου καλλιεργείται ο καπνός. Έτσι, ο δήμος Αρριανών της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης αλλά και ο δήμος Δίου-Ολύμπου της περιφερειακής ενότητας Πιερίας επιλέχθηκαν ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τοπικών κοινωνιών στις οποίες η παραγωγή του καπνού συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ζωή των κατοίκων τους.

Γι αυτό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου του πανελληνίου συνδέσμου βιομηχανιών μεταποίησης και εταιριών εμπορίας καπνού, των Ευρωπαίων δημοσιογράφων και των στελεχών της εταιρίας οικονομολογικών μελετών «NOMISMA», ο κ. Παπαθανασίου αναφέρθηκε σε εμπειρίες καπνοπαραγωγών γύρω από τον καπνό καθώς και στη διαχρονική σημασία της καλλιέργειας στον δήμο Δίου-Ολύμπου.

Η ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΟΥ
Ιδιαίτερα όμως έγινε αναφορά στην καπνοκαλλιέργεια που γίνεται στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Δίου, τονίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρχει στήριξη μέσω των επιδοτήσεων και ενόψει της νέας ΚΑΠ ενώ υπογραμμίστηκε ότι η εμπορική τιμή θα πρέπει να καλύπτει το κόστος της καλλιέργειας και να διασφαλίζει ένα εισόδημα καλό για τους καπνοκαλλιέργητές.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι ο καπνός είναι το μόνο προϊόν στο οποίο εφαρμόζεται, εδώ και χρόνια, η «συμβολαιακή γεωργία», δηλαδή εφαρμόζεται αυτό που τώρα τελευταία κάποιοι άρχισαν να μιλούν και να υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί γενικότερα για τα αγροτικά προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου