Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Πώς θα μειωθεί το Δημόσιο

Ένα σχέδιο που προβλέπει 14.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2014, εκ των οποίων 4.000 μέχρι το τέλος του 2013, συμφώνησαν χθες οι πολιτικοί αρχηγοί.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής μεταρρύθμισης οι αποχωρήσεις αυτές προκύπτουν από τέσσερις «πηγές»:
1. Από τους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν διότι δεν είναι βιώσιμοι και δεν εξυπηρετούν ανάγκες επιτακτικές. Η κατάργησή τους θα αποφασιστεί μετά από αξιολόγηση σκοπιμότητας της ύπαρξής τους. Οι υπάλληλοί ιδιωτικού δικαίου που υπηρετούν εκεί θα έχουν όλη την κοινωνική προστασία που προβλέπεται από την νομοθεσία και θα τους παρασχεθεί πρόσθετη προστασία ως αντιστάθμισμα της αποχώρησής τους.

2. Από οργανισμούς του δημοσίου που θα συγχωνευθούν, έπειτα από αξιολόγηση των δομών τους. Οι υπάλληλοι που αντιστοιχούν σε πλεονάζουσες θέσεις θα αξιολογηθούν, αφού αποτιμηθούν τα προσόντα τους και είτε θα μετακινηθούν είτε θα αποχωρήσουν οικειοθελώς με αντιπαροχή κινήτρων.

3. Από πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους που θα κριθούν απολυτέοι από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια.

4. Ένα μέρος θα προέλθει ακόμη από υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, μετά από αξιολόγηση δομών, διαπίστωση θέσεων που πλεονάζουν, αποτίμηση προσόντων και εφόσον επιλέξουν να αποχωρήσουν αντί να μετακινηθούν, με κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης (εξαγορά πλασματικών χρόνων).

Πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι επιτεύχθηκε, να ισχύσει για κάθε αναγκαστική αποχώρηση ο κανόνας «1 νέα πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση».

Από την άλλη πλευρά, οι πειθαρχικές διαδικασίες επιταχύνονται. Με νομοθετική παρέμβαση δίνεται στους υπαλλήλους που πρωτοβάθμια κρίνονται απολυτέοι η δυνατότητα άμεσης προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Θα εκδικάζονται γρηγορότερα οι σοβαρότερες περιπτώσεις και ο ίδιος ο υπάλληλος θα κρίνεται ταχυτέρα ώστε να επιστρέψει ή όχι στην υπηρεσία του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα παραπάνω οδηγούν στην αποσύνδεση του προγράμματος «κινητικότητας» από κάθε ενδεχόμενο αναγκαστικής αποχώρησης.

Το τελευταίο θα έχει αποκλειστικό σκοπό την ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού στο δημόσιο, την άμεση κάλυψη επιτακτικών αναγκών και την αξιοποίηση των υπαλλήλων.

Η αξιολόγηση των δομών στα Υπουργεία που έχει περατωθεί στους προσεχείς μήνες, με τα περιγράμματα θέσεων και την ανακατανομή του προσωπικού στις ριζικά αναδιαρθωμένες διευθύνσεις οδηγεί σε περιορισμένο αριθμό πλεοναζουσών θέσεων, που δεν υπερβαίνει συνολικά το 5%.
Πηγή: EURO2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου