Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας η σύσταση ομάδας καλλιεργητών τσάι Ολύμπου

Με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και σε συνέχεια της επιτυχημένης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου 2013 στο κέντρο της Κατερίνης για την προβολή του τσαγιού Ολύμπου και τη στήριξη του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν.Πιερίας από τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν, συναντήθηκαν στο Ελατοχώρι Πιερίας, το Σάββατο 13 Απριλίου 2013 , υπό το συντονισμό του Επιστημονικού Συνεργάτη της Π.Ε.Πιερίας, κ. Δημήτρη Ρουκά, οι καλλιεργητές Τσάι Ολύμπου (sideritis scardica) σε μία προσπάθεια για την καλύτερη προώθηση της εμπορίας του ενδημικού φυτού, μέσα από τη δημιουργία ομάδας καλλιεργητών (άτυπης στην αρχή) υπό την αιγίδα της Π.Ε. Πιερίας.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, επισήμανε ότι «πρέπει να διαχειριστούμε με υπευθυνότητα και προσοχή την προώθηση τόσο της καλλιέργειας όσο και της εμπορίας του δικού μας τσάι, καθώς διαθέτει ισχυρό ονοματεπώνυμο και λέγετε Τσάι Ολύμπου sideritis scardica, στην λατινική του ονομασία. Οφείλουμε η προσπάθεια να είναι οργανωμένη και σε συνεργασία με τους παραγωγούς, τους διοικητικούς αλλά και τους φορείς της εστίασης, της ψυχαγωγίας και του τουρισμού».

Κατά τη συνάντηση έγινε ένας σχεδιασμός και προγραμματισμός των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν από την Π.Ε. Πιερίας και αφορούν την ανάδειξη και προβολή του Τσάι Ολύμπου. Όπως ανέφερε ο κ. Ρουκάς στο πλαίσιο του 7ου S.M.F - Sfendami Mountain Festival, που θα πραγματοποιηθεί στη Σφενδάμη Πιερίας, στις 20 και 21 Απριλίου και θα περιλαμβάνει αγώνες ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας, προτάθηκε κατά τον τερματισμό να προσφέρεται στους αθλητές, ένα ισοτονικό ρόφημα Τσάι Ολύμπου, με τις γνωστές ευεργετικές ιδιότητες.

Η άτυπη ομάδα των «καλλιεργητών Τσάι Ολύμπου» συγκαταλέγεται στους 21 φορείς που πήραν μέρος στην ημερίδα που διεξήχθη στο Λιτόχωρο για την ίδρυση της «Ένωσης Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας» και ενημερώθηκαν από την κ. Αναστασία Μποστανίτη για στους στόχους που τέθηκαν, όπως είναι η ένταξη των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σε εθνικούς καταλόγους και πιλοτικές καλλιέργειες σε όλη τη χώρα, η προώθηση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, η εξασφάλιση ποιότητας - ελέγχου και πιστοποίησης με τη δημιουργία ενός ειδικού σήματος, η δημιουργία μητρώου καλλιεργητών και παραγόμενων προϊόντων, η εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών καθώς και η σύσφιξη της συνεργασίας μεταξύ των ερευνητών, παραγωγών πολλαπλασιαστικού υλικού, καλλιεργητών, μεταποιητών και εξαγωγέων.

Ο Περιφερικός Σύμβουλος, κ. Δημήτρης Τσιμήτρης, τόνισε ότι με την καλλιέργεια του Τσάι Ολύμπου, οι παραγωγοί μας προστατεύουν το αυτοφυές φυτό που φυτρώνει στον Όλυμπο και στα Πιέρια, από τη λεηλασία που γίνεται κάθε χρόνο από αρκετούς που λειτουργούν ως «επιδρομείς» και συλλέγουν μεγάλες ποσότητες, ξεριζώνουν τα φυτά με συνέπεια να μην προλαβαίνουν οι σπόροι να ξαναπέσουν στο έδαφος και το τσάι να κινδυνεύει να εξαφανιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου