Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Μάχη για τα «ασημικά»

Του Άρη Ραβανού
Παρασκηνιακός πόλεμος ξένων και ελληνικών εταιρειών για τα «φιλέτα» –Η κυβέρνηση δεν θέλει να αφήσει δυσαρεστημένους τους εγχώριους «παίκτες»
Ο κ. Σαμαράς δεν αποκλείεται να έχει επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την υπόθεση ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ
Οργιάζει το παρασκήνιο το τελευταίο διάστημα, σε οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους, για τα «φιλέτα» και τα «ασημικά» των αποκρατικοποιήσεων. Πίσω από τις κουρτίνες της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας διεξάγεται ένας σκληρός πόλεμος ετερόκλητων συμφερόντων, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι παρασκηνιακές πιέσεις και παρεμβάσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή και με αυστηρή ουδετερότητα, όπως μεταδίδεται, τον «ανταγωνισμό», όπως λένε, των διάφορων εταιρειών και δεν επιθυμούν να διαφανεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ότι η κυβέρνηση δίνει το προβάδισμα κάπου.

Παρά το γεγονός ότι η γενική αρχή είναι ότι «το πλεονέκτημα έχουν όσοι υποβάλλουν τις καλύτερες προσφορές», εν τούτοις σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του «Βήματος» από ανεξάρτητες οικονομικές πηγές είναι ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να αφήσει και τους εγχώριους «παίκτες» δυσαρεστημένους.

Ως εκ τούτου, για ευνόητους λόγους, που έχουν να κάνουν με τις εύθραυστες ισορροπίες σε πολιτικό και οικονομικό πεδίο που μπορεί να ανατραπούν - ανά πάσα ώρα και στιγμή - το επιθυμητό στο κεντρικό πρωθυπουργικό σύστημα εξουσίας είναι να υπάρξει θετική εξέλιξη για εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, ώστε να μείνουν ικανοποιημένοι και εγχώριοι οικονομικοί παράγοντες.

Σε μια εποχή που, λόγω του μνημονίου και των τεράστιων αναγκών της χώρας, διαμοιράζονται... ιμάτια της ελληνικής οικονομίας, ο οικονομικός πόλεμος είναι ανελέητος και τα μηνύματα που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πολλαπλές αναγνώσεις.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης και της σύγκρουσης των ετερόκλητων συμφερόντων και προτάσσει, όπως λέει σε συνομιλητές του, το εθνικό συμφέρον, ενώ κεντρική οδηγία του, σύμφωνα με όσα λένε στενοί του συνεργάτες, είναι να μην υπάρξουν σκιές στους διαγωνισμούς για τις αποκρατικοποιήσεις.

Για την κυβέρνηση αποτελεί βασικό στοίχημα, εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να προχωρήσουν ομαλά οι αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες έχουν καθυστερήσει αρκετά και ουσιαστικά έχουν «εκτροχιαστεί» τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί εδώ και καιρό.

Η σχεδιαζόμενη αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ αποτελεί μια υπόθεση που έχει έντονο παρασκήνιο και δημιουργεί πολλές παρασκηνιακές παρενέργειες και η κυβέρνηση κυριολεκτικά προσπαθεί να ισορροπήσει και στόχος είναι να μη δημιουργηθεί ούτε υπόνοια για περίεργα παιχνίδια.

Η ιστορία της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ έβαλε την κυβέρνηση στη μέση ενός γεωπολιτικού παιχνιδιού και μιας σύγκρουσης ΗΠΑ - Ρωσίας, όπου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι παρενέργειες θα προκύψουν και για τα εθνικά θέματα. Ως τα τέλη Απριλίου θα πρέπει να κατατεθούν οι προσφορές για τη ΔΕΠΑ, ενώ το προβάδισμα φέρεται να έχει η ρωσική εταιρεία-κολοσσός Gazprom.

Οι Ρώσοι, αν και είναι ενήμεροι για την επιθυμία να εμπλακούν και έλληνες επιχειρηματίες στη λογική να υπάρξει και «κομμάτι» για την εγχώρια επιχειρηματική τάξη, δεν έχουν αντίρρηση, αρκεί να μη βρεθούν οι ίδιοι εκτός και αλλάξει κάτι την ύστατη στιγμή.

Ειδικά η υπόθεση ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ είναι ειδικού χειρισμού και ασχολείται προσωπικά ο Πρωθυπουργός, που δεν αποκλείεται να έχει και σχετική επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και επίσκεψη στη Μόσχα, λίαν συντόμως, αν και ακόμη είναι όλα ανοιχτά.

Από την κυβέρνηση μεταδίδουν ότι το τίμημα για την εξαγορά της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να συνδυάζεται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και διευκρινίζουν ότι αυτό θα εξετασθεί και θα διασφαλιστεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ και θα ξεκαθαρίσει στην τελευταία φάση του διαγωνισμού.

Μεγάλο παζάρι και έντονος διαγκωνισμός θα υπάρξουν για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που θέλουν και οι Ρώσοι, για τη ΔΕΗ που θα σπάσει σε τρία τμήματα, για τον Ιππόδρομο (λέγεται ότι οι Γάλλοι που ενδιαφέρονται έχουν ισχυρό εγχώριο αντίπαλο), αλλά και για τα ΕΛΤΑ, την ΕΛΒΟ, τα περιφερειακά λιμάνια, τους ΟΛΠ και ΟΛΘ, την ΕΥΔΑΠ, τον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης κ.ά.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 17/4/13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου