Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Ξανά στους δρόμους το «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ»

Του Γιάννη Τσίρου
Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των διοδίων της Πιερίας και συμπαράστασης στους συμπολίτες τους που διώκονται για προηγούμενες ειρηνικές διαμαρτυρίες και πρόκειται να δικαστούν τις επόμενες μέρες, διοργανώνει το μεσημέρι της Κυριακής 13/1, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά των διοδίων της Πιερίας, στα διόδια της Λεπτοκαρυάς, από τις 12.00 ως τις 14.00μμ.

Η συντονιστική επιτροπή συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη στην Κατερίνη, με τη συμμετοχή φορέων, σωματείων και συλλόγων της Πιερίας, αλλά και αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ νέων κινητοποιήσεων κατά των διοδίων και τη συγκεντρωση συμπαράστασης σε 20 πολίτες των νομών Βόλου και Λάρισας που δικάζονται στις 16 και 18 Ιανουαρίου στη Λάρισα, «για αντίστοιχες ειρηνικές κινητοποιήσεις τους στους σταθμούς διοδίων του Μοσχοχωρίου και του Πυργετού, μετά από αντίστοιχες καταγγελίες της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.».

Στη σύσκεψη καταγγέλθηκε και πάλι ότι το καθεστώς λειτουργίας των διοδίων «όπως διαμορφώθηκε με τις συμβάσεις παραχώρησης, όχι μόνο δεν ευνοεί, αλλά αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου και ιδιαίτερα του Νομού μας.»

Όσον αφορά τις τιμές, «παραβιάζουν τις βασικές αρχές της αναλογικότητας και της ανταποδοτικότητας, οι οποίες αποτελούν θεμελιώδεις αρχές, τόσο της Ευρωπαϊκής, όσο και της Ελληνικής Νομοθεσίας και ενώ μάλιστα τα έργα -σε όλους τους υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομους- έχουν σταματήσει εδώ και 2 χρόνια και είναι άγνωστο αν και πότε θα ξαναξεκινήσουν.

Παράλληλα η επιβολή προστίμων και αφαίρεση αδειών κυκλοφορίας από την Τροχαία σε όσους αρνούνται την πληρωμή, καθώς και η ποινικοποίηση κάθε διαμαρτυρίας που γίνεται σε σταθμό διοδίων, που θεσπίσθηκαν με αντίστοιχους νόμους, παραβιάζουν τον πυρήνα των αναφαίρετων συνταγματικών δικαιωμάτων της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και της συνδικαλιστικής ελευθερίας, δικαιώματα τα οποία με βάση το άρθρο 25 του Συντάγματός, είναι υποχρεωμένο το Κράτος να διασφαλίζει.»

Επίσης, την περασμένη Πέμπτη, δυο από τους τέσσερις βουλευτές Πιερίας (όλοι της ΝΔ), η Άννα Μάνη και ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με Την πιθανή λειτουργία του σταθμού διοδίων Αιγινίου. Ο συγκεκριμένος σταθμός κατασκευάστηκε αλλά δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία και το αντίτιμό του ενσωματώθηκε στο αντίτιμο που καταβάλλουν οι οδηγοί στο σταθμό Μαλγάρων, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Η ανακοίνωση της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» για την επικείμενη λειτουργία των διοδίων στο Αιγίνιο Πιερίας προκάλεσε την ερώτηση των δυο βουλευτών που θέλουν να ενημερωθούν:

«Σε περίπτωση που τεθεί, εν τέλει, σε λειτουργία ο Σταθμός Διοδίων του Αιγινίου Πιερίας, με παράλληλη διατήρηση του Σταθμού Διοδίων Μαλγάρων –σε απόσταση 8,5 χμ.- ουσιαστικά η Πιερία και δη η Β. Πιερία «απομονώνεται» από την υπόλοιπη Μακεδονία και ιδιαίτερα από την Θεσσαλονίκη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ερωτάται ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Σκοπεύετε να εγκρίνετε την έναρξη της λειτουργίας του σταθμού διοδίων Αιγινίου;

Προτίθεσθε, στην περίπτωση λειτουργίας του Σταθμού Διοδίων Αιγινίου (Κλειδί) να καταργήσετε το σταθμό διοδίων Μαλγάρων;

Και επίσης εάν, σε περίπτωση λειτουργίας του Σταθμού διοδίων Αιγινίου, προτίθεσθε να παραχωρήσετε ελεύθερες κάρτες διόδου από όλους του σταθμούς διοδίων, που βρίσκονται εντός της Πιερίας, αποκλειστικά και μόνο για τους κατοίκους της Πιερίας, κίνηση που στη παρούσα συγκυρία είναι κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά επιβεβλημένη;»

Ανακοινώσεις με τις οποίες καλούν το λαό της Πιερίας να συμμετάσχουν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας την Κυριακή, έχουν εκδώσει ήδη –εκτός από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα- η ΕΛΜΕ Πιερίας και η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης, δημοτικοί σύμβουλοι των τριών Δήμων της Πιερίας και περιφερειακοί σύμβουλοι. Όπως δήλωσαν στη σύσκεψη της Τετάρτης, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Δίου-Ολύμπου, η διοίκηση του Δήμου που πλήττεται όσο κανείς άλλος και συμπεριλαμβάνει -πλέον- όλη τη νότια Πιερία, παραμένει αμέτοχος και απαθής και σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα.
Πηγή: ΤΟ ΧΩΝΙ
Διαβάστε περισσότερα...

Θέμα χρόνου ο καθορισμός της ελληνικής ΑΟΖ

Η κυβέρνηση προκρίνει τη σκληρή γραμμή στο Αιγαίο και καταθέτει τις συντεταγμένες στον ΟΗΕ
Θέμα χρόνου αποτελεί η κατάθεση στον ΟΗΕ από την κυβέρνηση των συντεταγμένων για τον καθορισμό της ελληνικής ΑΟΖ. Η συγκεκριμένη απόφαση προέρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του υπουργείου Εξωτερικών που είχε ταχθεί υπέρ μιας πιο μετριοπαθούς προσέγγισης.

Στο υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», πως μια πιθανή τουρκική αντίδραση σε μία μονομερή ενέργεια της Ελλάδας στο Αιγαίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και θερμό επεισόδιο, διακοπή των διερευνητικών επαφών ή κατάθεση συντεταγμένων και από την τουρκική πλευρά με ταυτόχρονες έρευνες τουρκικών ερευνητικών σκαφών σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τα οποία η Τουρκία θεωρεί αμφισβητούμενα.

Ήδη η Άγκυρα, μέσα από διαρροές του τουρκικού Τύπου, διαμηνύει στην Αθήνα ότι αν προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, τότε και η Τουρκία θα καταθέσει τις δικές της συντεταγμένες, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι στην πράξη θα ακυρωθούν οι διερευνητικές επαφές.


Οι υπέρμαχοι, πάντως, της σκληρής γραμμής από τον στενό κύκλο του Αντώνη Σαμαρά εκτιμούν ότι αν η Ελλάδα μείνει άπραγη εξαιτίας των τουρκικών αντιδράσεων, τότε κινδυνεύει να δημιουργήσει status quo απώλειας κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Η απόφαση για κατάθεση των συντεταγμένων των εξωτερικών ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στον ΟΗΕ φέρεται να προτάθηκε από συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά ως αντίδραση στο γεγονός ότι την περασμένη άνοιξη η Άγκυρα παραχώρησε άδειες ερευνών και σε οικόπεδα που αποτελούν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου. Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, ωστόσο, η ιδέα αυτή είναι παλαιότερη.

Περισσότερα στην έντυπη έκδοση των «Νέων»
Διαβάστε περισσότερα...

Εξαρθρώθηκε 9μελής σπείρα που δρούσε στην Πιερία

Στην εξάρθρωση εννεαμελούς εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε ένοπλες ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Θεσσαλονίκης, προέβη η Υποδεύθυνση Ασφάλειας Πιερίας.

Η λεία της οργάνωσης υπολογίζεται σε 127 χιλιάδες ευρώ ενώ όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές «στόχευε» κυρίως σε χρηματοκιβώτια, «χτυπώντας» σε δημοτικά κτήρια, πρατήρια υγρών καυσίμων, εμπορικά καταστήματα ακόμη -σε μία περίπτωση- και σε νοσοκομείο. Η δράση της ξεκίνησε τουλάχιστον στα μέσα Φεβρουάριου του 2012 και διήρκεσε έως τον περασμένο Νοέμβριο.

Μέχρι στιγμής συνελήφθησαν τέσσερα μέλη της σπείρας, δύο 19χρονοι, ένας 21χρονος κι ένας 23χρονος, ενώ αναζητούνται τα υπόλοιπα πέντε, μεταξύ αυτών ένας 23χρονος που φέρεται ως «ιθύνων νους» της εγκληματικής οργάνωσης. Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, οι δράστες άλλοτε χρησιμοποιούσαν οχήματα τα οποία είχαν προηγουμένως κλέψει από τους νόμιμους κατόχους τους και άλλοτε τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα στα οποία τοποθετούσαν κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας.

Σε εφόδους των αστυνομικών στα σπίτια των κατηγορουμένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα καλάσνικοφ με μία γεμιστήρα, φυσίγγια, κάλυκες, βιβλιάρια καταθέσεων κ.ά. Οι έρευνες των Αρχών συνεχίζονται για την διαλεύκανση της δράσης του κυκλώματος και τον εντοπισμό των υπολοίπων μελών του.
Διαβάστε περισσότερα...

Υπερψηφίστηκε το φορολογικό

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Δεκτά κατά πλειοψηφία έγιναν τα άρθρα 1,3,6 και 10, για τα οποία είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ. Νωρίτερα, η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής με επίθεση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Σε ονομαστικές ψηφοφορίες που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τέσσερα άρθρα του, τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:
Το άρθρο 1 υπερψηφίστηκε με ψήφους 162 έναντι 126.

Το άρθρο 3 υπερψηφίστηκε με ψήφους 162 έναντι 164 και 2 «παρών».

Το άρθρο 6 υπερψηφίστηκε με ψήφους 162 έναντι 121 και 4 «παρών».

Το άρθρο 10 υπερψηφίστηκε με ψήφους 162 έναντι 124 και 2 «παρών».

«Η αντιπολίτευση - και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση - στερείται πλήρως εποικοδομητικών προτάσεων. Το όχι σε όλα δεν είναι εποικοδομητική πρόταση. Ασκείτε την «πολιτική του ξένοιαστου καβαλάρη», ή, όπως το λέει ο λαός, τζάμπα μάγκες», παρατήρησε ο κ. Στουρνάρας. «Επειδή σήμερα κατακεραυνώσατε την Τρόικα και το ΔΝΤ, αλλά την Δευτέρα ο αρχηγός σας θα πάει στον Σόιμπλε να δώσει διαπιστευτήρια. Αυτό λέγεται ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Υπερασπιζόμενος τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, ο κ. Στουρνάρας παρατήρησε πως «ο λαός έχει υποστεί θυσίες, αλλά πιάνουν τόπο. Η οικονομία προσαρμόζεται, τα δίδυμα ελλείμματα μειώνονται, η εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2012 πήγε καλύτερα απ' τους στόχους, το ισοζύγιο πληρωμών φέτος ίσως είναι ισοσκελισμένο. Μας κούρεψαν το χρέος 40 δις, μας μείωσαν τα επιτόκια, μας μείωσαν τα τοκοχρεολύσια!» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Και μπροστά στις διαμαρτυρίες του κ. Νότη Μαριά (Ανεξάρτητοι Έλληνες), ότι το πλεόνασμα αυτό δεν μοιράζεται υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά Ελλήνων, ο κ. Στουρνάρας διατράνωσε: «Μειώνω το χρέος. Είναι ευθύνη. Το να το μοιράσω είναι ανεύθυνο. Σας παρακαλουθώ! Είστε λαϊκιστής και παίζετε με τον πόνο του ελληνικού λαού!».

Προηγουμένως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Π. Λαφαζάνης, είχε κατηγορήσει τον κ. Στουρνάρα πως δεν απαντά στα ερωτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - και είχε αξιώσει να διευκρινίσει ο υπουργός Οικονομικών, τι θα κάνει με τις υπό απόλυση 300 καθαρίστριες του υπουργείου του. «Δεν μπορεί να κάνουν εταιρεία. Δεν είναι εργολάβοι» είχε πει ο κ. Λαφαζάνης. «Το υπουργείο έχει προτείνει να απασχοληθούν νόμιμα οι καθαρίστριες με εταιρεία. Είναι κρίμα να τις εκμεταλλεύεστε και να κάνετε επίδειξη ευαισθησίας σε βάρος των φτωχών γυναικών!» απάντησε ο κ. Στουρνάρας.

Επίθεση δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τη στάση που κρατά υπέρ των καταλήψεων των εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και κατά του «ξεπουλήματος», όπως το χαρακτήρισε, που του επιφυλάσσει η κυβέρνηση.

«Ποιον εργατικό, νοικοκύρη πολίτη, αφορά και ενδιαφέρει η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου;» αναρωτήθηκε ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Να διαβάσετε την έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος και να ψάξετε να δείτε πόσα επισφαλή δάνεια υπήρχαν και πώς συνδιοικούσαν οι συνδικαλιστές του με τη διοίκηση» συμπλήρωσε.

«Κάθε εργατικός άνθρωπος σ' αυτό τον τόπο, λέει πως η επιχειρηματικότητα είναι δραστηριότητα ιδιωτική. Αυτά λένε τα γράμματα τα σημερινά σ' αυτήν την κοινωνία - και όχι η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα που λειτουργεί σε βάρος των φτωχών και των αδυνάτων» ανέφερε ακόμα ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, κ. Νίκος Τσούκαλης, επαίνεσε τον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι «η αντίληψη για την συνολική σωτηρία της Ευρώπης (και μέσω αυτής για τη σωτηρία της Ελλάδας), αρχίζει και γίνεται δόγμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καλωσορίζουμε αυτές τις νέες απόψεις στο γενικότερο σχέδιο σωτηρίας της χώρας» ανέφερε.

Για την προηγούμενη αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ περί κοινωνικής βίας τοποθετήθηκε ο κ. Θ. Παφίλης (ΚΚΕ), τονίζοντας πως «δεν θεωρούμε «προδότες και δωσιλόγους» τα μέλη της κυβέρνησης. Αυτό δημιουργεί ψεύτικους διαχωρισμούς. Υπηρετείτε όμως με συνέπεια τα συμφέροντα της τάξης των κεφαλαιοκρατών που ρουφά το αίμα λαών ολόκληρων».

«Το σύστημα δεν φοβάται τις στρακαστρούκες και τις σπασμένες βιτρίνες. Εκείνο που τρέμετε, είναι η απόφαση εκείνων που παράγουν τον πλούτο να βγουν στο δρόμο. Και τότε, δεν σας σώζει - πολιτικά - τίποτα» τόνισε ο κος Παφίλης.

Ο κ. Χρήστος Παππάς (Χρυσή Αυγή), ανακοίνωσε πως η Χρυσή Αυγή έχει στα χέρια της «εικόνα από μεταμφιεσμένο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτίνα της Νέας Δημοκρατίας από ένα καρναβάλι - καραγκιοζιλίκια δηλαδή» και δήλωσε πως η ΧΑ θα την αναρτήσει στην ιστοσελίδα της. Παράλληλα, ο κος Παππάς σχολίασε τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων καταγγέλλοντας «αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από τα κανάλια». «Οι ίδιοι δημοσιογράφοι που χαϊδεύουν την αριστερή τρομοκρατία, θα συνεχίσουν να την χαϊδεύουν» σχολίασε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Π.Ε. Πιερίας - Ανάρτηση αρχικών καταστάσεων δικαιούχων, επιλαχόντων και απορριπτόμενων της δράσης 1.1 «Βιολογική Γεωργία» του Γεωργοπεριβαλλοντικού Μέτρου 2.1.4. του ΠΑΑ 2007-2013

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Πιερίας γίνεται γνωστό ότι στον Πίνακα Ανακοινώσεων της Υπηρεσίας (28ης Οκτωβρίου 40, Κατερίνη) έχει αναρτηθεί η αρχική (προσωρινή) κατάσταση δικαιούχων και απορριπτόμενων της Δράσης 1.1. «Βιολογική Γεωργία».
Όσοι από τους παραγωγούς κρίνουν ότι έχουν διαφωνία με την μοριοδότησή τους ή με το αποτέλεσμα των διασταυρωτικών ελέγχων μπορούν να καταθέσουν ένσταση στην Υπηρεσία μας από την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου έως και την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013.
Οι ενστάσεις θα εξεταστούν από την τριμελή επιτροπή εξέτασης ενστάσεων που έχει οριστεί από την Υπηρεσία μας εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής τους σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 10 της αριθμ. 079833/24-10-2011 ΚΥΑ.
Πληροφορίες: Δημήτρης Γρηγοριάδης Γεωπόνος της Δ/νσης, τηλ. 2351351257.

Η
Προϊσταμένη της Δ/νσης


Ε. ΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΚΙΤΣΙΟΥ
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Π.Ε. Πιερίας - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΤΕΟ

Σχετικά με τον θέμα που δημιουργήθηκε για την πορεία της διαδικασίας πιστοποίησης του δημόσιου ΚΤΕΟ Πιερίας επισημαίνουμε τα παρακάτω:

- Στις ενημερωτικές συσκέψεις της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας με την Δ/νση μας , επισημάνθηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας του ΚΤΕΟ μέσω της διαδικασίας πιστοποίησης , για την εξυπηρέτηση των πολιτών του νομού μας. Επίσης θεωρήθηκε ως απολύτως αναγκαία παράταση του χρόνου για την πιστοποίηση λόγω εκκρεμοτήτων όπως η αλλαγή νομιμοποίησης της λειτουργίας των ΚΤΕΟ από διαπίστευση σε πιστοποίηση.

- Η άποψη αυτή γνωστοποιήθηκε στην Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

- Η Π.ΚΜ. αποφάσισε η πιστοποίηση των δημοσίων ΚΤΕΟ όλης της Περιφέρειας να γίνει ενιαία, με τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης.
Με έγγραφο ( Α.Π. 179423/393 ) της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών προς το αρμόδιο Υπουργείο , που κοινοποιήθηκε στην Υπηρεσία μας, και τελικό υπογράφοντα τον πρώην αναπληρωτή Περιφερειάρχη Δ.Ψωμιάδη , τονίζεται η θέση της Περιφέρειας για την συνέχιση της λειτουργίας των ΚΤΕΟ. Επισημαίνεται ακόμη πως λόγω της σχετικής ασάφειας που δημιουργήθηκε από δημοσιεύματα περί κατάργησης των Δημοσίων ΚΤΕΟ, η Περιφέρεια δεν ήθελε να προχωρήσει στην πιστοποίηση χωρίς την πολιτική δέσμευση από πλευράς Υπουργείου. Για τον λόγο αυτό αιτήθηκε παράταση του χρόνου πιστοποίησης μέχρι το τέλος του 2013.

Τονίζουμε πως η υπηρεσία μας είναι πάντοτε στην διάθεση όλων των φορέων του νομού μας για ενημέρωση και συνεργασία με στόχο το γενικό καλό.
Προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθούμε να λειτουργούμε πάντοτε .

Τέλος κάνουμε γνωστό πως την Δευτέρα 14-01-2013, αρχίζει η διαδικασία της εκπόνησης προκαταρκτικής μελέτης για την πιστοποίηση του Δημοσίου ΚΤΕΟ Πιερίας , με την επίσκεψη ειδικού τεχνικού κλιμακίου.


Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης

Αθανάσιος Τσιαμπέρας

Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη ΚΤΕΟ

Βασιλική Μανουσαρίδου
Διαβάστε περισσότερα...

«Επαναστάτες» με μισθούς δημοσίου!

Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου -

Υποτίθεται ότι οι αναρχικοί είναι εχθροί με τους κομμουνιστές. Όχι μονάχα γιατί έχουν ιδεολογικές διαφορές, αλλά και γιατί ιστορικά συγκρούστηκαν με βιαιότητα. Η Οκτωβριανή επανάσταση έγινε από τους Μπολσεβίκους τους Μενσεβίκους και τους Αναρχικούς.

Άλλωστε οι μεγάλοι θεωρητικοί του αναρχισμού Μπακούνιν και Κροπότκιν ήταν Ρώσοι. Υπήρξε μία μικρή περίοδος στην παγκόσμια ιστορία όπου οι αναρχικοί κυριάρχησαν και κυβέρνησαν σε δύο τόπους.

Στην Ουκρανία όπου ο ταλαντούχος αναρχικός πολέμαρχος Νέστωρ Μαχνό, ανακατέλαβε την χώρα από τους Γερμανούς, ξεπλένοντας την ντροπή της συνθηκολόγησης που υπέγραψαν ο Λένιν και Τρότσκι. Και στην Κροστάνδη όπου οι αναρχικοί εξεγέρθηκαν εναντίον των Σοβιέτ το 1920, εξαιτίας του λιμού που προκλήθηκε από την κολεβικτοποίηση.

Οι «πατερούληδες» Λένιν και Τρότσκι επιφύλαξαν » θερμή» αντιμετώπιση στις αντιρρήσεις των αναρχικών.
Έσφαξαν όλους τους Μαχνοβίτες, και βομβάρδισαν την Κροστάνδη μαζί με αμάχους και παιδιά. Βέβαια και αργότερα ο Στάλιν τα ίδια έκανε στους Τροτσκιστές, συμπεριλαμβανομένου τις εκτοπίσεις στα Γκούλαγκ, αλλά αυτό είναι μία… άλλη ιστορία.

Πριν έναν αιώνα περίπου οι σχέσεις μεταξύ αναρχικών και κομμουνιστών ξεκαθάρισαν μέσα σε βίαιες συγκρούσεις. Και ενώ οι ιστορικοί, κατασταλαγμένοι είναι ελεύθεροι να επιτελέσουν το έργο τους, έρχεται ένας βουλευτής του Ελληνικού κοινοβουλίου από τη δυτική Μακεδονία να ανατρέψει την… παγκόσμια ιστορία.

Με την ιδιότητά του νεοκλεγέντα με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει… αναρχικός. Και ενώ όλοι ασχολούνται και αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να είναι κάποιος εκλεγμένος σε κοινοβούλιο και να μετέχει των διαδικασιών ενώ ταυτόχρονα να δηλώνει και αναρχικός, η δική μου απορία βρίσκεται αλλού.

(Όχι πως και εγώ δεν μπήκα στoν πειρασμό να σχίσω τα βιβλία του Μπακούνιν, Κροπότκιν, Προυντόν, και Μαλατέστα. Γιατί η αναρχική θεωρία – ουτοπία λέει ότι είναι εναντίον της λειτουργίας του κράτους, των εκλογών, της κεντρικής εξουσίας κτλ και υπέρ της αυτοργάνωσης και αυτοδιοίκησης των πολιτών. Π.χ. δεν πρέπει να υπάρχει υπουργείο δικαιοσύνης γιατί οι δικηγόροι έχουν συλλόγους και αυτοδιοικούνται, δεν πρέπει να υπάρχει υπουργείο υγείας γιατί οι γιατροί σε κάθε πόλη μόνοι τους οργανώνουν τον κλάδο τους, το ίδιο οι έμποροι, οι αγρότες κτλ. Βέβαια αυτή η …ουτοπία καταρρέει ,αν λάβει κανείς υπόψιν του πόσο εύκολα τα βρίσκουν μεταξύ τους οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας και τι μπάχαλο θα ήταν η κοινωνία χωρίς κεντρική εξουσία. )

Εγω αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν ο αναρχικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να συμβιώνει με κομμουνιστές, που είναι οι μεγαλύτεροι υπέρμαχοι του κράτους και της κεντρικής εξουσίας, και το αντίθετο. Πώς κατάφερε αυτό το κόμμα με αρχηγό τον Τσίπρα, να συνενώσει τόσο ανομοιογενείς ιδεολογικές τάσεις; Ποια είναι η συγκολλητική ουσία που επιτρέπει την συμβίωση Τροτσκιστών με αναρχικούς, Ευρωπαϊστές αριστερούς εμπνευσμένους από τον ανθρωπιστή Ζάν Πώλ Σάρτρ με τους σκληροπυρηνικούς πολιτικούς αμοραλιστές- ακτιβιστές της ΚΟΕ;

Ομολογώ ότι δεν έχω απάντηση. Ίσως να σκέφτονται τους εαυτούς τους ως μία μεγάλη… παρέα. Όπου ο καθένας κάνει το κομμάτι του. Αν ας πούμε κάποιος φοράει χέβυ μέταλ ρούχα, τότε δηλώνει ροκάς ή καπέλο με φαρδύ γείσο και καμπάνα παντελόνι, δηλώνει Καουμπόι

Στην προκειμένη περίπτωση αρκεί μία λιγδιάρικη μπλούζα και ένα πετροπλυμένο χακί μπουφάν, μαζί με μερικές μπαρούφες περί αναρχισμού για να ειναι εξεγερμένοι επαναστάτες με μισθους δημοσίου…
Πηγή: karfitsa.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΠΙΕΡΙΑΣ - ΕΑΣ Πιερίας: Ερωτήματα που περιμένουν απαντήσεις

Η ΕΑΣ Πιερίας αποφάσισε την οικονομική εκκαθάριση της Ένωσης.Αφου οι Διοικήσεις επί σειρά ετών σφιχταγκάλιασαν τους εκάστοτε πολιτικούς προϊσταμένους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ,έγιναν ο ενδιάμεσοι του Υπουργείου στα μικροπολιτικά του παιχνίδια εις βάρος των αγροτών.
Αφου προχώρησε τα περασμένα έτη σε μια σειρά επενδύσεων αμφίβολης αποδοτικότητας.
Αφου σε πλήρη συνεργασία με μεγαλέμπορους φρόντισε να χτυπήσει το ακτινίδιο της Πιερίας.
Αφου στο παρελθόν ξεπούλησε περιουσιακά στοιχεία της Ένωσης.
Αφου σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο στήριξε το Ν. 4015/2011 (που διέλυσε τους Συνεταιρισμούς αντί να διαμορφώσει ένα νέο συνεταιριστικό πλαίσιο) -τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε.
Αφου επί 9 μήνες κρατά απλήρωτους τους εργαζόμενους της Ένωσης.
Η οικονομική εκκαθάριση αποφασίστηκε τώρα, εν μέσω της άγριας οικονομικής κρίσης. Τώρα που οι αγρότες χρειάζονται τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη, το δυνάμωμα του Συνεταιριστικού Κινήματος και του Κινήματος Αλληλεγγύης. Εάν η Ένωση είχε τεθεί σε υγιείς βάσεις και λειτουργούσε με διαφάνεια και δημοκρατία, θα μπορούσε σήμερα να σταθεί στο πλευρό των αγροτών-μελών της. Θα μπορούσε να είναι από τις πλέον κερδοφόρες της χώρας, προς όφελος τόσο των μελών της όσο και της τοπικής οικονομίας.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ,με τα τοπικά τους στελέχη ,έχουν βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. Φρόντισαν με τις πολιτικές της αδιαφάνειας και του αυταρχισμού να μετατρέψουν τις συνεταιριστικές οργανώσεις σε εκτροφεία σκανδάλων, που τα στελέχη τους πλούτιζαν και βολεύονταν, την ώρα που τα κόμματά τους εξασφάλιζαν πελατεία.

Γιατί ο αγροτικός κόσμος του νομού δεν ενημερώθηκε για την κατάσταση στην ΕΑΣ Πιερίας ;
Ποιο είναι το μέλλον των υποδομών της ΕΑΣ (κτιριακές εγκαταστάσεις, ψυγεία, σιλό, μηχανολογικός εξοπλισμός) ;
Θα λειτουργήσει ξανά η ΕΑΣ Πιερίας, και αν ναι με ποιόν τρόπο ;
Ποιό θα είναι το μέλλον των εργαζόμενων;

Η Διοίκηση της ΕΑΣ Πιερίας θα έπρεπε αντί να επιχειρεί να ξεπουλήσει την Ένωση, να παλέψει από κοινού με τους εργαζόμενους και τον αγροτικό κόσμο του νομού για να αποτραπεί η εφαρμογή του Ν. 4015/2011. Θα έπρεπε να πιέσει για τη θεσμοθέτηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για την ανασυγκρότηση των αγροτικών συνεταιρισμών, με τον πλήρη και ουσιαστικό έλεγχο της διαχείρισης και διακίνησης των προϊόντων από τα μέλη τους. Μία ανασυγκρότηση μέσα από συμμετοχικές και δημοκρατικές διαδικασίες, αυτόνομες από κομματικά και πελατειακά συμφέροντα, σε όφελος των μικρών και μεσαίων αγροτών. Γιατί για το ΣΥΡΙΖΑ οι αγρότες θα είναι η ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας και της χώρας.

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΠΙΕΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα...

Οι νέοι αντιδήμαρχοι στο Δήμο Δίου - Ολύμπου

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ 

Γιωργος Φαρμάκης, Πέτρος Κιάφας, Μαρία Τσιμήτρη και Σοφία Νούλα

Στη θέση του Βασίλη Βροχαρίδη μπαίνει η Σοφία Ζουρζούρα

Τις 3 έμμισθες θέσεις των αντιδημάρχων καταλαμβάνουν οι Φαρμάκης, Κιάφας και Νούλα
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΙΝΙΟ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΘΕΜΑ: ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΙΝΙΟ (Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ)

Σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης της κατασκευής του τμήματος της Εθνικής Οδού (Π.Α.Θ.Ε.) Ράχες-Κλειδί στην εταιρία με την επωνυμία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.», που υπεγράφη το 2007, προβλεπόταν και η κατασκευή σταθμού διοδίων στην περιοχή του Αιγινίου Ν. Πιερίας (σταθμός Διοδίων Κλειδί -Αιγίνιο), σε απόσταση μόλις 8,5 χμ. από τα διόδια των Μαλγάρων, Θεσσαλονίκης. Ο σταθμός κατασκευάστηκε ήδη από τα τέλη του 2009, εντούτοις δεν ετέθη σε λειτουργία, όπως είχε ανακοινωθεί από την παραχωρησιούχο εταιρία τον Ιανουάριο του 2010.

Μέχρι σήμερα, ο συγκεκριμένος σταθμός διοδίων δεν λειτουργεί και τα οχήματα διέρχονται από το σημείο αυτό της Π.Α.Θ.Ε χωρίς χρέωση, επίκειται όμως η λειτουργία του, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την παραχωρησιούχο εταιρία.

Θέτουμε υπόψη σας ότι για λόγους αντιστάθμισης των οικονομικών απωλειών από τη μη λειτουργία των διοδίων Αιγινίου, αυξήθηκε το αντίτιμο των διοδίων Μαλγάρων Θεσσαλονίκης από 2 ευρώ σε 2,80 ευρώ για να οριστικοποιηθεί τελικά το 2012 σε 2,40 ευρώ. Τμήμα του ως άνω ποσού αποδίδεται στην εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.».

Σε περίπτωση που τεθεί, εν τέλει, σε λειτουργία ο Σταθμός Διοδίων του Αιγινίου Πιερίας, με παράλληλη διατήρηση του Σταθμού Διοδίων Μαλγάρων –σε απόσταση 8,5 χμ.- ουσιαστικά η Πιερία και δη η Β. Πιερία «απομονώνεται» από την υπόλοιπη Μακεδονία και ιδιαίτερα από την Θεσσαλονίκη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ερωτάται ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ


Σκοπεύετε να εγκρίνετε την έναρξη της λειτουργίας του σταθμού διοδίων Αιγινίου;

Προτίθεσθε, στην περίπτωση λειτουργίας του Σταθμού Διοδίων Αιγινίου (Κλειδί) να καταργήσετε το σταθμό διοδίων Μαλγάρων;

Και επίσης εάν, σε περίπτωση λειτουργίας του Σταθμού διοδίων Αιγινίου, προτίθεσθε να παραχωρήσετε ελεύθερες κάρτες διόδου από όλους του σταθμούς διοδίων, που βρίσκονται εντός της Πιερίας, αποκλειστικά και μόνο για τους κατοίκους της Πιερίας, κίνηση που στη παρούσα συγκυρία είναι κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά επιβεβλημένη;



ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ( ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ, Ν.Δ.)



ΑΝΝΑ ΜΑΝΗ (ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ, Ν.Δ.)
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΤΕΟ



Ανακοινώνεται πως το Δημόσιο ΚΤΕΟ ΠΙΕΡΙΑΣ , όπως και όλα τα Δημόσια ΚΤΕΟ της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ , ξεκίνησαν τη  διαδικασία συντήρησης τους και ως εκ τούτου δεν δύνανται να ενεργούν Τεχνικούς Ελέγχους Οχημάτων , μέχρι την πιστοποίησή τους.



         Ο  Προϊστάμενος της  Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών
                              της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας
                                      Αθανάσιος Τσιαμπέρας
Διαβάστε περισσότερα...

Θέρμανση: Τι πρέπει να προσέχετε όταν χρησιμοποιείτε εναλλακτικές πηγές

Συμβουλές προς του πολίτες για την πρόληψη ατυχημάτων κατά τη χρήση εναλλακτικών πηγών θέρμανσης (θερμάστρες, σόμπες και τζάκια) εξέδωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ειδικότερα, η Πυροσβεστική συνιστά προς τους πολίτες:

*Μη χρησιμοποιείτε θερμάστρες ανοικτού τύπου με γυμνή φλόγα. Να αποφεύγετε συσκευές που έχουν ορατές ή εκτεθιμένες πυρακτωμένες επιφάνειες, όπως μαγγάλια κλπ.
*Να τηρούνται οι προδιαγραφές του κατασκευαστή.
*Να προτιμάτε επώνυμες κατασκευές που έχουν πιστοποιηθεί από αναγνωρισμένο εργαστήριο.
*Να προβαίνετε σε τακτική συντήρηση (τουλάχιστον κατ’ έτος).
*Να τηρείται απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 1 μέτρου από καυστά υλικά, όπως κουρτίνες, ξύλινα έπιπλα, χαλιά, ξύλινους τοίχους κλπ. Σε καμία περίπτωση μην τοποθετείτε τις θερμάστρες πάνω σε χαλιά.
*Να επιλέγετε κατάλληλη θέση ώστε να μην ελλοχεύει ο κίνδυνος ανατροπής. Επίσης, δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση των θερμαστρών σε οδεύσεις διαφυγής- εξόδους κινδύνου και γενικά σε χώρους που τυχούσα δυσλειτουργία της συσκευής θα καταστήσει ανενεργή την έξοδο.
*Τα υγρά καθαρισμού για ρούχα, δάπεδα και συσκευές, είναι γενικά εύφλεκτα. Μην ενεργοποιείτε τις συσκευές αμέσως μετά τη χρήση αυτών των υγρών, επειδή μπορεί να υπάρχουν ακόμη στο χώρο ατμοί τους. Επίσης, μην τοποθετείτε τις θερμάστρες σε χώρους όπου υφίσταται βενζίνη, άλλοι εύφλεκτοι ατμοί ή εύφλεκτα αέρια.
*Τα παιδιά εντυπωσιάζονται μπροστά στη θέα της φωτιάς, γι αυτό και αρέσκονται να παίζουν με αυτή, μη γνωρίζοντας τους κινδύνους.
*Πριν φύγετε από το σπίτι σας, ελέγξτε αν υπάρχουν αναμμένες θερμάστρες.
*Οι καμινάδες πρέπει να διαθέτουν σπινθηροπαγίδες.
*Σχεδιάστε και εξασκηθείτε στην εκκένωση της οικίας σας σε περίπτωση πυρκαγιάς.
*Ο πυροσβεστήρας αναμένεται να συνδράμει σημαντικά σε κάποια δύσκολη στιγμή. Διαβάστε προσεκτικά και τηρήστε τις οδηγίες που αναγράφονται σε αυτόν. Ο πυροσβεστήρας συστήνεται να είναι ξηρής σκόνης ελάχιστης κατασβεστικής ικανότητας 21Α-113Β-C και κατάλληλος για κατάσβεση πυρκαγιών παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος.
*Η εγκατάσταση έστω και φορητών (απλών) πυρανιχνευτών, αν και δεν επιβάλλεται από την ισχύουσα νομοθεσία πυροπροστασίας, θα σημάνει συναγερμό σε περίπτωση φωτιάς. Υπάρχουν πυρανιχνευτές διαφόρων τεχνολογιών ανάλογα με τις συνθήκες του χώρου εγκατάστασης (ιονισμού, θερμότητας, φωτοηλεκτρικοί).
*Ομοίως συστήνεται η τοποθέτηση φορητών ανιχνευτών αερίου εφόσον στο χώρο τοποθετούνται θερμάστρες υγραερίου- φυσικού αερίου.
*Τέλος, συστήνεται η τοποθέτηση ανιχνευτών μονοξειδίου του άνθρακα, στις περιπτώσεις χρήσης καυσίμων.

Αν χρησιμοποιείτε τζάκι ή σόμπα καυσόξυλων-πέλετ
*Να προτιμάτε επώνυμες κατασκευές που έχουν πιστοποιηθεί από αναγνωρισμένο εργαστήριο.
*Το στερεό καύσιμο να μην έχει υγρασία.
*Η εγκατάσταση να γίνεται από άτομα-συνεργεία που έχουν τις απαιτούμενες τεχνικές γνώσεις.
*Μη ρίχνετε εύφλεκτο υγρό, όπως βενζίνη, οινόπνευμα κλπ. για την ενίσχυση ή αναζωπύρωση της φωτιάς επειδή δημιουργούνται απότομα πολλές εστίες πυρκαγιάς, που μπορεί να μεταδοθούν σε διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά ή να κινδυνεύσετε και εσείς οι ίδιοι.
*Όταν αφαιρείτε τη στάχτη από το τζάκι ή την σόμπα καυσόξυλων χρησιμοποιείτε ένα μεταλλικό φαράσι και προσέχετε να μην σας πέσουν αναμμένα κάρβουνα πάνω στα χαλιά και ποτέ να μην αδειάζετε τη στάχτη σε πλαστικό σκουπιδοτενεκέ.
*Μην τοποθετείτε καθρέπτες πάνω από το τζάκι, ή κοντά στη σόμπα, επειδή προσελκύουν τα άτομα και πλησιάζουν χωρίς να το αντιλαμβάνονται κοντά στην φωτιά.

Τζάκια
*Τα προκατασκευασμένα τζάκια να στηρίζονται με κατάλληλο τρόπο ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα μετακίνησης.
*Τα τζάκια από άλλα συμπαγή δομικά υλικά (σκυρόδεμα κλπ), πρέπει να στηρίζονται σε επαρκείς για το φορτίο κατασκευές, ελάχιστου δείκτη πυραντίστασης τουλάχιστον 3 ωρών.
*Απαιτείται επέκταση του δαπέδου κατασκευασμένης από πέτρα, σκυρόδεμα και άλλα πυράντοχα υλικά μπροστά και εκατέρωθεν του ανοίγματος του τζακιού.
*Μην αφήνετε μικροαντικείμενα, στο περβάζι στο τζάκι. Είναι βέβαιο πως τα παιδιά θα πλησιάσουν να τα πάρουν.
*Συστήνεται η τοποθέτηση πόρτας ή άλλου κατάλληλου μηχανισμού μπροστά από το άνοιγμα.

Σόμπες

*Ο όγκος του χώρου να είναι τουλάχιστον 15 κυβ. μέτρα με κατάλληλη διαστασιολόγηση και τοποθέτηση της συσκευής που θα επιτρέπει την σωστή ανακυκλοφορία του αέρα.
*Αν το δάπεδο είναι ξύλινο ή είναι κατασκευασμένο από καυστά υλικά, τοποθετήστε τη σόμπα πάνω σε βάση ελάχιστου πάχους της τάξης των 5-10 εκατοστών, από πυράντοχα υλικά με ελάχιστο δείκτη πυραντίστασης τουλάχιστον 2 ωρών (μάρμαρο, σκυρόδεμα κλπ) ώστε αν πέσει αναμμένο κάρβουνο από την θυρίδα που ξεχάστηκε για λίγο ανοικτή, να μην έρθει σε επαφή με υλικά που αναφλέγονται. Η ανωτέρω βάση να εκτείνεται περιμετρικά της σόμπας σε απόσταση τουλάχιστον μισού μέτρου. Η ανωτέρω βάση, πρέπει στην επιφάνειά της να καλύπτεται από μεταλλικό έλασμα ελάχιστου πάχους 0,62 χιλιοστών. Αν η απόσταση μεταξύ βάσης σόμπας και δαπέδου είναι μικρότερη από 50 χιλιοστά, η σόμπα δεν πρέπει να τοποθετείται σε δάπεδο ξύλινο ή κατασκευασμένο από καυστά υλικά. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η κατασκευή να μην παρεμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα. Επίσης, το δάπεδο να αντέχει το φορτίο της σόμπας.
*Η ελάχιστη απόσταση του 1 μέτρου από καυστούς τοίχους ή οροφές, δύναται να μειωθεί με χρήση κατάλληλων κατασκευών από μη καυστά υλικά που τοποθετούνται στους τοίχους- οροφές και δεν παρεμποδίζουν την ανακυκλοφορία του αέρα.

ΠΗΓΗ: econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΔΙΟΥ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Πριν λίγες μέρες αποχαιρετήσαμε το 2012. Μια δύσκολη και επώδυνη χρονιά για τον τόπο μας, με αρνητικό απολογισμό, σε όλους σχεδόν τους τομείς. 

Μέσα σε αυτό το νεφελώδες και γκρίζο περιβάλλον, υπήρξαν βέβαια και θετικές παρουσίες που αποτέλεσαν την εξαίρεση στον κανόνα.

Θεωρούμε πως μία από αυτές στο χώρο του πολιτισμού της Πιερίας, ήταν και η παρουσία του νεογέννητου Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, το οποίο παρά τη βρεφική ηλικία του, ενός έτους περίπου, έχει να επιδείξει αξιοθαύμαστο έργο.
Η Ορχήστρα Νέων αλλά και η Χορωδία, που αποτελούν τα πρώτα και βασικά τμήματά του, με την παρουσία τους και τη δραστηριότητα τους, ξεπέρασαν τα όρια της Πιερίας και έφθασε η φήμη τους ακόμη και στο εξωτερικό.
Για την ιστορία θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι η Ορχήστρα Νέων και η Χορωδία Δίου, αποτελούν συνέχεια της εποχής του πρώην δήμου Δίου.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Ορχήστρα Νέων Δίου, υπήρξε τη χρονιά αυτή ο καλύτερος πρεσβευτής της Πιερίας, που την εκπροσώπησε και την πρόβαλε όσο κανένας άλλος.
Εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση, στη μεγάλης ακροαματικότητας εκπομπή της ΝΕΤ, ΄΄Στην υγειά μας΄΄ που μεταδίδεται δορυφορικά και στο εξωτερικό, όπου και εντυπωσίασε. Εξ αιτίας της εκπομπής αυτής, έχει δεχτεί πρόταση να εμφανιστεί στη Γαλλία.
Εμφανίστηκε πρόσφατα στο Μέγαρο Μουσικής της Βέροιας και άφησε έκπληκτο το μουσικόφιλο κοινό της.
Πήρε μέρος στο 41ο Φεστιβάλ Ολύμπου και πλαισίωσε με μουσικό πρόγραμμα τις αρχαιολογικές εκδηλώσεις στην αρχαία Πύδνα.
Εμφανίστηκε στο Κάστρο του Πλαταμώνα, στο αφιέρωμα για το Δημήτρη Μητροπάνο.

Στο αρχαίο θέατρο Δίου, στο αφιέρωμα για τον Οδυσσέα Ελύτη.
Πήρε μέρος σε πολλές εκδηλώσεις, εντός και εκτός Πιερίας και κάθε φορά εντυπωσίαζε με την ποιότητα της και την παρουσία της.
Άξιο αναφοράς στο μικρό διάστημα της ζωής του, είναι η κοινωνική συνεισφορά του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου. Συμμετείχε, πάντα αφιλοκερδώς, με την Ορχήστρα Νέων, σε πολλές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.
Όπως, στην εκδήλωση για τη Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης, στην εκδήλωση για τα κακοποιημένα παιδιά της Λάρισας και στην εκδήλωση για άπορες οικογένειες στη Βέροια.
Τελευταία παρουσία για το 2012, ήταν η συμμετοχή της Ορχήστρας στο αφιέρωμα για τη Μικρά Ασία που διοργάνωσε ο σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας στις 10 Δεκεμβρίου, με τη μεγάλη λαϊκή ερμηνεύτρια Γλυκερία, όπου για ακόμα μια φορά εντυπωσίασε.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια της Γλυκερίας σε τηλεοπτική εκπομπή.
΄΄ Η Ορχήστρα Νέων Δίου, είναι πια γνωστή και καταξιωμένη ανά το πανελλήνιο.Τη γνωρίζουμε σχεδόν όλοι οι καλλιτέχνες. Χαίρομαι που και εγώ θα συνεργαστώ μαζί της. Να είστε περήφανοι στην Πιερία, για αυτά τα παιδιά ΄΄
Δεν είναι βέβαια λίγοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν μαζί της.. Γνωστοί συνθέτες, όπως Πλέσσας, Νικολόπουλος, έως καταξιωμένοι ερμηνευτές όπως, Μητσιάς, Ρέμος, Μπάσης, Ρούσος, Ανδρεάτος, Γλυκερία, Ασλανίδου, Παπάζογλου, Νέγκα, Ζιώγαλας και άλλοι. Άξιο επίσης αναφοράς η μόνιμη συνεργασία της, με τον διεθνούς αναγνώρισης παρουσιαστή, Αλέξη Κωστάλα.
Δεν γνωρίζουμε αν άλλη ορχήστρα μιας μικρής αγροτικής περιοχής, έχει να επιδείξει τόσες συνεργασίες και τέτοιες εμφανίσεις στο χώρο της μουσικής.
Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να συγχαρούμε πάνω από όλους τα παιδιά μας, που αποτελούν το πολυάριθμο μουσικό σύνολο της ορχήστρας, για την μεγάλη τους προσπάθεια και το αστείρευτο ταλέντο τους. Κάθε φορά που εμφανίζονται, μας κάνουν να αισθανόμαστε περήφανοι, για τον τόπο μας και την καταγωγή μας.
Να συγχαρούμε επίσης τα μέλη της Χορωδίας μας, που συνοδεύουν αξιοπρεπώς την Ορχήστρα, κάθε φορά που το πρόγραμμα το απαιτεί.
Να συγχαρούμε τους γονείς των παιδιών της Ορχήστρας, που είναι πάντα δίπλα τους και βέβαια πολλά συγχαρητήρια ανήκουν στον ακούραστο δάσκαλό τους και μαέστρο Νίκο Πατρή.
Αφήσαμε τελευταίο τον άνθρωπο που αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά, κινεί τα νήματα όλων αυτών των πραγμάτων. Χωρίς αυτόν, όχι μόνο δεν θα συνέβαιναν όλα αυτά, ίσως δεν θα υπήρχε η ορχήστρα, πόσο βέβαια το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, που δημιουργήθηκε πριν ένα χρόνο περίπου.
Μιλάμε για τον πρώην δήμαρχο Δίου και τωρινό πρόεδρο του Φεστιβάλ Ολύμπου, τον Γρηγόρη Παπαχρήστο. Τον εμπνευστή και δημιουργό όλου αυτού του οικοδομήματος, που συνεχίζει να ανοίγει νέους δρόμους και να δίνει απρόσμενες κάθε φορά ευκαιρίες στα παιδιά μας και την ορχήστρα μας. Τον άνθρωπο που υπηρετεί με πάθος και ανιδιοτέλεια τον πολιτισμό και τον τόπο του. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς και είμαστε βέβαιοι ότι ετοιμάζει και άλλα σπουδαία πράγματα στο μέλλον.
Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε επίσης τον πρώην δήμαρχο Δίου Δημήτρη Καραίσκο, τους πρώην δημοτικούς συμβούλους Διονύση Φόλιο, Κώστα Τζήμα, Κώστα Βούλγαρη, Δημήτρη Ρέτζιο, Νίκο Τασίκα, Δημήτρη Μουτάφη, την αντιδήμαρχο Μαρία Τσιμήτρη και όλους εκείνους που στήριξαν την προσπάθεια της ίδρυσης του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου.
Να σημειώσουμε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Γενική Συνέλευση, με την ευκαιρία της επίσημης αναγνώρισης του καταστατικού από το πρωτοδικείο, για την εκλογή νέας διοίκησης, η οποία και θα αναλάβει την ευθύνη του προγραμματισμού για την επόμενη χρονιά.
Ήδη όμως, η Ορχήστρα Νέων αλλά και η Χορωδία, έχουν δεχτεί δύο σημαντικές προσκλήσεις για το πρώτο δίμηνο του 2013 και στις οποίες βέβαια θα ανταποκριθούν.
Η πρώτη είναι από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, να εμφανιστεί η Ορχήστρα τον Ιανουάριο, σε εκδήλωση για φιλανθρωπικό σκοπό στο Μέγαρο Μουσικής και η δεύτερη από την κρατική τηλεόραση, να επανεμφανιστεί η Ορχήστρα και η Χορωδία τον Φεβρουάριο στην γνωστή εκπομπή ΄΄ στην υγειά μας ΄΄ μετά την εντυπωσιακή της εμφάνιση τον περασμένο Ιούνιο.
Με την ευκαιρία του σύντομου αυτού απολογισμού μας , καλούμε όσους επιθυμούν να στηρίξουν τους σκοπούς του νεοϊδρυθέντος Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου και θέλουν να συμμετέχουν μέσα από αυτό στα πολιτιστικά δρώμενα του Δίου και ευρύτερα της περιοχής μας, να εγγραφούν και να γίνουν ενεργά μέλη του.
Ευχαριστούμε τέλος όλους εκείνους, επώνυμους και ανώνυμους, που στήριξαν με κάθε τρόπο, την έως τώρα προσπάθειά μας, ώστε να επιτύχει το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, τα πρώτα σπουδαία αυτά επιτεύγματα του.
Ελάτε μαζί μας να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερα. Μέσα από τον πολιτισμό, η ζωή γίνεται ομορφότερη. Το έχουμε άλλωστε τόσο ανάγκη στις μέρες μας.
Ας ευχηθούμε το 2013 να είναι μια χρονιά οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάκαμψης για τον τόπο μας.
Πέρα από τις ευχές, απαιτείται βέβαια συστηματική δουλειά και συνολική προσπάθεια.
Έχουμε χρέος και ευθύνη όλοι μας, να εργαστούμε για την χαμένη αξιοπρέπεια της χώρας μας και να δημιουργήσουμε συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας και τα παιδιά μας.
Για την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου
Ο Πρόεδρος,                           Ο Γ. Γραμματέας,
Γιάννης Καραλιάς                   Βασίλης Σακκούλας
Διαβάστε περισσότερα...

Ειρηνοδικείο μείωσε κατά 90% τα χρέη άνεργης

Κατά 90% μείωσε τα χρέη, από δάνεια και πιστωτικές κάρτες, άνεργης μητέρας δυο παιδιών το Ειρηνοδικείο Συκιωνίων στο Κιάτο Κορίνθου.

Το δικαστήριο μείωσε τη συνολική οφειλή από τα 24.000 ευρώ σε 2.400 ευρώ και επέβαλε μηνιαία δόση ύψους 50 ευρώ για 48 μήνες, προκειμένου να αποπληρωθεί το χρέος.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ χαρακτηρίζει την απόφαση ανακουφιστική για την άνεργη μητέρα και καλεί τους πολίτες να απευθύνονται στις Ενώσεις Καταναλωτών και στους Δικηγορικούς Συλλόγους για τη ρύθμιση των χρεών τους.
Διαβάστε περισσότερα...

ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΥΔΝΑΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ

Την Δευτέρα (31-12-2012) στην αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου της Δημοτικής Ενότητας Κολινδρού πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του εργατοτεχνικού προσωπικού του Δήμου Πύδνας Κολινδρού. 

Ο Δήμαρχος κ. Ευάγγελος Πολύζος έκοψε την πίτα και ευχήθηκε σε όλους Καλή Χρονιά με υγεία, και σε μια γρήγορη αναφορά του μίλησε για τις ενέργειες και τις δράσεις της Δημοτικής αρχής και επεσήμανε τους στόχους της νέας χρονιάς.
Ευχές για τη νέα Χρονιά απηύθυνε και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Κακάνης και ευχαρίστησε το προσωπικό για την άριστη συνεργασία.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι, κ. Ξανθίππη Βασιλειάδου, ο κ. Γεώργιος Λένος , ο κ. Παύλος Μεταλλίδης και οι Πρόεδροι της Δημοτικής Ενότητας Αιγινίου κ. Σωτήριος Παπαργυρίου, Δημοτικής Ενότητας Κολινδρού κ. Αργύριος Θεοδώρου, οι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων Καστανιάς κ. Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, Κίτρους κ. Γεώργιος Χρυσοστόμου και Ρυακίων κ. Δημήτριος Κακάνης, ο Πρόεδρος ΔΗ.ΦΟ.Π.Α.Π.Ο.Υ κ. Γεώργιος Καλύβας καθώς επίσης και ο Πρόεδρος των Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας κ. Κομπατσιάρης Χρήστος.

Από την Αντιδημαρχία καθαριότητας.
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτοί εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ΑΠΑΙΚΤΟΙ!

Ακόμα ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί και απειλεί!

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή Καστοριάς του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Ευάγγελου Διαμαντόπουλου, οποίος είπε χαρακτηριστικά “θα σας πάρει και θα σας σηκώσει” αναφορικά με την εκκένωση της “βίλας Αμαλίας” και της “βίλας Κάλλας” η οποία εκκενώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η βίλα Αμαλία και η βίλα Κάλλας είναι πραγματικά πολιτιστικά κέντρα στα οποία γίνονται και μαθήματα.

«Δεν το καταλαβαίνει όμως αυτό η φασίζουσα νοοτροπία του κ. Δένδια» υποστήριξε και πρόσθεσε: «Θα γίνουν τα εφαλτήρια που θα σας πάρουν όλους και θα σας σηκώσουν».

Ο κ. Διαμαντόπουλος, ο οποίος συμμετέχει στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, είχε πάρει μέρος στην αποστολή αλληλεγγύης του πλοίου Estelle, με προορισμό τη Γάζα.

Επίσης, το καλοκαίρι του 2012 δεν είχε παρεβρεθεί στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς είχε επιλέξει να βρεθεί στις εργασίες της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Διαβάστε περισσότερα...

Μαζική προσέλευση πολιτών στην εκδήλωση «Υπερχρεωμένα νοικοκυριά»

Χθες, Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013, στις 17:00 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συγκέντρωση της δράσης «Υπερχρεωμένα νοικοκυριά». 

Στην κατάμεστη αίθουσα του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, κυριολεκτικά, δεν έπεφτε βελόνι! Ήδη από τις 17:00 το απόγευμα πλήθος πολιτών βρέθηκε στον Καπνικό Σταθμό για να ενημερωθεί σχετικά με τις δυνατότητες ρύθμισης των οφειλών προς τις τράπεζες.

Οι εισηγήτριες Φωτεινή Μάρκου και Ζηνοβία Καδηγιαννάκη του Τμήματος Νομικής Προστασίας της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ και η κα Μαρουτσέλλα Βασιλειάδου από τη Γραμματεία της οργάνωσης, αναφέρθηκαν αναλυτικά στην πρακτική εφαρμογή του νόμου 3869/2010 για την ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και απάντησαν σε δεκάδες ερωτήματα συμπολιτών μας.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν πολλοί δικηγόροι από την Κατερίνη, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας και συνέβαλαν στην ενημέρωση του κοινού.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση μεταξύ δεκάδων πολιτών και της συντονιστικής επιτροπής η οποία αποφάσισε ομόφωνα να ανακοινωθούν τα παρακάτω:

Με το ξεκίνημα της δράσης «Υπερχρεωμένα νοικοκυριά» η ΕΟΔνΠ απευθύνεται στα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης και τα καλεί να συμμετάσχουν στο σχηματισμό μιας νομικής ομάδας συμβουλευτικής υποστήριξης. Οι νομικοί της πόλης μας που θέλουν να συνδράμουν αυτή την προσπάθεια, μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι την 20η Ιανουαρίου 2013, στέλνοντας email στη διεύθυνση info@otoposmou.com.
Η ίδια δράση θα επαναληφθεί, σε μεγαλύτερο χώρο, το αργότερο μέχρι τα μέσα του Φλεβάρη. Οι εκπρόσωποι της ΕΚΠΟΙΖΩ δήλωσαν πως είναι ευχαρίστως διατεθειμένοι να επισκεφτούν την πόλη μας, όσες φορές αυτό κριθεί αναγκαίο.

Επίσης, τα μέλη της νεοσύστατης δράσης «Υπερχρεωμένα νοικοκυριά» δήλωσαν: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τη ληστρική συμπεριφορά των τραπεζών και καλούμε τους πολίτες να ενώσουν τις δυνάμεις τους, έτσι ώστε όλοι μαζί να απαιτήσουμε να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης που τις αναλογεί. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε την κρίση κανενός! Καταδικάζουμε τους εκάστοτε κυβερνώντες και την αδιαφορία τους για τα προβλήματα των πολιτών».

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας ευχαριστεί θερμά τις συνεργάτιδες της ΕΚΠΟΙΖΩ για τη συμμετοχή τους στη χθεσινή εκδήλωση.
--

Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)
Διαβάστε περισσότερα...

Απίστευτο γέλιο με τον Τσάκα της δημοσιογραφίας: Προσπαθώ τέσσερις μέρες να δώσω το USB στον Πεπόνη και αυτός δεν ενδιαφέρεται-Θα σας αποκαλύψω ονόματα που έχουν αποκαλυφθεί εδώ και μέρες...

[Θα κάνει "αποκαλύψεις" που έχουν αποκαλυφθεί εδώ και μέρες! 

Μιλάει με υπονοούμενα για δύο πρέσβεις, νυν και πρώην, οι οποίοι παρέλαβαν τη λίστα στη Γαλλία και εννοεί τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι το 2010, Κωνσταντίνο Χαλαστάνη και τον πρώην πρέσβη Ηλία Κλή που μεσουρανούσε επί ΓΑΠ στο ΥΠΕΞ και ενεπλάκη και στην ξεφτίλα των Ιμίων. Απίστευτος ο τύπος! Θα "αποκαλύψει" ονόματα που έχουν αποκαλυφθεί εδώ και μέρες και τα έχουμε γράψει και εμείς από τις 29 Δεκεμβρίου!!
Ανάλογες είναι και οι αστειότητες "το δικό μου στικάκι δείχνει πότε και πως έγινε η αντιγραφή από το CD Παπακωνσταντίνου" με τον ξερόλα να ξέρει ακόμα και αν αντιγράφτηκε το στικάκι του από CD, από κομπιούτερ ή από άλλο στικάκι... να ξέρει δηλ. πράγματα για τα οποία ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί πρόγραμμα να τα βρίσκει... Διαβάστε και γελάστε αφού σήμερα δεν θα έχουμε δηλώσεις Τσάκα να γελάσουμε]


Νέα τροπή στην υπόθεση του usb stick που περιείχε τη λίστα Λαγκάρντ δίνει μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης που ανέφερε πως ο αρμόδιος εισαγγελέας δεν ενδιαφέρεται για στοιχεία της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, ο εκδότης του περιοδικού HOT DOC έγραψε: «Έχω το USB που καταγράφει πότε δημιουργήθηκε και πώς από το CD Παπακωνσταντίνου», για να δεχθεί στη συνέχεια το ερώτημα αν θα έπρεπε να έχει δοθεί το υλικό στον εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση.

Απαντώντας σε επόμενο tweet σημείωσε: «4 μέρες προσπαθώ να δώσω το υλικό στον κ Πεπόνη. Δεν έχει δείξει κάποιο ενδιαφέρον», ενώ σε ερώτηση για το αν δέχεται πιέσεις να μην κυκλοφορήσει το περιοδικό απάντησε: «ξέρουν ποιούς μπορούν να πιέζουν», σημειώνοντας πως το περιοδικό θα κυκλοφορήσει κανονικά.

Εμπλέκει δυο ακόμα άτομα
Με νέο του δημοσίευμα στο koutipandoras.gr ο Κώστας Βαξεβάνης εμπλέκει στην «περιπλάνηση» του CD με τη λίστα Λαγκάρντ και δύο διπλωμάτες, έναν εν ενεργεία και έναν πρώην, οι οποίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Ο δημοσιογράφος διατυπώνει ερωτήματα για τον πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι που εμφανίζεται να απέστειλε τη λίστα στην Ελλάδα, σημειώνοντας: «Με ποιο τρόπο την παρέλαβε και ποιος ήταν ο αποδέκτης, ποιας πρώην υπουργού και μετέπειτα αρχηγού κόμματος υπήρξε στενός συνεργάτης και πως ενεπλάκη κατά το παρελθόν στη φυγή καταζητούμενου για την υπόθεση Siemens στο εξωτερικό;».

Για τον πρώην πρέσβη -ο οποίος σύμφωνα με τον δημοσιογράφο είχε κρυφό ρόλο στην παραλαβή της λίστας- ερωτά: «Ποιος είναι ο πρώην πρέσβης που εμφανίζεται να έχει κρυφό ρόλο στην παραλαβή της λίστας στο Παρίσι, ποιος ο ρόλος του στη διαχείριση της κρίσης των Ιμίων, για ποια εθνική υπόθεση συνεργάσθηκε στο παρελθόν με το Γιώργο Παπανδρέου και ποιες οι σχέσεις του με το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη;»

iefimerida.gr
Πηγή: Δεξί X-Trem(i)
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ της 8-1-2013 στη Σχολή του Επιμελητηρίου Πιερίας, Παμπιερική σύσκεψη για τις τελευταίες εξελίξεις στο μεγάλο πρόβλημα των διοδίων.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν, εκπρόσωπος της κ. Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νίκος Μακρίδης, αρκετοί εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων, Ομοσπονδιών, φορέων, Οργανώσεων και Σωματείων του Νομού, αντιπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων του Δήμου Δίου – Ολύμπου, εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης, συλλογικότητες του Νομού και μεμονωμένοι πολίτες.

Στη αρχή της σύσκεψης έγινε από μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, σύντομη εισήγηση για το θέμα των συμβάσεων παραχώρησης και των διοδίων που πλήττει ιδιαίτερα την Πιερία. Καταγγέλθηκε για μια ακόμα φορά ότι το καθεστώς των διοδίων, έτσι όπως διαμορφώθηκε με τις συμβάσεις παραχώρησης, όχι μόνο δεν ευνοεί αλλά αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου και ιδιαίτερα του Νομού μας.

Αναφέρθηκε ότι οι τιμές των διοδίων παραβιάζουν τις βασικές αρχές της αναλογικότητας και της ανταποδοτικότητας, οι οποίες αποτελούν θεμελιώδεις αρχές τόσο της Ευρωπαϊκής όσο και της Ελληνικής Νομοθεσίας και ενώ μάλιστα τα έργα, σε όλους τους υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομους, έχουν σταματήσει εδώ και 2 χρόνια και είναι άγνωστο αν και πότε θα ξαναξεκινήσουν.

Παράλληλα η επιβολή προστίμων και αφαίρεση αδειών κυκλοφορίας από την Τροχαία σε όσους αρνούνται την πληρωμή, καθώς και η ποινικοποίηση κάθε διαμαρτυρίας που γίνεται σε σταθμό διοδίων, που θεσπίσθηκαν με αντίστοιχους νόμους, παραβιάζουν τον πυρήνα των αναφαίρετων συνταγματικών δικαιωμάτων της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και της συνδικαλιστικής ελευθερίας, δικαιώματα τα οποία με βάση το άρθρο 25 του Συντάγματός, είναι υποχρεωμένο το Κράτος να διασφαλίζει.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα το παράδειγμα ιδιοκτητών ΤΑΞΙ και Μεταφορέων του Νομού μας, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την Ελληνική Δικαιοσύνη, μετά την ειρηνική διαμαρτυρία τους στο σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς τον Σεπτέμβριο του 2011.

Αναφέρθηκε ότι 20 πολίτες της Λάρισας και του Βόλου, πρόκειται να δικασθούν στις 16 και 18 Ιανουαρίου από ποινικό δικαστήριο της Λάρισας, για αντίστοιχες ειρηνικές κινητοποιήσεις τους στους σταθμούς διοδίων του Μοσχοχωρίου και του Πυργετού, μετά από αντίστοιχες καταγγελίες της εταιρίας: «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από όλους όσους συμμετείχαν και μετά από διαλογική συζήτηση και κατάθεση προτάσεων, αποφασίσθηκε:

Η πραγματοποίηση εκδήλωσης διαμαρτυρίας την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013 και από ώρα 12:00 μέχρι 14:00 στο σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς, για το καθεστώς των διοδίων και ως έκφραση αλληλεγγύης στους υπόδικους πολίτες της Λάρισας και του Βόλου.

Εγκρίθηκε η υπογραφή κειμένου - ψηφίσματος αλληλεγγύης με τίτλο: «Ήμουν και εγώ εκεί».

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί όλους ανεξαιρέτως τους Πιεριείς, να πάρουν μέρος στην πιο πάνω διαμαρτυρία.

Παρακαλεί τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές να σεβασθούν το δικαίωμα του κάθε πολίτη να εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του σε ένα καθεστώς διοδίων, που βλάπτει με τον πιο άδικο τρόπο τα οικονομικά του συμφέροντα αλλά και στην ποινικοποίηση των δημοκρατικών και συνταγματικά κατοχυρωμένων θεσμών.

Δηλώνει ότι θα πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο για την ομαλή διεξαγωγή της δημόσιας κυκλοφορίας στο χρονικό διάστημα της διαμαρτυρίας, όπως άλλωστε έχει συμβεί σε όλες τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις που οργάνωσε.

Οι δρόμοι αποτελούν δημόσιο αγαθό και η χρήση τους από όλους πρέπει να είναι ανεμπόδιστη. Οι συμβάσεις παραχώρησης είναι ληστρικές, άδικες και εισάγουν ένα βάρβαρο και αποικιοκρατικό καθεστώς σε βάρος όλων μας.

Είναι κατά συνέπεια χρέος όλων μας να ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ και να τις ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Διαβάστε περισσότερα...

Απογειώνεται το ΠΑΣΟΚ!

Επέστρεψε ο Σκανδαλίδης...

Ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Αηδόνης

Διαβάστε περισσότερα...

Οι δημοφιλέστερες αναρτήσεις της 9ης Ιανουαρίου 2013

1. ΓΙΑΤΙ ΕΝΟΧΛΕΙΣΤΕ, ΚΥΡΙΟΙ;


Το πολίτευμά μας είναι δημοκρατία, όχι απολυταρχία.
2. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΏΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τα πρώτα έκτροπα από την εφαρμογή του μέτρου «δεν πληρώνω-δεν παίρνω απόδειξη», η οποία έχει ως στόχο την «πάταξη της φοροδιαφυγής» ξεκίνησαν. 
3. Ν.ΛΑΠΠΑΣ - ΤΑΚΤΙΚΗ 20.12.2012 (Β')
ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: Από την τελευταία τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου για το έτος 2012 (Β’ μέρος).

• ΤΕΛΗ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013.
4.  Παράταση τουλάχιστον 2 μηνών για τακτοποίηση αυθαιρέτων
Παρατείνεται για δύο, τουλάχιστον, μήνες η δυνατότητα τακτοποίησης των αυθαιρέτων.
5. ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ...
Ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ Νίκος Γκάλης υποψήφιος για το HALL OF FAME! Τεράστια τιμή για τον μεγαλύτερο ευρωπαίο μπασκεμπολίστα όλων των εποχών 
Διαβάστε περισσότερα...

ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΑ!

ΔΟΕ : Ανοίγουν οι λογαριασμοί σε 500 δημάρχους και νομάρχες απ΄όλη την χώρα που κατηγορούνται για παράνομο πλουτισμό

Τους τραπεζικούς λογαριασμούς για 500 Δημάρχους και Νομάρχες απ΄ όλη την χώρα «ξεκλειδώνει» το ΣΔΟΕ , οι οποίοι κατηγορούνται ότι λυμαίνονταν κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που προορίζονταν για δημοτικά έργα.

Η έρευνα των ελεγκτών του ΣΔΟΕ κατέδειξε ότι οι περισσότεροι από τους τοπικούς άρχοντες είχαν μετατρέψει σε προσωπική τους ιδιωτική επιχείρηση τον δήμο στον οποίο εκλέγονταν, κλείνοντας δουλειές με τους δικούς τους εργολάβους (απευθείας ανάθεση) για τις πλατείες, τα πεζοδρόμια, τις επιχωματώσεις και για πολλές άλλες κατασκευαστικές δραστηριότητες.

Η τακτική που ακολουθούσαν είναι γνωστή στην τοπική αγορά ως «σαρανταπεντάρι». Συγκεκριμένα, ένα τεχνικό έργο αξίας 200.000 ευρώ το «έσπαγαν» σε πέντε κομμάτια υποέργα και με τον τρόπο αυτό δεν υποχρεώνονταν να προκηρύξουν διαγωνισμό λόγω της μικρότερης δαπάνης.

Στη συνέχεια ακολουθούνταν η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, καθόλα νόμιμη για έργα τα οποία ο προϋπολογισμός τους δεν ξεπερνά τα 45.000 ευρώ.

Πηγές από το ΣΔΟΕ επισημαίνουν ότι χάρη σε αυτό κόλπο οι περισσότεροι από τους αιρετούς υπαλλήλους στους οποίους διενεργείται εκτεταμένος φορολογικός έλεγχος έκαναν «χρυσές δουλειές» στην διάρκεια της θητείας τους δίνοντας «από εδώ και από εκεί» τα περισσότερα δημοτικά έργα.

Οι τοπικοί άρχοντες που διερευνά το ΣΔΟΕ ισχυρίζονται από την πλευρά τους, ότι τις περισσότερες φορές επιλέγουν να δώσουν ένα έργο με απευθείας ανάθεση για να «τρέξει» γρηγορότερα. Άποψη τους είναι ότι η «διαδικασία του διαγωνισμού είναι αρκετά χρονοβόρα και δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς υπάρχουν σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των έργων.

Βέβαια όπως παρατήρησαν οι άνδρες του ΣΔΟΕ την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης χρησιμοποιούσαν κατά κόρον μικροί δήμοι τη χώρας από 3.000 έως 5.000 κατοίκους, αφού σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη δημοτικά διαμερίσματα του συγκεκριμένου πληθυσμιακού βεληνεκούς είναι υπεράνω υποψίας.

Κάθε άλλο όπως προέκυψε από τους ελέγχους του Σώματος, αφού οι δήμαρχοι που εκλέγονταν σε αυτές τις περιοχές φρόντιζαν το έργο και δράσης τους στην περιοχή να έχει διάρκεια. Τι ακριβώς έκαναν;

Τοποθετούσαν ημετέρους σε δημοτικές επιχειρήσεις, αγοράζοντας έτσι την ψήφο τους. Με τους δικούς τους ανθρώπους έκαναν «μαϊμού» προκηρύξεις έργων, τουριστικές προβολές και άλλες υπηρεσίες και δραστηριότητες που εξυπηρετούσαν τα σχέδια διασπάθισης δημοσίου χρήματος που είχαν θέσει σε εφαρμογή με το κόλπο των εικονικών τιμολογίων.

Τα πλαστά τιμολόγια που «έκοβαν» οι δημοτικές επιχειρήσεις έφεραν το ΣΔΟΕ έξω από την πόρτα τους και αρκετοί υπάλληλοι που εργάζονταν σε αυτές αναγκάστηκαν να πουν την αλήθεια για τον τρόπο με τον οποίο δούλευαν.

Το Σ.Δ.Ο.Ε. θα ελέγξει και συγγενικά πρόσωπα των 500 Δημάρχων και Νομαρχών που εκτιμάται ότι είχαν ενεργό δράση στην διαδικασία του παράνομου πλουτισμού.

Οι φορολογικοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ θα γίνουν σε βάθος δεκαετίας, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται και 10.000 εισαγωγικές επιχειρήσεις μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό που δεν δικαιολογούνται από τον τζίρο της επιχείρησης.

Τα ονόματα των αιρετών υπαλλήλων θα δοθούν τις επόμενες μέρες στην δημοσιότητα.
Διαβάστε περισσότερα...

Πολίτες στο "κατώφλι" των δημάρχων για να επιβιώσουν. Παραχωρούν μέχρι και οικογενειακούς τάφους για λίγα ευρώ!

Στον δήμο Δίου –Ολύμπου του νομού Πιερίας, μία γυναίκα που της έκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα λόγω οφειλών και ζει το τελευταίο διάστημα στο σκοτάδι, βρέθηκε έξω από τα γραφεία αντιδημάρχων ζητώντας να της αγοράσουν έστω μία φιάλη γκαζιού προκειμένου να μπορεί έστω να μαγειρεύει και να ζεσταίνει νερό.

Μόνο που ενώ μέχρι πρόσφατα οι πολίτες συνέρρεαν στα γραφεία των δημάρχων προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για λακκούβες στους δρόμους, καμένες λάμπες και πρόστιμα, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Πολλοί είναι εκείνοι πλέον που μην μπορώντας να λύσουν βασικά προβλήματα επιβίωσης, προστρέχουν στον δήμαρχο για οικονομική βοήθεια.

Μάλιστα, με αντάλλαγμα λίγων ευρώ παραχωρούν στους δήμους ακόμη και τους οικογενειακούς τους τάφους! Λίγα ξύλα για να ζεσταθούν, λίγο φαγητό για να περάσουν την ημέρα, μια δουλειά που να τους εξασφαλίζει τα προς το ζην, έως και μία ...φιάλη γκαζιού είναι ορισμένα μόνο από αυτά που ζητούν οι πολίτες από τους δημάρχους. Το φαινόμενο είναι εντονότερο στην περιφέρεια, καθώς οι δημότες έχουν πιο στενή σχέση με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

"Λειτουργούμε ως ψυχοθεραπευτές και βάζουμε συνέχεια το χέρι στην τσέπη" δηλώνουν αρκετοί δήμαρχοι της Βόρειας Ελλάδας. Οι ιστορίες που ακούν, τους αναγκάζουν να ρίξουν όλο το βάρος και τη νέα χρονιά στα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, που περιλαμβάνουν- μεταξύ άλλων -συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία, ανταλλαγές προϊόντων.

Κι ενώ ο αριθμός των οικογενειών που ζουν στα όρια της φτώχειας ολοένα κι αυξάνει, όλοι γνωρίζουν πως είναι αρκετές ακόμη αυτές που λόγω αξιοπρέπειας ή ντροπής δεν έχουν αποταθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων.

"Έως τώρα πουλούσαν ό,τι χρυσά είχαν για να ζήσουν. Τώρα έρχονται στον δήμο και ζητούν βοήθεια με κάθε τρόπο. Όταν φτάνουν άνθρωποι στα γραφεία μας και μας λένε ότι πουλάνε έως και τους οικογενειακούς τους τάφους για λίγα ευρώ, εμείς τι να κάνουμε;" δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Βέροιας, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη, δίνοντας ένα παράδειγμα της τραγικής κατάστασης στην οποία φτάνουν ορισμένοι δημότες.

Στον δήμο Δίου –Ολύμπου του νομού Πιερίας, μία γυναίκα που της έκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα λόγω οφειλών και ζει το τελευταίο διάστημα στο σκοτάδι, βρέθηκε έξω από τα γραφεία αντιδημάρχων ζητώντας να της αγοράσουν έστω μία φιάλη γκαζιού προκειμένου να μπορεί έστω να μαγειρεύει και να ζεσταίνει νερό.

"Ο μισός μισθός των δημάρχων πηγαίνει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Όταν έρχονται και σου ζητάνε 5 ή 10 ευρώ για να περάσουν ή να συμπληρώσουν τους λογαριασμούς δεν θα δώσεις; Η κατάσταση είναι τραγική. Το θετικό είναι ότι οι πολίτες έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα αλληλεγγύης και όταν ζητάμε να βοηθήσουν το κάνουν" συμπληρώνει ο δήμαρχος Δίου –Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Νάουσα, με τον δήμαρχο Τάσο Καραμπατζό, να αναφέρει: "Ψυχοθεραπεία κάνουμε οι δήμαρχοι της περιφέρειας. Έρχονται και μας ζητούν λίγα χρήματα να περάσουν και εμείς δίνουμε από την τσέπη μας γιατί ξέρουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Μας ζητάνε να μην τους κόψουμε τους λογαριασμούς του νερού. Μας δίνουν έναντι 10 ευρώ και κάνουμε τα στραβά μάτια. Ο κόσμος έχει ζητήματα επιβίωσης. Προσπαθούν να πορευτούν, να πάρουν λίγο γάλα, ενώ είναι αρκετοί ακόμη αυτοί που δεν θέλουν να μιλήσουν για να μην μαθευτούν τα ζόρια τους σε μία κλειστή κοινωνία. Θα πρέπει σε όλους αυτούς να τους δώσουμε ελπίδα".

Όσον αφορά τη θέρμανση, στη Νάουσα το δημοτικό συμβούλιο προχώρησε στην λήψη απόφασης για φθηνά καυσόξυλα από το δημοτικό δάσος. Περισσότερες από 500 οικογένειες της πόλης, με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, έλαβαν περίπου 6000 τόνους ξύλα, καταβάλλοντας 50 ευρώ τον τόνο.

Στη Φλώρινα, όμως, που το κρύο είναι ιδιαίτερα τσουχτερό και ο χειμώνας μακρύς εκατοντάδες είναι οι κάτοικοι που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα έξοδα της θέρμανσης. Αποτέλεσμα είναι να γυρεύουν και εκεί από τον δήμαρχο λίγα ευρώ για να ζεσταθούν.

"Έρχονται στο δήμο και μας ζητούν 20–30 ευρώ για να αγοράσουν τα ξύλα της ημέρας. Να τα αγοράσουν όχι όπως παλαιότερα με τον τόνο αλλά με το κιλό. Ίσα ίσα για να καλύψουν τις ανάγκες μιας κρύας ημέρας" δηλώνει ο δήμαρχος της πόλης Ιωάννης Βοσκόπουλος.

Κι αν στην περιφέρεια τα προβλήματα είναι λίγο –πολύ γνωστά, διότι οι δήμαρχοι με τους πολίτες έχουν πιο "στενή" επαφή, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλές δυσκολίες και στις πόλεις, εκεί όπου ο αριθμός των πολιτών είναι μεγαλύτερος.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δήμοι επιχειρούν να καταγράψουν τον αριθμό των οικογενειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης και να τους βοηθήσουν.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τη λειτουργία του "Κοινωνικού Παντοπωλείου" για το πρώτο εξάμηνο του 2013. Το πρόγραμμα λειτουργεί τα τελευταία τρία χρόνια και κάθε εξάμηνο, με την επίδειξη ειδικής κάρτας, παρέχονται σε 200 άπορες οικογένειες και μεμονωμένα άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ενδύματα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.ά.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη Καλυψώ Γούλα, για την αντιμετώπιση του αυξημένου αριθμού αιτήσεων που δεν μπορούν να καλυφθούν από το “Κοινωνικό Παντοπωλείο” ο δήμος Θεσσαλονίκης αναπτύσσει ενισχυτικές δράσεις.

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
Διαβάστε περισσότερα...