Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Απάντηση της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης ν. Πιερίας στο άρθρο του κ. Ζαρκανέλα

Αντώνιε, τι τιμή! Σε έκαναν εξώφυλλο!
Αξιότιμε κ. Ζαρκανέλα,
Εμείς, τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, σας ευχαριστούμε θερμά για τη χθεσινή σας παρέμβαση. Ως δείγμα ευγνωμοσύνης για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνετε τον τελευταίο καιρό προς όλους εμάς, αποφασίσαμε, στο εξής, όλα τα άρθρα σας να αναρτώνται ως πρωτοσέλιδα στον πολυσύχναστο ιστοχώρο της ομάδας μας. Ελπίζουμε, με τη χειρονομία αυτή να συμβάλλουμε κι εμείς, με το δικό μας τρόπο, στην ικανοποίηση του κρυφού σας βίτσιου, μέσα από τη …γόνιμη κριτική προς στην ομάδα μας, να εξασφαλίζετε τη δημοσίευση της φάτσας σας στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο, πράγμα το οποίο δεν καταφέρατε ποτέ με τις πράξεις σας στην πολύχρονη καριέρα σας, ούτε ως πολιτικός, ούτε ως ανώτατος διοικητικός υπάλληλος.

Σας κατανοούμε πλήρως! Τα χρόνια πέρασαν, μα το χούι παρέμεινε χούι! Πρέπει ο δύστυχος να βρείτε τρόπο να μείνετε στην επικαιρότητα και η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας σας ήρθε γάντι!

Μην πτοείστε! Συνεχίσετε το έργο σας και θα έχετε την πλήρη στήριξη της ομάδας μας. Μάλιστα, πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είχατε κάποτε από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας ως υποψήφιος Νομάρχης. Με τη δική μας βοήθεια θα αναδειχθείτε σε πρώτο νούμερο της πόλης!

Η πρότασή μας, έτσι για να σπάσει και η μονοτονία: Μήπως, στην ίδια πόζα, μια φωτογραφία με διαφορετικό κουστουμάκι;

Πολλά φιλάκια στον αυστηρό μας παππούλη….


Διαβάστε το άρθρο του κ. Ζαρκανέλα "«ΒΙΛΑ ΑΜΑΛΙΑ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ; " κάνοντας κλικ εδώ

Δείτε εδώ φωτογραφικό υλικό της ..."ΒΙΛΑΣ ΑΜΑΛΙΑ" στην Κατερίνη:

Αρχική κατάσταση (Το εγκαταλελειμμένο κτίριο, Σεπτέμβριος 2012)

Οι παρεμβάσεις πολιτών (6 μήνες σκληρής δουλειάς: Οκτώβριος 2012 έως σήμερα, Μάρτιος 2013)

Το κτίριο σήμερα
--

Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)
Διαβάστε περισσότερα...

«ΒΙΛΑ ΑΜΑΛΙΑ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ;

Αντώνιος Ι. Ζαρκανέλας
π. Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης
τ. Νομαρχίας Θεσ/νίκης

Η ανακοίνωση στο Ιστότοπο της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης ν. Πιερίας της 31-8-2012 έλεγε: ¨Για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου χρειαζόμαστε ένα αποθηκευτικό χώρο (20-30 τ.μ. ισόγειο, χωρίς ρεύμα)¨. Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης ν. Πιερίας, στην οποία ανήκε αυτή η ανακοίνωση, έπρεπε να αδειάσει το χώρο που της είχε παραχωρήσει ο συνεταιρισμός καπνοπαραγωγών ¨Σαμψούς¨ και αναζητούσε νέο χώρο, αφού εκείνος νοικιάστηκε. Φαίνεται ότι δεν προσφέρθηκε κανένας ιδιώτης – παρόλο ότι υπάρχουν, λόγω κρίσης, πάρα πολλά ελεύθερα - και βέβαια χωρίς να επιμείνουν και πολύ την βρήκαν την λύση.

Και η λύση ήταν η κατάληψη ενός Δημοσίου Κτιρίου. Του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης. Επί της οδού Φλέμινγκ. Ακριβώς δίπλα από το Δικαστικό Μέγαρο!!. Ακριβώς δίπλα από την κατοικία του Αρχιεθελοντή. Παραβίασαν, προφανώς, την κλειδαριά μπήκαν μέσα στον Καπνικό Σταθμό και έκτοτε, χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς και με το πρόσχημα του Εθελοντισμού, τον έχουν μετατρέψει σε ορμητήριο προώθησης ιδεών και κομματικής πολιτικής προπαγάνδας και για όλες τις δράσεις που τις βαπτίζουν Εθελοντισμό π.χ. Δεν Πληρώνω, Χωρίς Μεσάζοντες κλπ. Που φαίνεται ότι λειτουργούν ως Δούρειος Ίππος για μία υποβόσκουσα κομματική-πολιτική προπαγάνδα. Μπαινοβγαίνουν σαν αφεντικά, έκαναν μικροέργα – διαδρόμους, τσιμεντοστρώσεις κλπ., αισθητικές παρεμβάσεις σε ένα χώρο που δεν τους ανήκει.

Υπάρχει μια σειρά ερωτημάτων που πρέπει να απαντηθούν. Από τις απαντήσεις αναβλύζουν, μόνες τους και οι ευθύνες. Πώς μπήκαν μέσα στο χώρο; Δεν ήταν κλειδωμένος; Παραβιάστηκε; Από ποιους; Και αν η εξωτερική πόρτα ήταν παραβιασμένη οι εσωτερικές πόρτες, των αποθηκών κλπ που χρησιμοποιούνται ήταν και αυτές παραβιασμένες; Αλλά ακόμη και τότε ποιός φυσιολογικός πολίτης όταν βρίσκει την πόρτα ενός σπιτιού ανοικτή ή, ακόμη χειρότερα, παραβιασμένη μπαίνει τρώει, φιλοξενεί φίλους, οργανώνει πάρτι κλπ.; Και αν το κάνει είναι νόμιμος; Ζήτησαν άδεια από κάποια αρχή; Τους δόθηκε και από ποιά;

Κατάληψη ιδιωτικού χώρου θα ήταν αδιανόητη. Γιατί έχει ιδιοκτήτη που το φυλάει και το προασπίζεται. Δεν συμβαίνει το ίδιο για την ιδιοκτησία του δημοσίου. Η ειρωνεία είναι ότι ενώ οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ και οι «Εθελοντές» κατηγορούν την Κυβέρνηση για ξεπούλημα και αδιαφορία για τη διαφύλαξη της δημόσιας υπηρεσίας από καταπατητές, οι ίδιοι είναι καταληψίες ενός Δημοσίου Κτηρίου.. Υποκρισία; Βεβαίως.

Χρησιμοποιούμε την λέξη «Εθελοντές» σε εισαγωγικά γιατί πρόκειται για εθελοντές γιαλαντζί που δεν ενδιαφέρονται για την χωρίς ιδιοτέλεια, προσφορά στον πλησίον, αλλά για την κομματική και ψηφοθηρική εκμετάλλευση του πόνου και της ανάγκης του πλησίον. Να δείξουμε εκείνους τους πρωτεργάτες που διέθεταν τον εαυτό τους και τις ομάδες ως «άτι ως άλογο» που περίμενε να ζευτεί από το κόμμα για «..να φέρουν ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ.» και όχι βέβαια τον απλό κόσμο που βοηθάει ανυπόκριτα και ανιδιοτελώς στην αντιμετώπιση της φτώχειας, των επιπτώσεων της ανεργίας.

Κατέλαβαν κάποιοι και χρησιμοποιούν σαν αφεντικά ένα δημόσιο κτίριο και με προκλητικότητα διαφημίζουν την πραγματοποίηση εκδηλώσεων σ’ αυτό. Μετατρέποντας το μάλιστα σε προπύργιο αναμετάδοσης αντικυβερνητικών συνθημάτων – μια απλή επίσκεψη στον ιστότοπό τους είναι αρκετή - και γνώριμης κομματικής φρασεολογίας που δεν έχει καμιά σχέση με τον Εθελοντισμό όπως, τουλάχιστον, αυτός ορίζεται στα λεξικά.

Είναι πάντως και απορίας άξιο πώς καμία από τις αρχές –Δήμος, Αντιπεριφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Δικαστική, Αστυνομική– δεν έχει ενδιαφερθεί. Ίσως γιατί δεν έγινε καταγγελία. Ίσως γιατί δεν είναι περιουσιακό τους στοιχείο. Όφειλαν όμως να γνωρίζουν ότι είναι Δημόσια περιουσία. Ότι μπαινοβγαίνει κόσμος, γίνονται νυχτερινές εκδηλώσεις –με τι ρεύμα; –. Και τουλάχιστον να ενδιαφερθούν ενημερώνοντας η μία υπηρεσία την άλλη, γιατί γνώριζαν ότι ο Εθνικός Οργανισμός Καπνού έχει καταργηθεί αρκετά χρόνια πριν.
Διαβάστε περισσότερα...

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ-13 - Συγχαρητήρια της αντιδημάρχου Σ.Ζουρζούρα στην Ακαδημία Πλαταμώνα

Συγχαρητήρια της Αντιδημάρχου Αθλητισμού Δ.Δίου-Ολύμπου, Σ. Ζουρζούρα, προς την «Ακαδημία Πλαταμώνα» για την κατάκτηση του Κυπέλλου ΕΠΣ Πιερίας.

Η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Δ.Δίου-Ολύμπου, Σοφία Ζουρζούρα, συγχαίρει θερμά την «Ακαδημία Πλαταμώνα», ομάδα η οποία στον τελικό αγώνα Κυπέλλου της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πιερίας κέρδισε την ομάδα του «Αχιλλέα Νεοκαισάρειας» και αναδείχθηκε τροπαιούχος του θεσμού για φέτος.

Ειδικότερα, η κ. Ζουρζούρα συγχαίρει τους ποδοσφαιριστές της Ακαδημίας Πλαταμώνα, την τεχνική ηγεσία και τη Διοίκηση της ομάδας επισημαίνοντας ότι η κατάκτηση του Κυπέλλου είναι αποτέλεσμα σκληρής και ομαδικής δουλειάς. Επίσης, πολλά συγχαρητήρια ανήκουν και στο κόσμο της ομάδας που είναι συνεχώς δίπλα της.

«Η νίκη αυτή έχει ακόμη πιο μεγάλη αξία, αν σκεφθεί κανείς ότι ο «Αχιλλέας Νεοκαισάρειας» είναι μια πολύ ισχυρή από κάθε πλευρά ομάδα, γι αυτό και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια έως και το τελευταίο λεπτό της παράτασης από την πλευρά της «Ακαδημίας Πλαταμώνα» ώστε να φθάσει στο πιο ψηλό σκαλί και να κατακτήσει το φετινό Κύπελλο», δήλωσε η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δ.Δίου-Ολύμπου.
Διαβάστε περισσότερα...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ Ε.Π.Σ. ΠΙΕΡΙΑΣ



Τα θερμά μας συγχαρητήρια προς τους ποδοσφαιριστές, τη διοίκηση και το προπονητικό τιμ της «Ακαδημίας Πλαταμώνα» που κατέκτησαν το κύπελλο Ε.Π.Σ. Πιερίας προσθέτοντας έναν ακόμη τίτλο στην ένδοξη ιστορία του συλλόγου τους, κάνοντας παράλληλα υπερήφανους τους συνδημότες μας και πιστοποιώντας το υψηλό επίπεδο στο οποίο ομολογουμένως βρίσκεται το άθλημα του ποδοσφαίρου στη νότια Πιερία, ακόμη και στους χαλεπούς αυτούς καιρούς!

Ευχόμαστε ως δήμος να ζήσουμε πολύ περισσότερες ακόμη διακρίσεις – αθλητικές κι όχι μόνο – στο άμεσο μέλλον!

Θερμά συγχαρητήρια και πάλι!


Για την δημοτική παράταξη
«ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ»
για τον δήμο Δίου – Ολύμπου
Ο Επικεφαλής,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δίου – Ολύμπου
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ-13 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων 25ης Μαρτίου 2013 στον Δ.Δίου-Ολύμπου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου θα γιορτάσει με κάθε λαμπρότητα την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, αποδίδοντας φόρο τιμής στους προγόνους μας, που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία του Ελληνικού Έθνους.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στις 22 & 25 Μαρτίου 2013 , σύμφωνα με τις αρ. πρωτ. 8845/05-03-2013 και 8846/05-3-2013 αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών ορίζονται ως εξής:

Α. ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΟΣ - ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ
Από την 8η πρωινή της 23ης και μέχρι τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2013, θα σημαιοστολιστούν όλα τα Δημόσια και Δημοτικά καταστήματα, οι δρόμοι και οι πλατείες των Δημοτικών & Τοπικών Κοινοτήτων του δήμου Δίου-Ολύμπου.

Τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2013, θα φωταγωγηθούν τα Δημόσια και Δημοτικά καταστήματα, οι δρόμοι και οι πλατείες των Δημοτικών & Τοπικών Διαμερισμάτων του δήμου Δίου-Ολύμπου.

Β. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013
Εορταστικές εκδηλώσεις των μαθητών των Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και ανάπτυξη σε αυτούς της Ιστορικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, με την ευθύνη των Δ/ντών-ντριων των σχολείων.




Γ. ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013



Το πρωί θα σημάνουν οι καμπάνες των εκκλησιών, θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια η Δοξολογία, σε κάθε Δημοτική & Τοπική Κοινότητα του Δήμου Δίου-Ολύμπου. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:



ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ



10:30 π.μ. Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου



11:00 π.μ. Τελετή στο χώρο Ηρώου Πεσόντων:

Επιμνημόσυνη δέηση

Κατάθεση στεφάνων από τους:

· Δήμαρχο κ. Γιώργο Παπαθανασίου

· Υποδιοικητή της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας

· Διοικητή Α.Τ. Λιτοχώρου

· Προϊστάμενο Πυροσβεστικού Κλιμακίου Λιτοχώρου

· Αντιπροσωπεία Σχολείων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Λιτοχώρου



Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών

Εθνικός Ύμνος



Τελετάρχης ορίζεται ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Γιώργος Ελευθερίου



11:30 π.μ. Παρέλαση στη λεωφόρο Αγίου Νικολάου



12:00 π.μ. Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από τον Πολιτιστικό Όμιλο Λιτοχώρου

στο θεατράκι του πάρκου.





ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ



Α. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ

10:30 π.μ. Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η εκπ/κός του ΓΕΛ Λεπτοκαρυάς

κα. Στογιάννη Ελευθερία

11:00π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων από τους:

· Εκπρόσωπο του Δήμου Δίου- Ολύμπου, Αντιδήμαρχο κ. Νούλα Σοφία

· Εκπρόσωπο της Δ.Κ Λεπτοκαρυάς, Πρόεδρο κ. Κουκάρα Ευάγγελο

· Διοικητή ΚΑΑΥ Λεπτοκαρυάς, ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων.

· Διοικητή ΚΕΔΑ Σκοτίνας.

· Διοικητή Δίωξης Λαθρομεταναστών Πιερίας.

· Αντιπροσωπεία Σχολείων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών

Εθνικός Ύμνος

11:30π.μ.Παρέλαση

Τελετάρχης ορίζετα ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, κ. Σάββας Σιωνακίδης





Β. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ



10:30 π.μ. Δοξολογία στον I. Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η εκπ/κός του Γυμνασίου,

κα. Παρίση Χριστίνα

10.45 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων από τους:

· Εκπρόσωπο του Δήμου Δίου- Ολύμπου, Δημοτικό Σύμβουλο

κ. Βροχαρίδη Βασίλειο

· Εκπρόσωπο της Δημοτικής Κοινότητας Πλαταμώνα, Πρόεδρο

κ. Σπανόπουλο Δανιήλ

· Εκπρόσωπο Λιμενικού Σταθμού Πλαταμώνα

· Διοικητή ΚΑΑΥ Πλαταμώνα ως εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων

· Αντιπροσωπεία σχολείων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης

Eνός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών

Εθνικός Ύμνος

Παρέλαση



Τελετάρχης ορίζεται ο Δ/ντής του Γυμνασίου κ.Μακροβασίλης Βασίλειος.





2.ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Ν. ΠΟΡΩΝ



10:30 π.μ. Δοξολογία στον I. Ναό της Αγίας Μαρίνας

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η εκπ/κός, κα. Τσικρίκη Βαλσαμή

10.45 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων από τους:

· Εκπρόσωπο του Δήμου Δίου- Ολύμπου, Δημοτικό Σύμβουλο κ. Τζίκα Θεόδωρο

· Εκπρόσωπο της Τ.Κ. Πόρων, Πρόεδρο κ. Παπανικολάου Νικόλαο

· Αντιπροσωπεία Σχολείων Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Πόρων

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών

Εθνικός Ύμνος.

11:00 π.μ. Παρέλαση



Τελετάρχης ορίζεται η Εκπ/κός κ.Τσικρίκη Βαλσαμή.



3.ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Ν. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ



10:30 π.μ. Δοξολογία στον I. Ναό Αγίου Ελευθερίου

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο εκπ/κός, κ. Τζήκας Γρηγόρης

10.45 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων από τους:

· Εκπρόσωπο του Δήμου Δίου- Ολύμπου

· Εκπρόσωπο της Τ.K. N. Παντελεήμονα, Πρόεδρο κ. Αντωνόπουλο

Παντελή

· Αντιπροσωπεία Σχολείων Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Παντελεήμονα

Ενός λεπτού σιγή

Εθνικός Ύμνος.

11:00 π.μ.Παρέλαση



Τελετάρχης ορίζεται ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, κ. Κομματάς Βασίλειος.



4. ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΚΟΤΙΝΑΣ



10:30 π.μ. Δοξολογία στον I. Ναό του Αγίου Γεωργίου

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η εκπ/κός, κ. Τσαγκάρη Αλεξάνδρα.

10:45 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων από τους:

· Εκπρόσωπο του Δήμου Δίου- Ολύμπου, Δημοτικό Σύμβουλο κ. Στύλο Αθανάσιο

· Εκπρόσωπο της Τ.Κ. Σκοτίνας, Πρόεδρο κ. Πληξίδα Γεώργιο

· Αντιπροσωπεία Σχολείων Α/θμιας Εκπ/σης Σκοτίνας

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών

Εθνικός Ύμνος.

11:00 π.μ. Παρέλαση.



Τελετάρχης ορίζεται ο Διευθυντής του Δημ.Σχολείου κ. Νικόλαος Λιόλιος.





ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΟΥ

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑΣ



10:30 π.μ. Δοξολογία στον I. Ναό του Αγίου Θωμά

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η εκπ/κός του Δημοτικού Σχολείου,

κα. Αλεξιάδου Παρθένα

10:45 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο και κατάθεση στεφάνων από τους:

· Εκπρόσωπο του Δήμου Δίου- Ολύμπου, Αντιδήμαρχο κα. Μαρία Τσιμήτρη

· Εκπρόσωπο της Τ.Κ. Κον/σας, Πρόεδρο κ. Χότζια Κων/νο

· Εκπρόσωπος του Α.Τ. Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας

· Αντιπροσωπεία Σχολείων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Κον/σας

· Εκπρόσωποι φορέων

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών

Εθνικός Ύμνος.

11:30 π.μ. Παρέλαση



Τελετάρχης ορίζεται o Δημοτικός υπάλληλος κ. Στέφανος Παπακώστας





ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ



10:00 π.μ. Δοξολογία στον I. Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Δ/ντής του Δημοτικού Σχολείου,

κ. Γιώργος Στογιάννος

10:30 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων από τους:

· Εκπρόσωπο του Δήμου Δίου- Ολύμπου.

· Εκπρόσωπο της Τ.Κ. Αγίου Σπυρίδωνα, Πρόεδρο κ. Βαγγέλη Ζκάγια

· Αντιπροσωπεία Σχολείων Α/θμιας εκπ/σης Αγίου Σπυρίδωνα

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών

Εθνικός Ύμνος.

10:45 π.μ. Παρέλαση



Τελετάρχης ορίζεται ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, κ. Γιώργος Γκολέμας



ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΡΟΝΤΟΥΣ



10:00 π.μ. Δοξολογία στον I. Ναό του Αγίου Νικολάου

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η εκπ/κός του Δημοτικού Σχολείου,

κα. Κοχλιαρίδου Ξανθούλα

10:30 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων από τους:

· Εκπρόσωπο του Δήμου Δίου- Ολύμπου

· Εκπρόσωπο της Δ.Κ. Βροντούς, Πρόεδρο κ. Γιώργο Πανωλή

· Αντιπροσωπεία Σχολείων Α/θμιας εκπ/σης Βροντούς

Ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των ενδόξων νεκρών

Εθνικός Ύμνος.

10:45 π.μ. Παρέλαση



Τελετάρχης ορίζεται ο Δημοτικός Υπάλληλος, κ. Κων/νος Μπουζούκης



ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΙΟΥ



10:00 π.μ. Δοξολογία στον I. Ναό του Αγίου Δημητρίου

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο εκπ/κός κ.Στογιάννου Νικόλαος

10:30 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων από τους:

· Εκπρόσωπο του Δήμου Δίου- Ολύμπου, Δημοτικό Σύμβουλο κ. Μιχάλη Κρεμέτη

· Εκπρόσωπο της Τ.Κ. Δίου, Πρόεδρο κ. Κυριάκο Αγαθαγγελίδη

· Αντιπροσωπεία Σχολείων Α/θμιας εκπ/σης Δίου

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών

Εθνικός Ύμνος.

10:45 π.μ. Παρέλαση



Τελετάρχης ορίζεται ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, κ. Ζηκυρόπουλος Ευάγγελος


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΙΤΣΑΣ



10:00 π.μ. Δοξολογία στον I. Ναό του Αγίου Δημητρίου

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η εκπ/κός κ.Οικονομίδου Χαρίκλεια



10:30 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων από τους:

· Εκπρόσωπο του Δήμου Δίου- Ολύμπου

· Εκπρόσωπο της Τ.Κ.. Καρίτσας, Πρόεδρο κ. Νικόλαο Πατρή

· Αντιπροσωπεία Σχολείων Α/θμιας εκπ/σης Καρίτσας

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών

Εθνικός Ύμνος.

10:45 π.μ. Παρέλαση



Τελετάρχης ορίζεται ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, κ. Ιωάννης Καραμανώλης


ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Ν. ΕΦΕΣΟΥ



10:00 π.μ.Δοξολογία στον I. Ναό των Τριών Ιεραρχών

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο εκπ/κός κ.Δρογούδης Παναγιώτης.

10:30 π.μ.Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων από τους:

· Εκπρόσωπο του Δήμου Δίου- Ολύμπου

· Εκπρόσωπο της Τ.Κ.. Ν. Εφέσου, Πρόεδρο κ. Δημήτρη Κατιρζή

· Αντιπροσωπεία Σχολείων Α/θμιας εκπ/σης Ν. Εφέσου

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών

Εθνικός Ύμνος.

10:45 π.μ. Παρέλαση



Τελετάρχης ορίζεται ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, κ. Κουτσογιάννης Ευάγγελος

Παρακαλούνται οι τοπικές αρχές στις οποίες κοινοποιείται το πρόγραμμα, να παρευρίσκονται έγκαιρα την παραπάνω ημερομηνία και ώρα στους καθορισμένους χώρους.

Το Α.Τ. Λιτοχώρου, Πλαταμώνα και Λεπτοκαρυάς, καθώς και η Δημοτική Αστυνομία, παρακαλούνται να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα τάξης.

Επίσης, όσοι από τους φορείς θα καταθέσουν στεφάνι να ενημερώσουν έγκαιρα την έδρα του Δήμου Δίου-Ολύμπου και να γνωρίζουν ότι τα στεφάνια θα προμηθευτεί ο κάθε φορέας με ευθύνη του.
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΝΙΑΙΑ ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΕΣ ΚΑΠΝΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΠΝΟΥ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Νέα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 στα γραφεία του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Πιερίας, στην πόλη της Κατερίνης, με την συμμετοχή των Προέδρων και των εκπροσώπων της Ομάδας Καπνού Ορεινών Πιερίων, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας, της Ομάδας Καπνού Λόφου Μηλιάς, του ΠΕΣΚΟ Κονταριώτισσας, του ΣΠΕΚΟ Βροντούς και του ΝΕΟΚΟΠΑΚ Κολινδρού.
Οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών και των Ομάδων Καπνού της Πιερίας συζήτησαν διεξοδικά και εμπεριστατωμένα, ενόψει της επικείμενης υπογραφής των συμβολαίων με τους μεταποιητές των καπνών.
Διαπιστώθηκε πως υπάρχει μια ενιαία γραμμή και ταύτιση απόψεων από τους εκπροσώπους των συν/μών και των Ομάδων Καπνού της περιοχής επωφελεία των καπνοπαραγωγών μελών τους εκφράζοντας παράλληλα και την αισιοδοξία τους για τη μελλοντική προοπτική του προϊόντος αυτού!

Διαβάστε περισσότερα...

Είχε μετατρέψει το σπίτι του σε θερμοκήπιο χασίς στον Πλαταμώνα!

Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πιερίας συνέλαβαν άνδρα 34 ετών για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Ο δράστης είχε μεταμορφώσει το σπίτι του σε ειδκό θερμοκήπιο για καλλιέργεια χασίς στον Πλαταμώνα Πιερίας, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
μία εγκατάσταση υδροπονικής καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, η οποία αποτελούνταν από έναν ανεμιστήρα, μία ηλεκτρονική συσκευή μετρήσεως θερμοκρασίας και υγρασίας εσωτερικού χώρου, δύο λαμπτήρες φθορίου συνδεδεμένες με μετασχηματιστή, έναν σωλήνα αλουμινίου μαζί με ειδικό φίλτρο, έναν σωλήνα αλουμινίου μαζί με ηλεκτρικό μοτέρ εξαεριστήρα και ηλεκτρικό λαμπτήρα, ένα πολύμπριζο και μία μπαλαντέζα,

26 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 6 έως 70 εκατοστά, τα οποία καλλιεργούσε σε γλάστρες,

4 χλωρά εκριζωμένα δενδρύλλια κάνναβης ύψους 0,60 εκατοστά

ένα δοχείο με χλωρά φυτικά αποσπάσματα κάνναβης βάρους 158 γραμμαρίων,

δύο συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους 73 γραμμαρίων,

δύο συσκευασίες με σπόρους κάνναβης συνολικού βάρους 10 γραμμαρίων,

μια σακούλα με λίπασμα και γεωργικά εργαλεία.

Προανάκριση διενεργήθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Κατερίνης Πιερίας.
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟ ΧΑΜΗΛΟ ΜΕ ΚΕΝΤΡΑ 992  ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ 1002 ΣΤΙΣ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΚΙΝΗΤΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΣ :
 ΤΟΝ  ΘΕΡΜΑΙΚΟ ΜΕ  ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΟΝ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ 7  ΤΟΠΙΚΑ  ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ  8  BF  ΚΑΙ ΑΠΟ 221200 UTC ΣΧΕΔΟΝ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ 7 .


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Μ.Υ. ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ Ε.Μ.Υ. (www.emy.gr).
Διαβάστε περισσότερα...

Πολύ όμορφη γιορτή από τον Παιδικό Σταθμό Λιτοχώρου

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνιας ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η γιορτή στον παιδικό σταθμό Λιτοχώρου. 

Τα παιδιά με την συμμετοχή τους και τη ζωντάνια τους θύμισαν σε όλους  μας πως το μεγαλύτερο αγαθό που μπορούμε ως Έλληνες να έχουμε είναι η Ελευθερία. 

Άριστη η διοργάνωση της γιορτής από τη διευθύντρια και το προσωπικό του παιδικού σταθμού καθώς και από τον Σύλλογο Γονέων. 

Συγχαρητήρια σε όλους και πάνω από όλα στα παιδιά!

Και του χρόνου!
Διαβάστε περισσότερα...

ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΝΑ ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΕΙΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΤΗΣ ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑΣ!!!!

Το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου δεν οικοδομήθηκε σε ιστορικό κενό ούτε σε συνθήκες εργαστηρίου, αλλά ήταν η απάντηση ενός λαού και μιας χώρας που υπέστη εισβολή και η κατοχή -έκτοτε- της στέρησε το 65% των ξενοδοχείων, το 87% των υπό ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων, το 40% των σχολικών κτηρίων, το 41% των κτηνοτροφικών μονάδων, το 48% των εξαγωγικών αγροτικών προϊόντων και το 56% των παραλιών της.
Τι έπρεπε να κάνουν οι Ελληνοκύπριοι; Να ακολουθήσουν τον «παλαιστινιακό δρόμο» ή μήπως αυτό που έκαναν, για να επιβιώσουν στην ημικατεχόμενη πατρίδα τους;

..............................
...........Η «κυπριακή περιπλοκή» έχει και για τους Ελλαδίτες ορισμένα σημαντικά και σπουδαία μηνύματα: Η συζήτηση στην κυπριακή Βουλή -προχθές- απέδειξε ότι οι πολιτικοί μπορούν να διαλέγονται, ακόμη και για μείζονα υπαρξιακά ζητήματα, χωρίς αλληλοκατηγορίες για «προδότες» κι «άφρονες».
Τα πολιτικά κόμματα, διατηρώντας τις θέσεις τους και τις διαφωνίες τους, δεν αρνούνται το διάλογο, αναζητούν κοινές προσεγγίσεις. Η Εκκλησία, με την προσφορά της περιουσίας της για τη σωτηρία της πατρίδας, απέδειξε γιατί η Εθναρχία παραμένει όρος μεστός περιεχομένου. Και οι ημεδαποί φωστήρες, εάν δεν έχουν τίποτε -και δεν έχουν- να προσφέρουν, καλύτερα να σιωπήσουν. 

http://www.naftemporiki.gr/story/629514?fb_action_ids=10151379609418412&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%2210151379609418412%22%3A232792700199185%7D&action_type_map=%7B%2210151379609418412%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map=%5B%5D
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, επισκέφθηκε την Πιερία

«Ο ελληνικός λαός θέλει το σύγχρονο και το καινούριο και όχι το παρωχημένο και το λαϊκίστικο»


Την Πιερία επισκέφθηκε την Τρίτη 18 Μαρτίου 2013 ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, στο πλαίσιο των επισκέψεων στη Βόρεια Ελλάδα και των προσυνεδριακών διαδικασιών του κόμματος, που ξεκινούν το ερχόμενο Σάββατο, με το πρώτο προσυνέδριο, στη Ρόδο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νομό ο κ. Κεφαλογιάννης επισκέφθηκε την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, τον πρόεδρο του ΕΒΕ κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Επιμελητήριου ενώ προήδρευσε στη συνεδρίαση της διευρυμένης ΝΟΔΕ που ακολούθησε.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στη διαχρονική στήριξη της Πιερίας στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι η παρουσία του κλιμακίου στην Πιερία, εκτός ων άλλων, θέλει να υποσημειώσει την τιμή προς ένα νομό, που στις τελευταίες εκλογές ήταν η μία από τις δύο περιοχές στην Ελλάδα που έδωσαν τη μεγαλύτερη σε ποσοστό εκπροσώπηση στο κόμμα της ΝΔ, εκλέγοντας τέσσερις βουλευτές.
Αναφερόμενος στις προσυνεδριακές διαδικασίες που ξεκινούν από το Καστελόριζο, το ερχόμενο Σάββατο, έκανε λόγο για μία περιοχή με συγκεκριμένους συμβολισμούς αναφερόμενος, εκτός των άλλων, και στις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για τις ΑΟΖ. «Πραγματοποιήθηκε ένα πετυχημένο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη με τις επαφές που είχε η μισή κυβέρνηση της Ελλάδος με την κυβέρνηση της Τουρκίας για θέματα που μας ενδιαφέρουν τοποθετώντας τις σχέσεις μας σε ένα υψηλό επίπεδο και κάνοντας το Αιγαίο μια θάλασσα ειρήνης», ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης. Σκοπός και σύνθημα του συνεδρίου είναι, όπως τόνισε, «να αλλάξουμε τη Νέα Δημοκρατία σε 300 μέρες και να βοηθήσουμε τον πρωθυπουργό να αλλάξει την Ελλάδα σε 1000 μέρες».
Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα στο θέμα της αξιοπιστίας την οποία κέρδισε στο εξωτερικό. Όπως είπε αυτό οφείλεται στη δυνατότητα πειθούς που έχει ο σημερινός πρωθυπουργός, «λόγω της γλωσσομάθειας και της πλούσιας εμπειρίας του».
«Η Ελλάδα σταθεροποιείται άμεσα ως κράτος και σιγά σιγά θα έρθουν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης» σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης επισημαίνοντας ότι μέσα στο 2013 η Ευρώπη θα είναι αυτή που θα αναγκαστεί να κάνει μεγάλες αλλαγές, καθώς, όπως είπε, είναι ακόμη ένας ημιτελής οργανισμός. «Η Ευρώπη έκανε ένα κοινό νόμισμα αλλά απώλεσε όλα τα άλλα εργαλεία. Δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα, δεν μπορεί να έχει κοινή τραπεζική πολιτική. Αυτές τις αλλαγές θα τις κάνει και θα τις κάνει στην κατεύθυνση της σύσφιξης των σχέσεων και μίας ομοσπονδιοποίησης πολιτικών» ανέφερε συγκεκριμένα ο Γραμματέας ΠΕ της Νέας Δημοκρατίας.
Αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση της χώρας τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει μπροστά χωρίς να στηριχθεί στους δύο βασικούς πυλώνες της, τον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα, δύο πυλώνες που, όπως είπε, αφορούν ιδιαίτερα και την Πιερία.
«Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έζησε μία τεχνητή ευημερία με δανεικά λεφτά» σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης ενώ, όπως είπε, για τις μεταρρυθμίσεις ο καλύτερος σύμμαχος είναι ο ελληνικός λαός. «Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και πρέπει να γίνουν με επαναστατική κοινοβουλευτική διαδικασία, δηλαδή με πολύ δυναμικό τρόπο και είμαι βέβαιος ότι η κοινωνία ξέρει και αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι αλλαγές πρέπει να γίνουν». Υποστήριξε ακόμη ότι αυτές οι αλλαγές θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια. «Τις αλλαγές αυτές που σήμερα γίνονται θα έπρεπε να τις είχαμε εφεύρει. Δε χρειαζόμαστε καμία παγκόσμια κρίση για να αλλάξουμε την κατάσταση».
«Η βραδυπορούσα νοοτροπία της δεκαετίας του ’80 μετακόμισε σύσσωμη στο ΣΥΡΙΖΑ»
Αναφερόμενος στην πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ένα βραδυπορούν τμήμα της κοινωνίας, η νοοτροπία του οποίου μετακόμισε σύσσωμη στο ΣΥΡΙΖΑ από το παλαιό ΠΑΣΟΚ. «Αυτή η νοοτροπία που μας έφερε εδώ, η νοοτροπία της δεκαετίας του 80, μετακόμισε σύσσωμη στο ΣΥΡΙΖΑ το 2013», σημειώνοντας ότι εδώ ακριβώς μπαίνουν τα διλλήματα. «Το δίλλημα μπήκε στις εκλογές του 2012 και θα μπει και στις επόμενες εκλογές, που εγώ πιστεύω πως πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας το 2016. Και είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει κάτι καινούριο, κάτι σύγχρονο και όχι παλιομοδίτικο, παρωχημένο και λαϊκίστικο. Αυτό φιλοδοξούμε να κάνουμε και με το συνέδριό μας. Θέλουμε να κερδίσουμε τη δεκαετία του 2010 τη μάχη των ιδεών που την είχαμε χάσει τις δεκαετίες του 70 και του 80».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα χαρακτήρισε το ΣΥΡΙΖΑ κόμμα του δημοκρατικού τόξου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα ήταν κατάρα για την Ελλάδα αν η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ανήκε στο δημοκρατικό τόξο.
«Στη μάχη των ιδεών που θέλουμε να κερδίσουμε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας συγκεκριμένος χώρος τον οποίο μπορούμε εύκολα να αντιπαρατεθούμε ιδεολογικά» ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης υποστηρίζοντας « μας εκπλήσσουν όταν πολλές φορές τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να φανούν πιο σύγχρονα, προσεγγίζουν φιλελεύθερες απόψεις ακόμη και στην οικονομία». Σημείωσε ωστόσο ότι περιμένει από ένα δημοκρατικό κόμμα να κατηγορεί απερίφραστα και χωρίς υποσημειώσεις, αστερίσκους και υποδιαστολές τα άκρα και τις ακρότητες από όπου και αν προέρχονται. «Δυο τρεις ακραίες από τις 12 συνιστώσες θα πρέπει να καταδικάζονται», ανέφερε.
Για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνομιλεί με το σημερινό ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως είπε, δεν έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80 που μετακόμισε στο ΣΥΡΙΖΑ. «Η δημοκρατία χρειάζεται πολλά ποδάρια για να πάει μπροστά», είπε χαρακτηριστικά.
Για την άνοδο των άκρων

Προσωρινό φαινόμενο που ενισχύεται πρόσκαιρα χαρακτήρισε την άνοδο των άκρων ο κ. Κεφαλογιάννης σημειώνοντας ότι η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η επίλυση των προβλημάτων, πολλά από τα οποία έχουν αρχίσει και επιλύονται. «Το κράτος δείχνει πλέον ότι έχει δομές και δικαιοσύνη που πραγματικά λειτουργεί. Ο κόσμος αρχίζει και νιώθει την ασφάλεια που έχει ανάγκη και αυτό δίνει απάντηση σε αυτά τα φαινόμενα», υποστήριξε, σημειώνοντας ότι ανάλογα τέτοια ακραία φαινόμενα χαρακτηρίζονται γραφικά στο εξωτερικό.
Το κ. Κεφαλογιάννη συνόδευσαν στην Πιερία οι κκ. Αλέκος Κόκκαλης, διευθυντής Διαγραμματιακού και Γραμματέας Κινητοποίησης της ΝΔ, Νίκος Φώτος, αναπληρωτής Γραμματέας Οργανωτικού, υπεύθυνος Βορείου Ελλάδος , Άγγελος Χατζηδημητρίου, αναπληρωτής Γραμματέας Εκλογών και Μίλτος Τασούλης, πρόεδρος ΝΟΔΕ Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΗΣ ΤΣΑΓKΑΡΟΤΡΙΤΗΣ (ΤΣΟΥΚΑΝΙΑ)

TΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ 
ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ
ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ
ΤΗΣ ΤΣΑΓKΑΡΟΤΡΙΤΗΣ (ΤΣΟΥΚΑΝΙΑ)
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013
ΚΑΙ ΩΡΑ 21.00 ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ
΄΄ ΣΤΑΒΑΡΑΣ ΄΄
ΟΡΓΑΝΩΣΗ             
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΟΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ - Γενική συνέλευση το Σάββατο 23/03 και Ανάβαση στο παλιό μοναστήρι μέσω "Γκόλνας" την Κυριακή 24/03

Ανάβαση στο παλιό μοναστήρι θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Μαρτίου. 

Η διαδρομή θα είναι Παγκάκια διασταύρωσης - Γκόλνα - Ωκτάρι - Παλιό μοναστήρι. Κατά την ανάβαση δεν θα περάσουμε από το διεθνές μονοπάτι Ε4.
Ώρα εκκίνησης: 9.00π.μ.
Μέρος συνάντησης: Παγκάκια διασταύρωσης
Αρχηγός ανάβασης: Δημήτρης Μανουσιάκης
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 698 929 3017

***
Η γενική συνέλευση που είχε οριστεί την Κυριακή 10 Μαρτίου δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας. Η νέα ημερομηνία είναι το Σάββατο 23 Μαρτίου στις 18.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δίου-Ολύμπου (1ος όροφος ναυτικού μουσείου Λιτοχώρου).
Μοναδικό θέμα της συνέλευσης είναι η συζήτηση των δράσεων - εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του 2013 για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την πρώτη ανάβαση στον Μύτικα. Επίσης θα οριστούν υπεύθυνοι/ες για κάθε ένα από τα παραπάνω. Θα υπάρξει ενημέρωση για τις δράσεις που οργανώνει η Ε.Ο.Ο.Α.

Για νέα και ανακοινώσεις μπορείτε να παρακολουθείτε το blog του συλλόγου eoslitohorou.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

Συνάντηση του Μ. Κεφαλογιάννη με τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου
ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου έθεσε επί τάπητος ένα προς ένα τα προβλήματα των επιχειρηματιών


Αποδέκτης των πραγματικών διαστάσεων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος έγινε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης κατά την επίσκεψή του στο Επιμελητήριο Πιερίας την Τρίτη 19 Μαρτίου 2013, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου και μέλη της Διοίκησης. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου παρουσίασε αναλυτικά τις δυσκολίες που ταλανίζουν σήμερα τους επιχειρηματίες στις συναλλαγές τους με το κράτος, μετέφερε τις αγωνίες τους για την επιβίωσή τους και την δυσκολία ύπαρξης επενδύσεων εξαιτίας των συνεχιζόμενων δυσλειτουργιών. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης και ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πιερίας κ. Μόσχος Γιαλένιος.

Επιχειρηματίες αντιμέτωποι με φοροδιαφυγή και φοροεπιδρομή
Καλωσορίζοντας τον κ. Κεφαλογιάννη ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου επεσήμανε πως χάρη στους χειρισμούς της κυβέρνησης σταμάτησε ο διασυρμός της χώρας, η οποία σε διεθνές επίπεδο έχει ξανακερδίσει τις εντυπώσεις και την αξιοπιστία της σε μεγάλο βαθμό. Τόνισε, ωστόσο, πως εντός των πυλών το επιχειρηματικό κλίμα παραμένει αρνητικό και δεν έχει επιτευχθεί επιχειρηματική ισορροπία. «Αν δεν κερδηθεί αυτή η ισορροπία και η εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου προς το κράτος, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν δόθηκε η απαιτούμενη βαρύτητα στην πράξη και πολλά παρέμειναν στα λόγια», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στο θέμα της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζοντας πως αυτή στο μεγαλύτερο ποσοστό δεν προέρχεται από τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, ενώ οι επιχειρηματίες, που σε μεγάλο βαθμό δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αντιμετωπίζονται ως επαγγελματίες κλέφτες. Επιπλέον, οι επαγγελματίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το φαινόμενο της φοροεπιδρομής καλούμενοι να ανταποκριθούν σε αυξανόμενους φόρους, χαράτσια και πρόστιμα. «Εδώ και μήνες τα Επιμελητήρια προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα πως απαιτούνται γενναίες λύσεις. «Δε θέλουμε χάρες, θέλουμε βοήθεια. Εάν δεν γίνουν αυτές οι ρυθμίσεις τότε η αγανάκτηση καθημερινά θα αυξάνεται και εμείς θα χάνουμε την αξιοπρέπειά μας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Χαρακτήρισε δε ως αδιανόητο το φαινόμενο επιχειρηματίες που τα τελευταία χρόνια δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται με χειροπέδες στον εισαγγελέα.

Απαίτηση για γενναίες ρυθμίσεις

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, επεσήμανε πως στην Πιερία υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από την πλευρά των επιχειρηματιών, αφού εκατοντάδες μέλη έχουν εκφράσει την επιθυμία να ενταχθούν σ’ αυτό. Μόνο όμως ένα ποσοστό της τάξης του 20% θα καταφέρει να πάρει την πολυπόθητη χρηματοδότηση, αφού δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα ή να πάρει εγγυητική επιστολή από κάποια τράπεζα.
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου έθιξε και το θέμα των ρυθμίσεων σε δόσεις που έχουν προταθεί για την εξόφληση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, τα οποία «σκοντάφτουν» στην Τρόικα. «Τότε γιατί ο Ελληνικός λαός να ψηφίζει παρατάξεις και να μην ψηφίζει την Τρόικα για να μας κυβερνήσει;» αναρωτήθηκε. Ζήτησε επίσης να υπάρξουν γενναίες ρυθμίσεις των τραπεζών για τα επιχειρηματικά δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» και πάγωμα των κατασχέσεων για 3 χρόνια. «Σήμερα οι αξίες των ακινήτων κατά τις εκτιμήσεις των τραπεζών έχουν πέσει. Κατά τον ίδιο τρόπο γιατί να μην πέσουν και τα δάνεια;», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Ακριβοθώρητοι υπουργοί, διόδια και παραεμπόριο
Μεταξύ των θεμάτων στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Χατζηχριστοδούλου ήταν και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι επιδιώκουν συναντήσεις με υπουργούς. Φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο, μέσα από το οποίο σχεδιάστηκε η αναπτυξιακή πορεία της Πιερίας, επεσήμανε πως ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συνάντηση με την Υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη ώστε να παρουσιαστούν τα συμπεράσματα του Συνεδρίου. «Θέλουμε να της παρουσιάσουμε τα μέτρα και τις δράσεις που προέκυψαν και ζητάμε τη βοήθειά της για το χαρακτηρισμό των μαρίνων του νομού. Πιστεύετε ότι αν ήμαστε το Επιμελητήριο της Σαντορίνης, της Μυκόνου ή των Αθηνών δεν θα ερχόταν;» τόνισε σε καυστικό ύφος ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Σχετικά με το θέμα των διοδίων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου διευκρίνισε πως δεν υπάρχει εναντίωση προς τις εταιρείες, αλλά προς την τακτική που επιβάλλει στους διερχόμενους οδηγούς να πληρώνουν συνεχόμενα διόδια σε τόσο μικρή χιλιομετρική απόσταση. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου επανέλαβε την πρόταση του Επιμελητηρίου για κατάργηση των διοδίων του Αιγινίου και μεταφορά του αντιτίμου στα διόδια των Μαλγάρων, απ’ όπου η παραχωρησιούχος εταιρεία σε συνεννόηση με το κράτος θα λαμβάνει το αναλογούν ποσό. Αναρωτήθηκε μάλιστα αν υπάρχει κάποια στρατηγική σε βάρος της Πιερίας. «Διεκδικούμε την επιβίωση των παιδιών μας και τη διαμονή τους στον τόπο μας. Κανείς δεν μπορεί να μας το στερήσει. Αλλά αν αυτό συμβεί, τότε εμείς θα γυρίσουμε την πλάτη σε εκείνους που θα το πράξουν», υπογράμμισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στην αποδυνάμωση του Επιμελητηριακού θεσμού και των συνδικαλιστικών οργάνων, αλλά και το παραεμπόριο. Μιλώντας ευθέως σημείωσε πως τα Επιμελητήρια παρά το γεγονός πως δεν επιχορηγούνται από το κράτος, αλλά από τις συνδρομές των μελών τους, έχουν καταφέρει να παράγουν έργο, να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και την κατάρτιση των επιχειρηματιών. Όσον αφορά στο παραεμπόριο επεσήμανε πως το Σώμα Δίωξης Παραεμπορίου που έχει συσταθεί χάρη στις πιέσεις του Επιμελητηρίου Πιερίας, το οποίο έφερε το θέμα στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, λειτουργεί κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Μ. Κεφαλογιάννης: Θα μεταφέρουμε τις αγωνίες σας

Από την πλευρά του ο κ. Κεφαλογιάννης, ως επικεφαλής του κλιμακίου που επισκέφθηκε την Πιερία, σημείωσε πως ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου περιέγραψε εν συντομία και με γλαφυρό τρόπο τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. «Βρισκόμαστε εδώ για να σας ακούσουμε και να μεταφέρουμε τους προβληματισμούς σας. Θέλουμε να ακούσουμε την κοινωνία και να μεταφέρουμε τις αγωνίες, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις σας προς τους αρμόδιους αποδέκτες», πρόσθεσε.
Ο Γραμματέας της Ν.Δ. επεσήμανε πως εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν και παραδέχθηκε πως η σημερινή συγκυρία έχει συντελέσει στην καταβαράθρωση του επιχειρείν. «Δυστυχώς η Ελλάδα προ της κρίσης δεν εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες, η οικονομία μας ήταν κυρίως εισαγωγική και δεν χαρακτηριζόταν από εξωστρέφεια. Επειδή είμαστε μια μικρή οικονομία, είχαμε μια στρεβλή εικόνα γύρω από τα οικονομικά», τόνισε.
Ο κ. Κεφαλογιάννης εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα χρειάζεται μια κοινοβουλευτική θεσμική επανάσταση, ενώ για να απογειωθεί απαιτείται και ουσιαστική αναδιάρθρωση των δομών της. Πρόσθεσε δε πως η κοινωνία ωριμάζει πλέον σε όλα τα επίπεδα και επιθυμεί τις αλλαγές. «Τα Επιμελητήρια, η αυτοδιοίκηση και τα κόμματα σε νέα μορφή πρέπει να συντονιστούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα» κατέληξε ο Γραμματέας της Ν.Δ.
Τον κ. Κεφαλογιάννη καλωσόρισε στην Κατερίνη και ο Δήμαρχος κ. Σάββας Χιονίδης τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, που αποτελούν και την οικονομική ραχοκοκαλιά της Ελλάδας.
Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Χατζηχριστοδούλου έδωσε στον κ. Κεφαλογιάννη τα συμπεράσματα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, καθώς και αναμνηστική πλακέτα με το λογότυπο του Επιμελητηρίου Πιερίας.
Διαβάστε περισσότερα...

Προκόπης Κωφός - Καπιταλιστική κρίση και Κύπρος

Οι ηγεσίες των χωρών της Ευρώπης και οι υπεύθυνοι στο Euro Group δεν είναι όπως λένε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ούτε «ανόητοι», ούτε «αλμπάνηδες», ούτε «κατώτεροι των περιστάσεων», ούτε «συμμορία εκβιαστών», ούτε αδαείς και άσχετοι που κάνουν «λάθη» και «σφάλματα». Απλά, ασκούν μια πολιτική που υπαγορεύεται από την κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη καπιταλιστική κρίση που υπήρξε ποτέ με το μοναδικό τρόπο που είναι γι αυτούς διαθέσιμος στα πλαίσια του συστήματος, προς όφελος του κεφαλαίου και των μονοπωλίων και σε βάρος των εργαζομένων και των λαών. Όμως, η καπιταλιστική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εντός του συστήματος και το μέγιστο που μπορούν να καταφέρουν είναι να δώσουν μια παράταση, μεγαλύτερη ή μικρότερη, στο μέγιστο πρόβλημα της καπιταλιστικής κρίσης.

Η περίπτωση της Κύπρου, που έφτασαν στο σημείο να επιχειρούν βίαιη μεταφορά των κεφαλαίων των τραπεζικών καταθέσεων από τους μεν στους δε, δεν είναι τυχαίο βέβαια πως οι μεν είναι κατά κύριο λόγο μικροί καταθέτες ή ξένο κεφάλαιο, π.χ. ρωσικό, δεν αποδεικνύει πως είναι ανόητοι ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται, αλλά πως η εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης και η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί επιβάλλει ακόμα και τέτοια μέτρα, που μπορεί να θεωρηθεί πως παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές του ίδιου του συστήματος. Γίνεται πλέον πιο φανερό πως οι ανταγωνισμοί, ποιος θα χάσει λιγότερα και ποιος θα επιβιώσει της καπιταλιστικής κρίσης, βρίσκονται σε επικίνδυνα επίπεδα.

Η ερμηνεία πως η Γερμανία μαζί με κάποιες αναπτυγμένες χώρες του βορρά επιβάλλουν τις πολιτικές τους υπέρ των συμφερόντων τους σε βάρος των χωρών του νότου είναι παραπλανητική. Η Γερμανία και οι άλλες χώρες που φαίνεται να μην αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα βρίσκονται κι αυτές στη δίνη της καπιταλιστικής κρίσης και απλά το προβάδισμα που έχουν στην παραγωγή τα μονοπώλιά τους, τους δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρουν συνέπειες της κρίσης στους ασθενέστερους, για να καταστραφούν πρώτα οι ασθενέστεροι και τα κεφάλαιά τους. Έπεται όμως και η δική τους σειρά και θα ακολουθήσει και η Κίνα και οι υπόλοιπες «αναπτυσσόμενες»!

Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια του ίδιου του καπιταλισμού και ξεπερνιέται μόνο με την καταστροφή των συσσωρευμένων κεφαλαίων που δεν μπορούν να αναπαραχθούν. Οι αποφάσεις για την Κύπρο, ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που θα αναιρεθούν, δείχνουν πως η καπιταλιστική κρίση βαίνει με γοργό ρυθμό προς τη φυσιολογική της κατάληξη, τη δραστική καταστροφή των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, τον πόλεμο! Ο πόλεμος θα «λύσει» όλα τα προβλήματά τους, θα επικρατήσουν οι ισχυρότεροι, θα αρπάξουν τα πετρέλαια, το αέριο, το χρυσό και όλο τον πλούτο της υδρογείου, για να αρχίσει πάλι η ανάπτυξη μέσα από τα ερείπια. Άλλος δρόμος στα πλαίσια του καπιταλισμού δεν υπάρχει! Και άλλος δρόμος για τους λαούς δεν υπάρχει, παρά να ανατρέψουν τον καπιταλισμό και να οικοδομήσουν το σοσιαλισμό!

Προκόπης Κωφός
Τμήμα Χημείας ΑΠΘ
Διαβάστε περισσότερα...

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «δημιουργική γραφή» πραγματοποιήθηκε στο Λιτόχωρο

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
Καλλιτεχνικό γυμνάσιο Θεσσαλονίκης παρακολούθησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Λιτόχωρο Δ.Δίου-Ολύμπου
Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «δημιουργική γραφή», μαθητές, μαθήτριες και καθηγητές από το καλλιτεχνικό γυμνάσιο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης συμμετείχαν σε εκδήλωση που οργανώθηκε στο Λιτόχωρο, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Δ.Δίου-Ολύμπου. Την υλοποίηση του προγράμματος οργάνωσε ο πολιτιστικός όμιλος Λιτοχώρου με τη στήριξη του δήμου.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ»
Στο πρόγραμμα «δημιουργική γραφή», που υλοποιεί το καλλιτεχνικό γυμνάσιο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, τα παιδιά ασχολούνται με το παραμύθι. Και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν διηγήσεις Λιτοχωριτών, ώστε το επόμενο διάστημα να επιχειρήσουν να γράψουν το δικό τους παραμύθι.

Ακούστηκαν διηγήσεις από το παρελθόν στο παλιό Λιτόχωρο, διηγήσεις που είχαν σχέση με τη ζωή, με κάποια έθιμα, με κάποια πραγματικά γεγονότα αλλά και με γεγονότα που είναι στηριγμένα στον μύθο και στην παράδοση. Σε τέτοιου είδους διηγήσεις αναφέρθηκαν οι Μαρία Φαργκάνη, Αθανάσιος Παπαθανασίου, Γιώργος Καρτσιώτης και Δημήτρης Πειστικός. Την όλη παρουσίαση συντόνισε η πρόεδρος του πολιτιστικού ομίλου Λιτοχώρου, Δέσποινα Καρτσιούνα, φιλόλογος.

Η κ. Καρτσιούνα παρουσίασε και η ίδια μια εργασία που είχε εκπονήσει και που περιλάμβανε εικόνες του Ολύμπου, παραδοσιακά τραγούδια του Λιτοχώρου καθώς επίσης και φωτογραφικό υλικό από έκθεση του πολιτιστικού ομίλου Λιτοχώρου η οποία ήταν αφιερωμένη στη Λιτοχωρίτισσα μάνα.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΠΗΛΙΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ

Το όλο πρόγραμμα αποδείχθηκε ότι είχε έντονο ενδιαφέρον και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν ενεργά μετά την παρουσίαση του προγράμματος με ερωτήσεις ποικίλου περιεχομένου που υπέβαλαν αλλά και από τον διάλογο που έγινε.

Προς το τέλος της εκδήλωσης, η αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δ.Δίου-Ολύμπου Σοφία Ζουρζούρα σήκωσε τα παιδιά και τους δίδαξε «βήματα» από μπηλίτικο χορό (τοπικό λιτοχωρίτικο), τον οποίο και χόρεψαν μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Μετά το πέρας του προγράμματος, τα παιδιά του καλλιτεχνικού σχολείου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, στο ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου.
Διαβάστε περισσότερα...

Η Λευκωσία επαναφέρει την πρόταση για το κούρεμα

Προσπάθειες να επαναφέρει την πρόταση για κούρεμα των καταθέσεων θα κάνει σήμερα η κυβέρνηση, καταθέτοντας παράλληλα πρόταση για τη δημιουργία ταμείου που θα μειώσει το ύψος του κουρέματος.

Η αναθεωρημένη πρόταση της κυβέρνησης θα τεθεί σήμερα ενώπιον της σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων στο προεδρικό.

Οπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η πρόταση αυτή έτυχε εκτεταμένης επεξεργασίας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και ειδικότερα από το Υπουργικό Συμβούλιο που συνήλθε χθες στις 18:00 αλλά και αργότερα σε κατ’ ιδίαν επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη με στενούς τους συνεργάτες και με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέει το προεδρικό η εναλλακτική πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ταμείου στο οποίο θα συνεισφέρουν τα ταμεία προνοίας των ημικρατικών οργανισμών, και σε εθελοντική βάση, όσοι θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια μείωσης του κουρέματος.


Αργά χθες το βράδυ γινόταν λόγος για την εισφορά και της ΚΤ με τα αποθέματα χρυσού ύψους €560 εκ. που διαθέτει.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η εναλλακτική αυτή πρόταση φαίνεται να τέθηκε υπόψη και της τρόικας η οποία έχει ανάψει καταρχήν πράσινο φως.

Η πρόταση θα παραπεμφθεί στη Βουλή και στην Ολομέλεια του Σώματος που θα συνέλθει το απόγευμα.

Πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να είπε στους στενούς του συνεργάτες ότι η λύση για τη διάσωση της Κύπρου θα πρέπει να ληφθεί το αργότερο μέχρι σήμερα, για να υπάρχει χρόνος προγραμματισμού της επόμενης μέρας.

Μετά τη βραδινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου παρέμειναν στο Προεδρικό ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου. Παρόντες στη μίνι σύσκεψη με τον Πρόεδρο ήταν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Παναγιώτης Αντωνίου.

Σε ότι αφορά τις επαφές του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα, τα μηνύματα που έφθαναν μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικά.

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν τρέφει πλέον μεγάλες προσδοκίες από τη Ρωσική κυβέρνηση αλλά εκτιμά ότι θα μπορούσε να πετύχει την επιμήκυνση του δανείου των €2,5 δισ. και τη μείωση του επιτοκίου.

Η χθεσινή μέρα ήταν πάντως δύσκολη για την πολιτική ηγεσία της Κύπρου που αντιλήφθηκε μέσα από τις επαφές στη Μόσχα και στη Λευκωσία ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα.

Η Μόσχα φαίνεται να μην θέλει να αναμειχθεί στην διαμάχη της Λευκωσίας με το μεγαλύτερο της εμπορικό εταίρο, την ΕΕ, και η τρόικα ξεκαθαρίζει ότι χωρίς την εισφορά της Κύπρου ύψους €5,8 δισ. και χωρίς κούρεμα, το επόμενο βήμα είναι η εκκαθάριση των τραπεζών.

Πηγή: Κέρδος
Διαβάστε περισσότερα...

ΣΦΚ ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ - Σύλλογος Φίλων Καλαθοσφαίρισης
Κλειστό Γυμναστήριο - Σιδ. Σταθμός, τηλ - fax 23510 32153, 601 00
Κατερίνη

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε τον αγώνα της 9ης αγωνιστικής του Β΄
γύρου του πρωταθλήματος μπάσκετ της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας μεταξύ των ομάδων:

ΣΦΚ Πιερικός Αρχέλαος - ΣΑΑΚ Ανατόλια

Ο αγώνας θα γίνει στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό
Κατερίνης, την Κυριακή 24 Μαρτίου 2013 και ώρα 17,00.
 
Με
τιμή
Σ.Φ.Κ.
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις στην ανακύκλωση, στην Ευρώπη. Χρηστικός οδηγός ανακύκλωσης για τους πολίτες

Τελευταία ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης των "15" και σε ακόμη χειρότερη θέση από χώρες που μπήκαν αργότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των "27", όπως η Τσεχία, είναι η Ελλάδα στον τομέα της ανακύκλωσης καθώς το ποσοστό των απορριμμάτων που ανακυκλώνει "αγγίζει" μόλις το 18% με 20% επί των παραγόμενων σκουπιδιών, τη στιγμή που ο γενικότερος στόχος για την ανακύκλωση αστικών στερεών αποβλήτων είναι 50% έως το 2020.

Ειδικότερα, σε δεκάδες δήμους της χώρας δεν λειτουργεί ακόμη και σήμερα κάποιο οργανωμένο και εγκεκριμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Το επικρατέστερο σύστημα είναι εκείνο των μπλε κάδων της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) για τα υλικά συσκευασιών, από το οποίο απουσιάζουν 84 δήμοι σε σύνολο 325 και συμμετέχουν 241.

Επίσης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΕΕΑΑ, δεν διαθέτουν μπλε κάδους μεγάλες πόλεις, όπως η Δράμα, η Τρίπολη, η Καβάλα και η Ξάνθη ενώ απουσιάζουν από το σύστημα ακόμη και ολόκληροι νομοί (περιφερειακές ενότητες), όπως εκείνοι της Αρκαδίας, της Δράμας, της Καβάλας, της Ξάνθης και της Χίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η Ρόδος, ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, που παράγει ετησίως 120.000 τόνους απορρίμματα το χρόνο και διαθέτει μόνο κάποια σημεία συγκέντρωσης συσκευασιών που λειτουργούν από εθελοντές.

Οι λόγοι της κατάστασης αυτής αναζητούνται ανάμεσα στον βαθμό ευαισθητοποίησης των πολιτών, την έλλειψη συστηματικότητας και οργάνωσης εκ μέρους των Δήμων και της Πολιτείας, τη μη επέκταση των όποιων προγραμμάτων εφαρμόστηκαν αλλά και τις επιλογές που προβάλλουν ισχυρά οικονομικά κέντρα.

Οι μπλε κάδοι και οι εναλλακτικές προτάσεις "Το πρόγραμμα των πολλαπλών ρευμάτων ανακύκλωσης, δηλαδή των πολλών κάδων - ενός για κάθε υλικό - κυρίως λόγω διαχείρισης, δεν είχε καλά αποτελέσματα σε πιλοτικά προγράμματα, όπου δοκιμάστηκε" δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) - που υπάγεται στον έλεγχο του ΥΠΕΚΑ - Κάτια Λαζαρίδη.

Τονίζει δε ότι στις προτεραιότητες του ΕΟΑΝ δεν είναι ο επανασχεδιασμός του συστήματος (με την ανακύκλωση συσκευασιών στους μπλε κάδους και τα εναλλακτικά συστήματα διαχείρισης) καθώς η απόδοσή του θεωρείται ικανοποιητική. Αντίθετα, επιδιώκεται η πύκνωση του δικτύου του, τόσο με τη συμμετοχή περισσοτέρων Δήμων όσο και με την τοποθέτηση περισσοτέρων κάδων.

Ωστόσο, σε κάποιες περιοχές της χώρας λειτουργούν συστήματα που συγκεντρώνουν ξεχωριστά γυαλί, πλαστικό, λευκοσίδηρο και χαρτί. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Δήμου Βύρωνα στην Αττική που αποφάσισε πριν από πέντε χρόνια να δημιουργήσει μόνος του δίκτυο συλλογής των παραπάνω υλικών προκειμένου να τα οδηγεί στη συνέχεια στους φορείς που τα ανακυκλώνουν. Στο ίδιο μήκος κύματος, χωριστοί κάδοι για τα υλικά αυτά υπάρχουν και σε πολλά νησιά.

Από την άλλη πλευρά, εφικτό θεωρεί το στόχο των μηδενικών αποβλήτων (zero waste) ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος, τονίζοντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι δεν αρκεί μόνο ο μπλε κάδος. Αντιπροτείνει, μάλιστα, μια εναλλακτική μείωσης απορριμμάτων με πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση. Κάτι τέτοιο εκτιμά ότι μπορεί να αυξήσει την ανακύκλωση στο 80% με 90% και να μειώσει συνολικά το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων. Ιδιαίτερη βαρύτητα, σε κάθε περίπτωση, δίνει στη συλλογή, κυρίως του χαρτιού, την επέκταση των προγραμμάτων ανακύκλωσης σε όλη τη χώρα και την υποχρέωση των επιχειρήσεων να συμμετέχουν σε αυτά.

"Τέτοιου είδους παραδείγματα έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στον ευρωπαϊκό νότο και σε χώρες όπως η Ιταλία" αναφέρει και σχολιάζει ότι η πραγματική διαλογή στην πηγή, στα σπίτια των καταναλωτών, θα μπορούσε να λύσει ακόμη και το θέμα της ταφής καθώς σε αυτήν θα οδηγούνταν εξαιρετικά μικρές ποσότητες υπολειμμάτων σκουπιδιών.

Η παρούσα κατάσταση και τα οικονομικά δεδομένα Σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες ανακύκλωσης που υπάρχουν στην Ελλάδα, εκτός από τα υλικά συσκευασίας (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και γυαλί), ο καταναλωτής που επιθυμεί να ανακυκλώνει θα πρέπει να αναζητά σημεία συγκέντρωσης άλλων υλικών από εγκεκριμένα εναλλακτικά συστήματα (για τη συλλογή ορυκτέλαιων, λιπαντικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, μπαταριών, λαμπτήρων, ελαστικών, παλαιών αυτοκινήτων, οικοδομικών υλικών και κλαδιών δέντρων).

Αντίστοιχα δίκτυα, τα οποία δεν οφείλουν να έχουν έγκριση από τον ΕΟΑΝ, λειτουργούν στο πλαίσιο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για τη συγκέντρωση τηγανέλαιων, μετάλλων, μελανοταινιών και δοχείων μελανιού για εκτυπωτές, φαρμάκων, ρούχων ή παπουτσιών, καθώς τέτοιες πρωτοβουλίες αποδίδουν κέρδος στις αντίστοιχες εταιρείες ή αναπτύσσονται στο πλαίσιο εθελοντικών πρωτοβουλιών κοινωνικής στήριξης.

Εκτός δυνατοτήτων ανακύκλωσης βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα φθαρμένα ρούχα που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω κοινωνικών δικτύων για επαναχρησιμοποίηση, τα αλουμινόχαρτα, οι τηλεκάρτες, τα CD και DVD, τα παλιά έπιπλα και οι συσκευασίες που περιέχουν τοξικά υλικά (εντομοκτόνα, αντιψυκτικά κ.α.).

"Όπου μια διαδικασία δεν είναι επικερδής έρχεται η εναλλακτική διαχείριση, μέσω των συστημάτων που εγκρίνει, και η έννοια της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, ο οποίος υποχρεώνεται να πληρώνει μια εισφορά ώστε να αναλαμβάνει το κόστος της ανακύκλωσης της συσκευασίας ή του προϊόντος που πουλά" σχολιάζει η κ. Λαζαρίδη και τονίζει ότι είναι μεγάλο το κόστος για την ανάπτυξη ενός συστήματος συγκέντρωσης και διαχείρισης για τα περισσότερα ρεύματα υλικών.

Σε ευρύτερο επίπεδο, εκτιμά ότι η επικείμενη αύξηση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω της επιβολής νέου ειδικού τέλους ταφής για τα μη επεξεργασμένα απόβλητα που οδηγούνται σε ΧΥΤΑ από τις αρχές του 2014, θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες και να καταστήσει συμφέρουσα την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων που σήμερα θα κόστιζαν πολύ περισσότερο από ό,τι η μεταφορά σκουπιδιών στους ΧΥΤΑ.

Την οικονομική πλευρά του ζητήματος θέτει και ο κ. Χρυσόγελος, από τη δική του οπτική γωνία, επισημαίνοντας: "υπάρχει μια επιμονή σε κάποια προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, τα οποία είναι αποτέλεσμα επιρροής πολιτικών αποφάσεων από ισχυρά οικονομικά κέντρα. Στόχος είναι η παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων σκουπιδιών και η σύνδεση της διαχείρισής τους με τεχνικές βιοξήρανσης που οδηγούν τελικά σε καύση”. Έτσι, όπως τονίζει, δεν προωθείται πολλές φορές η διαλογή στην πηγή γιατί ανταγωνίζεται τα παραπάνω προγράμματα που, μάλιστα, όταν εφαρμόζονται, θέτουν ρήτρες και πρόστιμα στους δημότες σε περίπτωση που τα σκουπίδια που παράγουν είναι λιγότερα από ό,τι προέβλεπαν οι αρχικές συμφωνίες.

Ο ρόλος του πολίτη Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ο πολίτης ανταποκρίνεται σε οργανωμένες προσπάθειες ευαισθητοποίησης του κοινού για την ανακύκλωση. "Θεωρώ ότι υπάρχει μια αρκετά μεγάλη, κρίσιμη μερίδα πολιτών που είναι ευαισθητοποιημένη ώστε να μπορεί να υλοποιήσει τα προγράμματα. Ο πολίτης τις περισσότερες φορές είναι μπροστά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση” σχολιάζει η κ.Λαζαρίδη.

Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσόγελος τονίζει ότι πράγματι ο κόσμος ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες οργάνωσης προσπαθειών ανακύκλωσης από το 1980 και μετά. Εκείνο που "έφταιγε", κατά τη γνώμη του, ως τώρα ήταν η μη επέκταση των προγραμμάτων και των ρευμάτων ανακύκλωσης, η επιρροή αποφάσεων από ισχυρά οικονομικά κέντρα και η έλλειψη συστηματικότητας και καλής οργάνωσης.

Οι επικρατέστερες προτάσεις Οι περισσότερες προτάσεις που διατυπώνονται, σήμερα έρχονται, να λειτουργήσουν προσθετικά στο ήδη διαμορφωμένο τοπίο με τους μπλε κάδους.

Κυρίαρχη είναι η θέση της κομποστοποίησης, για την οποία και η κ. Λαζαρίδη, με την πανεπιστημιακή της ιδιότητα, υποστηρίζει ότι "θα ήταν εφικτό στην Ελλάδα ένα σύστημα με τρεις κάδους, τους δύο υπάρχοντες για συσκευασίες και σκουπίδια και ενός ακόμη για τα βιοαποικοδομήσιμα απορρίμματα".

Ένα σύστημα κέντρων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, β' τύπου, ώστε να συγκεντρώνονται εκεί περισσότερες συσκευασίες από τα σκουπίδια, αφού πρώτα απομακρύνονται από αυτά τα οργανικά απόβλητα, προτείνει από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Θ. Λέκκας.

"Πράσινα σημεία" σε κάθε πόλη, όπου οι πολίτες θα μεταφέρουν υλικά που θέλουν να ανακυκλώσουν, αλλά δεν γνωρίζουν πώς να τα διαχειριστούν, προτείνει ο Φίλιππος Κιρκίτσος, πρόεδρος της ΜΚΟ "Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης".

Στο μεταξύ, πιλοτικό πρόγραμμα για τη συγκέντρωση άδειων φιαλών φυτοφαρμάκων σε διάσπαρτα σημεία στην ύπαιθρο και συγκεκριμένα σε αγροτικές περιοχές επεξεργάζεται ο ΕΟΑΝ, σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ. Σύμφωνα με την κ. Λαζαρίδη, το θέμα βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού.

ΧΡΗΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ 
Yλικά συσκευασίας στους μπλε κάδους Υλικά συσκευασίας, όπως είναι γνωστό, συλλέγονται στους μπλε κάδους της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και στο πλαίσιο άλλων διαδικασιών συλλογής ειδικών κατηγοριών απορριμμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτό ανακυκλώνουμε: -χάρτινες συσκευασίες (χαρτοκιβώτια από ηλεκτρικές συσκευές, τρόφιμα και είδη καθαρισμού, χαρτοσακούλες, συσκευασίες τύπου τετραπάκ, εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά, φακέλους), - πλαστικές συσκευασίες (για παράδειγμα από μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, τρόφιμα, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, πλαστικές θήκες, πλαστικές σακούλες και σακουλάκια), - συσκευασίες από αλουμίνιο (κουτάκια από αναψυκτικά, μπύρες, αλουμινένια μπολ μιας χρήσης), - λευκοσίδηρο (συσκευασίες από γάλα εβαπορέ, κονσέρβες, ζωοτροφές, τοματοπολτό, μεταλλικά ταψάκια), - γυαλί (συσκευασίες από νερά, γάλατα, χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, αρώματα, χυμούς, φάρμακα, βαζάκια τροφίμων).

Δεν θα πρέπει να καταλήγουν στους μπλε κάδους Δεν θα πρέπει να καταλήγουν στους μπλε κάδους υλικά, όπως χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες, χαρτομάντηλα, χαρτί υγείας, μικρά χαρτάκια, εισιτήρια, σκισμένες σελίδες, βρεγμένα ή λαδωμένα χαρτιά, βιοδιασπώμενες σακούλες, καλαμάκια, πλαστικά μαχαιροπήρουνα, πλαστικά έπιπλα, αφρολέξ, φελιζολ, CD και DVD, τηλεκάρτες και συσκευασίες που περιείχαν τοξικά υλικά (όπως ορυκτέλαια, αντιψυκτικά και εντομοκτόνα), αλουμινόχαρτα, σπασμένα γυαλιά ή μπουκάλια, κεραμικά και υλικά από πηλό, κοινοί λαμπτήρες πυρακτώσεως και αλογόνου, χρησιμοποιημένα ιατρικά και φαρμακευτικά υλικά (σύριγγες, νυστέρια, οροί, θερμόμετρα υδραργύρου).

Υπολείμματα τροφών για κομποστοποίηση Στον κάδο κομποστοποίησης, που μπορεί ο καθένας να τοποθετήσει στην αυλή ή το μπαλκόνι του, μπορούν να εναποτίθενται οργανικά υπολείμματα, όπως το κουρεμένο γρασίδι, φύλλα, χόρτα, υπολείμματα λαχανικών και φρούτων, χαρτί κουζίνας, υπολείμματα καφέ, φακελάκια τσαγιού, θρυμματισμένα τσόφλια αυγών, πριονίδι, άχυρο, στάχτη μη επεξεργασμένου ξύλου (σε μικρές ποσότητες) κ.ά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις οδηγίες του Γραφείου Στήριξης Οικιακής Κομποστοποίησης της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Βόλου, δεν θα πρέπει να απορρίπτονται σε αυτούς υλικά, όπως λίπη, λάδια, υπολείμματα μαγειρεμένων φαγητών, κόκαλα, κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, στελέχη άρρωστων φυτών, περιττώματα ζώων.

Αδειοδοτημένα από τον ΕΟΑΝ συστήματα 1. Ορυκτέλαια – λιπαντικά Ανακυκλώνονται και παράγουν νέο ορυκτέλαιο. Συγκεντρώνονται σε συνεργεία αυτοκινήτων που συνεργάζονται με αδειοδοτημένους φορείς παραλαβής ορυκτελαίων.

2. Μπαταρίες Μπαταρίες μικροσυσκευών συλλέγονται στους κάδους του ΑΦΗΣ (Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών και Συσσωρευτών).

Οι μπαταρίες αυτοκινήτων – συσσωρευτές και καταλύτες θα πρέπει να δίνονται σε συνεργεία αυτοκινήτων που διαθέτουν κάδους συλλογής τέτοιων αντικειμένων και συνεργάζονται με εταιρείες διαχείρισης στερεών αποβλήτων (Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών), με στόχο την ανάκτηση ευγενών μετάλλων.

3. Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές Θα πρέπει να μεταφέρονται σε ένα από τα σημεία όπου υπάρχουν κάδοι της εταιρείας "Ανακύκλωση Συσκευών" (www. electrocycle.gr). Μπορούν να ανακυκλωθούν μεγάλες και μικρές οικιακές συσκευές, εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτές, αριθμομηχανές, κινητά τηλέφωνα), καταναλωτικά είδη (ηλεκτρονικά μουσικά όργανα), ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά παιχνίδια (κονσόλες, βιντεοπαιχνίδια, αθλητικός εξοπλισμός με ηλεκτρονικά στοιχεία) και ιατροτεχνολογικά προϊόντα (συσκευές για την ανίχνευση, την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση ασθενειών).

Επίσης, η νομοθεσία υποχρεώνει μεγάλες αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών συσκευών να παραλαμβάνουν την παλιά σας ηλεκτρική συσκευή εφόσον αγοράσετε μια καινούρια.

Ισχύει, πάντως η αντιστοιχία ένα προς ένα, δηλαδή παράδοση μίας παλιάς συσκευής για την αγορά μιας νέας.

4. Λαμπτήρες Μπορούν να μεταφέρονται σε εταιρείες όπως η Φωτοκύκλωση Α.Ε. που ανακυκλώνουν φωτιστικά είδη (μονόφωτα, πολύφωτα, φωτιστικά γραφείου, λαμπτήρες φθορισμού και εξοικονόμησης).

5. Ελαστικά Τα ελαστικά των αυτοκινήτων μπορούν να παραδίδονται σε καταστήματα ελαστικών με στόχο στη συνέχεια να αναγομωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν από το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Μεταχειρισμένων Ελαστικών είτε για την κατασκευή νέων ελαστικών, είτε για τη δημιουργία άλλων υλικών κατασκευής δρόμων, αεροδρομίων κ.λπ.

6. Παλιά αυτοκίνητα Μονάδες ανακύκλωσης αυτοκινήτων της εταιρείας “Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος” (ΕΔΟΕ) λειτουργούν σε διάφορα σημεία της χώρας. Εκεί απομονώνονται τα τοξικά υγρά ενώ ορισμένα μέρη των αυτοκινήτων χρησιμοποιούνται ως ανταλλακτικά και τα υπόλοιπα ανακυκλώνονται.

7. Οικοδομικά υλικά Θα πρέπει να καταλήγουν στους Δήμους, οι οποίοι έχουν την ευθύνη για τη διαχείριση των αδρανών αποβλήτων, μέσω Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης.

Παράλληλα, είναι επιφορτισμένοι και με την αρμοδιότητα του θρυμματισμού και της κομποστοποίησης κλαδεμάτων και φύλλων που μπορούν επίσης να μετατραπούν σε πέλλετ. Στρώματα και παλιά έπιπλα παραλαμβάνονται επίσης από τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων.

Μη αδειοδοτημένα – ιδιωτικά συστήματα 1. Τηγανέλαια Χρησιμοποιούνται είτε για παραγωγή βιοκαυσίμων είτε για προϊόν σαπουνοποιίας και βιολιπαντικών από ιδιωτικά συστήματα, σούπερ μάρκετ, εταιρείες παραγωγής βιοκαυσίμων ακόμη και από δήμους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Νεάπολης – Συκεών που παρουσιάζει θεαματική αύξηση στη συλλογή των τηγανόλαδων μέσω των σχολείων και της ευαισθητοποίησης μαθητών και γονέων.

2. Μελάνια εκτυπωτών Θα πρέπει να παραδίδονται σε εταιρείες ανακύκλωσης που προχωρούν σε ανακατασκευή και επαναχρησιμοποίηση των άδειων κεφαλών και δοχείων για εκτυπωτές, φωτοτυπικά μηχανήματα και συσκευές τηλεομοιοτυπίας(fax).

3. Φάρμακα Φάρμακα που δεν έχουν λήξει μπορούν να προσφέρονται σε κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά φαρμακεία και οργανώσεις. Τη διανομή τους αναλαμβάνουν τα ίδια τα φαρμακεία, τα οποία επίσης διαθέτουν κάδους ανακύκλωσης για τα ληγμένα φάρμακα, αφού τα απομονώσουμε από τις χάρτινες ή πλαστικές εξωτερικές συσκευασίες τους που μπορούν να εναποτεθούν στους μπλε κάδους για υλικά συσκευασιών.

4. Ρούχα ή παπούτσια Ιδιωτικές εταιρείες όπως η Greencollect (www. greencollect.gr) συλλέγουν ρούχα, παπούτσια, υφάσματα, κουρτίνες και τα χρησιμοποιούν για την παρασκευή υλικών καθαρισμού, στουπιών, μονωτικών και άλλων υλικών.

5. Μέταλλα Εταιρείες ανακύκλωσης μετάλλων λειτουργούν τον τελευταίο καιρό πολλές λόγω υψηλών κερδών από την ανάκτησή τους. Εκεί, μπορούν οι καταναλωτές να μεταφέρουν υδραυλικά υλικά, προφίλ κουφωμάτων, σκεύη και άλλα μεταλλικά αντικείμενα.

Επαναχρησιμοποίηση Συσκευές που λειτουργούν, ρούχα και παπούτσια που βρίσκονται σε καλή κατάσταση, έπιπλα, ιατρικός εξοπλισμός, παιχνίδια, βιβλία, οικιακά είδη και άλλα αντικείμενα μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα σε συνανθρώπους μας. Γι' αυτό προτείνεται η προσφορά τους σε κοινωνικούς φορείς ή δίκτυα ανταλλαγών.

Συμβουλές προς τους καταναλωτές: -να πλένουν τις συσκευασίες ώστε να μην καταλήγουν βρώμικες στην ανακύκλωσης, -να βγάζουν τα πλαστικά ή μεταλλικά καπάκια από γυάλινες ή πλαστικές συσκευασίες, -να μην ρίχνουν τις συσκευασίες στους μπλε κάδους σε κλειστές σακούλες, -να τσακίζουν τα χαρτόκουτα και να συμπιέζουν τις συσκευασίες ώστε να καταλαμβάνουν μικρότερο όγκο, -όταν ξεβιδώνουν λαμπτήρες οικονομίας να τους κρατούν από την πλαστική τους βάση και όχι από το γυάλινο κάλυμμα ώστε να μην διαφύγει ο υδράργυρος που περιέχουν.

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
Διαβάστε περισσότερα...